+ HÍREK +

- 04.04.12 -

Eve Of Destiny (Osaka 2004.02.14)*Először egy-két apróság az Eve Of Destiny házatájáról. A szombaton sikeresen befejezett, Berlint, Párizst és a holland Den Bosch városát érintő Európa turné során napvilágra került néhány infó a zenekar terveivel kapcsolatban. A német Celtic Circle kiadóval továbbra is folyik az egyezkedés a lemezszerződés részleteiről, vagyis emiatt sajnos továbbra is csúszik a debüt maxiCD megjelenése. Az új tervezett időpont június és ezt néhány hónappal követné (jelenlegi tervek szerint szeptember/október környékén, de ez persze még változhat) egy nagylemez. Európába legközelebb június közepén tér vissza a zenekar a magdeburgi That Spring fesztiválra, majd legközelebb ősszel járnak errefelé. Hogy akkor hol és merre fognak fellépni, arról természetesen még nincsenek pontos részletek, de a tervek között szerepel egy újabb budapesti koncert is.

Vidoll*A nagy sikerrel lezajlott első európai visual-kei koncert, vagyis a Blood április másodikai párizsi fellépése után egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy a műfajnak van jövője és létjogosultsága Európában és az eddig csak terv szinten létező dolgok közül egyre több válik kézzelfogható valósággá. A már korábban bejelentett május elsejei párizsi Kisaki Project koncert mellett, mostanra már gyakorlatilag biztos, hogy az akkoriban esedékes japán turnéjának meghosszabításaként július végén Európába látogat napjaink egyik legjobb visual csapata a Vidoll. A három koncertes mini-turné egyik állomása természetesen megintcsak Párizs lesz, de ezen kívül még fellépnek majd a németországi Bonnban, valamint Lengyelországban is.
A másik fontos esemény, hogy szintén francia szervezésben, hamarosan jónéhány visual-kei kiadványnak fog megjelenni külön európai verziója, amelyek természetesen sokkal emberibb árakon lesznek hozzáférhetőek, mint az eredeti japán kiadások. Egyenlőre a következők vehetőek biztosra:
április 28:
Kisaki Project feat. Jui-Syouzou ~ in the cradle
Vidoll-Bijinkei (ez végülis amolyan Vidoll Best Of szerüség)
Under Code-High Style Paradox 3 (Under Code válogatás: Vidoll, 12012, Marderayla, stb.)
május 15:
BLOOD-BLOOD ~European Version~
június 15:
Moi dix Mois-Dix infernal
Moi dix Mois-Dix infernal ~Scars of Sabbath~ DVD
A CDk mind 15 euróba kerülnek majd, míg a DVD ára 20 euro lesz.
Ezen kívül egyes (a fentiekkel ellentétben nem hivatalos, de azért megbízható) források szerint a Moi Dix Mois vezér Mana divatcége, a Moi-Méme-Moitié is nyitni készül az itteni piac felé és egyes modellekből, a Japánban bevált méreteknél nagyobb, átlag európaiak számára is hordható verziókat hoznak majd forgalomba.
Psycho le cemuEközben Amerikában továbbra is az animeconokon próbálják eröltetni a visual vonalat és nem sokkal azután, hogy a visual-idol Miyabi, pályafutásának legszimpatikusabb lépéseként visszamondta az ottani koncertjeit jött a bejelentés, hogy helyette a csiricsáré, giccses cosplayeiről ismert Psycho le cemu fog fellépni a PMX és A-Kon nevezetű rendezvényeken. Legalább ők még illenek is valamennyire oda. Ellenben JPop vonalról már sokkalta érdekesebb előadók látogatnak Amerikába: A PMX-en, az igencsak borzasztó T.M.Revolution mellett az egyik aktuális JPop üdvöske Nami Tamaki lép majd fel, az igazi nagy esemény viszont a nagy múltú Do As Infinity szereplése lesz az A-kon-on.

- 04.03.21 -

Blast*Felfüggeszti működését a legendás kein és Lamiel egyik utódzenekara, a Blast. A hírt egy március 14-i koncerten jelentették be és egyenlőre semmi további részletet nem lehet tudni az okokról, vagy arról, hogy mennyire lesz végleges a leállás. Ez mostanában nem az egyetlen rossz hír a nagoyai visual frontról: a szintén ex-kein tag Reo otthagyja a Gullet-et és egy holnapi, Deadman-el közös koncerten fog utoljára a csapatban játszani.

B'z*Egyéves szünetet tart Japán legsikeresebb rock-zenekara a B'z. Az 1988 óta létező csapat, mely elsősorban a toplistákon való szerepléseivel kapcsolatos rekordokról ismert most tart először pihenőt megalakulása óta. Ezt az időt a tagok valószínüleg szólómunkáikkal való foglalkozásra fogják fordítani. A gitáros Tak Matsumoto már például március végén megjelenteti első kislemezét az új, nemzetközi (kiöregedett) rocksztárokból álló csapatával. A TMG (Tak Matsumoto Group) névre keresztelt zenekar énekese a volt Mr. Big tag Eric Martin, basszgitáros Jack Blades (Night Ranger, Damn Yankees) a dobos pedig Brian Tichy (ex-Foreigner, stb.) lesz és első kislemezük első szériájához majd mellékletként jár egy fotóalbum Matsumoto gitárgyüjteményéről... Hmmm... A single egyébként a nagyszerű és ötletes "Oh Japan! ~Our Time is now" címre fog hallgatni.

*Végre hallat magáról a tavaly feloszlott Sex Machineguns már-már eltüntnek hitt tagja, a basszgitáros Noisy. A szintén volt SMG tag Clutch J. Himawari-val együtt alapítottak új zenekart DUSTAR-3 néven és május ötödikén jelenik majd meg elsőAz új felállású Sex Machineguns minialbumuk. Himawari elmellett egyébként egy Los Angelesi illetőségű 'Crensaw Mafia Motherfuckers' nevezetű zenekarban is aktívkodik. Időközben viszont az énekes Anchang, egy rövid szólókitérő után újjáalapította az SMG-t, ahol az utolsó felállásból ismert Circuit V. Panther gitáros mellett (aki a szünet alatt egy Sexy Finger című instrumentális gitárlemezt adott ki) egy régi tag is feltűnik a dobos Speed Star Sypan Joe személyében (aki pedig a közbeeső időt egy Dasein nevű, igencsak rettenetes kétszemélyes zenekarban töltötte) az új basszgitos pedig a cali=gari-ból ismert Kenjiro lesz, aki itt Samurai W. Kenjilaw név alatt fog futni.

- 04.03.20 -

*Ma este Magyarországra látogat a (nemzetközi szinten is) egyik legismertebb japán DJ, Takkyu Ishino. Sajnos a buli helye nem Budapest lesz, hanem a világvégi (valahol messze keleten...) Sáránd, azon belül pedig az M47 klub, ahol tavaly Toby Izui is fellépett. Ishino már egyszer járt nálunk, majdnem pontosan egy éve a tavalyi Mayday-en, az akkori hír bejegyzésben lehet olvasni arról, hogy ki is ő, meg miért is érdemes ismerni.

Moi Dix Mois: Kazuno, Mana, Juka*Új tagokat keres a Moi Dix Mois. A korábbi Malice Mizer tag Mana (aki tegnap ünnepelte születésnapját) által vezetett goth/metal/stb hatásokkal operáló visual csapat oldalán bukkant fel a felhívás, miszerint is support-tagokat keresnek a következő pozíciókba: gitáros, hegedűs, női vokalista és énekes...!! Mana már korábban is utalt rá, hogy idén nagy változásokat tervez, de eddig senki sem sejtette, hogy miről is lehet szó. A csapat tagjai a gitáros Mana-n kívül jelenleg: Juka (ének), Kazuno (basszgitár) és a support-dobos Tohru. A bejelentés után persze vad találgatások kezdődtek, hogy mi is lesz majd ebből az egészből, de egyenlőre semmit sem tudni biztosan, kivéve, hogy májusban ad ki a csapat majd egy új kislemezt, de az még minden bizonnyal a jelenlegi felállásal fog elkészülni. Talán az azt elvileg nem sokkal követő második nagylemez idejére már ki for derülni valami.

a manga borítója*Az igencsak kétes szinvonalú, Gackt-al közös MoonChild után újabb filmszerepet vállalt a L'Arc~en~Ciel énekes Hyde. Az újrahasznosított ötleteken és fanservice-en kívül nem sokat nyújtó MoonChild-dal ellentétben ez a project egyenlőre igencsak érdekesnek igérkezik. A Last Quarter című, Ai Yazawa 'kagen no tsuki' című mangáján alapuló filmben, Hyde egy Adam Lang nevű énekest fog játszani és a misztikummal, szellemekkel és hasonlókkal átszőtt tragikus szerelmi történet nagyon passzol a Hyde-ról kialakult képbe és már csak emiatt is mindenki nagy reményeket fűz a projekthez.

- 04.03.02 -

Ami és Yumi*A már eddig is sokszor emlegetett Puffy amerikai sikerei egyre abszurdabb fordulatokat vesznek. Már eddig is történt egy-két váratlan dolog, gondoljunk csak a Smiti babákra, vagy a  Teen Titans főcímdalra, azonban a mostani hír még így is igencsak meglepő. A Teen Titans kapcsán láthatólag felfigyelt rájuk a Cartoon Network csatorna kreatív bizottsága... és úgy döntöttek, hogy rajzfilmsorozatot készítenek a főszereplésükkel..!
A fantáziadús "Hi Hi Puffy AmiYumi" névre keresztelt sorozat a két lányt követi amint mindenféle kalandokba keverednek otthon (vagyis Tokióban) valamint turné közben. A sorozatban, mely a tervek szerint decemberben indul majd, a karakterdesign a jellegzetes Cartoon Network stílust követi és nem sokban (értsd: semmiben sem) emlékeztet az eredeti Puffy tagokra, viszont kárpótlásul időnként majd felbukkan az epizódokban a hús-és-vér Ami és Yumi is, nomeg persze a zene is tölük származik majd... Hogy mi lesz ebből? Nem tudni, de a két lányt ismerve akár még valami nagyon jó is kisülhet a dologból (nomeg persze előre várjuk a Puffy vs. Power Puff Girls crossovert!!)

Kisaki és Jui*Az indies-visual szintér egyik legfontosabb alakjának, az Under Code kiadó vezetőjének és számtalan legendás zenekar egykori tagjának, Kisaki-nak jelenlegi zenekara a Kisaki Project május elsején fellép Párizsban. A koncerten társa a Vidoll-ból ismert Jui lesz, akit a visual szintér egyik legjobb és legképzettebb hangú énekesének tartanak. A szervezés ugyanazoknak a nevéhez fűződik, akik az április eleji Blood fellépés tető alá hozásáért is felelősek és természetesen a tervek szerint ezek a koncertek, csak a kezdetet jelentik...
A koncert Párizs szórakozónegyedének, a Pigalle-nak a központjában található Divan Du Monde klubban lesz és a zenekar fellépését Under Code koncertvideó vetítés követi majd.

*Még néhány random visual/JRock hír: Feloszlik a Sinkro akikért kár mert nagyon jó kis csapat voltak (búcsúkoncert: április 1, L'Ikebukuro Cyber, Tokyo). Plusz szintén mostanában oszlik/oszlott az Aile, a Mirufine, valamint a Givuss, a Se'ikspia pedig február végén adta ki posztumusz búcsúalbumát. Kiyoharu (ex-Kuroyume, ex-Sads) viszont boldog, mert nagy bálványa, David Bowie, előtt játszhat utóbbi március 11-i oszakai koncertjén, ráadásul mostanában kezd beindulni szolókarrierje, mely a debüt-kislemez alapján legalább olyan zseniális lesz mint korábbi zenekaraival elkövetett dolgai.

- 04.02.26 -

*Néhány új információ a tavasszal megjelenő első Eve Of Destiny maxi CD-ről: az anyagot a német Celtic Circle Productions fogja kiadni, akiknél eddig olyan európai goth/industrial előadók zenéi jelentek meg, mint pl. Tilt!, Yelworc, The House Of Usher, Six Comm, Malaise, stb. A maxi címe Nervous And Innocence lesz, vagyis a címadó szám, mely ugyebár az EoD legnagyobb partyslágere, meg úgy általában az egyik legsikerültebb darabjuk biztosan szerepelni fog a kiválasztott dalok között. A pontos kiadási dátum és a CDn szereplő számok pontos listája továbbra sem ismeretes.

*Március 31-ével feloszlik az őt lányból álló pop és rock határvonalán mozgó Whiteberry. A hír azért is különösen meglepő, mert nemrég tértek vissza hosszas kihagyás után egy új kislemezzel (habár így utólag nézve, azt a dalt valószínüleg kiadójuk, a Sony eröltette rájuk, remélve, hogy így majd több pénzt nyerhetnek a feloszláskor) A Whiteberry tíz éve, barátok által alakított általánosiskolai zenekarként indult, majd szépen lassaWhiteberryn egyre népszerübbek lettek és az évtized vége felé következett be számukra a nagy áttörés, többek közt a Judy And Mary basszgitáros Onda produceri segítségének köszönhetően, mikoris nagyhirtelen a figyelem központjában és a toplisták élmezőnyében találták magukat a japán popszintér érdekes, izgalmas szinfoltjaként. Azonban a siker nem volt tartós és a későbbi kiadványaik egyre gyengébben szerepeltek az eladási listákon, főleg, hogy időközben felbukkant a stílusban igencsak hasonló, manapság oly népszerű Zone is, mely a Whiteberry-vel ellentétben producerek által összeállított csapat volt és köszönhetően a jóval kommerszebb hangzásnak és a mögöttük álló sokkal nagyobb pénzeknek fokozastosan háttérbe szorították a náluk sokkal jobb és tehetségesebb csapatot. Ezután a Whiteberry jóidőre hallgatásba burkolódzott egészen egy-két hónappal ezelőttig, mikoris felbukkantak az első hírek az új kislemezről. A búcsúüzenet tanulsága szerint a feloszlás fő oka, hogy mostanában fejezik be mind iskolai tanulmányaikat és a különböző terveik miatt már nem tudnának a zenekarra koncentrálni. Azonban szerencsére a tagok egy része továbbra is folytatni akarja a zenélést valamilyen formában, tehát remélhetőleg majd hallunk még róluk.

Sonim*Némileg kétségessé vált, az egykor az EE Jump duó tagjaként, jellegtelen tini-idolnak induló, majd egyre igéretesebb tehetséggé váló Sonim karreirje, miután eddigi kiadója, a Toy's Factory gyakorlatilag kirúgta viszonylagos sikertelensége miatt. A nagyon jó és képzett hangú lányt szerencsére kisegítette a Harmony Promotion produkciós cég által fenttartott kis kiadó, a Harmony Records, azonban ez azt jelenti, hogy az eddig komoly pénzekkel és reklámkampánnyal megtámogatott Sonim-nak mostantól egy indies kiadónál kell próbálkoznia, hacsak nem karolja fel egy másik major cég hamarosan. Szerencsére első így megjelent kislemeze, a szintén Haromony Records-os énekesnő Yorico 'hontowane' című dalának feldolgozása egyenlőre eléggé jól teljesít az eladási listákon. Remélhetőleg sikerül megmaradnia az élvonalban, mert a JPop énekesnők utóbbi egypár évben feltünt újabb generációjában sajnos nem sokan vannak hozzá fogható tehetségek.

ayu-mix II - ezen az albumon jelent meg Huge első Ayu remixe*22 évesen elhunyt Haruchika Urushibata, aki 'Huge' művésznév alatt számtalan remixet készített az avex előadók legjobbjainak, elsősorban Ayumi Hamasaki-nak. Első avex remixét még 18 évesen készítette Ayu kanariya című dalához és ennek sikere után jópárszor dolgozott még a kiadónak, Ayumi mellett többek közt a MAX, az Every Little Thing és Nana Katase számait átdolgozva.

- 04.02.21 -

Toshio Matsuura*Február 27-én, pénteken fellép Budapesten Toshio Matsuura, a kilencvenes évek közepe/vége fele nemzetközileg is széles körben ismertté és elismertté vált United Future Organization volt tagja. Az 1990-ben alakult trió lemezei a legnagyobb acid-jazz kiadóknál jelentek meg (Brownswood és Talkin' Loud), az évtized végére élő legendákká váltak és a műfaj legjobb, legeredetibb csapatai között tartották őket számon. Matsuura 2002-ben lépett ki a UFO-ból, hogy sajtát projektjeire koncentrálhasson, azóta elsősorban remixeket készít, zenét ír, rádióműsort vezet, közreműködik más előadók munkáiban és persze rendszeresen játszik klubbokban. Tavaly már lebonyolított egy sikeres DJ turnét Európában és a mostani, nálunk kezdődő turné keretében még Ausztriában, Szlovákiában, Szerbiában, valamint Orosz- és Horvátországban lép majd fel.
A budapesti fellépés helyszine a Petőfi híd budai hídfőjének déli oldalán található A38 állóhajó, a belépő 2000 ft lesz, hazai részről pedig az Infragandhi és a Cyborg Templar nyitja majd az este tízkor kezdődő programot.
*Az előző adag hírhez kapcsolódva pedig két kiegészítés: Egyrészt úgy tűnik mégiscsak lesz Berlinben is Eve Of Destiny koncert április 8-án, méghozzá egy bizonyos K17 nevű klubban, de erről hivatalos forrásból továbbra sem érkezett semmiféle megerősítés. A Blood-al kapcsolatban pedig teljes a káosz. Legalább háromféle különböző verzió kering arról, hogy ki maradt a zenekarban és ki távozott/lett kirúgva. A zenekar hivatalos oldala természetesen semmiféle információval nem szolgál a történtekről. Ha bármi megbízható infó lesz arról, hogy mi is a helyzet, természetesen majd beszámolunk róla.

- 04.02.16 -

Eve Of Destiny*Először néhány Eve of Destiny-vel kapcsolatos hír. A csapat, mely eddig csak Japánon kívül lépett fel, február 14-én sikeresen lebonyolította első japán koncertjét az oszakai Black Veil rendezvényen, ahol a legjobb amerikai goth/death-rock zenekar, a Cinema Strange előtt játszottak. Következő koncertjeik viszont megintcsak Európában lesznek: először Párizsban lépnek fel április 9-én, két francia goth csapat, a The Last Embrace és a Machina Dues Ex társaságában, majd egy napra rá a holland Den Bosch városában adnak koncertet, ahol pedig a helyi Generator 9 lesz az előzenekaruk. Az eredeti tervek szerint a turné egy április 8-i berlini fellépéssel kezdődött volna, de az végülis elmarad és Németországban majd csak a június közepi That Spring fesztiválon lépnek fel legközelebb, ahol már tavaly is nagy sikerrel szerepeltek.
Ha minden a tervek szerint megy, akkor az őszi mini-turnén már lehet majd kapni a hosszas várakozás után megjelenő első EoD maxi-single-t is, melyet egy német kiadónál jelentetnek meg.
Mindeközben a zenekar gitárosa Közi március 31-én adja ki első szolóalbumát Katharsis címmel, majd a dalokat május 28-án élőben is bemutatja a tokiói Laforet Museum Roppongi klubban.

Blood*Az Amerikában játszó visual bandák sorát annak idején megnyitó Duel Jewel-től úgy néz ki egyre inkább átveszi az animecon-ok kedvence címet a Blood, akik a január 24-i Ohayocon után május végén újra Amerikába mennek, ezúttal a Gakufest nevezetű rendezvényre. Azonban előbb még, első Európában szereplő visual bandaként, fellépnek Párizsban is, a változatosság kedvéért most nem valami con-on, hanem egy magát kicsit is komolyan vevő zenekar számára sokkal inkább megfelelő helyszinnek számító kis klubban. Az esemény iránti érdeklődést mi sem mutatja jobban, mint, hogy már most, jó másfél hónappal a koncert előtt elővételben elfogyott az összes jegy. A párizsi koncert olyan szempontból is érdekes lesz, hogy ott már egy Fu-ki nevű új énekessel szerepelnek majd, miután Takashi-t kirugták az Ohayocon-os fellépés után. (Fu-ki egyébként már a csapat történetének harmadik énekese lesz.)
MiyabiAzonban úgy néz ki egyre inkább kezd beindulni a visual bandák külföldi térnyerése. Amerikában legközelebb a szintér szégyenfoltjának számító Miyabi/Miyavi fog kétszer fellépni: először május végén a kaliforniai Pacific Media Expo-n, majd a júniusi A-kon-on. Azonban Európába is jónéhány visual zenekar fog ellátogatni tavasz/nyár folyamán és szerencsére sokkal szinvonalasabbak mint a volt Dué le quartz gitárosból lett tini-idol. Bővebb információ az előadókról hamarosan.
Szintén a témához kapcsolódó hír, hogy az ugyancsak con-vendég T.M.Revolution CDit is megjelentető amerikai Tofu Records február 24-én kiad egy X Japan best of CDt és DVDt, ami ugye meglehetősen furcsa választás tekintve, hogy a banda már bő fél évtizede feloszlott.

Schwarz Stein*Feloszlik a Mana produceri kezei alatt befutott Schwarz Stein. Búcsúkoncertjüket márcuis 29-én a Shibuya O-West-ben tartják, de mind Hora, mind Kaya folytatja tovább a zenei pályáját, hogy milyen irányba azt viszont még egyenlőre nem tudni. Így a midi:nette a régi Malice-es időkhöz hasonlóan újra egyzenekaros kiadó maradt, de ha minden igaz nem sokáig, legalábbis a Mana által tavaly kiírt zenekaroknak szoló pályázat erre enged következtetni.

Kisaki*Az Under Code vezér Kisaki zenekar-szerüsége, a Kisaki Project, következő, április 28-án megjelenő kislemezét a Lareine énekes Kamijo közreműködésével fogja elkészíteni, aki mostanában a legváratlanabb helyeken hajlamos felbukkanni, legutóbb éppen Mana tavalyi évzáró eseményén a Dis Inferno II-n. Kisaki és Kamijo egyszer már szerepelt együtt a Lareine-t is kiadó Applause Records egy tavaly decemberi rendezvényén és a hírek szerint az a fellépés nagyon jól sikerült, tehát reméljük a single is hasonlóan szinvonalas darab lesz.

a Dune eredeti kiadásának boritója*A hosszú kihagyás után visszatérő, L'Arc~en~Ciel márciusban megjelenő SMILE című albuma után egy kis meglepetéssel kedveskedik rajongóinak és újra megjelentetik az annak idején még indies kiadásban napvilágot látott DUNE című első albumukat, mely évek óta beszerezhetetlen volt. Ráadásul az album most három, eddig szintén beszerezhetetlen bónuszdallal kiegészítve jelenik meg: a még a DUNE előtti időkből származó Flood Of Tears single két száma mellett a korábban csak egy válogatáson megjelent Yokan is szerepelni fog az újrakiadáson.

- 04.01.17 -

*A 2001-ben befutott Changin' My Life házatáján érdekes változások történtek. A My Little Lover, Every Little Thing, Do As Infinity és hasonlók jól bevált példája alapján két férfi zenész+egy énekesnő felállásban indított csapat, mely sikerét részben a 'Full Moon wo sagashite' animében felhasznált daluknak köszönheti, mára gyakorlatilag az énekesnőre, Myco-ra redukálódott. Láthatólag a kiadó (Toshiba EMI) úgy gondolta, hogy szolóénekesnőként Myco jobban teljesítene a toplistákon és szépen fokozatosan eltüntette a többieket mellőle... Kezdődött a dolog úgy, hogy míg az első két kislemezük boritóin még mindhárman szerepeltek, a késöbbieken már csak az énekesnő, majd a legutóbbi, tavaly novemberi single már "Myco ~CML~" név alatt jelent meg és a zenekar hivatalos oldalán is már csak ő szerepel, a többieknek nyomát sem találni sehol.

Changin' my life - régen...  ...és most      Zone

*A nagysikerű idol girl-group, a folyamatosan kimonókban parádézó Zone máris új tagot talált, a 17 éves Tomoka személyében a nemrég kilépett gitáros Takayo helyére. Tomoka korábban már tagja volt a csapat egy debütálás előtti ideiglenes felállásának, ezért esett rá a választás. A fenti képen ő látható piros ruhában.
Stray Pig Vanguard - RayZi & Kazushi*A visual-kei/JRock második, kilencvenes évek elején felbukkant hullámába tartozó csapat, a Rouage romjain alakult Stray Pig Vanguard duó gitárosa, RayZi bejelentette, hogy kiszáll a csapatból. Kazushi, a csapat énekese, biztosítotyta a rajongókat, hogy folytatja tovább a zenekart, de, hogy miként az még egyenlőre nem igazán tiszta.
*A tavaly inkább a rock-énekesnőkre jellemző családalapítási láz idén láthatólag átterjedt a pop részlegre és egymás után két "terhes vagyok és házasodok" bejeletés is napvilágot látott. Először a kilencvenes évek második felének egyik legnépszerübb idolja, a mára már igencsak megkopott hírnevű Ryoko Hirosue tett ilyenirányú bejelentést, majd őt a napokban a 2002-es év nagy felfedezettje Hajime Chitose követte. Chitose nyárra várja az utódot és természetesen ezután egy ideig visszavonul az énekesi pályától. Rajtuk kívül még az anime-rajongó körökben népszerű énekesnő/seiyuu, Megumi Hayashibara is bejelentette, hogy terhes, de őnála annyira nem hirtelen a dolog mivel már jóideje férjnél van.
Mukai Shutoku (Zazen Boys)*A 2002 októberében feloszlott japán altern-rock legenda, a Number Girl énekese Mukai Shutoku új zenekarral jelentkezett. A már tavaly is koncertek sorát adó Zazen Boys, mely tagjai közt tudhatja a szintén ex-Number Girl tag Inazawa Ahito dobost és a korábban az Art-School nevű csapatban jeleskedő basszgitáros Hidekazu Hinata-t is, január tizedikén jelentette meg első nagylemezét, amely a tagok régebbi csapatainak zenei világát keveri némi Ruins-ra emlékeztető szétzuhant ritmus-szerkezettel. A szenzációsra sikerült album méltó folytatása a Number Girl hagyatékának.
*A egyre inkább magárataláló visual szintéren mostanában szerencsére elmaradoznak a máskor egymást érő feloszlások, még a nemrég időlegesen leálló baroque is bejelentette, hogy újra aktivizálja magát és március 15-16-án egy dupla fanclub-only koncerttel térnek vissza, valamint azSanaka (Fatima) énekes Sanaka betegsége miatt szünetelő Fatima is visszatért a zenekarvezető felépülése után és márciusban jön majd ki az új kislemezük. Ráadásul számtalan igéretes új banda bukkan fel és jónéhány régebben szétesett csapat tagjai térnek vissza mostanában új zenekarokkal, például végre hallat magáról a maradék két Dué le quartz tag is (a tavalyelőtt feloszlott csapat másik két tagja már jóideje visszatért a zenéléshez: a basszgitáros Kikasa a Shelly Trip Realize-ba szállt be, míg a gitáros Miyabi szolóban próbálkozik) Néhány fontosabb az új bandák közül:
~ BABYLON - A február elején egy kislemezzel debütáló csapat tagjai: Kazuki (dobok - ex-Dué le quartz), Misa (gitár - ex-Aioria), Takuma (ének - ex-RusH)
~ Visco - Sakito (ének - ex-Dué le quartz), Katsuya (gitár ex-isshihara taida), aya (gitár - ex-New Sodmy), Shiera (basszgitár), Jyuzen (dobok)
~ tosinn - A tavaly szeptemberben megjelent kislemezzel debütáló zenakar énekese a volt babysitter tag nigu, viszont ami igazán izgalmassá teszi a csapatot az az, hogy a többiek (Ku-Noo - gitár, Naoto - basszus, Kusuda - dobok) mint a kiváló Galruda tagjai voltak. (a Galruda volt énekese Ryo többek közt két régebbi kein taggal együtt Gullet név alatt működik az utóbbi időben jobbnál jobb dalok sorát kiadva)
*Az utóbbi idők egyik legizgalmasabb visual indies csapata, a műfaj kilencvenes évek eleji hőskorának zenéjét megidéző emmurée négytagúra bővült, miután a volt sarii tag Yuki, aki kisegítő dobosként már 2003 augusztus óta a zenekarral dogozott, decembertől teljes értékű taggá vált.

emmurée (még csak három taggal)

- 03.12.30 -

Leslie Cheung áprilisi halála után újabb nagyságot vesztett el a Hong Kongi szórakoztatóipar. A kedd reggeli órákban, több hónapos gyomorrákkal folytatott küzdelem után, negyven éves korában elhunyt a nyolcvanas évek egyik legsikeresebb szinésznője Anita Mui Yim-Fong. Az énekesként és filmszinészként is hatalmas népszerűségnek örvendő Mui egy 1982-es tehetségkutató verseny megnyerése után indult meg a siker felé és az évtized közepére már az akkori brit gyarmat legnagyobbjai közé került.
Elsősorban vígjátékokban szerepelt, de legemlékezetesebb alakítását az 1987-es melankólikus dráma, a Rouge Fluer-jaként nyújtotta. Az elveszett szerelmét keresve a nyolcvanas évek végének Hong Kongjában bolyongó szellem szerepéért megkapta a délkelet ázsiai filmipar egyik legrangosabb elismerésének számító Golden Horse díjat. Szinészi karrierje mellett énekesként is óriási sikere volt, nem csak hazájában, hanem Dél-Kelet Ázsia szerte mindenhol, elsősorban Taiwan-on és Szingapúrban. A kilencvenes évek második felére, mikor az új filmszinészi generáció átvette a vezető szerepet Anita Mui (1963-2003)csökkent a népszerüsége, de továbbra is hatalmas tisztelet övezte és ekkortól hírnevét elsősorban jótékonysági ügyek támogatására használta. Utolsó befejezett filmje a 2002-es July Rhapsody volt, a Ann Hui rendezésében.
Magyarországon nem sok mindent láthattunk tőle, de két filmnek köszönhetően a szélesebb közönség is emlékezhet rá: ő játszotta a női főszerepet Jackie Chan Rumble In The Bronx és Drunken Master II című filmjeiben. Néhány fontosabb a számtalan elmékezetes filmje közül: Kawashima Yoshiko, Till We Meet Again, Heroic Trio 1/2, A Better Tomorrow III, Mr. Canton & Lady Rose, Saviour Of Souls, My Father Is A Hero, Who's the Woman, Who's the Man.

- 03.12.12 -

Shunsaku / Tomoko / Matsui*Az altern/indie-rock hangzást képviselő zenekarok messze legnépszerübbikének, a négy nagyon sikeres albumot a háta mögött tudó the brilliant green-nek egyszerre határozta el mindhárom tagja, hogy na, itt az ideje megházasodni. Kawase Tomoko (aki Tommy february6 név alatt sikeres szólókarriert is folytat, a tbg-től zeneileg nagyon elütő, furcsa retro-pop dalokat énekelgetve) november 22-én ment hozzá a basszgitáros Okuda Shunsaku-hoz. A trió harmadik tagja, a gitáros Ryo Matsui szintén megházasodott, de, hogy ki a szerencsés választott arról nem szólnak a hírforrások. Szintén hozzájuk tartozó hír, hogy Tomoko újabban producerként is kipróbálta magát, a szolóvideóinak és koncertjeinek háttértáncosából alakított négytagú lánycsapat, a Tommy angels pályáját egyengetve.

Kagrra*Újabb visual csapat igazol át major kiadóhoz, ezúttal a követhetetlen sebességgel változó indies szintér egyik legstabilabb pontjának számító Kagrra a soros. A csapat még 1998-ben indult Crow néven és először a legendás Key Party kiadóhoz kerültek. A cég szétesése után változtattak nevet és mentek át a PS Company-hoz, ahol idővel az egyik legnépszerűbb, legnagyobb rajongótáborral rendelkező visual csapattá váltak. Hivatalosan január elsejével igazolnak át a Nippon Columbia kiadóhoz (habár valójában továbbra is a PSC alá tartoznak majd, a Columbia csak terjeszti a kiadványaikat) és első major kislemezük, az 'Urei' is aznap jelenik meg. Ami pedig a legfurcsább az egészben, hogy csakúgy mint az első kiadóváltásnál, most is nevet változtattak.. az új név pedig: Kaggra, (igen, így vesszővel a végén...)

Hanamuke*Közben a visual szintéren folyik a megszokott élet: november 29-i búcsukoncertjével feloszlott a roppant szórakoztató zenét játszó Hanamuke (egyes vélemények emögött kiadójuk, a rosszhírű PS Company vezetőjének Ms. Ozaki-nak a kezét sejtik) Szintén feloszlott a volt Rueilla, Eve, Qross, ésatöbbi tagokból álló Lanus Dune; ők november másodikán tartották utolsó koncertjüket. A Devil Kitty gitárosát (a volt L'Dear énekes) Totto-t letartóztatták nemi erőszakért és egy ideig olyan hírek terjengtek, hogy ez a csapat is leáll, de végülis a maradék három tag úgy döntött, hogy folytatja (ami a zenekar szinvonalát tekintve nem feltétlenül jó hír) A baroque pedig, akik nem is olyan rég szerződtek át major kiadóhoz meghatározatlan időre felfüggesztette működését. Pontosan nem lehet még tudni, hogy miért, de a basszgitáros Bansaku betegsége valószinüleg közrejátszott a döntésben. Szintén időlegesen leáll az indies szintér egyik kedvence a Fatima, mivel az énekes Sanaka korházi kezelésre szorul tüdőbetegsége miatt.
Míg az ilyesmi leállások többnyire egyben a zenekar végét is jelentik, szerencsére nem mindig ez a helyzet. A Syndrome egyik utódzenekara, a D, a gitáros betegsége miatt állt le egy időre, de most visszatértek és januárban már meg is jelenik legújabb mini-albumuk, a Paradox. Nomeg persze közben jön az utánpótlás is Scissorfolyamatosan. A visual szintér egyik legendás alakjának számító Michiru cégének, a Loop Ash Record-nak együttesei közül a Scissor és a Mask futott be pillanatok alatt, a Donuts Records West-nél két új csapat, a barby és az Under is nemrégiben debütált és Kisaki korábban is említett Under Code nevű kiadójánál is egyre szaporodnak a zenekarok, egyenlőre szerencsére sokkal jobb átlagszinvonallal mint a szépemlékű Matina Records esetében... az egyik új csapatuk, a Makaroni például a visual szintér legjobb és legeredetibb zenekarai közé tartozik mostanság.

- 03.11.02 -

November 22-én, az alább már említett november végi animecon japán zenei részének kiegészítéseként a Marco Polo Clubban JPop/JRock party lesz este tíztől hajnali négyig. A november 22-23 hétvégén megrendezett nagyszabású animés találkozó, mely a hasonló nyári salgótarjáni rendezvény (remélhetőleg sokkalta jobban szervezett) folytatása lesz rengeteg előadást és egyéb programot foglal majd magába és ezen belül szombaton este kapott helyet a japán zenei blokk. A tervek szerint délután öttől kezdődik Mufurc JRock előadása, mely az első animeconon elhangzottak megismétlése lesz, kicsit kiegészítve és átalakítva, sokkal bővebb képanyaggal kisérve. Ezután a japán zenei videók legjobbjaiból lesz egy kis válogatás este hétig: L'Arc~en~Ciel, Ken Ishii, Rhymester, Go!Go!7188, stb..
Utána egy kis pihenő, majd a JRock bulik helyszineként már jól ismert Marco Polo Clubban (VII. ker, Nyár utca 6) este tíztől kezdődik a Sound Of Japan Party. Zeneileg inkább a salgótarjánban hallottakhoz hasonlóra lehet számítani, vagyis amellett, hogy a JRock marad nagyjából a fővonal, lesz rengeteg, pop és hip-hop is, valamint most ezek mellé még be van tervezve acid jazz, shibuya-kei, drum'n'bass és hasonlók is, vagyis lesz minden ami japán és táncolható. A party hajnali négyig tart, a belépő pedig 500 forint lesz.
Az animecon helszine az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Gimnáziuma lesz (1146 Budapest, Cházár A. u. 10.) és a programjáról a rendezvény oldalán, vagy a Magyar Anime Társaság oldalán lehet bővebb infót találni.

- 03.10.05 -

Izam*A volt Shazna énekes Izam, aki utóbbi időben egészen kiválló szolóalbumával keltett figyelmet újra filmszerepet vállalt. A november 8-án bemutatásra kerülő G@me című, az előzetese alapján thriller szerüségnek tűnő moziban bukkan fel és ez más a harmadik filmes kalandja lesz. Az első szerepét (amivel később díjat is nyert) a Chinese Dinner-ben kapta 2000-ben, amit egy évvel később az Oboreru Sakana követett, de ezeken kívül egyszer még egy animében is felbukkant egy kis szerepben (Crayon Shin-chan movie).

Mana (Moi Dix Mois)*A volt Malice Mizer tag Mana új zenekarával, a Moi Dix Mois-val újra nagyszabású esemény szervezésébe fogott. A tavalyi hasonló esemény folytatásaként Dis Inferno vol.II néven futó mini-fesztivál december 17-én kerül megrendezésre a tokiói Club Citta-ban és a Moi Dix Mois mellett még természetesen fellép a Mana produceri kezei alatt működő Schwarz Stein is. Meghívott vendégek között pedig felbukkan néhány igencsak meglepő ember is, mint például két Lareine tag, Kamijo és Mayu, valamint a Fatima-vezér Sanaka. Ezenkívül több apró műsorszám és meglepetést szinesíti a műsort valamint minden valószínűség szerint most is lesz Moi~méme~moitié divatbemutató.
Szintén a zenekarhoz kapcsolódó hír, hogy a nemrég befejeződött turnéjuk zárókoncertje megjelenik majd DVDn, ami azért is különösen örömteli, mivel a beszámolók szerint nagyszerűk élőben és így végre ezt innen a távolból is megtapasztalhatjuk egy kicsit.
Rajtuk kívül is több nagy visuial banda készül koncertDVDt kiadni: a Kaggra, a Kagerou valamint a már említett Lareine.

Kemuri*Tragikus autóbalestet szenvedett Japán legismertebb ska-punk bandája a Kemuri. A baleset szeptember 22-én reggel történt, mikor a zenekar Koriyama-ba, turnéjuk következő állomására tartott. A rossz, viharos időjárás miatt különösen veszélyessé vált autópályán haladva keveredtek egy tömeges karambolba és felborult minibuszukba egy kamion és több autó is beleszaladt. A csapat trombitása Ryosuke Morimura a helyszinen életét vesztette, dobosukat pedig súlyos gerincsérüléssel szállították korházba. A hat tagú banda a japán ska-core szintér otthon és nemzetközi szinten is messze legismertebb zenekara volt, lemezeik külföldön is megjelentek és rengeteget turnéztak mind Európában, mind az Egyesült Államokban. Természetesen a balaset után minden további koncertjüket lemondták és egyelőre bizonytalan a csapat további sorsa.

- 03.09.24 -

Ez az év eddig is bővelkedett japán zenei eseményekben és szerencsére ez a hátralevő hónapokban sem lesz másképp.

click!A sort a jövő szombati (Október 3) JRock és Visual-kei party nyitja a szokásos helyen, a Marco Polo Clubban. Az előző két party (melyekről kis beszámoló olvasható itt) bebizonyította, hogy elég embert tud mozgósítani ez a fajta zene ahhoz, hogy érdemes legyen rendszeresíteni a dolgot. Most kicsit később kezdődik majd a program mint előző két alkalommal, mivel este 10-ig koncert lesz a klubban. Vagyis, mikor annak vége lesz, kezdődik a visual party és tart hajnali négyig, 500 forintos belépővel és a szokásos d4m4g3/Case felállásban.

Nomade~s (click!)Tanno (click!)Erehwon (click!)Umeda (click!)Ezt a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül megrendezett "Kortárs japán estek" követik. Az október 21-én és 22-én, a MU szinházban (1117 Bp. Korösy J. u. 17) megrendezett esemény összesen négy előadást foglal magában. Első nap a Nomade~s tánccsoport mutatja be "a szakadék szélén" című darabját, majd a sokkoló performanceairól ismert Tanno Ken'ichi következik Punk Execution cím alatt futó rövid szoló-darabjaival. Második napon szintén lesz egy tánc performance, ezúttal Hiroaki Umeda adja elő Looming című darabját, de a nap (és egyben a fesztivál) igazi érdekessége a másik 22-i program: Ishikawa Raita és Hiruma Mitsusiro 1997-ben indult Erehwon nevű formációja, a performance-artot és Japánban hatalmas hagyományokkal rendelkező noise-zenéket egyesíti. A fémhulladékokból felépített szinpadi installáció egyben a hangforrás is, a gyönyörű, zajokból és hangeffektekből felépített zenéjük pedig egyszerre meditatív és nyugtalanító. (belépő mindkét napra 1500 forint).

Ezután szinte napra pontosan egy hónappal, november 22-23-án következik a Magyar Anime Társaság szervezésében a második magyar animecon, vagyis animés találkozó.   Míg az első ilyen esemény a salgótarjáni Hungarocon keretein belül valósult meg, most egy RPG találkozó ad otthont a rendezvénynek. Az esemény pontos programja még alakulóban van, de annyi már biztos, hogy a JPop/JRock téma most is képviseltetve lesz. További részletek a MAT oldalán.

Ennyi egyenlőre ami hazai viszonylatban várható (habár vannak még ezeken kívül is alakulóban levő tervek), viszont azoknak akik nem bánják, ha eseteg kicsit utazniuk is kell egy-egy jó koncertért még mindenképpen érdekes lehet két bécsi esemény:

Ruins (click!)Acid Mothers Temple (click!)Október tizedikén a Szene klubban megtartott Japanese New Music Festival keretében a kisérletezőbb japán rockzenészek legjobbjai közül lépnek fel néhányan. A két főzenekar két olyan csapat amely hosszú évek óta járja a saját zenei útját és sorra olyan albumok kerülnek ki a kezeik közül amihez hasonlót se nagyon lehet hallani másoktól. Az 1985-ben alakult Ruins elsöprő lendületű, talán leginkább noise-rocknak nevezhető, de igazából teljesen kategórizálhatatlan zenéje gyorsan figyelmet keltett nemzetközileg is és számtalan turnét bonyolítottak már le korábban is a világ legkülönbözőbb részein. A kitekert, folyamatosan változó ritmusvilágának és a semmilyen nyelvhez nem hasonlító éneknek köszönhetően olyan a zenéjük mintha nem is emberi eredetű lenne, hanem valami idegen faj valahogy idekeveredett tagjait hallanánk. Teljesen más, de hasonlóan kisérleti és egyéni hangzást képvisel, a szintén nagy nemzetközileg elismerésnek örvendő Acid Mothers Temple. Legfőbb hatással a hetvenes évek pszichedelikus-rock és kraut-rock csapatai voltak rájuk és mint az akkori bandáknál, a zene náluk is valamikor megnyugtató, máskor pedig végtelenül zajos, de mindig képesek arra, hogy ellenállhatatlanul magukkal ragadják a hallgatót a halucinogén utazásokhoz hasonlító szerzeményeikkel. Az est másik három fellépője, mind a fenti két csapat tagjaiból álló project: a Zubi Zuva X egy csak az emberei hangra épitő trió, a Zoffy közismert rock-klasszikusok szétzuhant, közel felismerhetetlen feldolgozásaival sokkol, míg az Akaten mindennapi tárgyakkal (cipzár, fogkefe, stb) kreál furcsa kis kompozíciókat.

Melt-Banana (click!)November 23-án pedig a Chelsea klubban a legendás noise-core csapat, a Melt Banana lép fel. A brutális, zúzós zenéjük és sajátos ritmusviláguk számukra is gyorsan elismerést hozott és a töménytelen mennyiségű külföldi koncert mellett a műfaj szinte minden nemzetközi nagyságával dolgoztak már együtt. Most legújabb albumuk, a júniusban megjelent Cell-Scape promóciós turnája keretében jönnek el Bécsbe is, miután újfent végigjárták egész Amerikát és Európát.

- 03.09.10 -

click me!Szeptember 13-án a szentendrei Complex klubban lép föl az utóbbi években drum'n'bass körökben nagy hírnevet és elismerést kivívó Makoto. Néhány éve keltett először figyelmet az angol d'n'b legenda LTJ Bukem kiadójánál a Good Looking Records-nál kiadott szerzeményeivel. A kiadó többi előadójához hasonlóan a drum'n'bass dallamosabb, nyugodtabb vonalát képviselő Makoto (teljes nevén Makoto Shumuzu) jópár 12"-es vinyllel és megszámlálhatatlan válogatáslemezen történő felbukkanással biztosította be hírnevét és mire idén július végén megjelent első teljes albuma, a Human Elements, már a műfaj legismertebb előadói közé tartozott. A szentendrei fellépésen a kiadóvezér LTJ Bukem és a szintén a műfaj nagy öregjei közé tartozó Fabio társaságában láthatjuk majd.

*Kis kiegészítés az előző híradagban említett Vidoll tagcseréhez: Mint ahogy bennfentes forrásoknak köszönhetően sejteni lehetett az Under Code kiadó legjobb és legnépszerübb  csapatát otthagyó Ayano helyét a nemrégiben feloszlott Vanilla egyik gitárosa HIDE vette át. A hír két dolog miatt is érdekes: egyik, hogy mivel vele közös képek természetesen még nem jelentek meg, hiszen csak napok óta tagja a csapatnak, egyenlőre csak találgat mindenki, hogy a visszafogottabb, inkább punkos kinézetü Vanilla után mennyire fog alkalmazkodni a Vidoll szélsőséges imageéhez. Másik pedig, hogy régebben ő is annak a 2001 elején feloszlott After Effect-nek volt a tagja melyből napjaink legismertebb visual bandái közül kettőben (baroque, Merry) is vannak ex-tagok.

- 03.09.04 -

Közi*Novemberben jelenteti meg első kislemezét a volt Malice Mizer gitáros Közi, aki emellett természetesen továbbra is folytatja a munkát a nálunk is járt Eve of Destiny-vel. Már egy ideje köztudott volt, hogy a továbbra is inkább az alapító Haruhiko Ash zenekarának számító EoD mellett szolómunkára is készül, de a részletek csak ma kerültek nyilvánosságra. A november 26-án megjelenő anyag címe KHAOS / KINEMA, 2100 yenbe fog kerülni és valószínüleg dupla-single lesz. Egyenlőre csak Közi saját weboldalán keresztül lehet megrendelni (ráadásul csak Japánból fogadnak el rá megrendeléseket), de remélhetőleg idővel fel fog bukkanni az ismertebb online CDboltokban is.

Nokko & Takuya*Rövidebb szünet után újra hallat magáról a volt Judy And Mary gitáros Takuya. A tavaly decemberben megjelent szolóalbuma óta nem sok mindennel rukkolt elő, leszámítva egy a Juemilia lányduónak írt dalt, de most visszatért, ráadásul nem is egyedül. A szeptember 9-én induló Robots turnén a kilencvenes évek közepén nagy népszerüségnek örvendő énekesnő, Nokko lesz a társa. Az 1992-ben alakult Robots, Tak régi zenekara, mely párhuzamosan futott a JAM-el több mint három éve nem jelentetett meg új anyagot, tehát nem igazán lehet tudni egyenlőre, hogy most mivel rukkolnak majd elő. Az azonban biztos, hogy Nokko, aki annak idején vidám, energikus pop-rockban nyomult stílusilag nagyon illik a valaha a Judy And Mary által is képviselt irányvonalba, vagyis ilyen szempontból nem meglepő a közös munka. A hírek szerint közös dalo(ko)n is elkezdtek dolgozni és habár egyenlőre nem jelentettek be semmilyen kiadványt, meglepő lenne, ha elöbb-utóbb nem adnának kis valamit együtt.

Ayano*Az utóbbi idők egyik legjobb indies visual bandájából, az elsősorban kiválló hangú énekeséről és meghökkentő dal-szerkezeteiről ismert Vidoll-ból kivált Ayano, a csapat egyik gitárosa. A hírt egy augusztus 30-i koncerten jelentették be, azonban szerencsére ezt nem fogja az ilyenkor sokszor előforduló hosszas leállás és tagkeresés követni, mivel ezzel egyidőben azt is közölték, hogy az új gitáros már az alig egy héttel későbbi szeptember 7-i koncerten bemutatkozik majd. Egyes pletykák szerint az új tag, az egyik ex-Vanilla gitáros lesz. (Vanilla-ról bővebben lásd kicsit alább) Szintén a Vidoll-hoz kapcsolódik a hír, hogy október elsején jelenik meg a csapat első koncert-DVDje. A körülbelül hatvan perces anyag háromezres limitált példányszámban kerül kiadásra és 3500 yenbe fog kerülni.

Thee Michelle Gun Elephant*A hónap legszomorúbb híre kétségtelenül a punk és hard-rock határán mozgó, 1991-ben alakult legendás csapat, a Thee Michelle Gun Elephant feloszlása. A szeptember elsején bejelentett hír amellett, hogy egy nagyszerű banda végét jelenti, azért is különlegesen sajnálatos, mert ők a népszerübb japán rockzenekarok azon kicsiny táborába tartoztak, akik időnként fel-felbukkantak Európában is, legutóbb épp nemrégiben egy spanyolországi fesztiválon. A TMGE-t, akiknek lemezei sokszor a toplisták élbolyáig jutottak, nálunk a tavalyi Titanic Fesztiválon játszott Aoi Haru zenéjének köszönhetően ismerhetik legtöbben. A Last Heaven néven futó búcsúturné szeptember 12-én kezdődik és október tizenegyedikén ér el utolsó állomásához és aznap jelenik meg az utolsó TMGE kislemez is.

Gurimu (Grim)Vanilla*A végére pedig a szokásos visual-kei hírek: Feloszlott a Gurimu és a Vanilla. Előbbi zenekar még július 13-án fejezte be pályafutását, utóbbi pedig most jelentette be a hírt. Egyik zenekar sem volt hosszú életü: A nagyrészt volt Gidi és Me'Syu Dear tagokból álló Gurimu 2002-ben alakult, míg az itt énekesként szereplő, de inkább a Fatima gitárosaként ismert Zen csapata, a Vanilla, 2001 szeptemberében kezdte meg működését. Igazából egyik banda sem alkotott semmi különösebben kiemelkedőt, nem úgy mint a hosszú múltra visszatekintő La'Mule. Utóbbiak nem feloszlottak, csak a banda egy augusztus végi Club Phase-ben adott koncertje után meghatározatlan időre felfüggesztették működéséüket és ugye ez legtöbbször egyenlő az adott csapat megszünésével. Mondjuk a La'Mule esetében nem lehet biztosan tudni semmit, mivel az utóbbi években már többször is felreppent a hír a feloszlásukról és egy rövidebb leállást már túléltek pár éve. Az 1996-ban alakult csapat eleinte a keményvonalas visual-bandák élzenekarai között volt és olyanokkal együtt mint a Lamiel, vagy a Madeth gray'll nagy szerepet játszott abban, hogy az indies szintér képes volt önállósodni és elszakadni a major kiadókhoz szerződött bandáktól. Habár később kinézetileg nagyon visszafogotakká váltak és a zenéjük is egyre inkább ellaposodott, mégis rossz lenne látni annak a korszaknak a talán utolsó még működő bandáját is feloszlani.

A La'Mule egykoron...      ...néhány évvel később...     ...és manapság

- 03.07.12 -

Nana KataseAz MTV Europe 17-én este 22.00-tól isméli az eredetileg 11-én sugárzott egyórás összefoglalót a tokiói Saitama Super Arena-ban, tizenkétezer ember előtt megtarott MTV Video Music Awards Japan 2003 díjátadójáról. Semmi különlegesebben izgalmasra nem kell számítani, de azért az elmondottakból itélve szerencsére nemcsak az ottlevő amerikai fellépőket mutogatják, hanem a helyieket is. Mondjuk a fellépők névsorát elnézve ez sem lesz nagy öröm: 175R, Chemistry, Crystal Kay, m-flo, Rip Slyme, Rize, Sketch Show, Sphere of Influence and Supercar, műsorvezetők pedig az éppen aktuális közkedvenc énekesnő/szinésznő/idol Nana Katase, valamint a japán hiphop legnagyobb sellout-ja, Zeebra. A fellépők szinte kivétel nélkül RnB és hiphop előadók közül kerültek ki, ami önmagában egyáltalán nem lenne baj. A szomorú az, hogy az itt fellépők mind ezen műfajok felvizezett, fokozottan és igénytelen módon közönségbarát vonulatába tartoznak, pedig japánban van jónéhány RnB előadó akik világviszonylatban is a legjobbak között vannak (Namie Amuro, Momoe Shimano és legfőbbképpen a zseniális Double) nem is beszélve a félelmetesen erős hiphop szintérről. Kár, hogy a program összeállitói nem a minőségre figyeltek.. De azért mégsem lehet mindennap JPop-ot nézni a tvben, tehát érdekességképpen mindenképpen megéri megnézni a műsort.

Hír archívum:
Legfrissebb
2003.01-2003.07
2003.07-2004.04
2004.04-2004.12
2005.04-2005.12
2006.01-2006.12

2007.01-2007.12