+ HÍREK +

- 08.02.03 -

*A hírrovatban tiszta lappal indulunk az új évben és remélhetőleg mostantól már valóban több-kevésbé rendszeres és naprakész lesz a frissítés. Elejére szokás szerint a buli és koncerthírek. A következő, hetedik, Nippon Shoxx party március nyolcadikán, szombaton lesz, a december közepihez hasonlóan a Vörös Yuk-ban. Belépő és időpont is marad (600 ft / 21:00) és ezúttal, mivel nőnapra esik a rendezvény, külön blokk lesz női előadók zenéiből, a visual kei-től (Inugami Circus-dan, Kana, exist-trace, stb.) a JPop/RnB vonalig (Namie Amuro, Ayumi Hamasaki, Shena Ringo, stb). A zenei kínálat változni fog egy kicsit az elöző NS bulihoz képest: most nem lesz külön vk-mentes warm-up szekció, hanem, hasonlóan a szilveszteri partyhoz, az egész este / éjszaka során sokkal vegyesebb és változatosabb lesz a felhozatal műfajilag, de azért természetesen továbbra is a visual kei / JRock vonal marad az abszolút domináns. Flyer és további részletek hamarosan a soundofjapan eseménynaptár szekciójában.
DJ Krush*Maratoni Európaturnéja keretében Budapesten is fellép (immár negyedszer) az abstract hip-hop egyik legnagyobb alakja, DJ Krush. A nemrég megjelent 3 DVD-s, "History Of DJ Krush" kiadványhoz kapcsolódó turné, mely januárban kezdődött és március közepéig átszeli az egész kontinenst, hozzánk február 29-én, pénteken ér el, a helyszín pedig a már korábban is nagyszerűen bevállt A38 állóhajó lesz. Belépő 3500 és ajánlatos elővételben beszerezni, mivel esélyes, hogy teltház lesz.
Kultiplex*Február végén bezár a város egyik legrégebbi és legjobb underground szórakozóhelye, a Kultiplex. A klub, ahol sok más, kiemelkedően jó hazai és nyugati zeneker, zenész mellett egy sor japán előadó (Takeo Toyama, dj honda, Tujiko Noriko) is fellépett a múltban, egy Dózer Fesztivál néven futó, negyven napos rendezvénnyel búszúzik a törzsközönségtől, ahol pár külföldi előadó mellett szinte minden hazai zenekar és DJ fellép, aki valaha is szerepelt a klub színpadán. A fesztivál minden rendezvénye ingyenes, a részletes programot és egyéb infókat pedig itt találjátok meg. Szintén a Kultiplex épülete ad otthon a Tilos Rádiónak is, ahol, immmár két és fél éve, a Nippon Groove is jelentkezik minden szombat reggel, így, mivel az épület városrendezési okokból lebontásra kerül, a stúdió is elköltözik majd a hónap vége felé.
*Pár évvel amerikai kiruccanásuk után végre Európába is eljut a L'Arc~en~Ciel. A tavalyi lemez, a Gan-Shin-nak köszönhetően Európában is hamarosan megjelenő, KISS nemzetközi promóciós turnéjának egyetlen Ázsián kivüli állomása a párizsi Le Zénith lesz, ahol május kilencedikén lép majd fel a zenekar.

L'Arc~en~Ciel

*A 2007 júniusi J-Shock fellépés után a legsikeresebb oshare-kei csapat, az An Cafe egy hosszabb turnéra tér vissza márciusban. Négy német koncert mellett még Angliába, valamint Francia-, Finn-, Svéd- és Spanyolországba is eljutnak, majd egy hosszabb Japán körút után Amerikában, a Fanime nevezetű animés rendezvényen fejezik be a globális koncertsorozatukat. A csapat új, egyébként április kilencedikén megjelenő lemezének európai kiadását is előrehozták a turné kedvéért, így az már az első, március 15-i finn koncerten kapható lesz.
*Januárban újra Európában turnézott a hat tagú ska csapat, a Dallax, elsősorban Németországra koncentrálva, de a dánokhoz és lengyelekhez is eljutottak egy-egy napra.
*Az eddigi európai kiruccanásai alkalmával Anglián túlra nem igen jutó electro / new-wave csapat, a Polysics végre hosszabb turnéra indul és február elejétől egy hónapon át a kontinensen barangolnak, nagyrészt Angliában és a Franciáknál, de pár más országot is érintenek.
Nisennenmondai*A Polysics az egyik francia koncertje alkalmával közösen lép fel a női experimental indie-rock hármassal, a Nisennenmondai-al, akik szintén hosszas turnén vannak egész februárban és március elején és többek közt Ausztriában és Horvátországban is játszanak majd.
*A méltán legendás hírű japán csupalány punk-rock csapatok legjobb hagyományait követő Akiakane február 1 és 23 közt járja végig Angliát, Németországot, majd a turné vége felé még 1-1 koncertet adnak pár más országban is. Külön érdekesség velük kapcsolatban, hogy a zenekarvezető Moe korábban az irányzat talán legjobb csapatában, a 2003-ban feloszlott Softball-ban énekelt.
Tsuyama, Kawabata és Yoshida*Immár sokadik alkalommal térnek vissza Japanese New Music Festival fedőnév alatt, a japán kisérleti zenei színtér meghatározó alakjai. Az április közepétől egy hónapon át tartó turné három résztvevője szokás szerint Makoto Kawabata, Atsushi Tsuyama és Tatsuya Yoshida lesz, akik hét (!) különböző felállásban játszanak minden alkalommal. Az idén szereplő projektek a következőek lesznek: Ruins Alone, Zubi Zuva X, Akaten, Zoffy, Tsuyama szóló, Kawabata szóló, nomeg természetesen zárásnak az Acid Mothers Temple SWR. A pontos turnéprogram még alakul, de legalább egy osztrák koncert már most biztosnak tünik.
*Szintén ugyanebben az időszakban turnézik az Electric Eel Shock is, de ők szinte folyamatosan ezt teszik. Most éppen Németország és Skandinávia a célpontjuk.
*A botrányos körölmények közt elmaradt decemberi Astan féle fesztivál után szerencsére nem kellett sokat várni arra, hogy a The Candy Spooky Theater mégiscsak elkeveredjen a kontinensre és március 21 és 26 közt négy állomásos turnéra indulnak, melynek ráadásul három koncertjén csatlakozik hozzájuk a többek közt a Buck-Tick legutóbbi lemezén is szereplő énekes, Selia is.
*A tavalyi év legfontosabb új visual kei zenekara egyértelműen a Versailles volt (akikkel exluzív Versaillesinterjút is készített a soundofjapan.hu, amit itt olvashattok) és azt tekintve, hogy a csapat a kezdettől fogva különleges figyelmet szentelt az nemzetközi rajongótábornak, nem meglepő, hogy nem kellett sokat várni az európai turnéra sem. A pontos dátumokat egyenlőre még nem tudni, de annyi már biztos, hogy március végén, április elején járnak majd errefelé és hozzánk legközelebb várhatólag Németországban szerepelnek majd. A koncertet az a Rock:Identity szervezi majd, akiknek a testvércége, a CLJ Records kiadta a csapat debütlemezét, a Lyrical Sympathy-t tavaly ősszel. Májusban Amerikában is fellépnek majd május 30-án, ahol az A-Kon-on szerepelnek majd, a Tainted Reality rádióműsor szervezésében.
*Ha már a Rock:ID szóba került: ők szervezik majd a Miyavi világturné európai részét is, amelyről egyenlőre nem sokat tudni, csak annyit, hogy Amerika, Ázsia (pontosabban Taiwan, Kína és Dél-Korea) is szerepel a tervek közt és nálunk, jelenlegi állás szerint, Német- és Franciaország, valamint Anglia került be a turnénaptárba.
*A JMusic Live szervezésében két tavaly befutott zenekar is ellátogat Európába februárban: a táz tagú, csupalány Pistol Valve fúvóscsapatfebruár közepétől 23-ig koncertezik majd, a visual kei ötös DIO ~distraught overlord~ pedig pont egy nappal később, 24-én indítja turnéját, mely március közepéig tart, összesen 15 koncerttel.

Pistol Valve

*Az Európában több sikeres turnét lebonyolító és a Gan-Shin közreműködésével jópár CDt kiadó Mucc Amerika felé is megpróbál nyitni. Ott először egy best of jelenik meg tőlük, összefoglalva eddigi munkásságukat, a "FUZZ" című számuk pedig a nálunk február közepén debütáló, Cloverfield című, szörnyes science fiction thrillerben bukkan fel. A zenekar emellett március és április folyamán végigturnézza Amerikát a Taste Of Chaos turné keretein belül, a DéspairsRay és a, ki tudja miért, mostanában The Underneath néven futó Transtic Nerve társaságában, akiket a turné weboldalán furcsamód megpróbálnak új, feltörekvő zenekarként beállítani, pedig már 1996 óta aktívak... igaz, komolyabb sikerek nélkül. A Mucc ezen kívűl Európába is visszatér jániusban, amikoris egy svéd rockfesztiválon szerepelnek majd.
*A Free-Will amerikai szárnya április 6-án New York-ban tart majd egy nagyobb szabású rendezvényt, ahol fellép a Rentrer en soi, a 12012, a the studs, valamint, némileg meglepő módon, az eddig csak nagyon underground szinten aktív Anti Feminism is.
*Az utóbbi évek egyik legsikeresebb vk csapata, az Alice nine. lemondta a tervezett koncertjeit, mivel Tora-nak egy sérülés szövődményei miatt pihenésre és gyógykezelésre van szüksége egy ideig. A sérülés miatt a bal keze annyira fáj és zsibbad, hogy a gitárt sem tudja megtartani és egyenlőre nem tudni, hogy meddig tart a kényszerpihenő és azt sem, hogy pontosan milyen súlyos az állapota.
*A baroque előd/utódcsapat, a kannivalism szintén orvosi okok miatt tart szünetet: náluk az énekes Ryo súlyos depresszióval volt kénytelen korházba vonulni.
*Yoshiki újra nagyon belelendült a szervezkedésbe utóbbi időben, de ennek, szokás szerint, sok kézzelfogható eredménye egyenlőre nincs. A amerikai horror, a Saw IV záródalaként is elhíresült "új" X Japan dal, az "I.V." január 23-án debütált nemzetközileg az iTunes-on, miután nagy meglepetésre a filmzene CDről nem került fel. Ezekmellett a visual kei alapcsapat újra összeáll Yoshikiés március 28-án és 30-án két koncertet adnak a Tokyo Dome-ban. A nagy visszatérés alkalmábál nyílt egy speciális, csak ezzel foglalkozó myspace oldal is, ahol, annak ellenére, hogy elvileg a zenekarról szól, nem látható senki más, csak Yoshiki, de ő legalább sokszor. Az I.V. és egy másik kiadatlan X Japan dal, a mostanában szintén sokat emlegetett "Without You" természetesen még jóideig semmi épkézláb formában nem jelenik meg, csak, egy meg nem határozott időpontban kiadandó "Japanese Best" válogatáson szerepelnek majd, amiről egyenlőre gyakorlatilag semmi pontos infót nem lehet tudni. Ezek mellett az I.V. videója még két most először kiadott (külön is kapható) régi koncert, kb. 30ezer forintba kerülő DVD-Box változatához lesz majd bónuszanyag. Mindeközben a Gackt-al, Sugizo-val és Miyavi-val közös, tavaly nagy hírveréssel beharangozott S.K.I.N. projectről semmi hír. Az X-Japan körüli felhajtást meglovagolva megjelenik a csapat volt gitárosának, az idén tív éve elhunyt hide-nek két eddig kiadatlan koncertfelvétele is CD-n, annak ellenére, hogy pár éve, néhány hasonló kiadvány megjelenésekor kijelentette a kiadó, hogy több kallodó kiadatlan anyagot nem dobnak a boltokba.
*Sugizo, aki mindigis közismert volt a kisérleti és elektronikus zenék iránti vonzalmáról (elég csak az első szólólemezének remixeire, vagy a Grand Cross 1999 válogatásra gondolni amelyben producerként is részt vett), meghívást kapott az elektronikát és világzenét keverő, legendás angol csapattól, a Juno Reactor-tól, akiknek márciusban megjelenő, "Gods & Monsters" című lemezén vendégzenészként szerepel majd.
Juka*A volt Moi dix Mois énekes Juka, aki utóbbi időben szólóban és a Hizaki Grace Project tagjaként is ügyködött torokbetegsége miatt tavaly év végén befejezte énekesi karrierjét. A szomorú hírt még december elején jelentette be, az okokat pedig a pár héttel későbbi búcsúkoncerten osztotta meg a közönséggel. Tervei szerint, ha egészsége engedi, még visszatér az énekléshez, de addig egy február végén a boltokba kerülő válogatással búcsuzik a rajongóktól, melyen a szerepel majd az összes szólóban megjelent zenéje, pár eddig kiadatlan számmal kiegészítve.
*A Kamijo Sherow Artist Society nevű kiadójánál, ahova Juka és a Versailles is tartozik, indította be új zenekarát, a -The- UnForGiveness-t Kanzaki, aki korábban a relatíve rövid életű és nem igazán közismert, de vk-indies körökben nagyon nagyra tartott Marry+An+Blood, majd pedig a Ribbon énekese volt. Utóbbi zenekarban zenélt az az Emiru is, aki a Kamijo vezette Lareine-ben vált ismertté (és aki manapság Run néven az Anubis tagja), tehát ezen kapcsolat révén kerülhetett a SAS kiadóhoz. Egyenlőre nem sokat tudni a formációról és a hivatalos oldal-on sincs szó más tagokról, csak pár homályba burkolózó hegedűs látható Kanzaki körül.
*Szintén a Sherow-hoz szerződőtt le nemrégiben az indie csapatok egyik legigéretesebbje, a Matenrou Opera is.
*Egy másik Sherow Artist Sociecty-s csapat, a Metis Gretel ellenben feloszlik március elején. A hírt a napokban jelentették csak be és további részleteket egyenlőre nem tudni.
*Feloszlik a félig-meddig Shulla utódcsapatnak számító Viored. Az ok, hogy az énekesük, Kei személyes okok miatt, váratlanul otthagyta a zenekart.

Metis Gretel   Viored

*Szintén feloszlott az Under Code oshare csapata, az Anjyu.
*Január 26-ával feloszlott a tavaly nálunk is járt Gram-Maria. A döntés valószínű, hogy már jóval előbb megvolt, legalábbis erre utal, hogy a bejelentéssel egy időben már online is volt az énekes / zenekarvezető shi-no új, A.Q.U.A. nevű zenekarának weboldala. Ezen egyenlőre semmi infó nem szerepel a csapatról, csak annyi, hogy hivatalosan majd csak április 25-én debütálnak.
*A Európában is többször járt vk/metal ötvözetet játszó Plasma Jet-et a tavalyi tagcserék után most a csak nemrég csatlakozott francia származású énekes, Guillaume, valamint a basszgitáros Yohei és a dobos Shizuki hagyta ott. Ez azonban nem nagyon vágta főldhöz őket és máris megtalálták az új zenészeket: az énekesi posztot egy Miho Morisaki nevű egyén tölti be mostantól, a dobos pedig a Gram-Maria-t még feloszlása előtt otthagyó Yasu lesz, akivel viszont a csapat Budapest-i koncertjén még mi is találkozhattunk.
*December 11-én, 41 éves korában elhunyt Soichiro Umemura, a Tokyo Yankees énekese. A zenekar 1989-ben alakult és az X Japan-hez köthető Extasy Records-nál adták ki első lemezeiket. Mindmáig aktívak maradtak, de idővel az eredeti heavy metal irány helyett, inkább a punkosabb hangzás felé mozdultak el és legutóbbi albumuk 2004-ben jelent meg.
*Az augusztus óta pihenőt tartó Doremidan végre megtörte a csendet és
márciusban újra koncertezni kezdenek, plusz egy válogatáslemezt is kiadnak
a visszatérés örömére.
*A visual kei színtér utóbbi években elért újkeletű népszerűségének köszönhetően tovább folytatódik a vk csapatok átvándorlása a nagy kiadókoz. Mostanában többek közt a D, a LuLu, az ALvino és az Ayabie kapott major lemezszerződést.
*A tavalyi feloszlásakor különböző búcsúlemezek és DVD-k tömegét kiadó Phantasmagoria idén máris visszatér, habár elvileg csak egy koncert erejéig. A még nagyon soká, augusztus 31-én esedékes fellépés az Under Code revival koncertsorozat része lesz, melynek során két másik régebbi UC csapat, a Hiskarea (február 14) és a Karen (április 28) is összeáll egy-egy alkalomra. Természetesen, a kiadót ismerve, mindegyik esemény megjelenik majd DVD-n is, esetleg CD-n és még ki tudja milyen más formában (netán képeskönyvben, és gyüjtögetős matricásalbumként).
9Goats Black Out*Végre visszatért az énekléshez Ryo, aki a kiváló nagoya kei csapat, a Gullet 2004-es feloszlása óta hallgatásba burkolózótt. 9Goats Black Out nevű új zenekarának másik két tagja (utA - gitár, hati - basszgitár) nem ismert korábbi csapatokból, első kiadványuk, a január 25-én kiadott "devils in bedside" pedig jóval visszafogottabb zeneileg, mint amit Ryo korábbi együttesei alapján várni lehetett volna, de ettől még nagyon korrektre sikeredett és mindenképpen öröm látni, hogy egy ilyen tehetséges énekes mégsem hagyott fel végleg a zenéléssel.
*Szintén hosszabb hallgatás után tért vissza a Fatima volt énekese, aki újfent nevet váltott és jelenleg éppen újra Hitomi-nak hivatja magát (a Fatima-s időkben Sanaka és Kanoma néven is futott). A névváltási mánia a március végén debütáló Moran (hivatalos oldal) többi, korábbról szintén ismert tagját sem kerülte el: a valaha a KuRt-ben basszgitározó Saburo most Zill-ként szerepel, a szintén ex-Fatima tag dobos, Soan régebben Towa néven volt ismert, a korábban, Takumi név alatt, a Haikara nevű csapatban ügyködő gitáros pedig most Velo-nak nevezi magát.
mica*Karasu, a Dummy Children ex-dobosa is új zenekart alapított két volt Aliza Maria taggal (hiloki - gitár és K avagy Kyouhei - basszgitár) és két korábbról nem ismert zenésszel (Maya - ének és rirai - gitár) közösen, mica néven (hivatalos oldal), de egyenlőre még csak koncertezgetnek és semmi kiadványról nincs hír.
*Levin, a tavaly feloszlott La'cryma christi ex-dobosa Husky néven (hivatalos oldal) indított új zenekart, a Whiteberry pop/rock csapat volt énekesnőjével és egy Bye2regret nevű zenekar két ex-tagjával (Yasuaki Miyaji - gitár, Sunao Nakamura - basszgitár). Első, egyszerűen csak "Husky" címen megjelenő mini-albumuk április 23-án kerül majd a boltokba.
Ayumi Hamasaki*Japán legismertebb és egyik legsikeresebb popénekesnője, Ayumi Hamasaki januárban bejelentette, hogy egyik fülére még tavaly teljesen megsüketült egy gyógyíthatatlan betegség következtében. Ettől függetlenül eredeti tervek szerint lebonyolítja nemrég megjelent új stúdióalbuma, a "Guilty" promóturnéját és utána is folytatja tovább az éneklést, amig egészségi állapota engedi.
*A feltörekvő japán techno-producerek egyik legigéretesebbje, Go Hiyama (myspace) a holland Audio Assault kiadónál jelentette meg legújabb 12"-esét "Geometrical" címen, aminek a B oldalára a hard-techno irányzat egyik legnagyobb alakja, a nálunk is jópárszor jár Surgeon készített remixet.
*A saját műfajában szintén hasonlóan jelentős producer, az angol DJ Distance pedig a japán dubstep úttörő Goth-Trad (myspace) legújabb kiadványára hozott össze egy remixet. A "Far East Assassin" 12" ugyanannál a Skud Records kiadónál jelent meg, ahol, a különleges liveact-jairól ismert előadó angol debütje, a Back To Chill EP is megjelent tavaly. Egyébként ő is újra mifelénk jár mostanában és február folyamán bukkan fel pár rendezvényen szerte Nyugat-Európában, Angliától Ausztriáig bezárólag.
*A Dogs nevű, a hetvenes években aktív, detroit-i punk/crossover csapat előtt tisztelgő, nemzetközi, 2 CD-s tribute válogatás jelent meg "Doggy Style" címen, amin a japán vonalat jópár nagy név erősíti, többek közt a Melt-Banana, a Boris, a Mad3, a The Go-Devils, a Genbaku Onanies és a Jackie & The Cedrics.
*Karácsonykor adta utolsó koncertjét HalcaliKiiiiiiiaz elsősorban a neo-Shibuya kei körökben ismert női duó, a Kiiiiiii. Egyenlőre nem tudni, hogy végleges lesz-e a leállás, de az biztos, hogy egy hosszabb, meghatározatlan idejű pihenőt tart a csapat két tagja.
*A kicsit hip-hop beütésű zenét játszó JPop duó, a Halcali, tavaly júniusi, Japan Expo-s szereplése után január végén újra visszatért Párizsba, ahol egyrészt 28-án bemutatkoztak a hírneves zenei vásáron, a MIDEM-en, valamint két nappal korábban önálló koncertet is adtak egy párizsi klubban.

Hír archívum:
2003.01-2003.07
2003.07-2004.04
2004.04-2004.12
2005.04-2005.12
2006.01-2006.12

2007.01-2007.12