+ HÍREK +

- 06.12.26 -

*December 31-én, a Freeport Music Club-ban (1210 Budapest, Szabadkikötő út 5-7.), a Radiance szilveszteri buliján lép fel Japán egyik legjobb és legismertebb hard-techno/minimal-techno DJ-je, Takaaki Itoh, aki már korábban is többször járt nálunk, először ha jól tudom 2002 decemberében, majd azóta még minimum kétszer, ebből egyik alkalommal a Szigeten. Az este másik nagy neve az angol Space DJs, de rajtuk kívűl is lesz még több külföldi, nomeg persze egy sor hazai DJ. Ajánlanánk az eseményt mindenkinek, aki kicsit is kedveli a techno durvább vonalát, de mivel maga a rendezvény a fellépők egyikét-másikát leszámítva nem különösebben bizalomgerjesztő, ezért inkább talán érdemes megvárni míg újfent viszatér közénk Mr. Itoh, valami jobbfajta buli keretein belül.
Tenten (KuRt)*A korrektebb indies visual csapatok egyik legnépszerübbike, a KuRt váratlanul énekes nélkül maradt, amikor Tenten meglepetésszerűen bejelentette, hogy december 24-ével otthagyta a zenekart. Az okok a szokásos zenei és egyéb véleménykülönbségek, a búcsúüzenet alapján pedig úgy tűnik, hogy Tenten egy időre abba is hagyja az éneklést. Hogy magával a zenekarral mi történik ezután, azt egyenlőre nem tudni. Szinte pont egy évvel ezelőtt már túléltek egy tagcserét, amikor a közönségkedvenc basszgitáros Oto hagyta ott őket, azonban egy énekescsere kétségtelenül sokkal nehezebb feladat.
*Az elöző híradagban már futólag meg lett említve az Under Code vezér Kisaki adóügye. Az azóta megbízható forrásokból is alátámaszott részletek alaján Kisaki az elmúlt három év alatt összesen 46 millió yennel kevesebb adót fizetett a kelleténél, aminek eredményeképpen most a büntetésekkel együtt 64 milliós összeget lesz kénytelen befizetni. Ha emiatt nem lenne elég gondja, akkor még ott van az is pluszba mellé, hogy az ügy következtében kiderült a visual kei körökben hagyományosan titokként kezelt polgári neve és életkora is (Matsuura Tadashi - 30).
*A legmérvadóbb japán eladási listának számító Oricon kiosztotta idei díjait és mint kiderült Koda Kumi lett az év legsikeresebb előadója 12.7 milliárdos összeladással. Hogy ez a tehetséget és jól megírt számokat látványosan nélkülöző énekesnőnek, hogy jött össze, arra sajnos továbbra sem akadt magyarázat.
*Az erősen pop beütésű hip-hop-ban utazó Rip Slyme-ba visszatért az egészségügyi okok miatt egy évet kihagyó (a kilencvenes években az akkoriban extra-közkedvelt lánycsapat Speed-el is dolgozó) DJ Fumiya, aki egy nagyszabású (és ingyenes), a hírneves Nippon Budokanban tartott koncerten lépett fel először újra a csapattal.
*A többek közt Utada Hikaru lemezeit is kiadó Toshiba-EMI ezután teljes egészében az angol EMI tulajdonába kerül, miután a Toshiba 21 milliárd yen körüli áron eladja nekik 45%-os részesedését. Az összeget érdemes összehasonlítani az ország legnagyobb lemezkiadójának számító Avex Trax jelenlegi legsikeresebb előadójának, Koda Kumi-nak fentebb említett eladási adataival, amiből elég jól látszik, hogy az Avex továbbra is milyen szinten veri a többi céget.

- 06.12.24 -

*Szokás szerint elsőnek a koncert-hírek, merthogy az elöző, európai fellépésekre koncentráló híradag óta befutott egy-pár újabb infó. A noise-legenda Merzbow decemberben egy kis mini-turné erejéig látogatott el Európába és három helyen lépett fel a hónap közepén, de sajnos ezek közül még a legközelebbi, kölni koncert is csak a másik kettőhöz képest (Dánia és Spanyolország) volt közel. Azért reméljük egyszer eljut hozzánk is.
*Megvannak az Aural Vampire / Sins Of The Flesh turné dátumai és mint a korábbi Astan magazinhoz köthető koncertek ismeretében várható volt, újfent nem vagyunk elkényeztetve. Jelenlegi infók alapján mindössze három koncert lesz és mind Németországban: február kilencedikén a lipcsei Werk II-ben kezd a két banda, majd pedig Köln-be és egy Nordhorn nevezetű ötvenezer fős kisvárosba (!) látogatnak el. Ezek után valószinüleg a márciusra tervezett közös Calmando Qual / Baal / DJ Sisen turnétól sem remélhetünk semmi jót.
*December nyolcadikán Budapesten, a Merlin-ben lépett fel az egyik legigéretesebb japán absztrakt-hip-hop reménység, DJ Seen, közösen a szintén a tokiói Z5 kiadóhoz tartozó DJ Shoes-al. Sajnos a fellépésről nem tudtam előre, ezért nem került ki az infó időben.
*2006-ban egész sor visual kei banda járt Európában és szerencsére úgy néz ki, hogy ez a tendencia jövőre is töretlenül folytatódik. Kenzi (Anti Feminism) és Kaya (Hagakure)Kezdésnek a Hagakure tér vissza január 19 és 28 közt öt koncert erejéig, ami nem lenne még nagy hír önmagában, azonban ami sokkalta izgalmasabbá teszi a dolgot, hogy jön velük a visual kei és punk közt egyensúlyozó Anti Feminism is. Utóbbi a The Dead Pop Stars dobos Kenzi projekt-zenekara, amit még '91-ben alapított, majd '98-ban indított újra egy hosszabb szünet után. A csapatnak, melyben a DPS-al ellentétben nem dobosként, hanem énekesként ügyködik, ő az egyetlen állandó tagja, mellette ismert és kevésbé ismert zenészek egész sora fordult meg az évek folyamán. A jelenlegi felállás kétségtelenül legismertebb tagja a dobos Katsura, aki korábban a Shazna-ban, Baiser-ben és Vinett-ben is megfordult. A turné 19-én Belgiumban kezdődik, majd Hollandia, Lengyel- és Svédország érintése után a finneknél ér véget.
*Októberi párizsi koncertje után Kana jövőre, február vége és március eleje közt, újra Európába látogat, ez alkalommal egy teljes turné erejéig. Egyenlőre egy újabb párizsi, valamint egy svéd és egy finn koncertről lehet tudni, de valószinüleg még bővül a program.
*Véglegesek lettek a korábban is emlegetett angliai Versus The Night bucsúturné dátumai. Részletek az eseménynaptárban.
*A nyári Korn-nal közös Dir en grey turné után a zenekar februárban tér vissza Amerikába, most már egyedül, egy tizenhat állomásos turné erejéig, melynek keretében végigjárják az egész kontinenst.
*A kilencvenes évek második felének legjobb és talán legnépszerűbb lány-csapata, az azóta kissé megfakult, de a maga műfajában továbbra is abszolút vállalható MAX november 17-én fellépett Amerikában, a Virginia államban található Vienna városban a US Anime Convention nevezetű, gyanús otaku-rendezvényen.
*A mostanában a Nana-hoz írt zenéi révén újra a köztudatba került, korábban is sikeres szólápályát befutó Olivia meghívást kapott az amerikai Pacific Media Expo-ra, ahol október 28-án lépett fel. A teljesség kedvéért meg kell említeni, hogy a rendezvényen rajta kívül még az
Imitation PoPs Uchuu Sentai NOIZ is fellépett.
Anna Tsuchiya*Anna Tsuchiya, aki zenei stílusban, valamint a Nana-hoz fűzödő kapcsolatában is hasonlít Olivia-ra újabb filmszerepet vállalt. A szerepe ezúttal relatíve kicsi lesz, azonban maga a film annál igéretesebb és rajta kívűl is rendelkezik jópár zenei vonatkozással. Anna filmes karrierjét az emlékezetes Kamikaze Girls-ben kezdte 2004-ben és azóta folyamatosan bukkan fel újabb mozikban, melyek közt a legújabb a Sakuran, amely, az előzetesekből ítélve, egy, a gésa témakört igencsak furcsa szemszögből körüljáró film lesz, melyet rendezőként a hírneves fotós, Mika Ninagawa jegyez. A főszereplő ugyanaz lesz, mint a nemrég említett Nightmare Detective-ben, vagyis Masanobu Ando, de rajta kívül láthatjuk még a kiváló Masatoshi Nagase-t, valamint Miho Kanno-t, aki elsősorban horrorfilmes szerepei miatt vállt ismertté, de pop-énekesként is próbálkozott egy ideig. Ha ennyi nem lenne elég figyelemfelkeltésnek, akkor még ott van mézesmadzagnak a Shena Ringozenei rendező, aki nem más mint Shena Ringo, aki egyben a film záródalának előadója is. Az említett szám, a 'konoyo no kagiri' (melyben Ringo bátyja, a szintén énekes Shiina Junpei is felbukkan háttérvokálosként) január 17-én jelenik meg kislemezen. Ezt követően február 21-én jelenik meg a 'heizei fuzoku' mely Shena Ringo első szólónagylemeze lesz, zenekara, a Tokyo Jihen megalakulása óta. Ezt az album is a Sakuran zenéit veszi alapul és ugyanazzal a Saito Neko-val, valamint az általa dirigált hetventagú klasszikus zenekarral közösen készítette, akikkel a kislemezdalt is összehozta. A filmből előzetesek, valamint némi izelítő a lenyűgöző képi világból a hivatalos oldalon. Bemutató február 24-én.
anata wo wasurenai*Szintén filmszerepet vállalt Maki, a HIGH and MIGHTY COLOR énekesnője. A január 27-én mozikba kerülő, a képek alapján inkább valami romantikus-maszlag dormára emlékeztető 'anata wo wasurenai' című alkotásnak, természetesen a betétdaláért is az okinawai zenekar lesz felelős.
*Koda Kumi pedig a Cherry Girl című dorama-ban bukkan fel, ami a december 20-án megjelent 'Black Cherry' című új Koda album egyik verziójához (mert persze lesz három különböző kiadás, mert már miért ne?) mellékelve jelenik meg DVD-n.
*A Chemistry tagjai nem szerepelnek filmben, csak szinkronosnak csaptak fel és a hangjukat kölcsönzik az 'Open Season' című amerikai animációs mozi két karakterének, valamint ha már belekeveredtek a dologba, akkor egy új főcímdalt is összehoztak a japán verzióhoz.
*Ha még nem lenne elég filmes hírekből: a nagysikerű Nana mozifilm Japánban december kilencedikén startolt második részének újra Mika Nakashima énekli a záródalát, azonban ezúttal az első részhez készült 'Glamorous Sky'-al ellentétben most nem a L'Arc~en~Ciel énekes Hyde, hanem a GLAY gitárosa, Takuro szerezte a zenét, a szövegért viszont újra a film alapjául szolgáló manga szerzője Ai Yazawa volt a felelős.
*A Malice Mizer-ből és Eve Of Destiny-ből is ismert gitáros Közi is belekóstolt a filmzeneszerzésbe. A 'Red Shimizu ShinDiamond Knuckles' című, meglehetősen kis költségvetésű független filmet mozikban nem játszák, csak kábel tv-n látható, valamint DVD-n jelent meg decemberben, de ettől függetlenül kifejezetten érdekesnek igérkezik, a főszereplő pedig az a Shimizu Shin, aki a Death Attack Chainsaw nevű projekt-bandában bukkant fel tavaly Közi oldalán. Közi-nek nem ez az első ilyen jellegű munkája, pár éve egy 'izayoi no tsuki' című könyvhöz írt háttérzenét, melyet a könyvhöz mellékelt CDn lehetett beszerezni. Sajnos most nincs hír arról egyenlőre, hogy a soundtrack (ami eddigi szólómunkáitól nagyon különböző elszállós, instrumentális gitárzene) megjelenne önállóan is.
Love My Life*Az egyik legjobb japán indie-rock csajbanda, a noodles pedig a december kilencedikén bemutatott, leszbikus témájú élőszereplős manga-adaptáció, a Love My Life zenéjéért volt felelős. A soundtrack-en két új szám mellett a régebbi dalaikból lett összepakolva egy nagyon korrekt kis válogatás, vagyis talán ez jó esély lesz arra, hogy többen megismerjék az egyébként méltatlanul elhanyagolt zenekart.
*Az utolsó mai filmes hír: az idén hetvenéves enka-legenda Saburo Kitajima énekli a szokatlan filmjeivel nemzetközileg is elhíresült Takashi Miike legújabb mozijának főcímdalát. A 'Sukiyaki Western: Django' a hatvanas évek egyik legismertebb olasz westernjét, a Django-t dolgozza fel és Sabu-chan az eredeti főcímzene enkásított változatát készítette el hozzá. Maga a film is ehhez hasonlóan keveri a két kultúrát: a sztori nagy vonalakban megmaradt, csak átkerült a XII. századi Japánba, azonban angolul folyik minden párbeszéd és a kosztümök is a tradicionális japán viselet és a jellegzetes vadnyugati ruhák egybegyúrásából születtek. Mindenképpen érdekes koncepció, de mint Miike esetében mindig, most sem igazán lehet megtippelni, hogy kiemelkedően jó, vagy botrányosan rossz lesz-e a végeredmény.
Golden Pink Arrow*Shena Ringo és Cocco után egy újabb különleges hangú énekesnő adja fel időlegesen szólókarierjét és alapít zenekart: a DJ Krush-al közös száma miatt talán nyugaton is valamelyest ismert ACO, Taeji Sawai producerrel (akivel már korábban is többször dogozott együtt) és a lostage dobosával Tanaka-kun-nal közösen indította be a Golden Pink Arrow-t. Október elején adták első koncertjüket egy elektronikus zenékre koncentráló fesztiválon és egyenlőre nem tudni, hogy mikor jelentkeznek valami kiadvánnyal, de a myspece oldalukon található számok alapján mindenképpen igéretesnek tünik a projekt.
*A volt Number Girl tag, Hisako Tabuchi vezette toddle-t otthagyja a dobos Hideki Yasuoka, hogy minden idejét a saját zenekarával, a belassult post-rock szerüséget játszó niumun-nal tölthesse. Tabuchi, aki a toddle alapítótagjai közt volt, egyik utolsó koncertjét december 16-án játszotta a zenekarral a tokiói Shinjuku Marz klubban, két másik Number Girl utódbanda, a Sloth Love Chunks és a Vola & the Oriental Machine társaságában.
*Az utóbbi idők egyik legnépszerűbb boyband-je, a Kat-Tun egyik tagja, Akanishi Jin, időlegesen otthagyja a csapatot külföldi tanulmányai miatt. A tervek szerint legalább hat hónapos kihagyás alatt a maradék öt tag szórakoztatja majd a nagyérdeműt.
*Maradva a Johnny's boyband-gyár termékeinél: a NewS két tagja, TegoMassTegoshi és Masuda egy egészen fura projektbe keveredett bele. TegoMass név futó duójuk első kislemeze, a 'Miso Soup' elsősorban nem hazai, hanem svéd(!) piacra készült. Az angol nyelvű dal, melyben feltünik egy tradicionális svéd billentyűs-vonós hangszer, a nyckelharpa is először a svédeknél jelent meg és Japánban majd csak valamikor később adják ki. A duó november közepén személyesen is átruccant Stockholmba egy rövid promó kőrútra, melynek keretében 15-én élőben is előadták a dalt, nomeg találkoztak a helyi rajongókkal.
*A AAA pop-csapatot az egyik női tag, Yukari hagyta ott egészségügyi problémák miatt.
*A Gagle-ből is ismert DJ Mitsu The Beats, aki idén kétszer is járt Európában, tovább építgeti nemzetközi kapcsolatait és jelenleg az egyik legelismertebb koreai hip-hop csapat, a Garion következő lemezére készít számokat. Azonban, hogy még véletlenül se legyen ideje unatkozni, időközben kijött egy új Gagle lemez is, melyet közösen hoztak össze a Jazzy Sport kiadó többi előadójával, köztük olyanokkal mint a Tettory BLK, Grooveman Spot, vagy a diszko fele hajló Cro-Magnon, de mellettük feltünik az albumon az amerikai underground hip-hop színtér egyik legfontosabb alakja Jeru Tha Damaja is.
Blood Stain Child*A dallamos, elektronikával is megsegített death metal-t játszó, kissé vk beütésű Blood Stain Child is bepróbálkozik Európa felé: 'Idolator' című lemezük nocember 27-én jelenik meg a német Dockyard 1 kiadónál és ugyanők adják majd ki a jelenleg készülőben levő új albumot is.
*A kellemes, pop és visszafogottabb indie-rock közt egyensúlyozó Swinging Popsicle jövő év júniusában Amerikában játszik Richmond városában, egy Anime Mid Atlantic nevezetű rendezvényen.
*A Phantas-magoria nevű goth csapat, akik már kétszer is jártak Európában, egyrészt megváltoztatta a nevét The Royal Dead-re, másrészt pedig jövőre újra visszatérnek, ráadásul tölünk nem is olyan messze, a lengyel Castle Party fesztiválra, ahol pár éve az Eve Of Destiny is tiszteletét tette.
*A korábban is sokszor emlegetett Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. új taggal bővült: az oszakai származású énekesnő, Kitagawa Hawo korábban, még a '80-as évek közepétől a következő évtized elejéig egy 'psychedelic techno-pop' zenekar, a Biscuit Holic tagja volt, az első AMT-vel közös számai pedig az ősszel megjelent "Myth Of The Love Electrique" lemezén voltak hallhatóak.
Masashi Kitamura*Június 17-én, negyvenkilenc éves korában elhunyt Masashi Kitamura, aki a japán underground rock-élet egyik kiemelkedően fontos alakja volt a hetvenes évek óta. Alapítótagja volt a legendás YBO2-nak (melynek többek KK. Null is tagja volt), amely a később, a kilencvenes években kiteljesedett japán underground kisérleti rock-színtér egyik kiindulópontja volt. Később más zenekarokban is felbukkant, valamint több jelentős független lemezkiadót alapított (Trans Records, SSE Communications, Eastern Works/Chaos Records) és ő volt az első főszerkesztője a Fool's Mate magazinnak, mely akkoriban még a japán és nemzetközi punk, new wave, prog-rock, gothic, industrial és egyéb különleges, underground zenékkel foglalkozott.
*Kedvenc grind core zenekarunk, a nyáron nálunk is járt Bathtub Shitter novemberben 22 és december 3 közt szintén Amerikába látogatott egy tizenkét állomásos turné erejéig. Ezen kívül a közeljövőben több új anyag is jelenik meg tőlük: a legendás Relapse kiadónál jelenik majd meg egy 7"-es split kislemez a német Japanische Kampfhörspiele nevezetű bandával, lesz egy új EP is, szintén 7" formátumban, ezen kívül újra kiadják első, Lifetime Shitlist című nagylemezüket, valamint november harmadikán végre valahára kihozta a német Power It Up kiadó a nyár óta halogatott Shitter At Salzgitter koncertlemezt is.
Velfarre*Ma este, vagyis december 24-én, egy húsz órás nagyszabású buli után bezár az Avex Trax lemezkiadóhoz kötödő legendás klub, a Velfarre. A klub a kilencvenes években élte fénykorát, amikor az Avex gyakorlatilag a semmiből a legnagyobbá nőtte ki magát és a Velfarre lett a legfelkapotabb hely a fiatalok körében, a producer-zseni Tetsuya Komuro is itt tesztelte új ötleteit és ez volt a EuroBeat és a ParaPara bölcsője is. Utóbbi években erősen visszaesett a népszerűsége, igazából csak a trance-partyk vonzottak komolyabb tömegeket és most úgy döntött a vezetőség, hogy nem hadakozik tovább a veszteségek ellen, hanem bezárják a helyet. Nagyon sajnálatos esemény, mert ezzel a japán pop-kultúra egyik legjelentősebb helyszíne tünt el végleg a térképről.
Miho Yoshioka (mi a Shotgun Wedding ha nem ez?)*Bulvár stílusú hírek nem nagyon szoktak felbukkani az oldalon, de most volt pár érdekesebb, melyeket nem lehetett kihagyni. Az első ezek közt, hogy Yoshikazu Hine, ismertebb nevén Izam, a mostanában újjáalakuló Shazna énekese bejelentette, hogy jövő év elején újra megházasodik. A 34 éves énekes választottja, egy 26 éves model Miho Yoshioka, aki a bejelentés idején már háromhónapos terhes volt. Izam-nak nem ez az első Anna Suzukiházassága: 1999 szeptemberében vette el a szintén model, de énekesnőként is próbálkozó Hinano Yoshikawa-t nagy meglepetést és felzúdulást keltve, amit még nagyobb botrány követett, mikor mindössze néhány hónappal később elváltak.
*Novemberben házasodott meg az idén harmincéves Sumitani Masaki, vagyis Razor Ramon HG. A volt pankrátor Hard Gay néven futó alteregójának köszönhetően vált igazán közismertté, azzal, hogy tv-műsorában feszülős bőrszerkóban szaladgált a nagyvárosok utcáin, gyanútlan, jobb sorsra érdemes járókelőket, valamint különböző hírességeket terrorizálva. Izam-hoz hasonlóan az ő választottja is model, a nála nyolc évvel fiatalabb Anna Suzuki.
*Habár az Amerikában felvett lemez után mindenki úgy gondolhatta, hogy a legnagyobb rendben vannak a dolgok a Sex Machineguns körül, mint kiderült mégsem ez volt a helyzet. Szeptemberben hirtelen kivált a zenekar három tagja, egyedült hagyva az alapító / énekes / zenekarvezető Anchang-ot, aki ezek után gyorsan el is döntötte, hogy folytatja a pár éve egyszer már feloszlott banda újraindításakor feladott szólókarrierjét, ezúttal saját neve alatt. Első kislemeze, a 'Cobra Twist' január 24-én jelenik meg és a címadó számon kívül egy The Alfee és egy Spitz feldolgozás lesz majd rajta. A (szintén Amerikában rögzitett) debüt-album pedig február 21-én jelenik majd meg 'Memphis' címen. Mindeközben a három SMG-t otthagyó zenész Cycle néven alapított új zenekart, mellyel december 31-én lépnek fel először.
La'cryma christi*Januárban feloszlik a tizenhárom éve alakult La'cryma christi, a visual kei/JRock bandák '90-es évek első felében indult generációjának egyik utolsó túlélője. A zenekar a gitáros Koji tavaly év eleji távozását még túlélte (ő azóta az ALvino tagjaként bukkant fel), de úgy látszik hosszú távon mégsem tudták tovább folytatni a közös munkát. Az énekes Taka nyilatkozata szerint hosszú ideje egyre szélesedett a szakadék a tagok zenei és egyéb nézetei közt és úgy döntöttek, hogy mindenkinek jobb lesz, ha nem erőltetik tovább a probálkozást a zenekar összetartására. Abszolut érthető okok, de ettől függetlenül kár értük.
Kagerou*Mint az elöző híradagban, a december közepi európai koncertjeik kapcsán már említve lett, feloszlik a Kagerou. Az 1999-ben alakult banda egyike volt az elsőknek, akik a műfaj 1999/2000 körül bekövetkezett mélyrepülése után igazán sikeresekké tudtak válni és ezzel komoly szerepük volt abban is, hogy az újabb vk generációk számára létalapot és követendő (és reálisan követhető) példát mutassanak. Az utóbbi két évben több alkalommal turnéztak Európában is és Japánon belül is töretlen volt a sikerük. A hivatalosan januárban bekövetkező feloszlás pontos okai ismeretlenek.
*A Lareine is januárban áll le, habár az ő esetükben hivatalosan nem feloszlásról van szó, csak szünetről, de ugye az ilyesmiknek sokszor végleges leállás lesz a vége. Igaz, a Lareine már túlvan egy hasonló korszakon: a zenekar legnagyobb sikerei után, 2001-ben közel két évre már megszünt a banda és a köztes időben különböző más csapatokat alapítottak a tagok, majd mikor már senki nem számított rá, mégiscsak újra összeálltak. A mostani leállás előzménye, hogy a dobos Kazumi idén márciusban otthagyta a csapatot, a gitáros Mayu pedig július óta nem adott semmi életjelt magáról. A maradék két tag, a zenekarvezető és énekes Kamijo és basszgitáros Emiru ezek után döntött úgy, hogy meghatározatlan időre pihenőpályára állnak. Utolsó, október 31-én a Club Citta Kawasaki-ban tartott koncertjükön a nemrég feloszlott Sulfuric Acid láthatólag mindenhol jelenlevő gitárosa, Hizaki segítette ki őket.
*Ha már Hizaki szóba került... a korábban többek közt a rövid életű, de annál emlékezetesebb Schwardix Marvally-ban is megfodult gitáros október elején hozta Hizakinyilvánosságra a részleteket új zenekaráról, a HIZAKI grace project-ről, mely a tagok alapján egyértelmüen az utóbbi idők egyik legigéretesebb új bandájának igérkezik. A gitárosi poszton természetesen Hisaki áll majd, valamint az Aikaryu-ból ismert Teru, a basszgitárosként a pár éve feloszlott fan-kedvenc Jyakura volt tagját, Isami-t láthatjuk viszont, a dobos, a korábban a Babylon-ban is megforduló, ott még Mikage név alatt futó Bikei lesz, az énekes pedig nem más, mint a Moi dix Mois-ban felbukkant, majd onnan tavaly áprilisban távozó Juka. A zenekar vk téren igencsak szokatlan módon nem szórakozik kislemezek és mini-albumok sorának kiadásával, hanem rögtön egy nagylemezzel ('Dignity of crest.') indít január elsején.
*Hasonlóan izgalmasnak tűnik egy másik új banda, a 6R is. A némileg esetlen név egy öttagú zenekart takar, melyben két újonc (Rui - dobok, Yuu - gitár) és a basszgitáros O-Ji (ex-WAIL - ott még Daichi néven futott) mellett két meghatározó nagoyai zenekar volt tagjai is felbukkannak: a gitáros Kaine-t a Vizell-ből ismerhetjük, a mostanában már Jun néven futó frontember pedig nem más mint a nagoyai színtér egyik legfontosabb alakja, a Phobia volt énekese Kisui, aki többéves szünet után tér végre vissza a zenéléshez.
*Kevésbé izgalmasnak tűnik a Karen két volt tagjának (Nao - ének és Takaya - basszgitár) új csapata a hannah, de hátha valami különlegesebbet tudnak így összehozni mint korábbi zenekarukkal.
*Az Under Code alá tartozó Pashya-t otthagyta az énekes Tomo (aki régebben az indies vk favorit S taga volt). Utoljára november 17-én lépett fel a zenekar tagjaként és tervei szerint jóidőre hátatfordít a zenélésnek. A Pashya következő, 23-koncertjén azonban már be is mutatkozott az új énekes, Io, aki korábban az Ichigo69 és a girl tagja volt.
*A szintén Under Code-hoz tartozó Himitsu Kessha Codomo A-t pedig a basszgitáros Kouta hagyja ott az év végén. Okokat nem tudni, de a zenekar igéretei szerint nem oszlik, hanem majd ők is új taggal kiegészülve folytatják.
*Ha már Under Code, akkor: a kiadóvezér Kisaki újraindítja a Phantasmagoria megalapítása Phantasmagoriaelőtt megszüntetett session-zenekarát, a Kisaki Project-et. Az énekes továbbra is a Vidoll-ból ismert Jui lesz és első kiadványuk pedig egy mini-album január 10-én. Mindeközben a Phantasmagoria úgy tünik, hogy februárban időlegesen leáll, miután a dobos Matoi és a gitáros Iori otthagyja a zenekart. Az okok (szokás szerint) nem ismertek, de a bennfentes pletykák a tagok közti komoly vitákról, valamint Kisaki kiadóval kapcsolatos adóügyi problémáiról szólnak.
*Itt is sokat volt szó korábban a Psycho le cému drog-vádak alapján lecsukott énekeséről Daishi-ről, nomeg a zenekar ezt követő széteséséről. Most úgy látszik Daishi újra szabadlábon van és szólóban próbálkozik, legalábbis két koncertet már adott novemberben és ezt januárban követi majd mégegy.
*A volt Siam Shade tag Junji új zenekarban bukkant fel. A furcsa nevű Bull Zeichen 88 többi tagja hasonlóan furcsa nevű zenekarokban fordult meg korábban is: Eijirou (ex-Dread Nought Fuse - ének), Sebastian (ex-Booze - gitár), Ikuo (ex-Ex-iT, Lapis Lazuli - basszus). Zeneileg nem tudni még milyen irányba haladnak majd, de megtippelhető a hagyományosabb hard rock hangzás. Első koncertjüket november 19-én adták, kiadványról egyenlőre nem tudni.
*Visszatér a visual kei mozgalom korai éveinek egyik legmeghatározóbb zenekara, a D'Erlanger. Miután tavaly év végén feloszlott a Craze, két volt D'Eralnger tag (a dobos Tetsu és a gitáros Ichiro, aki most újra Cipher-ként fut, miután visszavette régi, D'Erlanger időkben használt nevét) zenekar nélkül maradt, a basszgitáros Seela viszont továbbra is No Stars Innovation nevű csapatával dolgozik, Kyo pedig természetesen a BUG énekeseként tevékenykedik. Koncertdátumok már vannak és márciusban érkezik az új album is.
*A már korábban is emlegetett német CLJ Records egy Ayabie bestof és a Gazette féle NIL után két újabb CDt ad ki Európában: az Ayabie 'Virgin Snow Color' albuma december elsején jelenik meg, az 'Aquarius' a Wizard-tól pedig jövő januárban.
*Némileg érthetetlen, hogy miért, de a JMusicDistribution nevezetű francia cég megjelenteti Európában is a Dio első kislemezét. A Black Sabbath volt énekesének nevét nyúló nemrég alakult zenekar tagjai régebben is csak alig ismert csapatokban (Chelase, Halcion, Kress Deevia, stb.) játszottak és a Dio semmivel nem tünik érdekesebbnek, tehát nem igazán világos, hogy miért pont az ő kislemezük jelenik meg.
*A Luna Sea feloszlása óta sikeres szólókarriert egyengető basszgitáros/énekes J bejelentette, hogy Inferno Records néven saját kiadót alapít, ahol producerként ügyködik majd és többek közt az egyik turnéján nyitózenekarként résztvevő Rotten Graffiti nevű csapat munkáit adja majd ki.
*A Shelly Trip Realize tagjai bejelentették, hogy megváltoztaják a zenekar nevét és márciustól a TINC-ként folytatják. No comment.
*A Waive volt tagja Yoshinori Sugimoto szólózni kezdett és február hetedikén adja ki majd első nagylemezét.
Deathgaze*A nagoyai Deathgaze újra énekes nélkül maradt, miután Sou egy időre eltünt, majd visszatérve bejelentette, hogy megházasodik és kilép a zenekarból. 2004-ben már egyszer sikerült túlélniük egy hasonló krízist, mikor az akkori énekes, Hazuki a lynch.-be távozott és remélhetőleg most is találnak új embert, főleg, hogy a Girugamesh-el közösen, kevert felállással Girugaze és Deathgamesh név alatt már be van tervezve két koncertjük január közepére.
*Szerencsére a márciusban súlyos balestetet szenvedő Aikaryu tagjainak többsége felépült a sérüléseiből és december végétől újra koncerteznek. Az egyetlen aki még nem lesz jelen a dobos Uli, de a hírek szerint hamarosan ő is csatlakozhat újra a társaihoz.
*Az Ayabie-t augusztusban otthagyó Ryohei máris új csapatot szervezett maga köré Megamasso néven. A négytagú banda december 16-én adta első koncertjét, a 'namida neko' című debüt mini-album pedig hatodikán jelent meg. Mindeközben az Ayabie-ban megüresedett helyet support-gitárosként Yumehito tölti be, aki korábban az augusztusban feloszlott Soroban tagja volt.
*A végére pedig még egypár a szokásos vk indies tag-kavarásokból és hasonlókból: A gossip-ből kivált a gitáros JJ, a Siva-t a dobos Karuto hagyta ott, a Clutch-ból pedig a basszgitáros lépett le. A Holic (amely Ichigo69 és Puppet Mammy tagok session-zenekara volt) feloszlott. A gitárosuk augusztusi távozása után a csiricsáré oshare-kei banda, az Aile felfügesztette tevékenységét egy november 27-i koncert után. A Renny Amy a december 31-i koncertje után tesz majd ugyanígy, a Cannival Method pedig december 26-án lép fel utoljára. A Gram∞Maria pedig, mely októberben a lengyeleknél is fellépett és a tervek szerint jövőre egy hosszabb turnéra tért volna vissza Európába, meglepetésszerűen bejelentette, hogy egy december 16-i koncerttel végleg befejezi pályafutását.

- 06.11.03 -

Euthanasie*Elejére rögtön a legfontosabb hír: december 18-án, hétfőn hosszas Európa turnéjának keretében fellép Budapesten a electro / synth-pop vonalon mozgó, erős Soft Ballet behatásokkal operáló Euthanasie. A helyszín a Kék Yuk lesz (1036, Fényes Adolf utca 18.) a további részletek pedig egyenlőre még szervezés alatt vannak, de természetesen a koncertet hajnalba nyúló afterparty követi majd. Részletesebb infó rövidesen, addig is érdemes ellátogatni a zenekar hivatalos myspace-es oldalára, ahol természetesen bele is lehet hallgatni néhány számukba. A teljes, rajtunk kívül Francia-, Német-, Orosz-, Lengyel- és Olaszországot, valamint Ausztriát és Hollandiát éríntő turnéprogram pedig természetesen megtalálható az eseménynaptárban.
Merry*A másik hasonlóan fontos koncerthír pedig az, hogy végül is mégiscsak valóra vált az év elején felreppent hír és tényleg ellátogat Európába a Merry. Az utóbbi jópár év egyik legjobb és legfontosabb visual/eroguro zenekara két koncertet ad, a szokásos egy német / egy francia felosztásban. Elsőnek Münchenben játszanak december elsején a Kleine Elser Hallen nevű klubban, majd pedig Párizsban december harmadikán a La Maroquinerie-ben. A hazai Merry fanatikusaink a müncheni koncertet célozták be és még a májusi Dir en grey koncertnél is többen indulunk majd útnak megnézni, hogy milyen is élőben a zenekar.
*A már legutóbb is említett DéspairsRay turné időközben meg lett toldva még pár dátummal és végülis összesen tizennégy koncertet nyom le a csapat november 10 és 26 között, ami messze magasan a legkomolyabb koncertsorozat amit eddig visual zenekar Európában bevállalt. Mindenképpen nagyon pozitív és igéretes a dolog és remélhetőleg több más banda is követi majd a példájukat idővel.
*A feloszlás előtt álló Kagerou még egy utolsó, rövid látogatásra szintén ellátogat a németekhez (dec 15, Berlin, Huxleys) és a franciákhoz (dec 17, Párizs, Bataclan), hogy búcsút vegyen itteni rajongóitól is.
*A hosszú nyári koncertsorozata után a Mono november eleje és december közepe közt egy újabb, még maratonibb, bő negyven koncertes kőrútra indul Európában, melynek keretében Írországtól Horvát- és Csehországig szinte mindenhol megfordulnak, de sajnos hozzánk most sem jutnak el.
*Az idén áprilisban nálunk is járt KK. Null szintén visszatért október második felében és ezúttal először egy belga zenekarral a Raxinasky-val közösen adott egy sor koncertet a németeknél, hollandoknál és belgáknál, majd egy novemberre is áthúzódó ír meghívásnak tett eleget. A noise legenda tervei közt szerepel, hogy jövöre újra visszatér Európába, reméljük akkor újra tiszteletét teszi nálunk is.
DJ Mitsu the Beats*Május után, idén másodszor jár a kontinensen DJ Mitsu the Beats, aki szólómunkái mellett a Gagle DJ-jeként is ismert. Mint májusban, most is elkisérte a Gagle lemezeket is kiadó Jazzy Sport eX-Girlalapítója, DJ Wassupski. A november 1 és 11 közt folyó mini-turné érintí Hollandiát, Angliát, Franciaországot, valamint Bécset.
*A teljesen elborult avant-garde rock-valamit játszó eX-Girl októberben járta végig Skandináviát, összesen kilenc koncertet adva öt különböző országban. Remélhetőleg visszatérnek majd kevésbé távoli helyekre is egyszer, mivel kiemelkedően jó koncertzenekar hírében állnak.
*Az eX-Girl is játszott azon az október hatodikán és hetedikén Koppenhágában és Stockholmban párhuzamosan futó, Tokyo Sound Revolution nevű mini-fesztiválon, ahol rajtuk kívül is finoman szólva is figyelemreméltó fellépők szerepeltek: DJ Moodman, Pepe California, Fresh! (downy tagokkal....!) és..... Ego-Wrappin', vagyis Japán legjobb jazz-zenekara. Érdemes lesz jövőre majd előre figyelni a fellépőket, mert ha akkor is sikerül ilyen szintű zenekarokat elhozniuk, akkor végre lesz egy fesztivál Európában is, amely azon az irányvonalon halad, amin a már többször emlegetett legendás amerikai SXSW.
*Az említésszinten már múltkor is szóba került Baal turné részletei időközben letisztázódtak és összesen öt koncert ad a zenekar november 3 és 8 közt az Astan szervezésében, ebből négy a németeknél lesz majd, egy pedig Hollandiában.
Dirtrucks*A nagyon nagyon amerikai behatású hard rock-ot játszó háromtagú csajbanda, a Dirtrucks, miután januárban már fellépett kétszer Ausztriában és kétszer a svédeknél (júniusban pedig egy kisebb turnéra ellátogattak az USA-ba is), most újra visszatért egy hosszú, összesen huszonnyolc koncertből álló turné erejéig mely szeptember végétől tartott egy hónapig. A turné nagyrésze a franciáknál, németeknél és osztrákoknál folyt, de emelett még Szlovéniába, Szerbiába és Horvátországba is leugrott a banda pár koncertre.
*Október közepétől végéig turnézta végig Európát a Church Of Misery nevű stoner / doom-metal banda is, inkább a kontinens nyugati felére koncentrálva.
*A rockosabb popzenét játszó, filmszinésznőként is egyre inkább befutó Anna Tsuchiya pedig Párizsban lépett fel még nyáron a júli 7 és 9 közt megrendezett Japan Expo-n. Annak idején valószínüleg azért maradhatott ki a hír, mert a fellépést csak 1-2 héttel a rendezvény előtt jelentették be, így valahogy átsiklottam a dolgon.

- 06.09.12 -

Daito Manabe*Ma és holnap lép fel Budapesten, a MU Színházban a Monochrome Circus kyotoi táncszinház, akik a programfüzet szerint újszerű világítástechnikának és a társulat-vezető Kosei Sakamoto különleges koreográfiájának segítségével mutatják be az ember útkeresését a modern, digitális világban. A társulattal érkezik hozzánk DJ Daito Manabe, aki súlyos, absztrakt hip-Monochrome Circushop ütemekkel kevert zajzenében utazik és aki szerdán 13:00-tól két órán keresztűl élőben is hallható lesz a Tilos Rádió Szik+Víz nevű adásában. A műsor (ugyanúgy, mint mindenki kedvenc adása, a Nippon Groove) hallgatható élőben is online, vagy letölthető egy hétig innen.
*A héten látogat Európába a Rebel Familia egyik tagjaként is ismert és Goth-Tradzeneileg korábban a hip-hop, dub és noise határvonalán mozgó Goth-Trad, aki legutóbbi, 'Mad Raver's Dance Floor' című albumán az eddigi hangzásával jórészt szakítva elmozdult a dubstep, old-school rave és még egy halom más műfaj furcsa keveréke felé, a tavalyi év egyik legkülönlegesebb lemezét összehozva. Az európai kiruccanást Németországban kezdi, ahol szeptember 14-én Drezdában, majd következő nap Lipcsében játszik, majd pedig egy francia kitérő után Londonba megy pár napra. Az európai mini-turné után még átugrik San Francisco-ba és Mexikóba is egy-egy fellépés erejéig, majd visszatér Japánba, ahol október végén jelenik meg végre a Rebel Familia rég várt második nagylemeze.
*A Marble Sheep mely márciusban már lenyomott egy hosszabb turnét a kontinensen, most visszatért és szeptember elseje és tizenkilencedike közt újabb, tíz koncertből álló turnéra indultak Németországban.
*A goth-rock vonalon nyomuló PhantasMagoria (mely nem összetévesztendő a hasonló nevű visual kei bandával) tartja magát azon szokásához, hogy a lehető legmeglepőbb helyeken ad koncerteket. Tavaly Svájcban nyomtak le egy mini-turnét, most pedig Ukrajnában lépnek fel szeptember 17-én valami kiolvashatatlan nevű klubban.
*A Tokyo Ska Paradise Orchestra augusztus utolsó kép napján látogatott el Spanyolországba, ahol 30-án Barcelonában, következő nap pedig Madridban játszottak. Reméljük valamikor elkeverednek hozzán közelebb is valahova.
*Szerencsére úgy tűnik végülis mégis sor került az eredetileg októberre tervezett, de akkor elmaradt japán goth turnéra. Végülis, az akkori tervekkel ellentétben, a három zenekar, nem együtt, hanem két Astan #23részletben jön a kontinensre: a japán electro-industrial színtér egyik legjobbjának számító Baal a tervek szerint november elején játszik majd Európában, a Sins Of The Flesh, valamint a nálunk is gyorsan közkedvenccé vált Aural Vampire pedig jövő februárban követi majd őket. Pontos dátumokról egyenlőre nincs még semmi infó, de természetesen amint nyilvánosságra kerülnek a részletek, azonnal felkerülnek majd az eseménynaptárba. Ide kapcsolódik a hír, hogy a koncerteket szervező, korábban is rengetegszer emlegetett Astan Magazin legújabb számában újra jókora részt kaptak a japán goth és visual kei bandák. Most, a koncertek kapcsán említett három zenekar mellett többek közt olyanokról olvashatunk, mint a Calmando Qual, a Gazette, a PsyDoll, Harshrealm, Syaranosui, Gram-Maria, Celestia Le Ciel és... a P'ez (utóbbi némileg meglepő, már ha nem egy más zenekarról van szó, ami valószerüten. Merthogy a P'ez egy jazz-csapat, ami enyhén szólva elüt az újság goth/industrial vonalától). Az előadók többségétől a szokásos CD mellékleten is hallhatunk egy-egy számot, tehát ahogy mindig, most is bőven megéri az újság az öt euró körüli árat.
*A DéspairsRay, akik korábban csak egy-két koncert erejéig ugrottak át Európába, idén novemberben minden eddiginél komolyabb turnéra indul majd a kontinensen. A Gan-Shin kilenc koncertet emleget, melyek Németországon kívűl Dániát, Finnországot és Svájcot érintik, a JaME elleben az állítja, hogy az egyetlen hivatalosan bejelentett dátum egy 13-i Strasbourg-i fellépés (a teljesség kedvéért: a zenekar hivatalos oldalán pedig egy szó sincs az egészről). Mivel minden valószínűség szerint a francia és a német társaság jó ideje tartó kisstílű hadakozásáról van csak szó, a legvalószerűbb változat az, hogy tíz koncertből áll majd a turné. Érdekes adalék, hogy finn koncertre, melyet egy 800 fős klubban tartanak, egy nap alatt elfogyott az összes jegy. Pontos turnéprogram szokás szerint az eseménynaptárban.
*A Blood pedig októberben tér vissza 'Les Fleurs Du Mal' néven futó új turnéja keretében. Huszonhetedikén idén másodszor játszanak Bécsben a Monastery klubban, következő nap pedig már Barcelonában lépnek fel, majd két napra rá Athénban.
Eve Of Destiny - Haruhiko Ash & Közi*Habár hivatalos bejelentés továbbra sincs az ügyben, egyre biztosabb ami egy ideje amúgy is sejthető volt, hogy feloszlott az Eve Of Destiny. A zenekar a tavaly őszi koncertjei óta nem hallatott magáról, az addig menetrendszerű félévente megrendezett európa-turnék is elmaradtak és általában semmi hír nem érkezett a zenekarról. Eddig nem lehetett tudni, hogy ez a véget jelenti-e, vagy csak azt, hogy szünetet tartanak, de miután nemrégiben előzetes bejelentés nélkül eltünt a zenekar oldala, már sajnos biztosak lehetünk benne, hogy az előbbiről van szó. Az ex-Malice Mizer tag gitáros, Közi azóta is aktív szólóban, azonban az énekes/zenekarvezető Haruhiko Ash nem tudni, hogy tervez-e valami folytatást. Természetesen a legismertebb és legnagyobb Eve Of Destiny fansite, az Industry továbbra is online marad, ezzel is hozzájárulva, hogy ne merüljön feledésbe a zenekar.
*Januárban feloszlik az egyik legjobb tokiói hard core/metal core banda, a Versus The Night, azonban addig szerencsére még nagyon is tevékenyek maradnak. Egyrészt még  kiadnak egy 4-5 számos EP-t, valamint a tervek szerint a feloszlás előtti hetekben, január elején lenyomnak egy rövid turnét Angliában. Ezek után a banda angol származású gitárosa otthon tevékenykedik majd tovább, a zenekar többi tagjáról azonban egyenlőre nem lehet tudni, hogy folytatják-e a zenélést és ha igen, akkor hol.
*A korábban is többször emlegetett Acid Mothers Temple "AMT & The Melting Paraiso U.F.O." néven futó legismertebb felállásához új dobos csatlakozott, annak a Koji Shimura-nak a személyében, aki korábban a zenekar egy másik verziójában, az "AMT & The Cosmic Inferno"-ban is felbukkant és korábban olyan meghatározó noise-rock bandákban játszott, mint a High Rise és Mainliner. Novemberben már az ő részvételével turnézik a csapat Angliában és Írországban, azonban előbb még a zenekarvezető Makoto Kawabata részt vesz a Japanese New Music Festival amerikai turnéján. Az utazó mini-fesztiválon most is ugyanaz a három ember és az általuk alkotott hét zenekar vesz majd rész akik tavaly Európában is jártak.
*A kilencvenes évek közepe óta töretlenül népszerű JPop énekesnő, hitomi játsza a női főszerepet, a kult-rendező Shinya Tsukamoto legújabb, Akumu Tentei (Nightmare Detective) című filmjében. A jövőre bemutatásra kerülő filmben rajta kűvül felbukkan még többek közt az Aoi Haru-nak és Gohatto-nak köszönhetően nálunk is népszerű Ryuhei Matsuda, valamint jó szokásához híven maga a rendező is. A Nightmare Detective a hivatalos oldalon található előzetes alapján a formabontó és brutális filmjeiről (Tetsuo 1 & 2, Tokyo Fist, Vital, stb.) ismert Tsukamoto korábbi alkotásaihoz képest meglepően visszafogott, standard természetfeletti thriller-nek tűnik, egy titokzatos gyilkosság/öngyilkosság-sorozat ügyében nyomozó detektívről.
*Feloszlik a Something ELse, mely a kilencvenes évek vége fele futott be, elsősorban 'Last Chance' című számának köszönhetően. A pop-bandának mindmáig stabil rajongótábora van, de egykori sikereiket már nem igazán tudták újra megközelíteni és most, az október 22-én véget érő búcsúturnéval befejezik a közös zenélést.
*Nagyon beindultak a dolgok a Thee Michelle Gun Elephant volt tagjai körül. A zenekar énekese, Chiba Yusuke úgy néz ki egy ideig pihenteti eddigi csapatát a Rosso-t és új The Birthdayzenekart alapított The Birthday néven, melyben az énekes/gitáros Yusuke-n kívűl mégegy volt TMGE tag szerepel, a dobos Kuhara Kazuyuki személyében. A zenekart rajtuk kívűl a Rosso-ból is ismerős, ex-Friction tag gitáros Imai Akinobu, valamint egy 22 éves újonc basszgitáros Hirai Haruki alkotja. Első, 'Stupid' című kislemezük még augusztus végén jelent meg, amit szeptember 27-én követ még egy, majd november 25-én már a nagylemezen lesz a sor. Itt térnék ki egy már nem igazán aktuális hírre, amin annak idején átsiklottam: Imai és Chiba duóban, még az év elején, egy másik, két elektromos gitárra épülő, valószínüleg csak alkalmi zenekart is összehozott Midnight Bankrobbers néven, melynek áprilisban jelent meg nagylemeze 'fuyu no Pinocchio' címen. Mindeközben a TMGE ex-gitárosa Abe Hutoshi a Koologi nevű bandában ügyködik most már jó két éve, ami a Snail Ramp énekes-gitárosának, Akio-nak a szólóprojektjeként indult 2004-ben, Koji Ueno pedig továbbra is a Radio Caroline-t erősítí a gitárosi poszton, akiknek szeptember huszadikán jelenik majd meg a harmadik nagylemezük, a 'Heavy Glitter'.
Kenichi Asai*A Blankey Jet City egykori énekes-gitárosa, Kenichi Asai szintén majdhogynem követhetetlenül aktív maradt a zenekar feloszlása óta és most a részben párhuzamosan működő Sherbets és Jude, valamint az UA-val közös, egylemezes, de különösen emlékezetes Ajico projekt után szólókarrierbe is kezdett. Az első kislemeze, a 'kiken sugiru' még július közepén jelent meg és ezt majd még egy ('Way') követi szeptember 13-án, két hétre rá, 27-én pedig érkezik is a nagylemez 'Johnny Hell' címen, melyet természetesen egy hosszú turné is követ októberben.
*Az visual/eroguro közkedvenc Merry és a velük közismerten jó barátságban levő, Európában is számtalanszor (legutóbb tavaly szeptembeben) járt horror-punk banda, a Balzac összefog és az előbbi legközelebbi, december hatodikán megjelenő kislemezére hoznak majd össze egy közös számot.
*Mindeközben Gackt és Yoshiki is közös projektet tervez, mely a tervek szerint jövőre indul majd be valamikor. A hír először augusztus ötödikén került nyilvánosságra, amikor Yoshiki az Otakon vendégeként szerepelt és a terveiről beszélt. A nagyszabású tervek közt nemzetközi karrier is szerepel, de egyenlőre semmi konkrétumot nem lehet tudni arról, hogy pontosan mi is lesz a felállás a projekten belül és milyen részben osztoznak meg a zeneszerzésben.
*A JaME hírei szerint Kana, aki a visual kei színtér kevéske női képviselőinek egyik legismertebbje, október nyolcadikán Párizsba látogat és a JVStore, online japcsicucc bolt rendezvényén vendégszerepel majd. Azonban, leszámítva azt, hogy a belépő 20 euro lesz, egyenlőre sehol semmi infó nem volt arról, hogy milyen esemény is lesz ez pontosan, vagy, hogy hogyan kerül oda Kana és mit fog csinálni. Ha esetleg később kiderül valami, akkor természetesen majd szó lesz róla itt is.
Angelo*Angelo néven alapít új zenekart a Pierrot három ex-tagja, KiritoLMC, Kohta és Takeo és első, 'Reborn' című kislemezük november nyolcadikán jelenik meg. Ezzel az év elején feloszlott Pierrot minden volt tagja aktiválta magát: mint korábban már említve lett Jun Alvino nevű zenekarában ügyködík, miközben Aiji az LM.C (Lovely Mocochang) tagjaként sokkolja volt rajongóit.
*A végére pedig a szokásos tagcserés, feloszlásos, újzenekaros vk indies hírek röviden: A Luvie-t otthagyja a dobos Keito a zenekar november 17-i Shibuya O-West-ben tartott koncertje után.
*Az Aile-t pedig még augusztus 28-ával hagyta ott a gitáros Yue.
*Még augusztusban jött a bejelentés, hogy az Izabel Varosa-t három tag (Hikaru - ének, Chihiro - gitár, Emiy - basszus) is otthagyja a banda szeptember harmadikai koncertje után. Hogy az egyedül maradt gitáros, Kazui mihez kezd ezekután arról egyenlőre nincs hír.
*Felszolik egy halom tökismeretlen banda: Cune, Jeniva, Trick, Vergil, Kazoku. *Szintén felszolik a Sulfuric Acid, ami azonban már némileg sajnálatosabb, mivel a jobb középszerbe tartozó, 2002-ben alakult csapatból még valami egészen érdekes is lehetett volna idővel. Utolsó koncertjüket október nyolcadikán adják majd és a tervek szerint a tagok külön-külön folytatják tovább a zenélést.
*Az októbertől egészen decemberig tartó turnéja és októberben megjelenő best of lemeze után szintén oszlik az 1996-ban alakult La Vie en Rose.
*November 22-vel meghatározatlan időre leáll a Kraidhearz, melyben két közismertebb zenész is játszott: Ran annak idején a Kuroyume support dobosa volt, Kusuba pedig a Laputa-ban volt basszgitáros a zenekar első pár évében.
*Major lemezszerződést kapott a 2001-ben alakult Charlotte és szeptember hatodikán megjelent új kislemezük már a Universal Japan gondozásában látott napvilágot.
*A volt Psycho le cému gitáros Lida, aki egyébként Dacco nevű zenekarában ügyködik mostanában, közös projektet indított a volt Maschera tag michi-vel michi with Mach LiDARZ
néven. Első, ötszámos mini-albumuk szeptember 13-án jelenik meg.
*Guy's Family néven új zenekart alapított egy halom korábban felszolott csapat öt ex-tagja. A felállás a következő: ének: Kight (ex Shulla, ahol még Kaito néven futott), gitárosok: Shinobu (ex Vanilla) és Reo (ex plu'to és Clavier. neki pedig akkoriban még Dai volt a neve), basszgitár: Kazutake (ex Aioria, S to M és Mask), dobok: Takumi (ex Increal). A csapat első kislemeze decemberre várható.
*A még 2004-ben feloszlott Karimero két volt tagja, a guitáros Nao és a basszgitáros Koosuke végre új csapatot alapított heidi. néven. Melletük még a korábban a kannivalism-ban és a Porori-ban doboló Kiri, valamint egy Yoshihiko nevű újonc énekes a zenekar tagja és már túl is vannak egy kislemez és egy mini-album kiadásán.
hurts*Szintén új zenekart alapított Hina, aki először az Azalea tagjaként bukkant fel még a 90-es évek végén, majd később pár más, kevésbé emlékezetes zenekarban (Sally, Chelsea) is szerepelt. Miután az Azalea meglehetősen népszerű volt a maga idejében és a Matina adta ki a lemezeiket, nem csoda, hogy az új zenekart, a hurts-t azonnal leszerződtette Kisaki jelenlegi kiadója, az Under Code. A zenekar többi tagja is mind ismert más csapatokból: a basszgitáros Makoto Mare szintén az Azalea tagja volt (habár ott még Maki néven), a dobos Momiji korábban többek közt a KeiL-ben is ügyködött, a gitáros Mukku (igen, tényleg úgy hívják, mint a mifelénk inkább Mucc néven ismert zenekart) pedig a Ruephy Alive-ban játszott. Első kislemez decemberben várható.
*Szintén az Under Code szerződtette júliusban az Arc nevű bandát, akik még 2003-ban alakultak, de eddig szinte teljesen ismeretlenek voltak. A csiricsáré oshare-kei bandának novemberre várható első, már a kiadónál megjelenő kislemeze.

- 06.07.30 -

*Megjelent a THE DOSE, az LD50.hu angol nyelvű, elsősorban a nemzetközi goth / industrial / cyber / ésatöbbi színtérnek szánt online magazinjának első száma. Míg a néhány hónapja megjelent nulladik próbaszám a hazai színtérre koncentrált, addig most Tokióé, nomeg úgy általában Japáné a főszerep. A Japánnal foglalkozó szekció gerincét interjúk adják egy sor meghatározó előadóval, a legkülönbözőbb műfajokból, a visual kei-től, a psy-trance-en és industrial-on át a zajzenékig (DéspairsRay, DJ Sisen, Kenzo [Geeks, gadget.], Aural Vampire, KK. Null, Tsuyoshi Suzuki, Abend Land, PsyDoll, Sunao Inami, Euthanasie, Baal, valamint Blood), de olvashatunk még tokiói shopping guide-ot, DJ toplistákat, pár kritikát újabb vk lemezekről, valamint egy írást Kenji Siratori-tól a japán cyberpunk színtérről. Vagyis abszolúte kötelező olvasnivaló mindenkinek akit érdekel a téma. Természetesen a japán vonal mellett még jópár nyugati és hazai vonatkozású cikk is található a magazinban, mindez 142 oldalon, pdf formátumban, rengeteg képpel illusztrálva. A Dose letölthető a innen, a kiadvánnyal kapcsolatos bármi kommentet, kérdést ésatöbbit pedig várnak a szerkesztők a Dose blog-ba, a magazin LD50-es topicjába, vagy akár ide a soundofjapan.hu fórumba. A fenti linken szintén letölthető még a nulladik szám is, melyben néhány vk lemezkritika mellett egy gyors áttekintés is található a műfaj 2005-ös évéről és európai elterjedéséről.
*Hosszas tervezgetés és halogatás után végre megújult a Nippon Groove-nak is otthont adó Tilos Rádió weboldala. Az új sitenak rengeteg előnye van a már igencsak elavult régivel szemben: a sokkal tisztább, modernebb és áttekinthetőbb kinézet mellett a műsoroknak és műsorkészítőknek könnyen szerkeszthető saját szekciója van, a főoldalon pedig egyrészt a bal felső sarokban mindig látható, hogy éppen melyik műsor megy, valamint oldalt az is, hogy mi lesz a következő néhány órában, másrészt van shoutbox is, mellyel cseverészhetünk az éppen az oldalon bóklászó hallgatókkal, vagy akár a műsorvezetővel is, feltéve persze, hogy figyeli, hogy mi történik az oldalon. Sajnos néhány funkció még nem működik, így például az archívumból is csak a továbbra is elérhető régi odalon keresztűl lehet letölteni az elmúlt hét nap adásait (a Nippon Groove esetében persze egyszerűbb a letöltő-linket a műsor saját oldalán megkeresni).
*A minden várakozást felülmúlóan sikeres tavaszi, a Millenáris-ban tartott AnimeCon után az őszi con a Petőfi Csarnokban kerül megrendezésre október hetedikén, szombaton. A programok egyenlőre még szervezés alatt, de újra lesz cosplay- és rajzverseny, karaoke, előadások, workshop-ok, vetítés, nomeg természetesen a zenei vonal is jelen lesz, de most előreláthatólag egy kicsit másképp, mint eddig. További részletek rövidesen.

- 06.07.26 -

*Minden eddiginél nagyobb lemaradást próbálok most behozni a hírekkel kapcsolatban, de igyekszem mindenre kitérni alább ami az elmúlt bő két és fél hónapban történt. És eseményekben nem volt hiány. Mindenekelőtt a legfontosabb, amiről a főoldalon, a fórumon, meg úgy kb. mindenhol máshol már rengeteg szó esett, hogy megvolt az első, részben a SoundOfJapan által szervezett koncert: július 12-én, szerdán Budapesten, a Gyár-ban lépett fel japán egyik legismertebb grind-core csapata, a Bathtub ShitterBathtub Shitter a Music Factory-ban. A koncertet két hazai zenekar nyitotta (a Step On It, valamint a Human Error) és szerencsére minden a lehető legjobban sikerült. Természetesen hamarosan lesz majd részletes beszámoló is, nomeg remélhetőleg még sok hasonló koncert a jövőben. A zenekar a pesti koncertet követően a hírneves cseh grind core fesztiválon, az Obscure Extreme-en lépett fel, majd pedig lenyomtak még egy rövid,  háromállomásos mini-turnét Németországban két helyi zenekarral közösen.
*Szintén kimaradt a hír a Moi dix Mois június negyedikei fellépéséről a legjelentősebb goth / industrial fesztiválon, a minden évben pünkösdkor, a németországi Lipcsében megrendezett Wave-Gotik-Treffen-en, ahol korábbi években az Eve Of Destiny és a Despair is tiszteletét tette. A visual kei és azon belül is főleg az MDM újkeletű németországi népszerűségét mi sem jelzi jobban, hogy Mana zenekara a fesztivál központi színpadán, az Agra Hall-ban léphetett fel, ráadásul est-záró főzenekarként. A koncert a beszámolók szerint hatalmas siker volt, de, hogy a WGT-s átlagközönségnek mennyire feküdt a dolog azt persze nem lehet tudni. Egy közéjük tartozó ismerős, akinek a 2002-es WGT-s Eve Of Destiny koncert például nagyon bejött, a következőket mondta Mana & Co. fellépéséről: "A zene végülis egész jó volt, semmi extra, de okés, de az ének, na azt valami rettenet volt szerintem. De a németek, fene tudja miért, imádták az egészet és teljesen odavoltak értük." A zenekar egyébként egy hosszabb amerikai turnét is tervezett júliusra, azonban ez, a szervezőkkel felmerült problémák miatt végülis elmaradt.
Plastic Tree*Európában járt a Plastic Tree is három koncert erejéig: július hetedikén Berlinben léptek fel, majd két napra rá Párizsban, végül 11-én Finnországban. Nagyon reméljük, hogy még elkeverednek errefelé a közeljövőben, mert sajnos a hazai PT rajongótáborból most senki sem jutott el a koncertekre. A hónap végefele lett volna még a zenekarnak két fellépése Mexikóban is, de ezek elmaradtak.
*A belassult post-rock-ban utazó, 2003-ban nálunk is járt Mono pedig már sokadszorra járt Európában és június 30 és július 16 közt tizenhat koncertet adtak Francia-, Német-, Cseh- és Olaszország, valamint Ausztria, Belgium, Svájc és Hollandia érintésével.
A Boredoms berlini koncertjének plakátja*A japán noise/experimental legenda, a Boredoms pedig Berlinben lépett fel május 22-én. Az esemény érdekessége volt, hogy az előzenekar szerepét az industrial alapzenekar Einstürzende Neubauten tagja, Alexander Hacke látta el.
*Az utóbbi évek egyik legsikeresebb vk csapata, a Gazette pedig most hétvégén, vagyis július 29-én és 30-án koncertezik a németországi Bonn-ban. A zenekar egy ottani animés rendezvény meghívására érkezik Európába, de szerencsére nem magán a rendezvényen játszanak, hanem egy közelben levő klubban adnak két koncertet. Ezeket egyébként a Plastic Tree német fellépéséhez hasonlóan a több korábbi vk koncert kapcsán már ismerős Rock:Identity szervezi. Ide kapcsolódó hír, hogy a hozzájuk köthető CLJ Records (a korábbi Ayabie-Euro Beast CD után második kiadványaként) megjelentette Európában is a Gazette legutóbbi (és eddigi legjobb) lemezét, a NIL-t.
Calmando Qual*Az Astan szervezésében, kisebb kavarodások, valamint néhány tervezett, de végül elmaradt fellépés (többek közt egy WGT-s szereplés) után végre tényleg visszatér Európába a Calmando Qual, ráadásul egy kifejezetten korrekt hosszúságú turné erejéig és ami legfontosabb, ennek keretében most  pénteken Bécsben, a Monastery klubban is fellépnek majd. A turné egyébként a kölni goth-rendezvényen, az Amphi Festival-on kezdődött és összesen kilenc koncertből áll majd, melyek nagyrésze persze a németeknél zajlik, de az osztrákok mellett még a lengyelekhez és Párizsba is eljut a banda és több helyen lépnek majd fel közösen helyi zenekarokkal.
*Ahogy sejthető volt, miután a Kisaki féle Under Code kiadó nemrég szerződést kötött a német Gan-Shin-nel, az ő zenekaraik is célba vették a kontinenst. Elsőnek az 12012 látogat el Európába és ők is követik az általános 'egy német / egy francia' koncert sémát és szeptember 29-én München-ben, majd október elsején Párizsban játszanak. Októberben végén pedig az USA-ba látogat a banda, ahol az Oni-con néven futó rendezvényen adnak majd két koncertet 20-án és 21-én Houston-ban.
*Azonban nem csak az ismertebb zenekarok jutnak el Európába. A svédek láthatólag nagyon belelkesedtek és a Hagakura áprilisi koncertjei után most egy újabb tökismeretlen indies banda, a Plasma-Jet lép majd fel náluk augusztusban, amikoris három koncertet adnak majd Stockholmban 11-én, 16-án és 19-én különböző helyszíneken. A zenekar a hivatalos verzió szerint melódikus death metal-t játszik és ez még zeneileg passzol is többkevésbé, de kinézetre inkább van közük valami nagyon low-budget vk/oshare bandához.
*Röviden még néhány, egyenlőre távoli koncertről, melyekről idővel valószínűleg még amúgyis lesz szó: Október hatodikán és tizennegyedikén kétszer is fellép Párizsban egy Runa nevű banda (hogy ők kik..?), az old-school heavy metal-t, tradicionális japán külsőségekkel vegyítő Onmyouza október 21-én ugyancsak Párizsban játszik majd, a Trabeno kluban (de szinte száz százalék, hogy nekik idővel felbukkan még egypár egyéb turnédátum a programjukban), a Plasma-Jet-hez hasonlóan szintén a 'töksimeretlen indies vk banda' kategóriába tartozó Gram∞Maria szintén októberben 21-én jön Európába és a lengyelországi Varsóban adnak egy koncertet, az idén év elején már egy nagysikerű párizsi koncertet adó pop-énekesnő, Kokia, pedig jövő januárban tér vissza, amikor újra a francia fővárosban lép majd fel.
Gackt*Habár egyenlőre semmi konkrétumot nem lehet tudni, de biztosnak tűnik, hogy előbb-utóbb Gackt is ellátogat a kontinensre. Legalábbis a július 7 és 9 közt megrendezett párizsi Japan-Expo-n lejátszot videóüzenetben erre tett egyértelű utalásokat. Amint bármi további hír felbukkant természetesen majd itt is írunk róla. Emellett a Hyde-al közös Moon Child-ban már szinészként is bemutatkozott Gackt most egy Fuurinkazan című, jövő év elején bemutatásra kerülő tv-sorozatban szerepel majd, a Japánban nemzeti hősként tisztelt kardforgató, Uesugi Kenshin szerepében.
*Az októberre tervezett, a Calmando Qual koncertekhez hasonlóan szintén az Astan-hoz köthető "The Japanese Gothic Invasion" néven futó turné, ahol az Aural Vampire, a Baal és a Sins Of The Flesh lépett volna fel, azonban sajnos elmarad. Nagyon reméljük, hogy valamikor, valamilyen formában pótolva lesz az esemény, mivel japán goth / industral bandák sajnos nagyon ritkán járnak Európában, nomeg az Aural Vampire mostanában mifelénk is bekerült a közkedvencek közé.
*A franciáknál egy új kiadó, a Soundlicious szállt be az európai JRock kiadásba és ők jelentetik meg az országban a Mucc legutóbbi '6' című mini-albumát. A cég fő célja azonban saját bevallásuk szerint, a japán hip-hop népszerűsítése és ebben a témában is kiadtak egy DVD-t és egy CD-t, de némileg furcsa módon olyan előadóktól, akiknek neve még a színteret jól ismerők számára is ismeretlenül cseng.
*Mindeközben a Gan-Shin is tovább tevékenykedik természetesen és amellett, hogy tovább terjeszkednek Európában, koncerteket szerveznek és megjelentetik a Nightmare legutóbbi lemezét, az Anima-t, a Dir en grey legfrissebb kislemezét, a 'Ryoujoku no Ame' is kihozzák augusztus negyedikén, ráadásul speciális európai verzióban, melyen a májusi berlini koncertről is hallható lesz majd három szám.
*Minden eddiginél komolyabb JRock / Visual kei témával foglakozó kiadvány jelent meg Németországban, a Sonic Seducer goth/industrial magazin által kiadott Starfiles sorozaton belül, melynek minden száma egy adott témát vagy zenekart jár körül alaposabban (korábban olyasmikkel foglalkoztak mint Gothic Metal, Nightwish, Depeche Mode, stb.). Eddig ugyebár csak elszórt cikkek jelentek meg különböző újságokban, elsősorban a már sokat emlegetett Astan-ban és Orkus-ban (utóbbi legfrissebb számában például újra felbukkan a Moi Dix Mois és a Kagerou), azonban ez az első alkalom, hogy egy teljes kiadványt szenteljenek a témának. Hogy ez pont a Starfiles keretein belül történt, az azért meglepő némileg, mivel a Sonic Seducer eddig ( leszámítva egy, a vk komolyabb németországi felfutásának kezdetén megjelentetett rövid, és roppantmód dilettáns, általános bemutatót) egyáltalán nem foglalkozott a műfajjal. Ezek után különösen örvendetes, hogy most ennyire alapos és relatíve korrekt munkát végeztek. A kiadvány egy általános bemutatóval kezd, amibe belekevernek pár olyan dolgot is amit nem feltétlenül kellene (mint pl. kabuki és gésák), majd rátérnek a lényegre és sorra veszik a műfaj meghatározó zenekarait (Malice Mizer, L'Arc~en~Ciel, Luna Sea, nomeg természetesen a stílusalapító X-Japan), valamint azokat akik a visual kei utóbbi egy-két évben jártak a kontinensen, vagy legalábbis jelent meg tölük CD Európában (Dir en grey, Moi Dix Mois, Deadman, Onmyouza, DéspairsRay, Hyde, Merry, Gazette, Mucc, Kagerou, Blood, Ayabie, nomeg persze az Eve Of Destiny, akik akaratuk ellenére nagyban hozzájáultak a vk európai áttöréséhez). Van még egy gyors áttekintés egyéb kisebb, vagy valamiért annyira nem kiemelet zenekarokról is, ahol olyanok szerepelnek mint például az Aural Vampire, Calmando Qual, Balzac, Glay, Pierrot, Vidoll, sőt, még a zseniális JPop-trió, a globe is kapott egy kis pársoros bemutatót. Ezen kívül van még egy-két egyéb, több-kevésbé a témához köthető általános cikk is Japánról, Tokióról, valamint az anime / manga vonalra is kitérnek egy-egy oldal erejéig. Egyetlen amit valamennyire hiányoltam, az egy komolyab cikk a műfaj európai térnyeréséről. Meglepő módon a kiadvány szinte teljesen hírdetésmentes és még egy bónusz CD is jár hozzá, melyen nagyjából fele-fele arányban találhatóak zenék és videók olyanoktól, mint a Merry, Ayabie, Moi Dix Mois, DéspairsRay. Vagyis minden szempontból abszolút korrekt kiadvánnyal van dolgunk, mely bőven megéri a 11 eurós árat. Egyébként úgy tűnik, hogy a Sonic Seducer szervkesztői részéről a Starfacts különszám nem egyszeri kaland volt a visual kei irányába, mivel a magazin legújabb számában külön cikk foglalkozik a Dir en grey-el.
A Shazna a '90-es években.*Most pedig a további, Európához nem köthető hírek közül, először a vk/JRock vonalhoz kapcsolódóak. Legelejére rögtön a talán legizgalmasabb: Visszatér a '90-es évek egyik legfontosabb vk zenekara a Shazna. A 2000-ben feloszlott csapat szeptember ötödikén tartja majd első koncertjét Tokióban és ezután 2007 tavaszra tervezik az első új kislemez megjelentetését. Hangzásban az igéreteik szerint az utolsó albumra jellemző, már nagyon pop-felé hajló zene helyett inkább a korai, dallamos rock-hoz nyúlnak vissza. Természetesen nem lehet tudni, hogy a maguk idejében a színtér egyik legkülönlegesebb színfoltjának számító, számtalan, mára már a klasszikusok közt számontartott dalt összehozó banda mennyire tudja felvenni a fonalat és hozni az akkori színvonalat, de reméljük a legjobbakat.
*Nem különösebben meglepő, hogy a pályája vége felé kiemelkedőn népszerűvé vált baroque ex-tagjai által újraindított Kannivalism rekord-tempóban kapott major szerződést, ráadásul rögtön az ország legnagyobb lemezcégénél, az Avex-nél. Első major kislemezük szeptember 27-én jelenik majd meg.
*A Blood rövid pihenő után újra turnézni kezdett és augusztusban egy rövid, de annál sűrűbb programmal rendelkező turnét nyomnak le a tengerentúlon: 9-én Los Angeles-ben játszanak, egy napra rá az ország másik végében, New York-ban, a következő két nap pedig Mexico City-ben.
*A legendás vk indies label, a szépemlékű Key Party rajongóinak nagy örömére, a kiadó három egykori zenekarának volt tagjai alkalmi zenekart alapítottak, mely session-zenekarhoz képest némiképpen meglepető módon, azonban sokak nagy örömére, nem csak koncertekre korlátozza majd tevékenységét, hanem meg is jelenteti az anyagait. A Deflina Ma'riage néven futó csapat tagjai közt van a volt Aliene Ma'riage énekes Kyoka, Tomo aki a Deflower-ben még gitárosként szerepelt, az utódzenekar Noir fleurir-ben azonban már énekesként, valamint Aya, aki pedig a Missaline Rei basszerosa volt. Hozzájuk csatlakozott még a Kenrlle/Kinarura dobosa, Dokodemodora és a zenekar augusztus 9-én és szeptember 17-én ad majd ki egy-egy kislemezt.
Nana Kitade*A nagyszabású baltimore-i otaku-tivornyán, az Otakon-on természetesen idén is képviseltetik magukat zenészek is. A rock vonalat a Mucc képviseli, míg a poprajongók Nana Kitade-nek örülhetnek. Bónusz meglepetésnek pedig ott lesz Yoshiki, aki autogrammokat osztogat majd és valószínüleg valami kérdezz-felelek tipusú mókában is részt vesz majd és várhatólag ezzel le is tudja az idei évre jutó médiaszerepléseit, miközben rajongói már ki tudja hány éve várnak arra, hogy végre megjelenjen ősidők óta igérgetett lemeze, a sokak szerint majdhogynem fiktív zenekarával, a Violet UK-val.
*A már egy éve hallgatásba burkolózó L'Arc~en~Ciel nagyon úgy tünik, hogy újra egy hosszabb szünetet tart mostanában, legalábbis a tagok egyéb projektjeiből erre lehet következtetni: Hyde továbbra is a szólópályáját egyengeti, Tetsu a Creature Creature-el dolgozik, Ken pedig, a már pár éve aktív zenekara, a Sons Of All Pussys mellett most szólókarrierbe is kezd. Első kislemeze augusztus 23-án jelenik majd meg 'Speed' címmel. KenSzintén a zenekarhoz kapcsolódó hír, hogy számtalan, már jóideje nem kapható kislemezüket újra kiadják augusztus 30-án, ami azonban a legfontosabb, hogy ezek közt lesz a 'the Fourth Avenue Cafe' is, mely annak idején az akkori dobos drog-botránya miatt nem jelenhetett meg. A szóban forgó dobos, Sakura, aki egyébként manapság Ken-nel közösen a fentemlített S.O.A.P tagja, zenésztársához hasonlóan szintén szólózni kezd és Lion Heads néven alapított új bandát, melyben némileg meglepő módon a dobokat gitárra cseréli. Első lemezük augusztus 23-án várható.
ALvinoAsagi (D)*A D énekese Asagi is szólózni kezd a zenekar mellett és szeptember huszadikán adja ki első saját anyagát 'Corvinus' címen. (Kiváncsian várjuk, hogy a CD-nek a címen kívül is lesz-e valami magyar vonatkozása.)
*ALvino néven alapított új zenekart a nemrég feloszlott Pierrot ex-gitárosa Jun, valamint a volt La'cryma christi gitáros Koji, kiegészülve egy Shota nevű újonc énekessel. A zeneileg várhatólag inkább a pop-rock felé hajló csapat szeptember végén adja majd első koncertjeit, de, hogy mikorra várható valami kiadvány tőlük azt még egyenlőre nem tudni.
*A meglehetősen érdekes zenét játszó Karma-Shenjing bejelentette, hogy augusztus 30-al felfüggeszti működését. Egyenlőre csak időleges leállásról van szó, de mint tudjuk ilyenek sokszor szoktak felszolásba torkollni.
*A Psycho le cému utódzenekar Isabelle nem húzta sokáig: a volt PLC tag Seek és Aya csapata tavaly augusztus végén alakult és kevesebb mint egy év után, egy június 14-i koncerttel már be is fejezték a pályafutásukat.
*Szintén oszlik a csilli-villi vidámkodós oshare-kei vonalba tartozó Soroban. Utolsó koncert augusztus másodikán.
*Július 29-i koncertje után feloszlik a 2003-ban felbukkant Clavier is.
Ryouhei (Ayabie)*Most pedig a szokásos tagcserés hírek, csak nagyon röviden és tömören. Elejére a talán legmeglepőbb hír, miszerintis az Ayabie vezetője, a gitáros Ryouhei kiszáll a csapatból egy augusztrus 30-án befejezödő turné után. A Babylon felállása ellenben végre stabilizálódott: az új gitáros Maya (ő korábban a Karasu Tengu és Acmahead tagja volt, de a Jinkaku Radio-ban is kisegített), a dobos pedig egy Ryouichi nevű újonc. Az utóbbi időben nagyon felkapott Kamikaze Boyz közel teljes tagsága otthagyja a zenekart egy augusztus 23-i koncert után, azonban az egyetlen maradék tag, az énekes Tetora kijelentette, hogy a zenekar ennek ellenére nem oszlik fel. A HeaRt-ot a gitáros Subaru hagyta ott, még május végén. A Mask volt dobosa Minami support-ként beszállt a volt Dasein tag Ricky vezette R*A*P nevű zenekarba. A koreai, az X Japan féle Yoshiki által befuttatott The Trax-et pedig Rose, a dobos hagyta ott, akit egyenlőre egy session-zenésszel helyettesítettek.
*Augusztus 26-án, a két éve felszlott EllDorado meglepetészerűen összeáll egy koncert erejéig. Hogy ez csak egyszeri alkalom, vagy lesz valami folytatás is azt egyenlőre nem tudni.
*A JRock hírek végére pedig egy kis érdekesség: A Dir en grey jópár száma felbukkan a nemrég bemutatott Death Trance című filmben, melyet a zseniális zombis-verekedős kult-mozi, a Versus akciórendezője, Yűji Shimomura jegyez, valamint a két film főszereplője is ugyanaz, nomeg a filmekben a történet (szinte semmi) és az akció (non-stop) aránya is közel azonos. Azonban a Versus és a kosztümös, kardozós, verekedős, lövöldözős Death Trance hasonlósága itt véget is ért mivel sajnos az új film közelsem nyújtja az a tökéletes, (sokszor szó szerint is) agyatlan szórakozást mint elődje.
*Május közepén a valahol a pop, a funk és a könnyedebb rock közt egyensúlyozó Babamania-ból kilépett a dobos Daigo, aki több mint tíz évig volt a zenekarban.
*A már jóideje gyakorlatilag követhetetlen Morning Musume tagcserék sorában a két kegújabb Asami Konno és Makoto Ogawa kilépése. A két jelenleg tizennyolc éves lány még 2001-ben lett a csapat tagja és mindketten iskolai elfoglaltságaik miatt távoznak.
*A kislányokból összeállított popcsapatok egyik legellentmondásosabbja, a SweetS három évnyi, erősen megkérdőjelezhető működés után beszünteti tevékenységét, hivataos verzió szerint azért, hogy a tagok a tanulmányaikra tudjanak koncentrálni.
Yoshika*Yoshika, akit 2005-ben megjelent lemeze mellett legtöbben az m-flo-val közös számainak köszönhetően ismernek, május végén jelentette be, hogy háromhónapos terhes és párjával hamarosan össze is házasodnak, tehát valószínüleg a zenei pályát most egy ideig pihentetni fogja.
*A Puffy nemzetközi sikere úgy tűnik, hogy szerencsére nem csak valami múló jelenség és a duó júliusban egy újabb sikeres amerikai turnét bonyolított le. Igazán ideje lenne, hogy végre Európában is tiszteletüket tegyék valamikor.
*Takahiro Nishikawa-t, a Dreams Come True volt tagját a bíróság május elején 18 hónapnyi börtönbüntetésre ítélte. A DCT-t 2002 elején otthagyó zenész nem most került először szembe a törvénnyel: először még 2002-ben tartóztatták le, nem sokkal azután, hogy tervezett szólókarrierje miatt otthagyta a zenekart, és csakúgy mint most, az ok akkor is illegális drogok birtoklása volt. Akkor megúszta felfüggesztett büntetéssel, de mint várható volt, visszaesőként most súlyosabb büntetést kapott.
*Habár a tervek szerint csak időlegesen, de összeáll a Kome Kome Club, a késő '80-as, kora '90-es évek egyik legnépszerűbb japán zenekara, akik a pop és a big-band funk határán egyensúlyozva gyártották sorra a hihetetlenül szórakoztató sikerdarabjaikat. A mára már klasszikus, karaoke-standard számai mellett a csiricsáré és elborult kosztümeiről és díszleteiről is ismert csapat július 19-én adta ki az első új kislemezt, amit majd továbi kettő követ augusztusban. A tervek közt van még egy új album és egy országos turné is.
*A japán underground hip-hop szcéna egyik kulcsfigurája, Shing02 a nemzetközileg is elismert zeneszerzővel Ryuichi Sakamtoto-val (utóbbit a legendás Yellow Magic Orchestra-n kívül többek közt az Utolsó Kínai Császár-hoz írt Oscar-díjas filmzenéjéről ismerhetjük) és másokkal közösen figyelemfelkeltő kampányba kezdett a Rakkasho nukleáris erőművel kapcsolatban, annak veszélyeire felhívva a közfigyelmet. A kampány részeként egy e célból készített weboldalra felkerült egy Rakkasho című közös szerzemény, mely szabadon letölthető, remixelhető és terjeszthető.
Anza*A Head Phones President énekesnője, Anza Oyama újra szólózni kezd a zenekar mellett; első kislemezének címe 'kanate e' lesz és augusztus másodikán jelenik meg. Hogy zeneileg mire lehet majd számítani, azt megtippelni is szinte lehetetlen, főleg annak ismertében, hogy Anza a durvulósabb indie-rock-ban utazó HPP mellett olyan musicalekben is szerepel, mint a Miss Saigon vagy a Nyomorultak, a zenekar megalakulása előtt pedig a Sailor Moon szinpadi verziójában játszotta a főszerepet, valamint kiadott két kislemezt, melyek közül egyik egyben a Card Captor Sakura anime betétdalaként is szolgált.
*Ahogy várható volt szólókarrierbe kezdett a Supercar volt basszgitáros-énekesnője, Miki Furukawa. Első kislemezét még június végén adta ki, ezt pedig 'Mirrors' címmel követte a debüt-nagylemez július 19-én. SupercarA szöveg és zeneszerzői feladatokat is ő látta el, a zene pedig amolyan hangulatos, elszállós pop-rock, néhány lendületesebb számmal megdobva, mely legjobban talán az ex-Judy And Mary-s Yuki  szólóanyagaira emlékeztet. A lemez producere az a Mashiko volt, aki már a Supercar lemezeiért is felelős volt. Azonban nem ő az egyetlen, aki a tavaly év elején feloszlott zenekar tagjai közül mostanság új anyaggal bukkant fel: Nakako (azaz Koji Nakamura), a banda volt énekes, vezető, fő zeneszerzőjének iLL nevű új csapata május 31-én jelentette meg első kislemezét "sound By iLL" címen.

- 06.04.26 -

*Elejére a legfontosabb koncerthír: a Sopronban idén 14. alkalommal megrendezett,  évről évre növekvő és egyre komolyabb külföldi előadókat felsorakoztató VOLT Fesztiválon idén fellép Japán nemzetközi szinten is legismertebb acid jazz zenekara, a Kyoto Kyoto Jazz MassiveJazz Massive. Az idén egyébként is minden eddiginél erősebb és változatosabb felhozatalt produkáló fesztivál július 5 és 8 közt kerül megrendezésre és a programot egy mai sajtótájékoztatón, nomeg természetesen a rendezvény oldalán jelentették be. A nap és színpadkiosztásról egyenlőre nincs még pontosabb információ, de amint bármi hír felbukkan arról természetesen itt is beszámolunk majd.
*Feloszlik a nagoyai visual kei színtér legfontosabb zenekara, az év elején Európában is járt Deadman. A zenekart 2001-ben a legendás kein három volt tagja alapította, kiegészülve a Lamiel ex-dobosával, Toki-val és kezdetektől fogva a tipikus nagoyai vk hangzás legjobb és legfontosabb képviselőjének számítottak. Legutóbbi lemezük, az 'in the direction of sunrise and night light' tavaly decemberben jelent meg és idén januárban két koncert erejéig Európába is eljutottak. Ezek után megdöbbentő hirtelenséggel érkezett a hír márciusban, hogy egy rövid, mindössze három állomásos, május 23-ig tartó turné után feloszlik a zenekar. A tagok további terveiről egyenlőre semmit nem lehet tudni, de remélhetőleg valamilyen formában folytatják tovább a zenélést.

Deadman: Mako, Kazuya, Aie, Toki

*Szintén oszlik a Pierrot, a kilencvenes évek nagysikerű vk/jrock bandáinak egyik utolsó képviselője. Az 1994-ben alakult zenekar eleinte indies körökben vívott ki komoly elismerést egyedi hangzású zenéjével, majd az évtized második felében folyamatosan egyre népszerűbbekké váltak, a nagy áttörést pedig az 1999-es Finale album hozta meg számukra. Ekkortól kezdve csatlakoztak a legnagyobb arénákat is megtöltő rockbandák táborához és népszerüségük mindmáig töretlen maradt. Az első intő jelek tavaly jelentkeztek, amikor a banda egy kétlemezes válogatást leszámítva semmi új anyaggal nem jelentkezett, az énekes Kirito pedig szólókarrierbe kezdett. Mikor bejelentették, hogy idén júniusban új kislemezzel jelentkeznek a rajongók megnyugodtak, hogy akkor valószínűleg mégis minden rendben van, de erre rácáfolva néhány nappal ezelőtt érkezett a bejelentés, hogy feloszlik a zenekar, ráadásul, meglepő módon, még az ilyenkor szokásos búcsúturnékat / koncerteket sem tartják meg. Kohta és Takeo további terveiről egyenlőre nincs hír, Kirito minden valószínűség szerint folytatja tovább szólóban és Aiji és Jun is bejelentette, hogy szintén tovább zenélnek majd. Utóbbiról már bővebb infókat is lehet tudni: ALvino néven indított új csapatot, közösen egy Shouta nevű énekessel, valamint a volt La’cryma Christi gitáros Koji-val.

Pierrot. régebben...    ...és az utóbbi időkben.

*A Psycho le cému végre hivatalosan is bejelentette, hogy meghatározatlan időre leáll a zenekar. Az énekes Daishi tavalyi letartóztatása után, melyről itt is többször szó esett, ez természetesen várható volt, főleg, hogy mind a négy maradék tag különböző új zenekarokban bukkant fel azóta. A még kiadatlan új anyagok sorsa továbbra is függőben van és egyenlőre úgy tűnik, hogy az április végén megjelenő best of album lesz az utolsó kiadványuk.
*A Dir en grey a közelmúltban lenyomott három teltházas amerikai koncert után megcsípte a Nagy Lehetőséget a befutásra odaát, a sötét oldalon és a Korn 33 állomásos nyári USA turnéjának egyik előzenekaraként fognak szerepelni.
Astan 22*Az Astan magazin folytatja az eddigi tendenciát és továbbra is egyre nagyobb és nagyobb teret biztosít a japán goth és visual vonalnak. Legutóbbi számukban minden eddiginél több banda bukkan fel, többnyire kisebb interjúkkal, vagy legalábbis ismertetőkkel képviseltetve magát. Szerepel a magazinban új favoritunk, az Aural Vampire, valamint Blood, Deadman, Kagerou, Calmando Qual, Sins Of The Flesh, Baal, 2 Bullet, Satanyanko, Despair, nomeg persze Hagakure. Emellé természetesen jut még egynéhány plakát, valamint most a szokásos bónusz CD több mint fele is a japán zenekaroké.
*Március közepén súlyos autóbalesetet szenvedett az Aikaryuutóbbi évek egyik legfurább vk zenekara, a tipikus visual hangzást black metal behatásokkal ötvöző Aikaryu. Az énekes Kaworu volt az egyetlen aki könnyebb sérülésekkel megúszta és azonnal elhagyhatta a korházat, a többiek jóval súlyosabb sérüléseket szendvedtek, a legrosszabbul a gitáros Shagrath járt aki koponyatöréssel került korházba. A dobos Uli  pedig súlyos lábtörést szenvedett és bő fél évre lesz szüksége a felépüléshez. Ezek után természetesen némileg bizonytalan a zenekar további sorsa, ami nagy kár mivel az egyik legérdekesebb színfoltjai a jelenlegi vk színtérnek.
*A Loop Ash kiadó házatáján úgy néz ki gondok vannak mostanság, mivel a tavaly év végén feloszlott Scissor után, most a másik sikercsapatuk, a kiadóvezér Michiru vezette Mask is megszűnik egy május elsejei koncert után.
*A major szerződést kötő PS Company előadók sorához a Kagrra és Miyavi után most a Kra is csatlakozott és egy augusztus közepefele induló, közel egy hónapos turnéval zárják le indies korszakukat, utána pedig talán a tucatnyi kislemez és mini-album után végre sikerül majd egy teljes nagylemezt is összehozniuk.
*A Penicillin két tagja, az énekes Hakuei, valamint a gitáros Chisato új projektet indított Penicillin nano néven, mely saját számok mellett az anyazenekarnak csinál majd remixeket. Az új zenekar nyáron fellép az egyik legismertebb és legrégebbi amerikai otaku-találkán, a Dallas-i A-Con-on, június 10-én.
*Végre mégegy ex-Laputa tag, a dobos Tomoi is hallatott magáról és az egy éves kihagyás után visszatérő Jils supportdobosaként bukkant fel. Ezt a poziciót ugyebár régebben a később a Moi dix Mois-ba távozó, majd onnan nemrégiben kilépő Tohru töltötte be.
*A Lareine-t március elején otthagyta a dobos Kazumi, így újra csak a már a banda klasszikus, 1999/2000 körüli felállásában is szereplő Kamijo, Mayu és Emiru maradt a zenekarban.
*A KuRt tagjai, a régebben a Gift-ben zenélő, de egy ideig a Panic Channel-ben is kisegítő Saburo személyében megtalálták az új basszgitárost az év elején kilépett Oto helyére.
*A zenekar által búcsúturnéként behirdetett áprilisi, európai Blood koncertsorozat mint kiderült minden volt, csak a befejezés nem és néhány hét pihenő után új koncepcióval dolgozik majd tovább a csapat. Hogy akkor miért is hirdették 'Last Tour'-ként a fellépéseket, arról nem nyilatkzott a zenekarvezető Kiwamu.

*A L'Arc~en~Ciel szólóban is igencsak aktív énekese, Hyde április 26-án adja ki harmadik lemezét 'Faith' címmel, amelyhez, a már az előző albumon is közreműködő gitáros Kaz (ex-Oblivion Dust és Spread Beaver) mellé meglehetősen érdekes nemzetközi gárdát szedett össze magának, olyan zenészekből akik egyébként olyanokkal dolgoznak/dolgoztak mint a Nine Inch Nails, Marilyn Manson, The Cult, The Mission UK és No Doubt. Kiváncsian Hydeés némileg aggódva várjuk, hogy mi sül ki ebből. Szintén ide kapcsolódik a hír, hogy a lemez (a közreműködőket ismerve nem különösebben meglepő módon) Amerikában is megjelenik júniusban és ezen alkalomból egypár koncert erejéig is átugrik oda Hyde. Egyenlőre két fellépésről lehet tudni: júli másodikán Anaheim-ben játszik, ötödikén pedig San Francisco-ban (ezutóbbira pár nap alattt el is fogytak a jegyek elővételben).
*A volt Panic Channel tag Tara zenekara, a Betty nevet váltott 176BIZ-re. Egyik jobb mint a másik. Emellett a zenekarba, a basszgitáros Tara és az énekes Yuu (ex-Never Crazy) mellé érkezett három új tag is: a Gimikku ex-dobosa Kasumi, valamint két gitáros, a volt Karen tag Setsuki és Toki, aki szintén a Panic Channel-ben zenélt régebben, csak ott még Tsubasa név alatt.
*A cali=gari utódzenekar lab. nemrégiben Lab. The Basement-re változtatta a nevét és terveik szerint szakítanak a visual színtérrel és mostantól kezdve inkább indie-rock, megsatöbbi zenekarokkal koncerteznek.
*A német visual piacon tavaly meglepő gyorsasággal központi pozíciót kiharcoló Gan-Shin tovább terjeszkedik Európa más részei felé és kiadványaikat (vagyis Dir en grey, Mucc, Moi dix Mois, DéspairsRay, Merry és Hyde CDk) ezentúl nem csak a németeknél, hanem Svéd-, Francia-, Finn-, Olasz-, Spanyol- és Görögországban, valamint Svájcban, Hollandiában, Norvégiában és Ausztriában is be lehet majd szerezni. Ezen kívül további érdekesség, hogy az utóbbi időben több új zenekarral is szerződést kötöttek, köztük olyanokkal mint az Under Code kiadóhoz tartozó Phantasmagoria, Vidoll és 12012, valamint a Nightmare és az Asian Kung-fu Generation. Ez természetesen azt jelenti, hogy várható a fentiek anyagainak európai megjelenése is, amit remélhetőleg idővel koncertek is követnek majd.
*Franciaországba látogat a közismert anime betétdalokat tradicionális heavy metal-ba átdolgozó Animetal. A zenekar június 17-én, szombaton lép fel a Nouveau Casino klubban, Párizsban, ahol igéretük szerint bő két órás koncertet adnak majd.

*Az utóbbi egy-két év egyik legsikeresebb indies visual zenekara, az Ayabie is csatlakozik az Európába koncertező vk csapatokhoz. Háromállomásos mini-turnéjuk június 15-én Finnországban, Helsinki-ben kezdődik, majd következő nap Párizsban folytatódik és 18-án a frankfurti Batschkapp klubban fejeződik be. Utóbbinál nem csak a helyszín, de a szervező is ugyanaz, mint a januári Deadman koncert esetében volt, vagyis a Rock:Identity.
*Már régóta terjedtek pletykák a Gazette esetleges európai látogatásáról és most végre valósággá vált a dolog... azonban a rajongók nagy része valószínűleg nem igazán így képzelte el a nagy, várvavárt eseményt.The Gazette Ugyanis az Európába tévedő vk bandák körében megszokott klubkoncertekkel szemben a Gazette egy animecon-on lép fel, méghozzá az Animagic nevezetű rendezvényen, Bonn-ban, mely július 28-30-án kerül megrendezésre. Csak reménykedhetünk, hogy ennek ellenére ezentúl sem fog rendszerré válni, hogy a zenekarokat ehhez hasonló, abszolúte nem egy normális koncerthez illő helyekre hívják meg a szervezők.
*A sikeres márciusi turné után a Calmando Qual már júniusban visszatér egy újabb fordulóra. A turnéprogram egyenlőre még alakulóban van, de három koncert már biztosnak tűnik: egy 3-án Hamburg-ban, egy két napra rá Münsterben, a legfontosabb pedig, hogy júni másodikán Lipcsében, a legjelentősebb goth-industrial fesztiválon, a Wave-Gotik-Treffen-en lép fel a banda.
Polysics*A Polysics angol turnéja, az eddigi, Kaiser Chiefs-el közös koncertek mellé kiegészült még jópár egyéb dátummal, plusz egy fellépéssel a hírneves francia Eurockeennes fesztiválon. Pontos részletek erről (és minden más európai koncertről) az eseménynaptárban találhatóak.
*A súlyos, belassult rockban utazó Boris szintén Európában turnézik és április folyamán járják végig a fél kontinenst. Sajnos Ausztriáig nem ér el a turné, így maximum Németországban lehet elcsípni őket hozzánk relatíve közel.

*Mindeközben a The Pillows pedig Mexikóban koncertezik, ahol két egymást követő napon, júni 17-én és 18-án lépnek fel.
*Most kivételesen nem csak a visual kei részlegből érkeztek tagcserés hírek, hanem a mainstream JPop térfélről is. Shun, a közkedvelt, pop és RnB között egyensúlyozó Exile egyik énekese (merthogy kettő volt nekik) otthagyta a csapatot, hogy tavaly beindított szólókarrierjére tudjon koncentrálni.
*A fennállásának tizedik évfordulóját idén ünneplő okinawa-i boyband-ből, a Da Pump-ból szintén kivált egy tag: Shinobu Miyara a tervei szerint szólókarreirbe kezd majd, a Da Pump pedig a jövőben három taggal folytatja tovább.
*Meghatározatlan időre leáll a The Mad Capsule Market's, akik huszonegy évnyi pályafutásuk alatt jópár műfajban bizonyítottak. Eleinte post-punk / new-wave vonalon mozogtak, majd egyre inkább eltolódtak a zúzósabb rock felé, amit az utolsó pár lemezen némi hip-hop beütéssel és egyre több elektronikával tettek még egyedibbé és izgalmasabbá. Többször koncerteztek Japánon kívül is és egész sor különleges, látványos PV kötődik a nevükhöz. A banda mindhárom tagja különböző zenei vagy design projektekkel foglalkozik majd a jövőben, de ettől függetlenül reméljük, hogy tényleg csak időleges leállásról van szó, mivel egy egészen különleges zenekarral lennénk szegényebb nélkülük.

The Mad Capsule Market's

- 06.02.26 -

*Az elöző híradag kikerülése után nagyjából fél nappal érkezett a bejelentés, hogy a Dir en grey visszatér Európába és azóta is folyamatosan bukkannak fel az infók a zenekar Japánon kivüli koncerjeivel Kyo (Dir en grey)kapcsolatban. Rövidre fogva: a tavalyi év legsikeresebb európai vk koncertjét maga mögött tudó banda szinte napra pontosan tér vissza ugyanoda, ahol tavaly több mint háromezer rajongó láthatta őket és május 27-én újra Berlinben, a Columbiahalle-ban lépnek fel. Ezt (a jelenlegi infók szerint) még három koncert követi: egy rögtön a következő nap Köln-ben, az E-Werk nevű klubban, utána pedig júniusban, a múlt évhez hasonlóan, újra játszanak a Rock-im-Park / Rock-am-Ring testvérfesztiválokon. Természetesen a fentiekről, csakúgy mint minden egyéb témánkba vágó európai koncertről, mindig az eseménynaptárban találhatjátok meg a legfrissebb infókat. Ezen kívül végre letisztázódni látszanak a csapat első amerikai turnéjával kapcsolatos hírek is: először március 17-én Austin-ban lépnek fel az SXSW Fesztiválon, ez azonban csak amolyan bemutató koncert lesz szakmabeliek számára, vagyis a nagyközönség nem vehet rajta részt. Az első igazi koncertet New York-ban adják március 21-én, a Club Avalon-ban (erre máris elfogyott minden jegy), majd átrepülnek Los Angeles-be, ahol az Avalon Hollywood-ban játszanak 23-án.
*A DéspairsRay is visszatér és a Mucc tavaly fellépése után most ők vesznek részt a Wacken Open Air néven futó nagyszabású német metal-fesztiválon, ami augusztus 2 és 5 közt kerül megrendezésre. Ide kapcsolódik a hír, hogy a tavalyi turné után február végén két fellépés erejéig Amerikába is visszalátogatott a zenekar és elöször a new york-i Avalon klubban léptek fel 23-án, majd pedig 26-án a floridai Orlando-ban egy Megacon nevű gyanús rendezvényen.
*A Psycho le cému két ex-tagja Aya és Seek is Amerikában járt, habár ők nem léptek fel, csak a Katsucon-on vettek részt február 17 és 19 közt és ott promotálták új zenekarukat, az Isabelle-t külöböző rajongói találkozákkal és hasonlókkal.
*Egyre inkább úgy tűnik, hogy a zenekarok az első 1-2 koncertes európai kiruccanások után most már komolyabb turnékba is hajlandóak belefogni. A Kagerou viszonylag hosszabb áprilisi útja után a Mucc májusban indul hatállomásos mini-turnéra: három koncertet adnak Németországban (5 - Köln, 6 - München, 7 - Berlin) majd ugyanennyit a franciáknál is (10 - Bordeaux, 11 - Marseilles, 14 - Párizs).
*Időközben a még távoli, de már most nagyon várt októberi Aural Vampire koncertekről is felbukkantak újabb hírek, mégpedig az, hogy nem egyedül jönnek, hanem elkísérí őket több más csapat is. Egyenlőre a súlyos electroindustrial-ban utazó (régebben Chronotrigger néven ismert) Baal-ról, valamint az electro-s/EBM-es Sins of the Flesh-ről (akiknek egyik tagja mostanában a Despair-ben is részt vesz szintisként) lehet tudni, de elvileg még legalább egy zenekar csatlakozik majd a turnéhoz.
*A Blood részvételével megtartott újabb Astan Festival mint kiderült nem a szokásos helyen, vagyis Münster-ben lesz megtartva, hanem átkerült Berlinbe, a vk bandák ottani koncertjeinél már-már standard helyszínnek számító Columbia Club-ba.
Kaya (Hagakure)*A múltkor említett Hagakure európai látogatása pedig az eredetileg tervezett egy koncert helyett időközben egész komollyá vált: a nyolcadikai con-fellépést leszámítva játszanak még 10-én Stockholm-ban, majd pedig kétszer Németországban, az Astan szervezésében (16 - Münster, 17 - Bremen).
*A Moi dix Mois-ból nemrég kivállt Tohru és Kazuno helyére, igaz, egyenlőre csak live-support státuszban, de megérkeztek az új zenészek. A basszusgitárosi posztot Sugiya tölti majd be, a dobos pedig egy bizonyos Hayato lesz és már a csapat európai koncertjein is ők szerepelnek majd. Hayato korábban egy Oxide nevű csapatban zenélt, ellenben Sugiya-ról egyenlőre semmit nem lehet tudni.  A berlini fellépésen egyébként a jegyet elővételben megvásárló látogatók közül húsz, sorshúzással kiválasztott jelölt találkozhat az akkoriban éppen születésnapját ünneplő Mana-val a koncert után.
*A Schwarz Stein két volt tagja újra összeállt egy alkalmi project erejéig. Az another cell néven futó együttes áprilisban ad ki egy albumot, amelyen új számok mellett felbukkannak darabok Hora 'Inner Universe' című lemezéről is, sőt, még egy réges-régi Rudolf Steiner számot, a 'kuro ageha'-t is előveszik újra.
*Az utóbbi pár év egyik legsikeresebb indies vk csapata, a Gazette megváltoztatta nevét... the GazettE-re. A teljesen értelmetlen névváltoztatások úgy tünik nagyon divatosak a PS Company kiadó berkein belül, mivel korábban is több hozzájuk tartozó előadó tett hasonlóan megmagyarázhatatlan lépéseket (Miyabi > Miyavi és Kagrra > Kagrra,).
*Screw néven alapított zenekart UJ, a gossip és Joker ex-basszerosa, melyben rajta kívűl még a volt Clover gitáros Kazuki, az ex-LiViNG DEAD dobos Jin és a Joker-ben még Toge néven ismert énekes szerepel, aki mostanra Byou-ra változtatta nevét. Első kislemezüket csak májusban adják majd ki, de áprilistól már aktívan koncerteznek.
*Kazumi, a Lareine dobosa felhagy a zenéléssel és kiválik a csapatból. A zenekarvezető Kamijo és társai már keresik az új tagot a helyére, a közbeeső időben pedig ideiglenes jelleggel, trióként folytatják a munkát.
*Bármennyire is úgy tünt, hogy a gitáros Inoran kivállása véget vet a Fake? duónak, de mégsem így lett: a régebben az Oblivion Dust-ban éneklő Ken Lloyd egyedül viszi tovább a zenekart kisegítő zenészek segítségével. Ezek egyike egy Eric Zay nevű amerikai gitáros lesz a másik pedig nem más mint Shinya, a Luna Sea ex-dobosa, ami ugyebár azért is érdekes, mert a kiszállt Inoran szintén a Luna Sea tagja volt annak idején.
*Az Orkus magazin tavalyi évvel kapcsolatos szavazásain sorra bukkantak fel a vk előadók, sőt a legjobb borító kategóriában is az egyik olyan szám nyert melyről Mana pislog le ránk. Emellett időközben megjelent az Orkus első angolnyelvű száma is, melynek úgyszintén Mana látható a boritóján, nomeg persze a magazin lapjain is van egy cikk róla, plusz egy másik a Blood-ról.
*Szintén Európában turnézik az Ove-Naxx néven ismert japán break-core zseni, együtt több más, hasonló vonalon mozgó előadóval, köztük a japán származású, de Angliában élő DJ Scotch Egg-gel. A turné február elejétől április végéig tart és elsősorban Angliában folyik, de eljutnak a kontinens számos más pontjára is, többek közt Spanyol-, Francia- és Oroszországba.
*Az ultra-dögös garage-rock csajbanda, a 54 Nude Honeys is végre bejelentette régóta tervezett Európa turnéjának állomásait, de sajna mint kiderült a trió nem jön sehova a közelbe, hanem a kontinens nyugati felén maradnak, azon belül is leginkább csak Franciaországban és csak Svájcig tesznek egy kis kitérőt.
Puffy*Az utóbbi egypár évben Amerikában, majd Cartoon Network-ös rajzfilmsorozatuknak köszönhetően világszerte is közismertté vált Puffy duó kitüntetést kapott a VJC (Visit Japan Campaign) nevű szervezettől az ország népszerűsítésében elért eredményeikért. A japán idegenforgalmi hivatal által támogatott kampány 'nagyköveteket' nevez ki a világ különböző területeire, akik próbálják népszerűsíteni az országot és az amerikai címet a kiemelkedő sikereik után szinte természetes volt, hogy nem is kaphatja más, mint a Puffy két tagja.
*A japán idol-pop iparra jellemző, a legapróbb félrelépést a karrier felfüggesztésével büntető gyakorlatnak két újabb áldozata volt az elmúlt egy hónapban. Először a Johnnys Jimusho produkciós irodához tartozó NewS nevű boyband egyik tagja, a 17 éves Hironori Kusano került ki a csapatból, azt követően hogy az egyik legrosszabb hírű bulvármagazin, a Bubka egy fotót közölt róla, melyen állítólag éppen alkoholt fogyaszt. A zenekari tagsága annak ellenére azonnal W - Tsuji Nozomi és Kago Aipihenőpályára került, hogy mind ő, mind a Johnnys ügynökség tagadta a vádakat. A másik kisértetiesen hasonló eset a volt Morning Musume tag Kago Ai-t érintí, aki utóbbi időben a 70es/80as évek idol-pop klasszikusait feldogozó/meggyalázó (izlés szerint választható) W (Double U) tagja volt. Róla szintén egy bulvármagazinban jelent meg fotó amint éppen dohányzik, ami 20 éves kortól engedélyezett az országban, miközben ő még csak 18. A dolog tipikus túlreagálására jellemző, hogy ez nem csak a zenekar végét jelenti, de még a megjelenés előtt álló DVD-t, valamint kis- és nagylemezt sem adják ki az eset miatt. Hogy a csapat másik tagjának, a szintén ex-MoMusu-s Tsuji Nozomi-nak mi lesz a sorsa, arról egyenlőre semmi hír.
*Március 24-ével feloszlik a meglehetősen standard, semmi-extra pophangzásban utazó Core Of Soul trió, akik egy-két sikeresebb kislemezt leszámítva nem igazán tudtak nagyobb áttörést elérni és valószínüleg emiatt, a kiadójuk hatására hagynak fel a közös zenéléssel.
Maria*Maiko, a tavaly felszlott sikercsapat, a Zone egyik volt tagja egy új, Maria nevű zenekarral bukkant fel. A hat, 15 és 21 év közti lányból álló csapat nagyjából követi azt a vonalat amit a Zone vitt annak idején, vagyis a könnyed pop-rock hangzást balladákal vegyítik és ami megkülönbözteti őket a többi hasonló, producerek által összevállogatott csapattól az az, hogy ők egyrészt maguknak írják a számaikat, másrészt pedig a hangszereket is tudják kezelni. Egyenlőre csak egy-két tévés szereplés van a hátuk mögött, első 'chiisana uta' című kislemezük pedig március hatodikán jelenik majd meg.
*A végére pedig egy hír, amiről idővel úgyis lesz még szó: május 14-én, vasárnap kerül megrendezésre a következő Animecon, ezúttal az őszi con hatalmas sikere után új helyszínen, a Millenáris Teátrum-ban. A program még alakul, de lesz újra cosplay és rajzverseny, filmvetítés, előadás, mangavásár, rajzkiállátás, kalligráfia és természetesen zenei videók is. Utóbbi nagyjából 40-45 percben, nagyon erős felhozatallal, elsősorban új anyagokkal, de várhatóan egy-két sikeresebb darab is felbukkan újra a régebbi conokról. Amint meglesz a végleges program majd visszatérük a témára, addigis további infóért klikk a Magyar Anime Társaság oldalára.

- 06.02.02 -

*Az utóbbi időben szinte már követhetetlen gyorsasággal érkeznek a bejelentések visual kei bandák európai koncertjeiről. A tavalyi utolsó híradagban már szó volt a Deadman két koncertjéről, valamint az Imitation PoPs Uchuu Sentai NOIZ fellépéséről. Utóbbival kapcsolatban annyi változott, hogy a tervezett belga koncert elmarad, így csak Párizsban játszanak majd a La Locomative-ban a '~the space hero comes to my town!!~' néven futó 'turné' keretében.
Calmando QualMárciusban a zeneileg goth és vk közt egyensúlyozó Calmando Qual érkezik Európába az egyre komolyabb dolgokba fogó Astan magazin szervezésében. A turné négy fellépésből áll: 17, péntek: Münster - NRW, 18, szombat: Leipzig - Werk 2, 19, vasárnap: egyenlőre még szervezés alatt, de valahol Franciaországban, végül pedig 20-án hétfőn egy zártkörű, meghívásos alapon működő koncerttel zárnak Rhein-ben. Eredetileg 19-én kedvenc bécsi klubbunkban, a Monastery-ben léptek volna fel, de ez sajnálatos módon elmaradt. A bűnbak pedig nem más mint a Moi dix Mois. Alig 1-2 nappal azután, hogy nyilvánosságra került a Calmando Qual turné, jött a bejelentés, hogy Mana zenekara ugyanabban az időszakban játszik Európában, először 18-án a párizsi L'Elysée Montmartre-ban (jegyek 41.8 euróért...!! ennyiért normális esetben egy teljes fesztivált meg lehet nézni), majd 19-én a berlini Huxley-ban. Ezutóbbi miatt mondták le a szervezők a bécsi fellépést, mert kockázatosnak tartották az egybeesést, gondolva, hogy mindenki inkább Berlinbe megy majd (szerény véleményem szerint ez teljesen alaptalan döntés volt, egyrészt mivel akit érdekel a bécsiek közül az valószínüleg tavaly már amúgy is látta Manáékat, másrészt pedig a bécsi vk közösség amúgy sem elég nagy ahhoz, hogy egy koncertet lehessen alapozni rájuk, tehát inkább a helyi gothokkal kellett volna számolni. Sebaj, talán majd legközelebb).
Egy sor más banda is visszatér ősszel Európába: a Kagerou "The abyssmal mind pierced by leucotome" név alatt egész komoly, négyálomásos turnéra jön: április 23-án kezdenek a berlini Columbia Clubban, amit három francia fellépés követ: 28, Párizs - Trabendo, 30, Strasbourg - Artefact (itt egy kisebb fesztivál résztvevőjeként), május 1, Lille - Le Splendid. Mivel a német és francia időpontok közt viszonylag nagy kihagyás van, ezért lehetséges, hogy még tovább bővül a turné-naptár. A Mucc is visszatér, de egyenlőre még nem lehet tudni pontos dátumot, csak annyit, hogy várhatóan valamikor április/május fele járnak majd erre. A Blood újabb turnéja Angliában kezdődik majd: április 5-én a Birmingham-i Barfly Clubban játszanak, majd 7-én Németországban foytatják a turnét, ahol az Astan Festival-on szerepelnek, majd Finnország és végül, 9-én a bécsi Monastery következik. Velük egyidőben jár a kontinensen egy másik vk banda, a tökismeretlen Hagakure is, akik április 8-án Svédországban játszanak egy Uppcon Aural Vampirenéven futó nagyszabású animés találkozón Uppsala városában.
Ennyit lehet egyenlőre tudni a következő pár hónapról, de már jónéhány név kering a köztudatban akik elvileg tervbe vannak véve későbbi időpontokra, köztük olyanok mint a Merry, a Nightmare vagy a L'Arc~en~Ciel énekes Hyde, nomeg mégegy visszatérő a Dir en grey személyében. Ezekről azonban semmi konkrétum egyenlőre, nemúgy mint az Astan hosszútávú terveiről, akik októberben az electro-pop-ban utazó Aural Vampire-t, novemberben pedig a tavalyi Astan Festival-on már bemutatkozott Celestia Le Ciel-t hozzák el Európába.
*Még koncert, de nem vk: a január 21-i párizsi Kokia fellépés nagyon sikeresnek bizonyult és már elővételben elfogyott rá minden jegy, tehát remélhetőleg más JPop-előadók is követik majd az énekesnőt.
*Időközben véglegesek lettek az Akino Arai koncertek időpontjai is: március 24-én a berlini Huxley-ban lép fel, 26-án pedig Párizsban, az Athénée Théâtre Louis Jouvet-ben. További infóért klikk a szervező oldalára.
*Márciusban szintén Európában koncertezik a Marble Sheep. Az erősen a '70-es éveket idéző pszichedeliában utazó zenekar Németországban, Dániában és Svájcban lép fel, közösen a berlini Drive By Shooting-gal.
*Sajnos a februári budapesti Merzbow fellépés elmarad, de a tervek szerint később, az év folyamán be lesz majd pótolva valamikor.
*A Polysics tavaly novemberi angol mini-turnéja után márciusban újra visszatér a szigetortszágba újabb hat fellépés erejéig, majd április első felében Amerikában folytatják a turnézást. Szintén áprilisban jelenik meg Európában a csapat új lemeze, a 'Now is the time!'.
*A jelenleg pihenőpályára állított Nookicky vezetője, Full új szólóprojectbe kezdett még tavaly Shilfee And Tulipcorobockles néven. A Nookicky-re jellemző furcsa, belassult zenét elektronikával, opera-hatásokkal és egy-pár tempósabb számmal vegyítő debüt-album, a 'chichiro' december 12-én jelent meg, kiegészítve a Dead Leaves című szám PV-jével.
*Sugizo egy március 24-én, a Shibuya O-East klubban végzödő mini-turné után feloszlatja The Flare nevű projektjét. Ez annyira nem meglepő bejelentés, mivel a Luna Sea volt gitárosa eddig minden szólóprojektjével csak egy lemezt készített, majd valami új dologba fogott. Egyenlőre sem az ő, sem az énekes Yuna további terveiről nincsenek hírek.

Full (Shilfee And Tulipcorobockles)The Flare (Sugizo és Yuna)Moi dix Mois (Seth, Mana, K)HenzeL

*Kilépett a Moi Dix Mois-ból a dobos Tohru és a basszgitáros Kazuno, ami azt jelenti, hogy az eredeti tagok közül csak Mana maradt az így újra háromfősre csökkent zenekarban. Mana-n kívűl jelenleg a gitáros K és az új énekes Seth alkotja a Moi Dix Mois-t, Tohru és Kazuno pedig, közösen a volt La'cryma christi tag Kouji-val, csatlakozott az X Japan-ből ismert Heath szólóprojektjéhez.
*Január 20-i, Harajuku Astro Hall-ban adott koncertjével feloszlott a HenzeL, mely a visual színteret az utóbbi években elárasztó oshare-kei hullám egyik abszolút mélypontjának számított.
*Az áprilisi európa-turné után felfüggeszti tevékenységét a Blood. Az okok nem ismertek, valamint az sem tudni egyenlőre, hogy mennyire lesz tartós a leállás.
kannivalism*A szokásos feloszlások mellé most jutottak visszatérők is. Az első a 2001 júniusában feloszlott, rövid életű, de eléggé emlékezetes kannivalism, melynek volt tagjai bejeletteték a zenekar újjáalakulását. Azonban, hogy mennyire folytatják majd egykori, a vk realítve durvább ágához tartozó zenei vonalukat, az erősen kérdéses, főleg, hogy a énekes Ryu és a gitáros Kei időközben a fennállása vége felé már-már pop-ba hajló baroque tagja volt. A harmadik tag, a basszeros Yuchi pedig tavaly hagyta ott újabb zenekarát, a k@mikaze-t.
*A másik, sokkal fontosabb nagy visszatérés a japán hard-rock legenda, a visual kei korai történetében fontos szerepet játszó Dead End volt énekesének Morrie-nak nevéhez fűződik. A jóideje hallgatásba burkolózó Morrie új, Creature Creature nevű zenerkarának másik két tagja is hasonlóan nagy név: a gitáros Minoru korábban olyan zenekarokban fordult meg mint a Die In Cries, a Mad Capsule Market's és a Bug, a basszgitáros pedig nem más mint Tetsu a L'Arc~en~Ciel-ből. Utóbbi azért is különleges, mivel Tetsu köztudottan hatalmas Dead End rajongó és a korai L'Arc~en~Ciel koncerteken játszottak is a nagy kedvenc számait. A zenekar már lezavart egy-két fellépést, az első lemezüket pedig tavaszra tervezik.
*Maya, a Doremidan volt basszgitárosa, aki még 2004 őszén hagyta ott a zenekar, most bukkant fel újra és december 26-án adta ki első szóló mini-albumát, az 'ano kane ga naru mae ni...'-t mayabeya név alatt.
Siva*Még tavaly nyáron írtunk a Siva nevű igéretes új vk csapatról, akikről azonban azóta sem hallottunk semmit egészen mostanáig: a banda csatlakozott a Kisaki féle Under Code kiadóhoz, tovább erősítva annak már amúgy is figyelemreméltó névsorát, első kiadványuk pedig két egyszerre megjelenő kislemez lesz április közepén.
*A tavaly ősszel kéttagúra fogyatkozott Panic Channel-be megérkeztek az új zenészek Mayo (gitár), kiri (basszus) és Kyo~Ya (dobok) személyében. Közülük Kyo~Ya az egyetlen akinek van némi vk-s zenei múltja, de róla is csak annyit lehet tudni, hogy egy Kuroro nevű nagyon rövid életű bandában volt régebben.
*A gossip-ba is megérkeztek az új tagok: az új basszeros Takuya lesz, a Vidoll-ba távozott Shun helyére pedig egy JJ nevű új gitáros került.
*A volt Psycho le cému tag Aya és Seek tavaly újjáélesztett zenekarához, az Isabelle-hez csatlakozott a Scissor ex-énekese Miki, aki egyébként időközben Kouji-ra változtata nevét.
*A 2004-ben nálunk is járt Yumi Yumi duó házatáján történt egy-két változás tavaly. Előszöris Yumi-nak kislánya született, emiatt már a csapat tavaly nyári fellépésein is egy Hide nevű basszgitáros helyettesíte és egyenlőre nem lehet tudni, hogy később visszatér-e még a zenéléshez. Mindeközben Kaori, miután beugró tagként elkisérte a The Go!Team nevű brighton-i csapatot amerikai és európai turnéjukra hivatalosan is a zenekar tagja lett, így a Yumi Yumi egyenlőre pihenőpályán van és Yumi még nem döntötte el, hogy folytatja-e ilyen néven a zenélést, vagy belefog-e valamilyen más projektbe a Go! mellett, mely egyenlőre minden idejét leköti.
Gallhammer*A japán csupalány Gallhammer metal-triót leszerződtette a nagynevű angol underground metalkiadó, a Peaceville, akiknél olyan zenekarok vannak egyébként mint a My Dying Bride, Darkthrone és Katatonia. A black metal-t és crust-ot ötvöző csapatnak ez hatalmas előrelépés: az eddigi, külföldön gyakorlatilag beszerezhetetlen, független kiadásban megjelent kiadványaik után most átkerültek a műfaj egyik legnagyobb és legismertebb kiadójához.
*A talán legrangosabb japán popzenei díj, a minden év december 31-én nagyszabású gálaműsor keretében kiosztott Japan Record Award (Nihon Record Taishou) idei fődíját Koda Kumi kapta Butterfly című számáért. A legjobb újonc a szintén avex-es AAA lett, a legjobb énekesnő Kaori Mizumori, a legjobb szövegíró Yo Hitoto, a legjobb lemez díját pedig a Ketsumeishi söpörte be.
*A tavalyi, Singer Songer nevű új zenekarával közös album után a kvázi-legendás rockénekesnő Cocco kislemezzel jelentkezik február 22-én, mely az első szólókiadványa 2001 óta, amikor visszavonult az énekléstől.
Cutey Mommy*Cutey Mommy név alatt tért vissza a '80as évek legnagyobb idol-énekesnői közül három: Hori Chiemi, Hayami Yuu és Matsumoto Iyo. A gyerekközönséget becélzó trió első, december 7-én megjelent kislemezén a Disney klasszikus Mickey Mouse March-ot dolgozza fel, mely a '90-es években EuroBeat verzióban a Para Para klubbokban is nagy favoritnak számított.
*Szintén visszatért a '90es évek egyik legsikereseb és talán legfontosabb japán pop-csapata, a TRF, akik annak idején a producerzseni Tetsuya Komuro irányítása alatt forradalmasították az ország zenei izlését. Utoljára hat évvel ezelőtt adtak ki új anyagot és habár időnként felbukkantak tévéműsorokban és itt-ott TRF név alatt, de valószínűleg mindenki meg volt győződve arról, hogy aktív együttesként már végetért a karrierjük. Azonban szerencsére nem így lett és január 18-án egy kiválló, a régi hangzásukat és a modern stúdiótechnikát nagyszerűen ötvöző kislemezzel tértek vissza. A 'Where to begin'-t februárTRF 15-én követi majd az új album, mely egy új dalokkal teli CDből és egy feldolgozáslemezből áll majd. Utóbbin a TRF-et is kiadó avex trax legnagyobb nevei (köztük olyanok mint Koda Kumi, ELT, BoA, Keiko, a volt Do As Infinity énekesnő Tomiko Van és természetesen Ayumi Hamasaki) adják elő a csapat régi slágereit. Ezen kívűl egy speciális verzió is a boltokba kerül a lemezből, melyhez egy, a zenekar történetét bemutató dokumentumfilmmel, interjúkkal és egyebekkel megpakolt DVD is jár. A visszatérés egyetlen szépséghibája, hogy az egykor a csapat minden mozdulatát kontroll alatt tartó Komuro nincs már a zenekar mögött, de ha a lemez is olyan szinvanalú lesz mint a 'Where to begin' akkor nem lehet okunk panaszra.
*Január 18-án jelent meg az utóbbi 1-2 évben komoly sikereket elérő énekesnő, Ayaka Hirahara legújabb kislemeze, a 'chikai', ami azért érdekes, mivel ez a dal lesz a 2006-os olimpián a japán csapat hivatalos indulója. A számot az a Seiji Kameda írta, akit mi elsősorban a Tokyo Jihen basszgitárosaként ismerhetük.
*Amerikába látogat a tavalyi év egyik legsikeresebb új JPop csapata a High And Might Color és április 28-án a Shiokazecon nevű rendezvényen lépnek fel Houston-ban.
*Szintén Amerikában koncertezik a pop-punk banda, az Ellegarden, azonban ők nem csak egy koncertért utaznak oda, hanem egy kisebb turnét nyomnak le majd március 18 és 27 közt.
*Az USA-nál maradva: többkevésbé végleges az ideig SXSW fesztivál fellépő-listája, ahol minden évben egész sor jobbnál jobb japán indie-rock banda szerepel és az idei névsor is félelmetesen erősre sikeredett. Csak a legismertebbeket kiemelve: Afrirampo, DMBQ, eX-Girl, GitoGito Hustler, Luminous Orange, Polysics, PE'Z és a Tsu Shi Ma Mi Re. Szintén a fellépők közt van a Dir en grey, ami szerintem némileg veszélyes döntés volt a szervezők részéről, nem azért mert nem passzolnának a fesztiválra zeneileg, hanem az iszonyatos mennyiségű és még iszonyatosabb szinvonalú amerikai vk rajongó miatt akiket a banda első ottani fellépése a helyszínre vonz majd.
*Egyéves kihagyás után visszatér a Makoto Kawabata vezette AMT kollektíva legismertebb AMT+Afrirampozenekara, az Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. A zenekar tavaly januárban állt le meghatározatlan időre és most új felállásban alakultak újra. A zenekarban Kawabata-n kivül jelenleg Tsuyama Atsushi, Higashi Hiroshi és Uki Eiji játszik és már dolgoznak az új lemezen, mely valamikor tavasszal jelenik majd meg. Hogy mi lesz az idöközben alakult AMT & The Cosmic Inferno sorsa, arról egyenlőre nem tudni. Mindeközben, hogy tavaszig se unatkozzunk We Are Acid Mothers Temple Afrirampo néven közös lemezt adott ki decemberben az AMT és a zajos rockban utazó lány-duó, az Afrirampo.
*Likkle Mai, aki Japán talán legismertebb dub/reggae zenekarának, a Dry & Heavy-nek az énekesnője szólókarrierbe kezdett. Első kislemeze december közepén jelent meg és ezt február 8-án követi majd a 'Roots Candy' című debüt-album.
*A Go!Go!7188 énekesnője, Yuu (azaz Yumi Nakashima) 2004-es szólólemeze után újabb projektbe fogott tavaly. A Chirinuruwowaka néven futó zenekar még tavaly szeptemberben adta ki első 'iroha' című nagylemezét. A gitáros/énekes Yuu-n kűvül a zenekar tagja még a dobos Kousaku Abe, aki egyébként a The Collectors-ban játszik, a húszéves gitáros Haruhito Miyashita, akit egy meghallgatáson fedeztek fel maguknak és aki egyébként Mimitto nevű saját zenekarában énekel is a gitározás mellett, valamint az altern/indie-rock körökben jól ismert basszgitáros Eikichi Iwai, aki session-zenészként olyanokkal dogozott együtt korábban mint Shena Ringo, Suneo Hair és az Acidman. Ide kapcsolódik az a hír is, hogy a Go!Go!7188 március 15-én best of lemezt ad ki, ami sokak szerint egyben a zenekar pályájának végét is jelzi, de erről egyenlőre semmi hivatalos bejelentés nem érkezett, tehát még van remény, hogy a külön projektek ellenére a trió folytatja tovább a közös munkát.

Hír archívum:
Legfrissebb
2003.01-2003.07
2003.07-2004.04
2004.04-2004.12
2005.04-2005.12
2006.01-2006.12

2007.01-2007.12