+ HÍREK +

- 04.12.24 -

Tokona-X*Bő egy hónappal ezelött, november 22-én, huszonhat éves korában elhunyt Tokona-X, a japán hiphop színtér egyik legfontosabb alakja. A halálának oka a nyáron kezdődött betegségével összefüggő szívelégtelenség volt. Tokona-X a DJ Hazu-val közös Illmariachi-ban kezdte a pályafutását 1996-ban és már ekkoriban figyelmet keltett sajátos stílusával és azzal, hogy hiphop előadók közül egyetlenként használta számaiban a nagoyai dialektust. Az Illmariachi szétesése után négy társával együtt megalakította a M.O.S.A.D nevű csapatot, majd tavaly leszerződött a Def Jam kiadó japán részlegéhez, mint szólóelőadó. Ekkor sokan aggódni kezdtek, hogy az addig az underground színtér egyik alappillérének tartott Tokona mennyiire fordul majd a kiadóra jellemző toplistabarátabb, kommersz hangzás felé, de szerencsére az idén januárban megjelent debütalbuma nemhogy nem visszalépést jelentett korábbi munkáihoz képest, hanem a pályájának legerősebb anyagának bizonyult. A saját kiadványok mellett természetesen, mint ahogy az hiphop körökben természetes, rengetegszer bukkant fel a neve mások lemezein is; ezen vendégszereplések közül az egyik legemlékezetesebb az idén augusztusban megjelent második Nitro Microphone Underground albumon szereplő 'doku doku', mely magasan a lemez legjobb számának bizonyult, amiben neki is nem kis szerepe volt. Éppen ezért jelent halála különlegesen nagy veszteséget a színtérnek, mert kevesen voltak akik az undergroundból a mainstreambe átpártolva ugyanolyan kiemelkedően szinvonalasak és hitelesek tudtak maradni mint ahogy az neki sikerült. Reméljük, hogy ez a szellemiség a következő generációra is hatással lesz és nem folytatódik a japán mainstream hiphop aggasztó elkommerszializálódása.

- 04.12.19 -

Izam mint Cutie Kenko*A volt Shazna énekes Izam újra filmszerepet vállalt, ezúttal az idén befejeződött élőszereplős Sailor Moon sorozathoz készült második special-ben. A sorozat történései előtt játszodó Act Zero, mely jövő március 25-én jelenik majd meg videón és dvd-n az első sailor senshi, Aino Minako (azaz Sailor Venus) történet meséli el. A szinészi tehetségét korábban már jónéhány filmben, többek közt a Chinese Dinner című thrillerben bizonyító Izam ezúttal egy tolvajbanda Cutie Kenko néven futó főnökét alakítja majd.
*Néhány tagcsere itt-ott: a Scissor-t nemrégiben otthagyó gitáros Grif helyére az évekkel ezelött feloszlott Pleur volt tagja, Reeno került, míg a (régebben a cali=gari-ban is játszó) Kjun családi okok miatt kilép a lab.-ból. Az ő helyére szintén egy olyan zenész kerül akiről évek óta nem hallhattunk semmit: az új dobos, Hal, régebben a Key Party-hoz tartozó Speed-ID-ban zenélt. Az új visual bandák egyik legjobbját, a Babylon-t december 12-ével otthagyja a gitáros Youki. Sokkal kevésbé aggasztó, vagy érdekes, de azért a teljesség kedvéért álljon itt az is, hogy a vicceskedő visual zenekarok közé tartozó Henzel-t is otthagyta a gitáros Asana. Utóbbi két zenekarba eddig nem tudni, hogy kik lesznek majd az új tagok.
Kagerou*Egyre aktívabb a Free Will kiadó nyáron indult európai részlege. Miután több kiadványukból is megjelentettek külön a kontinensre szánt verziót, most bejelentették, hogy jövő februárban két koncert erejéig Európába látogat az egyik legsikeresebb Free Will csapat, a Kagerou. A zenekar először Münchenben játszik egy Muffethalle nevű helyen február 11-én, majd két nappal később Párizsban a Moulin Rouge mellett található La Locomotive klubban.
*Ellenben a Duel Jewel mégsem jön Európába. Korábban úgy volt, hogy Lille városában lépnek fel december 18-án a Yumeni Festival-on, azonban az esemény a szervezők kavarásai miatt végülis elmarad. A koncerteket ennek ellenére meg akarták tartani továbbra is, csak más helyszínen, azonban a bejelentés után két nappal a Duel Jewel jelezte, hogy a kavarodás miatt inkább lemondják a fellépést. Azonban a Blood, akik egy háromállomásos turné keretében játszottak volna a fesztiválon, így is elvállalta a koncertet ami végülis egy Palace Café nevű klubban lesz megtartva.
K*Újabb tagokkal bővült a Moi Dix Mois. A korábban csak kisegítőként szereplő, de nemrégiben teljes jogú taggá előlépett dobos, Tohru mellett most két új zenész bukkant fel a csapat soraiban. A szimplán csak K néven futó új gitáros/énekes mellett még egy csak koncerteken kisegítő, Jun nevezetű ember erősíti majd mostantól Mana csapatát. Ez azt jelenti, hogy a velük már hat tagúra duzzadt zenekarnak koncerteken három gitárosa lesz. Egyenlőre megy a találgatás, hogy Jun csak a Dis Inferno 3-on lesz a csapattal, vagy a továbbiakban is. A helyzetet tovább komplikálja, hogy a nemrég feloszlott Grand Zero volt gitárosa Takeru bejelentette, hogy kisegítő-gitárosként a Moi Dix Mois-val fog játszani és nem igazán tiszta egyenlőre, hogy ő egyenlő-e a fentemlített Jun-al, vagy sem. Amint letisztulnak a dolgok egy kicsit visszatérünk majd a témára.
*Hivatalosan is bejelentették a december 26-án megrendezésre kerülő második Beauti-fool's Fest esemény résztvevőinek névsorát: Phantasmagoria, Mucc, Merry, Kagrra,, Psycho le cemu, Plastic Tree, Sid, Kra, Gazette, Rentrer en soi, KLACK. Vagyis a tavalyi rendezvényhez hasonlóan erős lesz az idei program is.
Kikasa & Sakito*A Dué le quartz volt énekese Sakito végre visszatért a zenéléshez és a Shelly Trip Realize basszgitárosi posztját nemrégiben otthagyó, szintén ex-Dlq tag Kikasa-val együtt [FIGURE:] néven alapított új zenekart. Egyes források szerint a jelenleg a Babylon-ban játszó Kazuki is besegít majd volt társainak mint support-dobos, ami tovább erősíti azt a feltételezést, hogy a Dué le quartz a negyedik volt tag, Miyabi miatt oszlott fel annak idején. A zenekar első maxija január 26-án jelenik majd meg, a második pedig pontosan egy hónappal később.
*A volt X-Japan basszusgitáros Taiji új zenekarral bukkant fel: az Otokaze nevű csapatnak november 20-án jelent meg az első lemeze. A csapat érdekessége még, hogy a gitáros Taiji Fujimoto annak idején a Judy And Mary tagja volt, még a zenekar legelső, független kiadásban megjelent mini-albuma idején, későbbiekben pedig olyan együttesekben fordult meg mint a D.T.R és a Dead Pop Stars.

- 04.11.20 -

*Az előző szám kétoldalas punk/garage összefoglalója után a Magyar Taraj fanzine legújabb, 12. számába ismét bekerült egynéhány Japánnal kapcsolatos ez-az. Egyrészt a lemezismertetők között találhatjuk meg több, a szigetországból származó kiadvány kritikáját, de az újság CD-mellékletére is felkerült egy szám a Samurai Attack nevű street-punk csapattól. A Magyar Taraj 300 forintért kapható a Wave lemezboltban (VI. Révay utca) és egyéb helyeken. További infó az újság weboldalán.
Trax*Yoshiki, aki az X Japan feloszlása óta a legváratlanabb helyeken, időkben és szerepekben bukkan fel, most éppen újra producerkedésre adta a fejét. Ezúttal egy koreai zenekar, a Trax a kiválasztott. Első kislemezük még júliusban jelent meg Koreában, Japán debütjük pedig, mely mögött már a volt X Japan dobos áll, a december 15-én megjelenő Scorpio című single lesz.
wyse*Feloszlik a Wyse. A JRock legdallamosabb ágába tartozó zenekar nemrégiben jelentette be, hogy még megjelentetnek egy albumot januárban, majd egy kéthetes búcsúturné után, február 13-án, a Shibuya Kokaido klubban köszönnek el végleg a közönségtől.
az eredeti Key Party zenekarok énekesei*És végére a legizgalmasabb hír: úgy néz ki újra aktiválja magát a Key Party, a valaha létezett legjobb indies visual-kei kiadó, melynek olyan zenekarokat köszönhet a színtér mint az Aliene Ma'riage, Noir fleurir, Missalina Rei, Eliphas Levi, NOi'X vagy a NéiL és amely 2000/2001-ben, a műfaj eddigi legnagyobb válsága idején szüntette be működését, máig nem tisztázott körülmények között. Hogy pontosan mit is terveznek, arról egyenlőre semmiféle információ nincs, csak annyit lehet tudni, hogy 2005 május harmadika és ötödike között Tokióban tartanak egy rendezvényt Hold Your Key 2005 néven (ugyanezen a néven futottak régen a kiadó válogatásalbumai és nagyobb rendezvényei.) Egyenlőre ez a weboldal az egyetlen forrás ahol bármit írnak a dologról, de remélhetőleg hamarosan kiderül, hogy pontosan miröl is van szó, addig is reménykedhetünk, hogy bármi is lesz, hozza majd azt a színvonalat amit régen megszokhattuk a kiadótól.

- 04.11.07 -

*Habár az eredetileg tervezett Őszi Seregszemle, melynek keretein belül a tavalyihoz hasonlóan lett volna Animecon is, idén különböző okok miatt elmarad, egy kisebb szabású rendezvény azért mégiscsak lesz november 27-én szombaton. Az Őszi Animeparty néven futó esemény helyszíne a pár hónappal ezelőtti Animenaphoz hasonlóan a Angyalfoldi Gyermek es Ifjusagi Haz (XIII. kerulet, Dagaly u. 15/a - az Árpad hídi metrotól 5 percre) lesz, a délelött tízkor kezdödő programok között pedig lesz rajzverseny, előzetes a közeljövőben magyar tévében felbukkanó animékből, Ghost in the Shell2 vetités, valamint válogatás zenei videókból. Ezutóbbi a hagyományokkal ellentétben most nem teljesen a soundofjapan.hu válogatása lesz, hanem a 13:00-tól kezdödő egy/másfél órában elöször a jpop.hu stábja válogat mindenféle girl- és boyband videókat, majd ezután következik a szokás szerint a legkülönbözőbb műfajokból összeállított soundofjapan.hu szelekció. Belépő 600 huf, részletes programért pedig klikk a Magyar Anime Társaság oldalára.
Klaha még a Malice-es időkben*Nagyon úgy tűnik, hogy az ex-Malice Mizer énekes Klaha végleg visszavonul a zenéléstől. Klaha (polgári nevén Masaki Haruna) először a new wave, industrial, goth és egyéb hatásokból építkező, meglehetősen eklektikus és egyedi zenét játszó a Pride of Mind nevű csapatban tünt fel, széles körben azonban akkor vált ismertté, mikor a zenekar történetének harmadik énekeseként csatlakozott a visual-legenda Malice Mizer-hez. A Malice 2001 végi feloszlása után szólókarreirbe fogott, ami azonban sajnos színvonalban és sikerben is messze elmaradt korábbi munkásságától és egy nagylemez és egy-két egyéb kiadvány megjelentetése után már jóideje nem is jelentkezett semmi új anyaggal. Ezután nem is tünik talán olyan meglepőnek a weboldalán november elsején közzétett bejelentés, miszerintis megszünteti fanclubját, ami nagy valószínűséggel egyenlő a visszavonulással, csak az okok adhatnak okot némi fejtörésre, mivel Klaha a hosszas hallgatást és a klub megszünését is rossz egészségi állapotával magyarázta.
Schwarz Stein (Kaya és Hora)*Újra összeáll az év elején feloszlott Schwarz Stein... habár csak egy alkalomra. A Moi dix Mois vezér Mana és udvartartása által harmadik éve minden decemberben megrendezett nagyszabású esemény, a Dis Inferno idei fellépői között fog újra felbukkanni a táncolható electro-industrialban utazá zenekar, akik mellett még természetesen fellép a Moi dix Mois is, valamint lesznek egyéb vendégek és mindenféle extra programok.
*Végül pedig egy olyan szomorú hír, mely első ránézésre nem kapcsolódik az oldal témájához. Október 26-án, 65 éves korában szívroham következtében elhunyt John Peel, minden idők legfontosabb rádiós DJje.
Peel egy 1976-os képenA liverpooli születésű Peel, aki egész életét a zenének és rádiózásnak szentelte fiatalkorában egy időre az amerikai Dallasba költözött és itt kezdte rádiós tevékenységét is, a WRR nevű adó DJjeként. Miután a hatvanas években visszatért Angliába az ország egyik első kalózrádiósa lett, aki társaival együtt Anglia partjainak közeléből, hajókról készítette adásait. Ezután, 1967-ben, a BBC Radio One DJje lett és itt kezdte el felmérhetetlen fontosságú munkásságát, melynek során megszámlálhatatlan tehetséges fiatal zenekart és előadót fedezett fel és segített a siker felé. Hihetetlen jó füle volt ahhoz, hogy a fiatal zenekarok közül kiszúrja az igazi tehetségeket, akik közül sokat meghívott a hetente jelentkező Peel Session című műsorába. Ez a sorozat a modern rádiózás történetének messze legfonontosabb sorozata, melyben az elmúlt évtizedek alatt olyan, később meghatározóvá váló zenekarok játszottak még a pályájuk legeljeén, mint The Smiths, Cocteau Twins, Bauhaus, a Joy Division, New Order, The Fall, Blur és még számtalan más mindenki, de a punk színtér is rengeteget köszönhetett neki és olyanok is megfordultak nála mint David Bowie és Jimi Hendrix. Mindig is különleges figyelmet szentelt a független, kisérletező zenekaroknak, szemben a befutott csapatokkal és műfajilag sem voltak számára korlátok, mindegy volt, hogy az adott előadó grindcore-t játszik, reggae-t, drum'n'bass-t, hiphop-ot vagy éppen hard-techno-t, ha ő úgy érezte, hogy megvan bennük az a szükséges kis valami, ami kiemel egy zenekart/zenészt a többi közül, ő meghívta őket és ezzel a műfajok közötti korlátok lebontásában is jókora szerepet játszott.
Amiért pedig itt is szó esik róla az az, hogy a Japán független zenéknek is mindig figyelmet szentelt és olyan zenekarok fordultak meg a Peel Sessionben, mint a Melt-Banana, a Mono, vagy a grindcore legenda SxOxB, de rajtuk kívül is rengeteg egyéb csapattól játszott zenéket a karreirjük legelején, mikor még teljesen ismeretlenek voltak Japánon kívül. Ilyen volt a Friction, a Sadistic Mika Band, vagy a japán elektronikus zene üttörőjének számító Yellow Magic Orchestra.

John Peel

- 04.10.12 -

Saburo Teshigawara*Idén is lesz japán vendég a Budapesti Őszi Fesztiválon, és a tavalyi fellépők nagyrészéhez hasonlóan, újfent egy táncművész/koreográfus lesz a meghívott. A nemzetközileg legismertebb japán koreugráfusok közé tartozó Saburo Teshigawara a nálunk október 16-án, a Trafó Kortárs Művészetek Házában bemutatásra kerülő 'Bones in Pages' című darabjának egyben előadója, koreográfusa, jelmeztervezője, de a zeneszerzésben is részt vállalt és a tánc hátteréül szolgálló rendhagyó installáció is az ő keze munkája. Az előadás este nyolckor kezdődik, a belépő pedig 2000 forint (melyet ajánlatos elővételben megvenni).
Cocco*A furcsa, egyedi stílusáról ismert pop és rock határán egyensúlyozó énekesnő Cocco új kislemezt ad ki november 23-án. Ez azért számít nagy eseménynek, mivel Cocco 2001-ben bejelentette, hogy abbahagyja a zenélést és azóta csak különleges alkalmakkor bukkan fel újra. Ilyen volt például a fotóalbumához megjelent kislemez és ilyen ez a mostani alakalom is. A apropó most a Tower Records bolthálózat 25. születésnapja és a kislemezen szereplő dal Cocco egy régebbi számának feldolgozása lesz. A 'Sing a Song ~No Music, No Life~' című dal eredetije annak idején az énekesnő független kiadásban megjelent EPjén szerepelt és mikor leszerződött a Tower-hez tartozó kiadóhoz, a Bounce Records-hoz 1996-ban ez a szám lett a bolthálózat hivatalos zenéje, melyet onnantól kezdve a reklámjaikban és egyéb helyeken használtak. Az eredetileg angol nyelvű dalt most japánul vette fel az énekesnő, némileg megváltoztatott címmel (Sing a Song ~No Music, No Love Life~) a Quruli gitáros Kishida Shigeru produceri munkája alatt. A kislemez természetesen csak a Tower Records boltokban, valamint a cég weboldalán keresztül lesz majd kapható.
*A Sony Records, mely sok más kiadóhoz hasonlóan másolásvédelemmel ellátott CDkkel próbálta felvenni a harcot az illegális zenepiac ellen, a rengeteg, vevőktől érkező panasz hatására átgondolta korábbi döntését és a november 17 után megjelenő kiadványaik már újra védelem nélkül jelennek meg, sőt, a korábban védelemmel megjelentetett CDkből az új készletek már szintén hagyományos verzióban kerülnek majd a boltokba. Remélhetőleg ezen példaértékű döntés után a többi kiadó is belátja majd, hogy a másolásvédelemből több baj származott mint haszon és inkább az árak csökkentésével, vagy az egyre elterjedtebb és nagyon jól bevált bónusz DVDvel vagy egyéb extrával ellátott CDkkel próbálják újra a lemezboltokba csalogatni az embereket.
Rosso*Japán két legnagyobb sikereket elért (és mára már feloszlott) garage-rock bandájának, a Thee Michelle Gun Elephant-nak és a Blankey Jet City-nek egy-egy tagja által alkotott Rosso project hosszú kihagyás után újra hallat magáról. Az annak idején csak egy nagylemezt megjelentető zenekar először egy single-t ad ki november 17-én, melyet december 8-án követ majd az új album. A két eredeti tag Chiba Yusuke (ének/gitár, ex-TMGE) és Terai Toshiyuki (basszusgitár, ex-BJC) mellé most még csatlakozott Saito Minoru dobos és Imai Kinobu gitáros, akik régebben a new-wave legenda Friction tagjai voltak.
*Egy a múltkori híradaghoz kapcsolódó aktualitás: nyilvánosságra kerültek a részletek Kisaki új zenekaráról. A csapat neve Phantasmagoria lesz, a tagok pedig mind ismerősek lehetnek különböző korábbi formációkból. A basszusgitáros Kisaki mellett a következőket találjuk a zenekarban: ének - Mao (ex-Selfrush), gitár - iori (ex-Mar'derayla), gitár - Jun (ex-Mar'derayala), dobok - Shion (ex-Mist of Rouge) A Phantasmagoria hivatalosan majd csak november elsejétől kezdi meg működését, első kislemezük pedig december 22-én jelenik meg.
*A Loop Ash egyik sikercsapatának számító Scissor-t otthagyja a gitáros Grif. Még néhány koncerten együtt játszik velük és hivatalosan a hónap végén lép ki a zenekarból.
Karimero*Még egy feloszló visual banda: a Karimero is befejezi pályafutását a hónap végén egy búcsúkoncert után. Utolsó, fotóalbummal kiegészített kislemezük november 6-án jelenik majd meg. A baroque pedig időközben bejelentette utolsó koncertjének időpontját: december 25-én játszanak együtt utoljára a Zepp Tokyo-ban, de azért még előtte kiadnak egy kislemez bestof válogatást.
*Az Eve Of Destiny debüt maxi-CD legújabb tervezett megjelenési dátuma november 21. Ez az dátum remélhetőleg már tényleg végleges, főleg, hogy most nem az együttestől, hanem a kiadótól érkezett a hír.

- 04.10.03 -

Mast (még a Key Party-s időkből)*Visual körökben mindig komoly visszhangot keltenek az olyan hírek, mikor a legendás Key Party kiadó valamelyik ex-zenésze újra felbukkan valamilyen új formációban. Az utóbbi időben szerencsére több ilyen eset is volt (a volt Noi'X énekes Shina a moll'e node élén tűnt fel nemrégiben, míg Kyoka az Aliene Ma'riage-ből jelenleg egy Chaos+System nevű csapatban nyomul) és most egy újabb zenésszel bővült az elveszettnek hitt, de mégiscsak megkerült Key Party tagok listája: Mast, az Aliene Ma'riage volt gitárosa új csapattal jelentkezett. Ráadásul a MIL nevű zenekarban nem ő az egyetlen ex-Aliene tag, mert a gitáros/zenekarvezető Mast, az énekes Shosuke és a dobos Gunzi mellett, support-basszgitárosi szerepben ott van az a Ray is, aki szintén tagja volt az indies visual-legendának. Ray 2002-től a Vinett nevű csapatban szerepelt, de őket nemrégiben otthagyta, tehát külön öröm látni, hogy nem tűnt el a süllyesztőben, hanem máris újra aktivizálta magát.
Hakuei és Kiyoshi = machine*Azonban mostanában nem ez az egyetlen örömteli visszatérés: újra aktív a JRock színtér két legendájának, Hakuei-nek (Penicillin) és Kiyoshi-nak (ex-Media Youth, ex-Spread Beaver, Lucy, stb.) közös projectje, a jóideje pihentett Machine duó. Már augusztusban adtak közösen egy koncertet, ami mostanában jelenik meg DVDn, de novembertől indul be majd igazán újra a két eddigi lemezén a tipikus JRock hangzást erős industrial hatásokkal vegyítő csapat.
*A francia Mabell kiadó, mely nyár eleje óta több visual-kei CDt és DVDt is megjelentetett Európában, most a Malice Mizer talán legismertebb és legközkedveltebb albumára, a merveilles-re fog sort keríteni. Mindeközben Japánban a zenekar major időszakában megjelent kislemezeit, melyek közül több már jóideje beszerezhetetlen volt, különleges, díszdobozos kiadásban jelentetik meg újra, a zenekar volt gitárosa Mana által vezetett gothic lolita divatcég, a moi-méme-moitié pedig nemrégiben nemzetközileg is megkezdte termékeinek árusítását a CDJapan online áruházzal együttműködve.
*A volt Dué le quartz tag Kikasa otthagyta egyik jelenlegi zenekarát, a Shelly Trip Realize-t. Hivatalosan nem hangzott el semmi a döntés miértjéről, de az esetleges ok az lehetett, hogy másik zenekarára az Unzu-ra akarta fordítani inkább minden figyelmét. Mindeközben a Porori-ból a gitáros Yujirou távozott szeptember 19-én.
*Maradva a visual-kei híreknél: A közelmúltban újabb feloszlási hullám söpört végig a színtéren. Először a pályája elején a visualt és erogurót nagyszerűen ötvöző és kinézetileg is trendteremtő baroque jelentette be feloszlását. Ők meglehetősen furcsa karriert futottak be: kezdeti, figyelemreméltó kiadványaik után egyre inkább a visszafogottabb és kommerszebb hangzás felé fordultak, majd létezésük utolsó évében, immár egy major kiadó szárnyai alatt, lagymatag Hiskareapop-rockot játszó kvázi boybanddé alakultak. Az ő feloszlásuknál sokkalta sajnálatosabb, hogy a Hiskarea is befejezi pályafutását. Ez a nemrégiben szintén széteső Mar'derayla után egy újabb veszteség a Kisaki vezette Under Code kiadónak. A zenekar búcsúkoncertjét az oszakai Funaba Club Mercury-ban adja majd október 24-én. Maradva az Under Code-nál: az kiadóvezető mindkét mostanában aktív projectjét megszünteti. A KisakiKisaki Project szeptember 7-én a Shibuya O West, a Kisaki and Kansai Kizokou pedig október 8-án, az Osaka Muse klubban adja búcsúkoncertjét. Azonban egyrészt ezek a hírek nem igazán meglepőek, mivel Kisaki mindig is csak ideiglenesnek szánta a fenti formációkat, másrészt megbízható források szerint azért most vetett véget nekik, mert egy új, állandó zenekarral akar visszatérni rövidesen és annak (meg persze a kiadónak) akarja szentelni minden figyelmét. Ezzel azonban nem ér véget a sor: szeptember másodikán feloszlott az Akira nevű csapat, majd 21-én a Grand Zero is bejelentette, hogy a Shibuya Club Asia-ban, november 28-án adott koncerttel befejezik a közös zenélést. A Devil Kitty december másodikán, a Tokyo Kinema klubban fejezi be a pályafutását, a Dummy Children pedig a Hiroshima Namiki Junction klubban búcsúzik a közönségtől október 28-án.

Dummy Children

*Azonban természetesen, mint ahogy a Key Party zenészekkel kapcsolatos hírből is kiderült, tovább is folytatódik az a folyamat is, mikor különböző, korábban feloszlott csapatok tagjai a lehető legmeglepőbb kombinációkban állnak össze és indítanak új zenekart. A nemrég alakult CODE tagjai szinte mind ismerősek lehetnek korábbról: Az énekes Kenji Roa korábban a Wyse dobosa volt, a gitáros Tomo (Tomohiro Katakura) az L'DEAR-ben és Elldorado-ban játszott, Naoya Hashimoto pedig a Se'ikspia basszusgitárosa volt. Az egyetlen eddig ismeretlen zenész a csapatban Hiroyuki Yoshiya gitáros lesz. A zenekar első kiadványa november 12-én várható.
*Mégegy Under Code-dal kapcsolatos hír: a kiadó legújabb csapata, a Sugar Folkfull nem, hogy nem oszlik, hanem két új zenész bevételével öttagúra bővült és novemberben új mini-albummal jelentkezik.
*A Blood, mely korábban már kétszer járt Európában decemberben újra visszatér egy háromállomásos turné erejéig. A 'Vengenace for Blood 2' névre keresztelt turné állomásai: december 17, Progresja Club (Varsó, Lengyelország); december 18, Festival Yumemi (Lille, Franciaország); december 19, NRW in der Cultura (Münster, Németország). A Lille-i Festival Yumemi-n azonban nem ők lesznek az egyetlen visual zenekar, mivel a korábban (természetesen Japánon kívül) csak Amerikában koncertező Duel Jewel is fellép aznap este. Állítólag egy harmadik japán zenekar fellépéséről is folynak tárgyalások, de erről még egyenlőre semmi konkrétumot nem lehet tudni.
*Továbbra is a rocknál maradva, de magunk mögött hagyva a visual színtér eseményeit: Tak Matsumoto korábban már említett csapatának, a TMG-nek első albuma, melyen a leginkább a B'z duó egyik feleként ismert gitáros különböző nemzetközi rock hírsségekkel játszik együtt, Európában is megjelenik hamarosan a Frontier Records gondozásában.
Daita*Két hír a Siam Shade volt tagjaival kapcsolatban: Daita, a csapat volt gitárosa, a 80-as évek eleji nagy hatású rockcsapat, a Boowy ex-énekesének, Kyosuke Himuro-nak aktuális turnéján segédkezik (csakúgy, mint a volt Luna Sea dobos Shinya, aki hajlamos a legváratlanabb helyeken felbukkanni). Mindeközben Hideki feladja énekesi posztját jelenlegi zenekarában, az Acid-ben és ezután billenyűsként (nomeg persze zenekartvezetőként) fog ügyködni, míg a csapat új énekese az újonc Junpei lesz.
*A Puffy duó tovább folytatja amerikai terjeszkedését és október 8 és 11 között egy három várost (New York, Los Angeles, San Francisco) érintő miniturnéra indulnak.
*A Korea után Japánban is hatalmas karriert befutó énekesnő, BoA új szerepben lép a közönség elé: a hírneves Seiko óracég Wired 9th Collection néven futó sorozatának két darabjához tervezett új designt, két-két színben. Az órákból, melyeknek harmincezer yen körül lesz majd az ára mindössze 501 példány készül színenként.

- 04.09.09 -

Október 19-én, kedden, a Pest Est Caféban (1061 Budapest Liszt Ferenc tér 5.) lép fel, a Yumi Yumi Yumi Yumipunk/powerpop csapat. A klasszikus punk hatások és elektronika keverékéből kigyúrt egyedi és nagyon ütős zenét játszó két lányból és egy teddy-maciból (umm.. vagyis dobgépből..) álló zenekar nemrég megjelent 'Alchemy' című első lemezét népszerűsítő, hosszas Európaturnéja keretében látogat el hozzánk. Az előzenekar a dallamos punk-rockot játszó budapesti Bankrupt lesz, a belépo 800 Ft, kezdés 21:00-kor.
Akik kiváncsiak, hogy zeneileg mire is lehet majd számítani, azok a Yumi Yumi weboladalán találhatnak letölthető mp3akat és videót.

- 04.08.17 -

*Végleges lett a következő JRock/Visual-kei buli helyszíne és időpontja. Az eddigi bulikhoz képest gyakorlatilag minden változott: Mindenekelőtt a helyszín az eddigi Marco Polo Club helyett, a Kék Lyuk lesz (III. kerület, Fényes Adolf utca 28, a Tímár utcai HÉV megállótól 10 percnyire), belépő 800 forint, kezdés 22.00-kor, befejezésre viszont nincs kitűzött időpont, hanem addig megy a buli amig vannak elegen. A másik nagy változás pedig, hogy nem csak JRock lesz aznap este, hanem a klub két terme közül a nagyobban goth/industrial zenék mennek majd, míg a kisteremben lesz a visual party, a tervek szerint kivetitővel megtámogatva. Bővebb információ és térkép hamarosan.
*Augusztus 20-án, a siófoki Flört diszkóban játszik Satoshi Tomiie, a New Yorki house vonalon mozgó DJ, aki immár sokadik alkalommal látogat el hozzánk.
Közi*A nagyszerűen sikerült Katharsis album után Közi újabb kismelezzel jelentkezik a közeljövőben. A single címadó dalának, a Memento-nak különlegessége az, hogy a szövegét nem más írta, mint a Malice Mizer feloszlása óta teljes hallgatásba burkolódzó Yu~Ki. Bennfentes források szerint a volt Malice tagok által eddig írt dalok közül ez idézi leginkább a legendás zenekar hangzását. A megjelenés pontos dátuma egyenlőre nem ismert.
*Szintén Közi-vel kapcsolatos hír, hogy Haruhiko Ash-el közös zenekara, az Eve Of Destiny ősszel újra aktív koncertezésbe kezd. Először szeptemberben bonyolítanak le egy újabb turnét Ausztráliában és Új Zélandon, majd kétszer is ellátogatnak Európába. Először Halloween környékén, mikoris két koncertet adnak Németországban: az elsőt október 30-án, Berlinben, a K17 klubban, ahol már jártak áprilisban is, majd pedig következő nap Münsterben, ahol az Astan magazin szervezte Halloween Festival-on szerepelnek. Legközelebb pedig alig két héttel később Hollandiában játszanak, Leeuwarden városában, a Gothtronic Festival-on. A régóta halogatott debüt CDt most éppen őszre igérik.
*Azonban oktober 30-án nem csak az Eve Of Destiny lép fel Berlinben, hanem az utóbbi évek egyik legjobb visual csapata is, a keményvonalas v-kei hangzást nu-metal elemekkel ötvöző +DéspairsRay+, akik a Columbia Clubban játszanak majd.
The Yellow Monkey*Hosszú, több éven keresztül függöben levő sikertörténet végére rakott pontot július 7-én Japán egyik legjobb rockcsapata, a Yellow Monkey. A közel négy éve inaktív zenekar, mely annak idején, a 2001 január 8-án, a Tokyo Dome-ban adott búcsúkoncerten még csak időlegesre tervezte a végül nagyon elnyúló leállást, közös döntést hozott arról, hogy nem nagyon van értelme így folytatni és nem húzzák tovább a dolgot, hanem hivatalosan is bejelentik a feloszlásukat. Azonban szerencsére szólóban továbbra is folytatják a zenélést, mindannyian, legfőbbképp Yoshii Lovinson, a banda volt énekese, aki már a Yellow Monkey-ban is a fő dalszerző és zenekarvezető volt és szóló téren is a legmeggyőzőbb produkciót nyújtotta eddig.
*Japán legnagyobb lemezcége, az 1988-ban alakult és az idők Tatsumi Yodafolyamán a Sony, EMI és Warner típusú multikat is maga mögé utasító Avex Trax hatalmas, de nagyon gyors lefolyású hatalmi harcokat vészelt át a hónap elején. Augusztus elsején érkezett a váratlan, a japán tőzsdét is alposan megbolygató bejelentés, miszerintis a cég egyik alapítója és legsikeresebb producere a 39 éves Masato 'Max' Matsuura, valamint az executive igazgató Ryuhei Chiba (40) lemondott posztjáról, a cégvezetővel, a 64 éves Tatsumi Yoda-val támadt üzletstratégiai nézeteltérések miatt. A helyzetet csak tovább komplikálta, hogy Matsuura legnagyobb felfedezettje, az évek óta a cég bevételének nagyjából harmadáért felelős Ayumi Hamasaki is bejelentette, hogy ha Matsuura távozik, akkor ő is otthagyja a kiadót. Ez, ha a piacvezető avex összeomlását talán nem is, de hatalmas pozíció és profitveszteséget okozott volna. Augusztus 3-án viszont már érkezett is a hír, hogy Tatsumi Yoda lemond elnöki posztjáról és a vezetést Toshio Kobayashi, addigi vezérigazgatónak adja át. Ezzel egy időben természetesen Matsuura és a többiek is bejelentették, hogy maradnak az avex-nél. Valószínüleg az ügy pontos háttere soha nem fog nyilvánosságra kerülni, de az mindenesetre megnyugtató, hogy ezután a kis kavarodás után is folytatódik tovább a japán zeneipar legnagyobb sikertörténete.
*Az egyéves pihenőt tartó Buck-Tick énekese, Atsushi Sakurai láthatóan nem pihen a szünet alatt és a szólómunka mellett szinészként is kipróbálta magát. A főszereplésével készült Longinus című, szűk háromnegyed órás, DVDn augusztus 25-én megjelenő vámpírsztorit az teszi különlegesen igéretessé, hogy az a Ryuhei Kitamura rendezte, aki olyan hatalmas sikert arató és nemzetközileg is nagy figyelmet kapó filmekért felelős mint a Versus és az Azumi. Az 5800 yen-be kerülő DVD bónuszai között megtalálható egy werkfilm, valamint Atsushi szólóalbumához, a júniusban megjelent 'ai no wakusei'-hez készült két PV, a Sacrifice és a Taiji is.

- 04.08.01 -

Az utóbbi egy-két hónap pangása után az augusztus nagyon sűrűre és erősre sikeredett japánnal kapcsolatos rendezvények szempontjából. A hónap elejét a Sziget Fesztivál keretein belül történő események uralják, de augusztus második felére is jutott még két fellépő.
*Augusztus 8, vasárnap - A Fiksz rádió is kiköltözik a Hajógyári szigetre erre a pár napra és a vasárnap 23:00-kor esedékes Japanimánia műsor ismét zenei különkiadással jelentkezik, amelyben a következő napi koncerthez igazodva a garage-rock szintér lesz a fő téma, de kitérünk arra is, hogy korábban milyen japán előadók jártak Magyarországon és, hogy mik várhatóak a jövőben. Utána pedig, körülbelül fél kettőtől hajnali hatig japán zenék szólnak majd a Fiksz Rádió sátrában (amely a Civil Sziget területén lesz megtalálható - térképért klikk ide). Lesz a szokásos visual-kei kedvencekből is ez-az, de most sokkal inkább más műfajokon lesz a hangsúly, így lesz majd Shibuya-kei, hiphop, reggae, metal, bossa nova, punk, ambient, hard-core, drum'n'bass és minden egyéb, ami belefér.
*Augusztus 9, hétfő - Az idei Sziget legnagyobb dobása (Japánnal kapcsolatos programok tekintetében legalábbis) a garage-rock/metal banda, az Electric Eel Shock fellépése, akik a hétfői napot nyitják a Nagyszinpadon, 16:30-kor. A vad koncertjeiről híres csapatról bővebben itt.
*Augusztus 10, kedd - A másik japán fellépő a Szigeten Takaaki Itoh, aki korábban is többször járt már nálunk és aki a minimal/hardtechno egyik legnagyobb mestere a szigetországban. Ő a GlobePartyn (mely a techno-sátor idei neve) lép fel, valamikor késő este felé. Egy korábbi látogatásáról készült beszámolóért klikk ide.
*Augusztus 18, szerda - Ezen napon látogat el hozzánk újra, Jaku című, nemrég megjelent új albumának turnéja keretében, a japán hiphop nemzetkölieg is legismertebb és elismertebb alakja DJ Krush. Az absztrakt hiphop nagymestere most nem egyedül jön, hanem Morita Shuzan-nal együtt, aki a tradícionális japán bambuszfurulya virtuóza, vagyis igencsak érdekes és különleges produkcióra számíthatunk. A helyszín most az A38 állóhajó lesz, ami örömteli dolog az elöző Krush fellépésnek otthont adó Planetárium után, mely sok szempont miatt nagyon rossz választásnak bizonyult (az említett, tavalyelőtti fellépéssel kapcsolatos beszámolóért, interjúért, ésatöbbiért klikk ide.)
*Augusztus 20, péntek - A hónapot (egyenlőre) a titokzatos DJ Ako zárja, aki a Long Island nevű nyári szórakozóhelyen lép fel, mely a Margitsziget északi csücskén található. Róla annyit tudunk amennyi a hely programelőzeteséből kiderül, miszerintis, hogy japán és egy Kosmopol nevű londoni klub rezidens DJje. A Long Island egyéb programjai alapján nagyon valószínű, hogy valahol a house/funk/latin vonalon mozoghat zeneileg. (utóbbi helyre belépés ingyenes)

- 04.07.06 -

*A Magyar Taraj punk-fanzine legújabb, 11. számában rövid kis körkép jelent meg a japán punk/garage-rock szintérről. A cikk nem törekszik arra, hogy átfogó képet adjon a témáról, ami a szintér nagyságát és változatosságát tekintve amúgyis szinte lehetetlen lenne, hanem néhány nemzetközileg is ismertebb zenekar (Guitar Wolf, Balzac, Electric Eel Shock, Shonen Knife, Lolita No. 18, Mika Bomb) bemutatásával próbálja felhívni az olvasók figyelmét arra, hogy van miért odafigyelni arra, hogy mi folyik Japánban. Az újság weboldalán található bővebb infó a fanzine-ról és arról, hogy honnan lehet beszerezni.
*Kéttagúra fogyatkozott a Porno Graffiti rockcsapat tagsága miután a basszusgitáros Tama (aki egyben a csapat fő zeneszerzője is volt) úgy döntött, hogy július 28-ával otthagyja a zenekart. A másik két tag Akihito (ének) és Haruichi (gitár) azonban rögtön megnyugtatta az aggodalmaskodó rajongókat, hogy továbbra is folytatják tovább a zenekart duó felállásban.
Elldorado*Feloszlik az 1999-ben alakult visual-kei banda, az Elldorado. Az annak idején Eldorado név alatt indult zenekar kiválóan megírt, igencsak aggresszív dalaival szerzett magának jókora rajongótábort indies visual körökben, azonban idővel egyre inkább finomítottak a hangzásukon, ami még önmagában nem lett volna baj, de sajnos a dallamosabb számaik közelsem sikerültek olyan jóra mint korai szerzeményeik és elmaradt a várt szélesebb körű siker is. Tavaly névváltoztatáson estek át, plusz egy 'L' betűt adva a nevükhöz, amivel egyidőben visszakanyarodtak korábbi, nyersebb stílusuk felé, azonban sajnos zenéjükből továbbra is hiányzott az az erő és eredetiség ami annak idején kiemelte őket a számtalan hasonló hangzásvilágban mozgó csapat közül. Nem az övék az egyetlen feloszlás mostanság visual körökben, mert egy rövid búcsúturnét lezáró július 10-i koncerttel befejezi földi pályafutását a Nude is, majdnem pontosan négy évnyi együttzenélés után (2000 július másodikán alakultak).
L'Arc~en~Ciel*Az amerikai con-okon fellépő JPop/JRock előadók egyre hosszabb sorát bővíti két újabb zenekar, ráadásul most ellentétben az eddigi, nem igazán komolyan vehető csapatokkal a legnagyobbak közül látogat oda kettő. Először az egyik legnépszerübb JRock csapat, a L'Arc~en~Ciel lép fel a baltimore-i Otakon 2004-en, mely az egyik legnagyobb anime/japán témájú rendezvény Amerikában. Július július 31-én, a con ideje alatt egy közeli sport-arénában játszanak majd, ami mindenképpen jobb mintha a rendezvény területén lépnének fel, de a közönség szinvonalán nem valószínű, hogy ez sokat javít majd. Utánuk következik szeptember 4-én a közel tízéves múltra visszatekintő lánycsapat, a MAX, akik a kilencvenes évek második felében élték fénykorukat, de tehetség terén még mindig messze lekörözik az összes többi, időközben felbukkant lányzenekart. Ők a texas-i Animefest rendezvényen boldogítják majd a minden kétséget kizáróan roppant kifinomult izlésű, igényes közönséget.
Mana*A Moi Dix Mois vezér Mana július 4-i párizsi látogatása alkalmával szolgált néhány igencsak érdekes információval az összegyűlt közönség számára. Az esemény apropója a zenekar első albumának és DVDjének európai kiadása volt, valamint valószínüleg az időpont megválasztásában az is közrejátszott, hogy július 5-től nemzetközivé vált Mana eddig csak Japánon belül működő rajongói klubbja. Mint kiderült azonban, nagyon úgy néz ki, hogy Mana európai akcióinak ezzel közel sincs még vége - tervbe van véve, hogy esetleg valamelyik nagyvárosban üzletet nyit a Moi-Méme-Moitié nevezetű divatcége, mely a visual kei-hez kapcsolódó gothic-lolita stílus legfontosabb képviselője. Ami azonban még fontosabb, az az, hogy szintén tervbe van véve, hogy valamikor év vége, jövő év eleje felé visszatér Európába, akkor azonban már nem csak a mostanihoz hasonló rajongói találkozó miatt, hanem koncertezni a Moi Dix Mois-val együtt.

- 04.06.18 -

Utada*Japán egyik legnépszeübb énekesnője, Utada Hikaru az idei évet és a tavalyi év második felét is nagyrészt amerikai debütjének előkészítésével töltötte. Most végre kezd a végéhez közeledni a munka és sorra bukkannak fel az újabb és újabb hírek a nagy esemény részleteiről. A nemzetközileg csak Utada néven szereplő Hikki először a nyári, athéni olimpiai játékok hivatalos zenéihez járul hozzá egy számmal. A Unity című, rengeteg nemzetközi hírességet felvonultató albumon a 'By Your Side' című dallal fog szerepelni, melyet Kiley Dean-nel és Timbaland-dal közösen készített. Az Exodus című debüt album ősszel fog megjelenni és több számnak szintén az amerikai mainstream hip-hop egyik központi figurájának számító Timbaland lesz a producere.
*A karrieje során már eddig is sok meglepetést okozó Shena Ringo váratlan bejelentést tett, miszerintis véget vet szólókarrierjénekShena Ringo és a Tokyo Jihen és ezután hivatalosan is a Tokyo Jihen nevű zenekar énekesnőjeként tevékenykedik tovább. A csapat eredetileg Shena tavaly őszi turnéjának volt kisérőzenekara és az új felállásban először július 25-én lépnek fel a Meet the World Beat 2004 nevű rendezvényen, majd 30-án a legendás Fuji Rock Festival-on, első kislemezük pedig ősszel jelenik majd meg.

Sugizo*Sugizo, aki az utóbbi egy-két évben Spank Your Juice nevű zenekarával alkotott szenzácós dolgokat bejelentette, hogy 'The Flare' néven új projectet indít, melynek első kislemeze augusztus 25-én fog megjelenni, élőben pedig a július 27-i Sweet Extra 2004 fesztiválon mutatkoznak be.
Dir en grey*Az Európa felé terjeszkedő Free Will már az eredetileg tervezett szeptemberi indulás előtt aktiválta magát és a kiadó sikercsapatának számító Dir en grey legújabb kislemeze, a Saku július 14-én, a japán kiadással egy napon, Európában is meg fog jelenni. Ezek mellett egy, az európai rajongók igényeinek és elvárásainak feltérképezésére összeállított kérdőív is felkerült az oldalra, aminek eredménye majd szeptembertől lesz nyilvános (kéretik csak egyszer szavazni *khm*).
*Utóbbi időben újra sorra érkeznek a bejelentések különböző pop/rock előadók esküvőiről: A Speed lánycsapat egyik tagja, Eriko a meglehetősen borzasztó 175R zenekar Shogo nevezetű tagjához ment hozzá júniusban (meg még terhes is mellé); a '90-es évek egyik legnagyobb sikercsapatának számító Dreams Come True énekesnője Miwa Yoshida Ken Sueda videórendezőhöz ment hozzá (aki a feleségét és gyerekét hagyta ott miatta. kedves.); a Chemistry r'n'b duó egyik fele, Douchin Yoshikuni, Morita Atsuko volt szinésznőt jegyezte el; Takuro, a bő tízéves múltra visszatekintő rockzenekar, a GLAY egyetlen eddig agglegény tagja Seri Iwahori-t, a ViVi divatmagazin egyik modeljét vette feleségül; a Da Pump fiúcsapat egyik tagja Yukinari pedig még februárban házasodott (gyerek valamikor nyáron); kapcsolódó hír, hogy időközben (még áprilisban) megszületett a tavaly decemberben házasodott Ryoko Hirosue kisfia.
Earth*Az utóbb időkben elharapódzott lányzenekar dömping keretében a Buzy néven újjászületett Color után egy másik, jóideje szünetelő trió, az Earth is újra aktiválódott. Reméljük ennek a tendenciának jegyében előbb-utóbb a szépemlékű Trinity is újraindul.
*A végére egy-két rövid visual-kei hír: Augusztus elsején feloszlik a Kisaki féle Under Code kiadó egyik legjobb zenekara a Mar'derayla. A Doremidan és a volt Dué le quartz gitáros Miyavi ellenben sok más v-kei indies előadó nyomdokaiba lépve terjesztői szerződést kötött major lemezcégekkel, előbbi a Nippon Crown-al, utóbbi pedig a Universal-lal.

- 04.05.28 -

A nemrég megjelent Material Pleasures mini-album turnéja után, 2004 szeptember 5-én feloszlik a kilencvenes évek egyik legjobb és legjelentőseb visual csapata, a Laputa. Ez a bejelentés a visual műfaj egyik legnagyobb múltú és legkövetkezetesebben minőségi produkciókat készítő csapatának történetét zárja le. Az 1993-ban indult zenekar a műfaj aranykorának számító 95-99 időszakban érte el legnagyobb sikereit, de azután is megmaradtak az egyik legfigyelemreméltóbb bandaként, mivel, ellenben a korszak legtöbb népszerű major JRock csapatával, nem oszlottak fel, nem váltak kommerszebbé a nagyobb siker érdekében és nem is váltak saját árnyékukká régi, bevált zenei sablonjaikat ismételgetve. Éppen ellenkezőleg, az utóbbi pár év folyamán készítették pályájuk legizgalmasabb és legkisérletezőbb anyagait. Feloszlásuk a Luna Sea szétesése óta a műfajt ért legnagyobb veszteség.

Laputa (Junji, Kouchi, Tomoi, Aki)

- 04.05.19 -

click me!*Tavaly őszhőz hasonlóan idén is lesz animecon az RPGsek félévente megrendezett nagyszabású találkozóján, a Seregszemlén belül, a Magyar Anime Társaság szervezésében. Most is több előadás és vetítés várja az animék iránt érdeklődőket és habár tavallyal ellentétben idén nem lesz zenékkel kapcsolatos előadás azért ott leszünk mi is és mindkét nap egy-egy órányi válogatás lesz majd látható a japán zenei videók legjavából, kiegészítve egy-két érdekességgel. A vetités, mely a pop-tól a hiphop-ig, a rock számtalan alirányzatától az elektronikus zenékig a lehető legátfogóbb szelekciót próbálja nyújtani, mindkét nap 12.00-tól kezdődik. A rendezvény helyszine a Városliget melletti Radnóti Miklós Gimnázium (XIV. ker Cházár András utca 10.)
*Két héttel később, június negyedikén pedig újra JRock/Visual kei buli lesz a szokásos helyen (Marco Polo Club, VII. Nyár utca 6.), szokásos résztvevőkkel (d4m4g3 + Case), szokásos belépővel (600 HUF), szokásos időben (20.00-04.00) és szokásos zenékkel.. meg persze az aktuális újdonságokkal.

- 04.05.13 -

A visual-kei európai terjeszkedése, mely igencsak sokszor szóba került utóbbi időben, teljesen meglepetészerű és hatalmas jelentőségű fordulatot vett: Japán egyik legnagyobb a műfajra szakosodott kiadója, a nagy múltú Free Will, külön, csak az európai piacra koncentráló részleget fog nyitni a közeljövőben. Ráadásul a cég nem csak a Free Will bandáinak (baroque, Kagerou és mindenekelőtt a Dir en grey) itteni ügyeit fogja intézni, hanem a PS Company előadóit (Kagrra, Kra, Gazette és Miyabi) is képviselni fogja. Hogy pontosan milyen tevékenységet fog folytatni a cég, arról egyenlőre még csak találgatni lehet, de maga a tény, hogy ilyen egyértelmű lépést tesznek Európa felé önmagában nagy reményeket ébreszt. A cég weboldala egyenlőre készülőben van és a tervek szerint szeptember folyamán indul majd be.

- 04.05.06 -

*Az április eleji párizsi koncert után ősszel újra Európába látogat a Blood. Szeptember 10-én Varsóban játszik majd az oszakai csapat és a tervek szerint ezután egy nappal fellépnek Németországban is, Kessel városában, de ezutóbbi koncert még szervezés alatt áll. Bővebb információ és esetleges további koncertdátumok hamarosan.
*Elhalasztotta július végére tervezett európai turnéját a Vidoll. A nagyon sűrűre tervezett program (három nap - három ország), mely ráadásul egy hosszabb japán turnét követett volna inkább későbbi, nyugodtabb időszakra lett halasztva.
*Egy utolsó, május 21-i koncert után feloszlik a nagoyai visual szintér egyik büszkesége, a Gullet. A csapat az alapítótag Reo közelmúltbeli távozása után még úgy tünt folytatja működését, azonban végül a szokásos zenei nézeteltérésekre hivatkozva mégis bejelentették, hogy nem folytatják tovább a zenélést ilyen név alatt. Remélhetőleg a zenekar tagjai hamarosan felbukkannak új formációkban, főleg mert a kicsi, de annál erőteljesebb nagoyai szintér másik fontos zenekara a Blast is nemrégiben függesztette fel működését.
*Április végén Párizsban forgatta legújabb PVjét a GLAY. Az ötlet az énekes Teru-tól származott, akinek nagy kedvencei voltak a Luc Besson Yamakasi című filmjében szereplő kaszkadőrök és szeretette volna ha ők is szerepelnek a videóban. A nyáron bemutatásra kerülő PVt emellett az is érdekessé teszi, hogy azt az eredeti látásmódjáról és különleges hangulatú filmjeiről ismert Hiroyuki Nakano (Stereo Future, Samurai Fiction, Red Shadow) rendezi.
*A végére egy-két apróság kisebb visual bandákkal kapcsolatban: A Takadanobaba area klubban tartott május 20-i koncertje után leáll a fura nevű Gro<=>Milky, a mostanában befutó nagoyai girl pedig a jövőben új énekessel fog dolgozni, miután jelenlegi énekesük io május 21-i koncertjük után otthagyja a csapatot.

- 04.04.25 -

Hisashi Imai*Új szólóprojectbe kezdett a Buck-Tick gitárosa, Hisashi Imai, aki már régebben is több zenekarral dolgozott együtt a B-T mellett. Az új csapat neve Lucy és Imai-n kívül még a volt Media Youth és Spread Beaver tag Kiyoshi, valamint a volt Guniw Tools sessiondobos Okazaki Katsushige a tagok, vagyis igencsak izgalmasnak igérkezik a dolog. Első lemezük ROCKAROLLICA címen fog megjelenni június kilencedikén, ezt pedig egy kéthetes turné követni majd júni 28 és júli 11 között.
Mask (Aoi a jobbszélen)*Három zenekarban is tagcsere történt az egyik legnevesebb indies visual kiadó, a Loop Ash berkein belül. A kiadót vezető Michiru zenekarából, a MASK-ból az énekes AOI lépett ki (vagyis amennyire a hivatalos bejelentésből tippelni lehet, inkább tűnik úgy, hogy kirúgták), a kevésbé ismert Mei-t a basszgitáros hagyta ott, a Scissor-ban ellenben új tag van, Tsunehito személyében, aki korábban a nemrég feloszlott givuss-ban zenélt. Ő a régi basszgitáros Seiichi helyét veszi át, aki egészségi állapota miatt volt kénytelen abbahagyni a zenélést. Ezekmellett a kiadó nagyszabású kampányba kezdett új (nem csak visual) zenekarokat keresve.
Mana*Hivatalosan is bejelentették, hogy a Moi Dix Mois vezér Mana július 4-én Párizsba látogat. (Egyenlőre) nem koncertezni megy oda, hanem egy kis promociós eseményt tartani a júniusban Európában is megjelenő MDM CDnek és DVDnek (bővebben az elöző híradagban) Ennek keretében a sokéves múltra visszatekintő Japan Expo nevezetű rendezvényen fog résztvenni, ahol a Scars of Sabbath koncertvideót is vetiteni fogják. Hogy Mana pontosan mit is fog csinálni, arról még nem szólnak a hírek, de valószínüleg amolyan autogram osztogatós eseményről lehet szó.
Toshi*A volt X-Japan énekes Toshi, aki a jrock legenda feloszlása után szólókarrierbe kezdett valószínüleg abbahagyja az énekesi pályát. Még az X-Japan-os idők vége felé belépett egy szektába és szembefordulva múltjával teljesen a szektavezér Masaya befolyása alá került, az ő dalait előadva albumain és persze az eladásokból befolyó pénzt is neki juttatva. Most ez a volt X rajongók által mindigis nagyon rossz szemmel nézett tevékenység úgy néz ki visszaütött és a különböző okok miatt a rendőrség kereszttűzébe került szektában játszott szerepe miatt örülhet, ha ő maga megússza a pereskedést. Addigis míg kiderül, hogy bíróság elé kell-e majd állnia, vagy sem bejelentette, hogy a közeljövőben búcsúkoncertet ad és lehet, hogy ezzel végleg befejezi énekesi karrierjét.
Merry-go-round*Három kiemelkedően jó visual csapat is feloszlik mostanában. Az április hetedikén megszűnt, volt Madeth gray'll vezér Hisui vezette Schwardix Marvally-t követi, a tíz éves múltra visszatekintő Merry-go-round, akik többek közt (a hírneves alice auaa tervezte) egyedi és groteszk kosztümjeikről is ismertek voltak, majd júniusban az oszakai Macaroni, akik egyedi zenei stílusukkal és kinézetükkel az eroguro műfaj gyökereihez nyúltak vissza.
Casshern*Nemrégiben elkészült az annak idején, a forgatás kezdetekor már említett Casshern című film, mely Utada Hikaru férjeként is ismert Kiriya Kazuaki rendezett egy régi, klasszikus animén alapuló sci-fi-je. A film zenéje egy dupla CDn jelenik meg, melyből az egyik diszk az aláfestőzenéket tartalmazza, a másik pedig a betétdalokból összeállított, kiemelkedően jól sikerült válogatást, melyen a kötelező Utada dalon kívül olyanok hallhatóak mint Shena Ringo, Hyde, Towa Tei, Onitsuka Chihiro, Mondo Grosso, GLAY, The Back Horn, stb. Reméljük, hogy a film (természetesen a filmzenével karöltve) eljut a nemeztközi mozivásznakra is.
Hysteric Blue*Végleg feloszlik a Judy And Mary-hez hasonló power-pop-ban nyomuló Hysteric Blue. A csapat tavaly szeptemberben bejelentette, hogy időlegesen felfüggeszti működését, azonban azóta az együttes vezetője, Naoki Akamatsu nők sorozatos molesztálásáért le lett tartóztatva, amihez később nemi erőszak vádja is társult és a másik két tag, Tama és Takuya úgy gondolta, hogy ezután már nem lenne értelme tovább folytatni. Azonban a március 25-én közzétett nyilatkozatukból sejteni lehet, hogy a zenélést nem fejezik be, vagyis remélhetőleg még hallunk róluk a jövőben.

Hír archívum:
Legfrissebb
2003.01-2003.07
2003.07-2004.04
2004.04-2004.12
2005.04-2005.12
2006.01-2006.12

2007.01-2007.12