+ HÍREK +

- 03.07.26 -

Speed (Eriko, Hiroko, Hitoe & Takako)*A kilencvenes évek második felének talál legsikeresebb lánycsapata a Speed újra összeáll egy jótékonysági koncert turné erejéig. A csapat 2000-ben történt feloszlása óta (ami után mind a négy tag szóló karrierbe kezdett, több-kevesebb sikerrel) nem ez az első alkalom, hogy újra együtt lépnek fel, de eddig ez a legnagyobb szabású közös szereplésük. A hét várost érintő, tizennégy koncertes turné Oszakában indul október elsején és a befolyó összegek a Save The Children alapítványhoz fognak befolyni.

*Az egyik legnagyobb amerikai anime-con, az AnimeFest vendége lesz idén az avex kiadóhoz tartozó move együttes. Utóbbi időben egyre gyakrabban fordulnak meg japán pop/rock előadók amerikai anime-rendezvényeken, azonban mind vagy a lefutott sztárok közül kerülnek ki, vagy a hazájukban befutni képtelen csapatok közül, akik hajlandóak az animerajongók előtt haknizni. Utóbbi csoportba tartozik a Duel Jewel és a Blood, két visual/JRock csapat akiknek Japán nem igazán van rajongótábora, köszönhetően vérszegény és ötlettelen zenéjüknek, azonban az amerikai visual-rajongók között hatalmas népszerüségnek örvendenek, köszönhetően fellépéseiknek. A move pedig a másik csoportot gazdagítja... a Tetsuya Komuro féle globe mintájára összeállított, de annak zsenialitását teljes mértékben nélkülöző együttes néhány éve még a toplisták állandó lakója volt, utóbbi időben viszont igencsak megcsappant a népszerüségük. Jóideje az egyetlen dolog, amivel sikerült feltünést kelteniük, a nagysikerű Initial D animéhez készitett zenéjük volt és a meghívást is ennek köszönhetik.

move

*A végére pedig egy kis frissítés a rovat legelső hírével kapcsolatban: A fra-foa énekesnőnek, Chisako Mikami-nak, május 10-én megszületett a kislánya. A Judy And Mary volt énekesnője, Yuki pedig ápr 18-tól egy kisfiú boldog anyukája (az apa szintén zenész, a mostanában egyre ismertebbé váló Yo-King énekese). Yuki a hivatalos oldalán közzétett bejelentése szerint ezt az évet teljesen a gyereknek akarja szentelni, vagyis idén már nem fog újabb zenei anyaggal jelentkezni.. reméljük, hogy a kihagyás után ugyanolyan erőbedobással és szinvonalon folytatja majd mint eddig.

- 03.06.27 -

Ronde*Megint feloszlott két fontosabb visual zenekar, az első a nem túl izgalmas zenét játszó Ronde volt. A '97 decemberében alakult zenekar, mely rendelkezett bár egy eléggé szolid rajongói táborral, de soha nem ért el különösebb sikereket, május 25-én, az oszakai Nanba Rocketsben adott koncerttel fejezte be pályafutását.

A másik zenekar megszünése már sokkal sajnálatosabb. A '98 óta létező Jyakura az egyik legjobb példája volt annak, hogy eleinte meglehetősen jellegtelen tucat-visual zenét játszó zenekarok, hogy nővik ki magukat kiválló, egyedi hangzású csapatokká. A zenekar utolsó néhany kiadványa, főleg a tavaly évközepi énekesváltás után megjelent 'Russian roulette kara no seikansha' a mostanság létező legizgalmasabb és legigéretesebb bandák közé juttatta őket, de aztán jött a hír, hogy egy június 9-i nagoyai búcsúkoncert után befejezik a közös zenélést. Persze nagy valószínüséggel a tagok hamarosan felbukkannak újabb zenekarokban, ahogy az már visual körökben szokás, de akkor is nagyon sajnálatos a dolog, mivel érdekes lett volna látni, hogy merre haladnak tovább együtt.

Jyakura

Mayu*A már korábban is emlegetett, igen követhetetlen történettel rendelkező Lareine-ben újabb kavarás történt. Ezúttal egy roppantmód örömteli meglepetéssel szolgáltak rajongóiknak, mikoris kiderült, hogy visszatér a bandába az eredeti gitáros Mayu. Így most újra együtt van a klasszikus Lareine felállás háromnegyede. Az egyetlen hiányzó a dobos Machi, aki inkább szolómunkáin dolgozik továbbra is. Ráadásul a nagy visszatérés teljesen váratlanul érte a rajongókat... egy május 16-i nagoyai fellépésen még a beugró-gitáros Motokival kezdték a koncertet, de ő az első dal után levonult a szinpadról és átvette a helyét egy törékeny kis alak. A közönség egy ideig értetlenül szemlélte a jelenetet, de mikor rájöttek, hogy ki is az illető kitört az ünneplés. A koncert vége felé pedig Motoki is visszatért és így ötösben játszották el az utolsó pár számot.

cali=gari*Június 22-én megtartotta korábban beharangozott búcsúkoncertjét a cali=gari. A beszámolók szerint fantasztikusan jó koncert után a tagok máris új zenekaraikkal vannak elfoglalva: a együttesvezető Ao FIGURE'71 nevű csapatának augusztus 10-én lesz az első koncertje a Shinjuku Loft-ban, majd tíz nappal később az énekes Shuuji meglehetősen fura nevű formációja, a goatbed mutatkozik be ugyanott. A sort viszont Kenjirou kezdi aki már júli 16-án játszik új zenekarával, a MAGNET-tel az Ebisu Guilty nevű klubban, miközben Makoto még csak a zenésztársak keresésénél tart.
A búcsúkoncerten készült felvétel szeptember 21-én jelenik meg DVDn és a tervek szerint továbbra is úgy van, hogy egyszer majd újra összeáll a zenekar, akik egyes találgatások szerint azért szüntették be működésüket, hogy így kerüljenek ki a tavaly aláírt major szerződés alól. Mégegy újabb bizonyíték arra, hogy visual bandáknak nem valók a nagy kiadók. De ebből láthatólag nem tanulnak a többiek, sőt...

Nightmare*Az utóbbi időben sorra kötik a major szerződéseket a visual csapatok. A lagymatagabb zenéket játszók előbb-utóbb általában valamelyik nagy kiadónál kötöttek ki eddig is, de mostanában a sokkal extrémebb és sokkal jobb bandák is egyre inkább hajlanak erre, pedig a 1999/2000 évi feloszlás-hullám és visual-kei mélyrepülés után egy jóideig nem történt semmi ilyesmi. Aztán tavaly a cali=gari és az Onmyo-za kezdte a sort, majd őket követte a baroque és a Mucc, most pedig a zeneileg és kinézetileg is a legextrémebbek közé tartozó +déspairsray+ és Nightmare van soron. Habár technikailag nem szerződtek le a majorökhöz, csak terjesztési szerződést kötöttek velük, miközben megmaradtak a kis független kiadóknál, már ez is éppen elég lehet a problémákhoz.
Míg a cali=gari és az Onmyo-za is tudta tartani a tőlük megszokott szinvonalat, a baroque-nak már utolsó indies kislemeze, a +déspairsray+februárban megjelent Chaplin is csalódás volt, csakúgy mint a Mucc, a rajongók pénztárcáját célbavevő tripla (!) május végi major-debüt kislemeze, a 'Ware, Arubeki Basho'. Remélhetőleg a Nightmare (akiknek első major kislemeze a roppant eredeti elnevezést viselő Believe szintén három különböző verzióban jön majd ki augusztus 21-én) jobban tudja majd tartani a szinvonalat. Azonban igazából mindenki a +déspairsray+ miatt aggódik jobban, mivel a jellegzetes visual hangzás brutálisabb ágának jóideje ők voltak a talán legjobb és legmegbízhatóbban szinvonalas képviselői, így a rajongók csak reménykednek, hogy nem követik a Kagerou és néhány más zenekar példáját és kezdenek el jellegtelen, rádióbarát dalocskákat irogatni.
A fentebb említett baroque-hoz kapcsolódó hír, hogy dobosuk yuuji memóriazavarral járó  betegsége miatt sajnos úgy döntött, hogy otthagyja a zenekart, mert nem akarta, hogy tovább várjanak rá volt társai és így hátráltassa a zenekar munkáját. A már jóideje kisegitő dobosokkal fellépő baroque most új tagot keres akivel tovább tudják vinni a zenekart.

- 03.06.23-

Július elsején, kedden Pesten játszik a japán kisérleti rock-zene egyik meghatározó zenekara, a Mono. A négytagú, 2 gitár/basszusgitár/dob felállású, kisérleti instrumentális rockot játszó banda 2000-ben alakult és hamar hírnevet szereztek maguknak, részben köszönhetően annak, hogy már első lemezük az avantgarde gitár-zseni, John Zorn kiadójánál jelent meg. Az eleinte eléggé jellegzetes post-rock hangzásba idővel egyre több egyedi elemet vittek és mára kialakult az eltéveszthetetlen Mono hangzás... a gyönyörű, hosszas, már-már meditatív gitárfolyamokat melyek időnként átmennek félelmetes zajkollázsokba már az albumokat hallgatni is katartikus élmény, a koncertekről azonban legendákat lehet hallani.
Már a zenekar websiteja is tökéletesen mutatja sokoldaluságukat: a nyitóoldal háttérzenéje végtelenűl szép és megnyugtató, ez azonban ijesztő zajba és morgásba megy át egy pillanatra amikor a továbbra klikkelünk, ezt pedig a menüoldal nyugtalanító loopja követi.
Aki kicsit is érdeklődik a kisérletezőbb hangzású zenék iránt, vagy kiváncsi arra, hogy milyen fantasztikus hangokat lehet kihozni egy gitárból, ha nem úgy használják ahogy azt elvileg kellene annak kötelező a koncert, de mindenki másnak is erősen ajánlott.
Helyszin, a Liszt Ferenc téri Est Café, kezdés este tízkor, előzenekar a magyar Flagrum és Pozwakowski a belépő pedig 1300 HUF.

- 03.04.25 -

Ken IshiiA japán techno legnagyobb alakja Ken Ishii, május 2-án Budapestre látogat! Ishii kilencvenes évek eleji európai sikerei hatalmas szerepet játszottak abban, hogy Japán legalább az elektronikus zenék vilában megkapja a megérdemelt nemzetközi figyelmet. Már korai, Yoga és Rising Sun név alatt kiadott egyedi hangzású szerzeményeivel is felkeltette sokak figyelmét, a techno igazi nagyjai közé azonban igazából Extra cimű számával és annak többszörös díjnyertes videójával került be. Az Extra-t is tartalmazó 95-ös Jelly Tones album a műfaj egyik klasszikusa és azóta kiadott hasonlóan kiváló munkáival, valamint DJ szettjeivel azóta is tartani tudta magát a techno élvonalában. További infót a partyt szervező deadcode oldalán találhattok. A partyval az egyetlen probléma mindösszesen az, hogy ugyanaznap lép fel Tujiko Noriko az XPeripheria fesztiválon...

- 03.04.17 -

Baby VOX*Több más honfitársuk után az öt tagú koreai lánycsapat, a Baby VOX is elhatározta, hogy megpróbál betörni a japán piacra. A döntés fő oka valószínüleg a szintén koreai BoA elképesztő sikere volt (BoA gyakorlatilag pár hónap leforgása alatt került Japánban a legnépszerübb énekesek közé).
Az első japán minialbumuk, a Go március 13-án jelent meg és a címadó dal négy verziója mellett még két másik szám található rajta.
Korábban a mára már sajnos feloszlott S.E.S trió is tett egy kisebb kiruccanást a JPop világába, azonban annak ellenére, hogy kiemelkedően tehetségesen voltak és egyik Japánban készült albumuk, a Prime volt talán pályájuk legkiválóbbja, nem igazán értek el komolyabb sikereket. A Baby VOX, mely az S.E.S feloszlása óta (a Fin.K.L mellett) a legnépszerübb lánycsapat Koreában, már öt albumot tudhat a háta mögött, azonban az ennek köszönhető tapasztalat sem biztos, hogy elég lesz a japán sikerhez a kellő promóció hiányában... az pedig sajnos egyenlőre hiányzik, s így a Go visszhangtalanul tünt el a számtalan új kiadvány között.

A német single-CD kiadás*Mindeközben a japán popzenét évek óta uraló Ayumi Hamasaki pedig Európa felé kacsintgat: Németországban április 7-én jelent meg Ayu név alatt Connected című kislemeze, amely a címadó dal hét különböző verzióját tartalmazza. A trükk az egészben csak annyi, hogy a dal már alapból nem az eredeti verziójában szerepel, hanem a német nagyközönség (és elsősorban a klubbok) számára sokkal emészthetőbb trance remixként, melyet a holland Ferry Corsten jegyez és amely eredetileg a tavaly megjelent ayu-trance II remixalbumra készült.
Ayunak (nomeg kiadójának, az avex trax-nek) régi szokása, hogy a helyi és a nemzetközi DJk legjobbjaival készíttet töménytelen mennyiségű remixet a számaiból és ezek a nagy neveknek köszönhetően már korábban is többször keltették fel a figyelmet Japánon kívül is. Egyik régebbi dalának (M) remixe például egy-két éve fekerült az angol DJ toplistákra és már több alkalommal is felbukkantak különböző Ayu remixek mix-lemezeken és válogatásokon. Ráadásúl a Connected, valamint több más Ayu dal (a Depend On You például) DJk számára bakeliten már korábban is kapható volt Európában és Amerikában, azonban ez az első alkalom, hogy CDn jelenik meg tőle valami Japánon kívül. Vagyis az alapok már megvoltak és a kiadó Warner records láthatólag mindent megtesz a sikerért: a német tv-kben megy a kislemez reklámja, valamint a lenyűgöző komputeranimácós videója is. Utóbbi eredetileg szintén az ayu-trance II albumhoz készűlt és az a stúdió felelős érte, mely korábban olyan animék készitésében vett részt mint például az Akira és az ő nevűkhöz fűződik Ken Ishii Extra című számához készült többszörös díjnyertes videóklipp is.
Remélhetőleg lesz a dolognak folytatása, valamint sikere és a japán kiadók ezután talán ráeszmélnek, hogy az amerikai áttörés helyett sokkal inkább a jóval nyitottabb és fogékonyabb európai közönségre kellene odafigyelnük.

          a német 12'' kiadás                a belga 12'' kiadás                a másik (más remixeket tartalmazó) német 12'' kiadás

Crystal Kayaz m-flo régen: Verbal, Lisa és DJ Taku*Az RnB, pop és Hip-Hop sajátos keverékét játszó m-flo, hosszas titkolódzás után bejelentette, hogy ki került Lisa helyére aki 2001 végén hagyta ott a zenekart és kezdett szolókarreirbe. Igen nagy meglepetésre az új énekesnő nem más mint Crystal Kay, aki már jóideje a pop/RnB vonal egyik elismert alakja. Hogy a szoló karrierjével mi fog így történni az egyenlőre nem ismert, de annyi már biztos, hogy első közös kislemezük június 18-án fog megjelenni.

Az utóbbi idők legmeglepőbb híre pedig kétségtelenül a Pink Lady visszatérése a zenei életbe. Mint ahogy a JPop történetét összefoglaló cikkben is meg lett említve, a Mie és Kei által alkotott duó a hetvenes évek második felében uralta a JPop toplistákat és azóta csak egyszer álltak össze, 1996-ban egy nagyszabású válogatásalbum megjelenése alkalmából. Akkor egy kislemezt jelentettek meg Pink Eyed Soul címmel majd újra eltüntek a szinről.. egészen mostanáig. Az új kislemez, a Televi ga Kita Hi május másodikán jelenik meg és egyenlőre még nem lehet tudni, hogy mennyire lesz hosszútávú az újjáalakulás, de ha megint tudják hozni azt a szinvonalat mint 96-ban akkor csak remélhetjük, hogy sokáig.

Pink Lady a '96-os single boritóján

- 03.04.08 -

Áprlis 25-én JRock, Visual-kei és japán goth party a Marco Polo Clubban (Budapest, VII., Nyár u. 6. )! A party a klub pénteki LD-50 szervezésében folyó goth/industrial estjeinek keretében kerül megrendezésre, vagyis a zenék is többnyire úgy lesznek összeválogatva, hogy illeszkedjenek ebbe a vonulatba. Buck-Tick, Luna Sea, Malice Mizer, Baiser, Blam Honey, Dir en grey, stb... és persze Eve of Destiny.. A két DJ, az LD-50-es d4m4g3 valamint jómagam leszünk.. :)
Kezdés 21.00 körül, belépő 500.-, olyan 23.00 környékéig csak japán zenék, onnantól keverve a klub szokásos repertoárjával, de azért azután is lesz rengeteg japán cucc, tehát érdemes maradni egész éjjel. Megjelenés feketében.. :)
Mindenkit várunk sok szeretettel.

- 03.04.01 -

Leslie Cheung (1956-2003)Áprlis elsején a kora esti órákban öngyilkos lett Leslie Cheung, Hong Kong egyik legkiválább és nemzetközileg is legelismertebb szinésze. A 46 éves Cheung a város központi részén levő, a városkép ismert részének számító Mandarin Hotel ablakából vetette ki magát. A hátrahagyott búcsúlevel tartalma és tettének okai egyenlőre ismeretlenek. A sok más hong kongi szinészhez hasonlóan pop-énekesi pályát is egyengető Cheung, aki énekesként és szinészként is a legnépszerűbbek közé tartozott bő húszéves karrierje alatt, olyan klasszikusokban játszott mint John Woo legendás gengszerfilje, az A Better Tomorrow, a városállam szórakoztatóiparát kifigurázó vígjáték, a He Is a Woman, She Is a Man, a Chinese Ghost Story sorozat első két része, vagy a hazai mozikban is játszott Happy Together (Édeskettes), nemzetközileg legnagyobb sikerét pedig Chen Kaige, Farewell To My Concubine (Isten veled ágyasom) című Cannes-i nagydíjas filmjének főszerepében aratta.
Halálával egyik legnagyobb szinészegyéniségét vesztette el a hong kongi filmipar.

 

Más hírek: A JRock/visual-kei szintér hozza szokásos formáját: feloszlások, leállások, újjáalakulások, zenészek csatangolása ide-oda zenekarok között, ésatöbbi. A gyakran igen nehezen követhető sebességgel pörgő események közül a legutóbbiak:

Ra:IN*A Dope HEADz időlegesen felfüggesztette tevékenységét, hogy "újragondolják, zenei stílusukat és, hogy milyen irányba haladon a zenekar" Mindeközben Pata, aki egykor a legendás X-Japan gitárosa volt nagyon úgy néz ki, hogy ottahgyta a bandát és tavaly november óta már Ra:IN (vagyis 'Rock and Inspiration'... hát nem tartozik a zenetörténelem legötletesebb együttesnevei közé az biztos) nevű új csapatával turnézik. A Ra:IN tagjai rajta kívül a basszgitáros Michiaki, az énekes BONZ (habár ő furcsa módon itt-ott lemarad a tagnévsorból..) és még egy dobosuk is van, de az ő nevének megfejtésével még küzdenek a szakértők (ej, a régi szép idők mikor még JRock körökben nem volt divat japánul irni a neveket) Pata-nak ez már a harmadik együttese az X-Japan 1997-es feloszlása óta. Már az X-es időkben is jelentetett meg szolóalbumokat, 98-99-ben pedig egy P.A.F. (vagyis Patent Applied For) nevezetü bandában tünt fel, majd 2000-ben jött a Dope HEADz (hogy ezeket a neveket honnan szedik?). A Ra:IN habár igen aktívan koncertezik a közeljövőben nem tervez semmit megjelentetni, tehát zenei irányvonalukról max. találgatásokba lehet csak bocsátkozni...

*Nagyon úgy néz ki, hogy feloszlik a félelmetesen komolytalan (és szórakoztató) videóiról és dalszövegeiről ismert JRock/metal/vicczenekar a Sex Machineguns. A hír hivatalos oldalról még úgy igazán nem lett megerősítve, de több megbízható forrás alapján sajnos nagyon úgy néz ki, hogy ez a helyzet. Azonban ha ezeknek a forrásoknak hinni lehet a tagok máris tervezgetik, hogy (habár már külön utakon) mit fognak a jövőben művelni. Amint több információhoz jutunk az itten szépen majd közölve lesz. Yey.

Sex Machineguns           Vivid

*Feloszlik a viszonylag középszerű JRock csapat, a Vivid is. Utolsó koncertjüket június 14-én a Shibuya ON AIR WEST-ben tartják.

Lareine*A Lareine, mely eddig is okozott egy-két meglepetést rajongóinak fenállása során újra kavart egyet. A 94-ben alakult zenekar, hosszú és sikeres indies periódus után 99-en szerződött le a Sonyhoz és mint sok más visual zenekart a majorré válás őket is rövid úton elintézte: 2000 augusztusában az énekes Kamijo magára maradt, mert a másik három tag (Machi, Mayu és Emiru) egyszerre jelentette be, hogy otthagyja a zenekart. Kamijo még egy ideig vitte tovább a nevet szólóban, majd feladta és új zenekart alapított New Sodmy néven. Azonban mikor már mindenki végleg eltemette a Lareine-t Kamijo otthagyja a New Sodmy-t és újjáalakítja az együtest. Habár hivatalosan ő volt az egyetlen tag, a többiek (akik közben más zenekarokban, vagy szolóban dolgonak) besegítettek koncerteken és a studióban is. A legújabb hír pedig, hogy a március 26-i koncerten végre bejelentették, a hivatalos felállást, miszerintis Kamijo mellé visszatért a basszusgitáros Emiru és magával hozta az időközben feloszlott Ribbon-ból (amelynek a Lareine leállás után alapítótagja volt) a dobos Kazumi-t (ex-Orivia). Gitárosuk továbbra sincs, de nem-hivatalos tagként egyenlőre a volt New Sodmy roadie Motoki tölti be ezt a posztot.
Ide kapcsolódik még az a hír is miszerint Emiru egy egészen fura, Maple Kiss nevezetű websiteot inditott, mely hivatalosan majd csak április hetedikén nyit és a 'Fairy Web Brand Shop' elnevezés alatt fut...

- 03.03.16 -

Tujiko Noriko*Az idei év nagyon erősen indul japán koncertek szempontjából... Előszőr Toby Izui járt itt, majd mint korábban is említettük, március 29-én Takkyu Ishino látogat el ide, május 15-én pedig az Eve of Destiny lép fel a Marco Polo Clubban. A legújabb hír pedig, hogy május másodikán az idén négyéves XPeripheria fesztiválon Tujiko Noriko lesz az egyik meghívott vendég. A furcsa, álomszerű pop és kisérleti elektronika határán egyensúlyozó zenét játszó,  oszakai születésű, Tokióban élő énekesnő az utóbbi egy-két évben vált szélesebb körben ismertté. Európai népszerüsége jórészt annak köszönhető, hogy az elektronikus zenei szintéren igen nagy névnek számító osztrák Mego kiadó adja ki lemezeit. Az XPeripheria, ahol már tavaly is volt japán fellépő, a noise-nagymester KK Null személyében idén május 2-án és 3-án lesz megrendezve és a program minden eddiginél erősebb. Tujiko mellett a kisérleti elektronika legzúzósabb vonalának olyan nagyjai lépnek fel mint a Scorn, vagy a Funkstörung, a fesztivál csúcspontja pedig a német digital-hardcode terrorista, Alec Empire fellépése lesz.

Ami a róla készült Smiti játékfigura elfogyasztása közben*Megint egy Puffy hír (már a harmadik kicsiny rovatunk történetében): Megszületett a Puffy duó egy felét képező Ami és a GLAY énekes Teru kisbabája. A március 9-én világrajött kislány Ami-nek az első, a némiképp kaotikus előélettel rendelkező Teru-nak pedig a harmadik gyereke. Ami a hivatalos Puffy oldal naplójába írta, hogy egy ideig szeretné minden idejét a gyerekkel tölteni, de hamarosan visszatér a Puffy-ba, hogy folytassa a munkát Yumi-val (aki jelenleg éppen Kaliforniában bóklászik valahol)

cali=gari*Meghatározatlan időre felfüggeszti működését, a visual-kei egyik legfontosabb és legnagyobb hatású zenekara a cali=gari. A leállás előtti utolsó koncertet június 22-én adják a Hibiya Yagai Ongakudou klubban.
A hírt az együttesvezető Ao jelentette be és külön kiemelte, hogy a leállas csak ideiglenes, valamint, hogy míg az együttes többi tagja nagy valószerűséggel valamilyen formában folytatja a zenélést, ő még nem döntött, de valószínüleg inkább utazgatni fog a világban. Ezzel a bejelentéssel az egyik legrégebbi és legegyedibb visual zenekar jövője került veszélybe... A zenekar '93-ban alakult, de hosszú évekig szinte teljesen ismeretlenek maradtak, köszönhetően többek közt a folyamatos tagcseréknek. A nagy áttörést 1998/99 hozta el számukra mikor megjelent első nagylemezük és azonnal a figyelem középpontjába kerültek a visual-ba számtalan új elemet hozó zenéjükkel és egyedi kinézetükkel. Nekik köszönhető az utóbbi évek legizgalmasabb és legkisérletezőbb visual zenekarainak többségét tömörítő eroguro nevű alirányzat kialakulása, de hatásuk egyre inkább érezhető a nem oda tartozó bandák zenéjén és kinézetén is.

Gill'e Cadith*Bejelentette feloszlását a Gill'e Cadith. A tavalyi év egyik legnagyobb új visual kedvence március 30-án adja utolsó koncertjét. A zenekar 2000-ben alakult, de akkor pár hónap után ideiglenesen leálltak mielőtt kiadtak volna bármit, azonban újjáalakulásuk után rövid időn belül a szintér egyik legnagyobb kedvencévé váltak, dallamos, de mégis nagyon zúzós dalaikkal. Fenállásuk alatt mindössze egy demókazettát és két mini-albumot adtak ki, de ez is elég volt annak bizonyítására, hogy a legjobb új visual zenekarok között vannak. Remélhetőleg a tagok, a műfaj szokásaihoz híven hamarosan felbukkannak új csapatokban.

*Végére maradt a legrosszab hír: tegnap bejelentette feloszlását a Softball, minden idők legjobb lány punk-zenekara. A leginkább talán a legendás amerikai Tiger Trap-re hasonlító, melódikus punkban nyomuló trió még lebonyolítja utolsó turnéját március/áprilisban és annak utolsó állomásán vesz végleg búcsut rajongóitól. Ez hatalmas veszteség a japán punk-szintérnek, ahol habár minden más országnál nagyobb mennyiségben találhatók lányokból álló punk-zenekarok (melyek többségégében ráadásul nagyon jók is), de az 1999-ben debütált Softball magávalragadó zenéjének nyomába sem érthet egyikük sem.

Softball
Haruna (basszusgitár/vokál) - Rie (dobok/vokál) - Moe (gitár/ének)

- 03.03.05 -

Takkyu Ishino*Az idei budapesti Maydayen fellép a japán techo egyik legismertebb alakja Takkyu Ishino. A március 29-én a Hungexpo F és F2 pavilonjaiban megtartott rendezvényen fellépő többi DJ nagy része azonban sajnálatos módon (de a Mayday hagyományokhoz hűen) a nemzetközi és hazai techno szintér legaljából lett összeválogatva, a jegy pedig ötezer ft felett van valahol magasan... Ha valakit ennek ellenére érdekel a dolog, minden szükséges további infót megtalál a magyar Mayday oldalon (és ha valaki elmegy esetleg akkor természetesen szivesen látunk fotókat vagy élménybeszámolót :) ). Ishino DJként és zeneszerzőként is mindig kissé túlzottan követte a német irányvonalat, de azért jónéhány nagyonis kiváló és emlékezetes darab fűződik a nevéhez (pl. a Bote című igen súlyos szerzemény). A Denki Groove nevű Yoshinori Sunahara-val és Pierre Denki Groove (középen Takkyu)Taki-val közös zenekara pedig a műfaj néhány legőrültebb és legszórakoztatobb darabjáért volt felelős. Ezen kívül arról is ismert, hogy ő volt Tomoe Shinohara pruducere, aki a JPop 90es évek beli történetének egyik legfurcsább és legzavarbaejtőbben imádnivaló alakja volt. Egyébként a tavalyi Maydaynek is volt japán vendége... akkor Takaaki Itoh jött el, de ő szerencsére év vége fele visszatért egy nagyszerűen sikerült party erejéig.
*Két oldalra is kerültek fel képek a február közepi Toby Izui partyról: partyarcok.hu és noise.hu. A közönség még az ilyesmi bulikon megszokottnál is riasztóbb és elrettetőbb volt, azonban Mr. Izui láthatóan jól érezte magát.
*Időközben kiderült, hogy a múltkor említett Sarino/Shion/Kikasa/Mai banda neve Shelly Trip Realize lesz. Újabb bizonyíték arra, hogy a visual zenekarok hajlamosak a létező legfurcsább neveket kiválasztani.

- 03.03.02 -

HisuiA visual szintér jóideje arról ismert, hogy szinte követhetetlen sebességgel oszlanak fel a zenekarok és alakítanak a volt tagok új bandákat. Utóbbi időben két nagyon igéretes új csapat is alakult. Az egyik a legendás Madeth gray'll énekesének, Hisui-nak új zenekara a Grotesque Romantica. A társai a szintén ex-Madeth tag Airi, valamint Ko-zi, aki pedig a doremidan-ban nyomult korábban. Hisui a Madeth feloszlása óta eddig csak egy nagyon rövid életű, de annál kiválóbb csapatban a Jelly Berry-ben bukkant fel.
A másik bandának egyenlőre nincs neve, de annyit lehet már tudni, hogy a Kreis kiadónál vannak és a tagok három olyan zenekarból jöttek melyek az utóbbi néhány év legsikeresebbjei között voltak és mind tavaly oszlottak fel. Az énekes Sarino az Aioria-ban volt korábban, Shion a Syndrome-ban dobolt, a basszusgitáros Kikasa pedig a Dué le quartz tagja volt. Az egyetlen tag aki korábban nem játszott semmilyen visual bandában a gitáros Mai. Kikasa jelenléte azért furcsa, mert egyes hírek szerint a Dué éppen amiatt oszlott fel mert ő úgy döntött, hogy abbahagyja a zenélést, vagy legalábbis a visual szinteret hagyja a háta mögött... ehelyett meg a szolópályára állt Miyabi mellett ő a legaktívabb az ex-tagok között.
Az utóbbi zenekarról egyenlőre csak ennyit lehet tudni, a Grotesque Romantica viszont már bejelentett egy koncertet (közösen a vidoll-al, porori-val, Karen-el és charlotte-al), júliusban pedig egy válogatás CDn fog megjelenni tőlük egy szám.
Mar'deraylaA Mar'derayla szintén egy új banda, őrájuk amiatt érdemes odafigyelni mert a volt Syndrome énekes Kisaki a producerük és az ő új kiadójánál az Under Code Production-nél fog megjelenni első mini-albumuk májusban. A tavaly december 21-én alakult csapat első koncertjét Kisaki előző kiadójának, a Matina-nak utolsó rendezvényén (Matina Final Show) adta. Az Under Code kiadónál rajtuk és Kisaki saját projectjén (melyről egyenlőre semmit sem lehet tudni) kívül egyenlőre az egyetlen zenekar a tavalyi év egyik nagy felfedezettje, a régebben a Matina-hoz tartozó vidoll, akiknek következő kislemeze március közepére várható.
De azért, hogy ne csak jó hírek legyenek: a Mist of Rouge bejelentette, hogy áprilisban feloszlik. Pffff...

- 03.02.24 -

Puffy (Yumi & Ami)*A Puffy duó Amerikában elérte azt ami csak igen kevés pop-csapatnak jut osztályrészéül... játékfigurákat fognak róluk mintázni! Hrmm... szóval, a következő történt: mint azt már korábban említettük eddig is értek el igen komoly sikereket odaát és a Stevenson Entertainment ezek alapján úgy gondolta, hogy most már emiatt minden kisgyereknek saját Ami és Yumi baba a vágya. A cégnek ez nem az első ilyen jellegü válalkozása, Smiti játéksorozatuk keretében korábban is olyan együttesekkel terhelték a Gene Simmons a KISS-ből... Smiti verzióbanboltok polcait mint a KISS, No Doubt vagy a Powerman 5000. Puffy-ékról nem ez lesz az első játékfigura... régebben a Takara cég már mintázott róluk Jenny babákat (a Barbie japán megfelelője) azonban most esélyük van, hogy világszerte betörjenek a gyerekek lelkivilágába. A babákhoz kiegészítők is járnak: a lányok kedvenc háziállatainak méretarányos verziói... Yumi kedvenc cicája Janken társaságában fog felbukkani, Ami-hoz pedig (nemrégiben sajnálatosan az örök répaföldekre távozott) nyuszijának miniatürizált verzióját kapjuk bónuszba.

*Nyilvánosságra hozták a japán zeneipar tavalyi évi megoszlását lemezcégek szerint. A listavezető szokás szerint az Avex Trax. Az ő részesedésük 13.52% volt (ennek 34.91%-a Ayumi Hamasaki-nak köszönhető), míg a második helyezett Toshiba-EMI több mint 3%-al lemaradva kullog utánuk (10.37%.. ebből 39.52% Utada) A harmadik helyezett Universal Music részesedése már csak 7.69%, a sort pedig a Victor Entertainment (7.6%), BMG Fun House (7.38%) és a Warner Music Japan (5.41%) folytatja. A Sony Records-nak ugyan csak a 8. helyet sikerült megcsípnie, azonban ha nem külön kiadónként, hanem cégcsoporttokként számoljuk az eredményeket ez az eredmény igencsak megváltozik. Az első így is az Avex marad természetesen (16.48%-al), viszont a Sony így már a sokkal előkelőbb második helyen található 15.49%-os részesedéssel, több mint 5%-ot ráverve a harmadik Toshiba-EMI-ra (10.37%).

- 03.02.11 -

Toby IzuiFebruár 14-én az M47 klubban játszik a tokiói illetőségü DJ, Toby Izui. A probléma az, hogy ez a klub egy Sáránd nevezetű falu/város/valami-ben van (mely Debrecentől nem messze, a kietlen puszta közepén található valahol) Bővebb info a klub weboldalán (ugyanitt olvasható egy igen korrekt kis összefogalás Izui munkásságáról) Az est másik külföldi vendége az olasz Marco Carola.
Toby-ról annyit illik tudni, hogy Takkyu Ishino-hoz hasonlóan ő is inkább a techno német vonalát követi és emiatt Japánon kívül leginkább ott népszerű. A kilencvenes évek közepe óta sokat lép fel Európában, több (főleg német) DJvel dolgozott együtt és a tokiói Manaic Love rezidens DJ-je. Ha esetleg valaki olvassa ezen sorokat, megy az említett eseményre és esetleg kedve lenne írni róla egy beszámolót és/vagy küldeni   fotókat azt oldal számára az jelentkezzen bátran. :)

- 03.02.07 -

*Február 18 és 20 között előadásokkal egybekötött anime-vetités lesz az Örökmozgó Filmmúzeumban. Meghívott élő anime-legendák: Matsutani Takayuki és Rin Taro! Bővebb info itt. A hely kis befogadóképessége és az érdeklődők várható nagy száma miatt tolakodásra ajánlott felkészülni.
*Feloszlik a Morning Musume!! Habár sajnos nem teljesen, de legalább többé már nem fognak szégyent hozni a régi névre. Történt ugyanis, hogy a (valaha oly kiváló, manapság viszont siralmas, óvodásoknak szánt bohócműsorra emlékeztető, 13-14 éves átlagkorú) Morning Musume producere, a sikerbe látványosan beleőrűlt Tsunku bejelentette, hogy miután egy újabb régi tag, Kei Yasuda is ott fogja hagyni a csapatot a Morning Musume megszünik létezni. A tagok két új, Morning Sakura és Morning Otome név alatt futó csapatba lesznek szétosztva. A mindenkit igen meglepő döntés valószinüleg annak köszönhető, hogy az emberek az eladási statisztikáknak szerint egyre inkább kezdenek beleunni a visongató tinikbe és Tsunku most így próbálja újra felkelteni a figyelmüket és a toplisták élére juttatni pártfogoltjait.
*Utada Hikaru férje, Kiriya Kazuaki, aki eddig fotósként és zenei videók rendezőjeként volt ismert, felcsap anime rendezőnek. Gyerekkora kedvenc anime sorozatának, a Shinzou Ningen Kyashan-nak fogja a moziverzióját rendezni és a főcímdalt pedig előreláthatólag Utada énekli majd, de ez még egyenlőre nem lett véglegesen eldöntve. Az általa jegyzett PVk (pl. az Utada Hikaru féle Sakura drops és traveling) valamint lemezboritók (többek közt a Misia-nak készített legendás munkái) alapján lenyűgözően látványos filmre számíthatunk.

Morning Otome Morning Sakura az eredeti Shinzou Ningen Kyashan sorozat szereplői

- 03.01.21 -

*A közel egy éves kihagyás után visszatérő Tomomi Kahala új kislemezdala, a Pleasure, lesz a népszerű (és teljesen agyament) Crayon Shin-chan anime sorozat új főcímzenéje. Ms. Kahala-t már többször fenyegette a feledés homályába merülés veszélye, de szerencsére végül mindig sikerült visszaküzdenie magát a köztudatba. Habár olyan sikereket már soha nem fog elérni mint a producer/zseni Tetsuya Komuro-val közös évek alatt, de továbbra is a JPop egyik üde, imádnivaló kis szinfoltja marad. :)

*A pop/indie-rock fura, egyéni keverékében utazó Puffy lány-duó, mely a kilencvenes évek végének egyik legsikeresebb csapata volt, második fénykorát éli.. ezúttal Amerikában. Míg Japánban az utóbbi egy-két évben folyamatosan szorultak ki a toplisták éléről, addig tavalyi amerikai klub-turnéjuk hatalmas siker volt. Végig teltházas koncerteket adtak, számtalan tévéadó, köztük olyanok is mint a CNN, készített róluk riportot... és most itt a folytatás. A Warner Brothers őket kérte fel új rajzfilm sorozatának, a legendás (többek közt Superman-ért és Batman-ért is felelős) DC kiadó képregényén alapuló Teen Titans főcímzenéjének elkészítésére. A sorozat premierje jövő évben lesz a Cartoon Network csatornán vagyis van esély, hogy előbb utóbb eljut majd hozzánk is.

*Megint lesz egypár új tag a Morning Musume-ban. Most éppen négyen: egyrészt az eddig szolóban tevékenykedő 17 éves Miki Fujimoto, másrészt 3 új lány (Eri Kamei [14], Reina Tanaka [13] és Sayumi Michishige [13]) Utóbbiak ugyanúgy néznek ki és valószínüleg ugyanolyan tehetségtelenek is mint akárki az elmúlt másfél évben csatlakozottak közül. Mint ilyenkor megszokott, mindannyian mondtak magukról pár szót bemutatkozásként, ezek közűl Ms. Michishige ars-poeticája emelkedik ki leginkább: "Szeretném gyorsan megmutatni az egyéniségem, meg szeretnék gyorsan népszerű lenni" Hajrá. Végülis a MoMusu-nak már úgyis mindegy. Szinvonalban a mostaninál lejjebb szűllyedni már úgysem lehet. Ja, egyébként így most éppen tizenhatan vannak.

Tomomi & Crayon Shin-chan Puffy (Yumi & Ami) The MoMusu Army

- 03.01.13 -

Kinji FukasakuBattle RoyaleNem zenei hír de ettől függetlenűl nem lehet említés nélkül hagyni: Hosszas, a rákkal folytatott küzdelem után 72 éves korában, Tokióban elhunyt a japán filmvilág egyik kulcsfigurája Kinji Fukasaku.
A rendező nevéhez olyan filmek kötődnek mint a Yukio Mishima forgatókönyvéből forgatott Black Lizard, a Battles Without Honour and Humanity yakuza sorozat, a háborús témájú Tora! Tora! Tora!, valamint számos szamuráj és science-fiction film (utóbbiak közűl a Virus és a Green Slime a legismertebb) valamint még számtalan egyéb, mára klasszikussá vált alkotás. Habár mindig is a közönségfilmek világában dolgozott, minőségre való törekvése, komprumisszummentes témaválasztása és tehetsége hatalmas elismerést szerzett neki. Utóbbi időkben a Takeshi Kitano-val közösen készített ellentmondásos Battle Royale-nak köszönhetően kerűlt újra a figyelem középpontjába.
Tavaly év végétől a Battle Royale folytatásán dolgozott súlyosbodó betegsége ellenére, azonban a hét végén kénytelen volt átadni a projectet és korházba vonulni, ahol vasárnap érte a halál. A film rendezését fia, a korábban producerként dolgozó Kenta Fukasaku vette át.

- 03.01.10 -

A zenekar managere is bejelentette, hogy Május 15-én Budapestre látogat az Eve of Destiny. A goth/industrial duó tavaly kétszer járt Európában és mindkét alkalommal hatalmas sikert arattak. A japán punk és goth-rock szintér veteránjának, Haruhiko Ash-nek szolóprojectjeként induló Eve of Destiny-hez 2001 végén csatlakozott a gitáros Közi, előző zenekarának a Malice Mizer-nek feloszlása után. Ezután kezdtek koncertezni és most eljutnak hozzánk is. :) A koncert helyszine a Marco Polo Club lesz, a zenakarról pedig rövidesen bővebb információ is felkerül az oldalra (biográfia, koncertbeszámolók, interjú, fotók, ésatöbbi~ ^_^)

Eve of Destiny (Bern, 2002.11.01)

- 03.01.09 -

Mikami Chisako (fra-foa)JPop bébik és fra-foa - Az utóbbi időkben igen felélénkült a JPop énekesnők magánélete. Házasságok, válások.. és gyerekek. Utóbbi mostanában valami furcsa ok miatt leginkább azokra jellező akik a pop és a rock határán mozognak stílusilag. Nem sokkal azután, hogy Nanase Aikawa és Shena Ringo csatlakozott a világ boldog mamáinak sorába az ex-Judy And Mary-s Yuki jelentette be, hogy terhes, most pedig a fra-foa énekesnője, Mikami Chisako jelentette be ugyanezt, kiegészítve azzal, hogy egyben meg is megházasodott. Emiatt az együttes koncertjei szünetelnek jövö nyárig az ottani rajongók nagy szomorúságára. Azonban szerencsére stúdióban továbbra is dolgoznak rendületlenül, ráasásul Mikami szoló projectet is tervez erre az  évre.

IzamIzam szoló - Izam, a JRock egyik nagy klasszikusának, a Shazna-nak énekese végre visszatért a zenei életbe. Akkor tünt el jóidőre évekkel ezelőtt mikor Hinano Yoshikawa-val való házassága, majd nem sokkal későbbi válása miatt mind a közvélemény, mind a rajongóinak egy része ellene fordult. Ezután egy ideig teljesen visszavonult a nyilvános szerepléstől, majd előszőr akkor hallatott magáról újra mikor két mozifilmben is főszerepet vállalt. Egy újabb hosszú hallgatás után egy kis koncertet adott tavaly, ahol megigérte, hogy rövidesen jelentkezik szoló-anyaggal, azonban ebből megint csak nem lett semmi... egészen mostanáig.
Most végre a február 19-én megjelenő single (airis) után pont egy hónappal jön ki az oly sokak által várt első Izam szolóalbum 'bi-ishiki kajou' címmel. A hírek szerint Izam jócskán visszavett a korábbi kislányos kinézetéből és a zene sem a Shazna időkben megszokott irányt követi, hanem a tavalyi koncert anyagához hasonlóan a hatvanas/hetvenes évek pop-zenéjének világát idézi fel.

Hír archívum:
Legfrissebb
2003.01-2003.07
2003.07-2004.04
2004.04-2004.12
2005.04-2005.12
2006.01-2006.12

2007.01-2007.12