+ HÍREK +

- 07.12.05 -

*A közel féléves lemaradást a hírrovatban nem kis munka lesz behozni, de az elkövetkezendő hetekben megpróbálom a lehetetlen. Azonban a gigantikus infómennyiségre tekintettel csak részekre bontva kerülnek fel a kimaradt hírek. Kezdésnek következzenek az Európában kalandozó japán zenészekről, a tervezett, az éppen folyamatban levő és a már lezajlott turnékról és koncertekről szoló hírek.
*Hazai téren koncert nem várható a közeljövőben, ellenben végre, másfél év kényszerszünet után, újraindul a JRock, visual kei, japán goth/industrail bulisorozat, a Nippon Shoxx, immár új helyen, a Yuk klub-komplexumban. Az első party jövő pénteken, december 14-én kerül megrendezésre a Vörös Yuk-ban, belépő 600 forint, a DJ pult mögött Case és Ji-chan ügyködik majd, de lesz Para Para bemutató és hagyományosan stílusfüggetlen és groovy warm-up szett is, vagyis ugyanonnan folytatódik a partyszéria, ahol tavaly nyáron, a Marco Polo Club bezárásakor befejeződött.

*Ezen kivül szilveszterre is jut egy buli, ahol nem a JRock / visual kei vonalon lesz a hangsúly (de persze lesz az is), hanem mindenféle japán zene megy majd, az összes olyan műfajból, ami egy kicsit is passzol egy szilveszteri partyba: JPop, Shibuya kei, vk, JRock, indie-rock, hip-hop, ska, dancehall, reggae, garage rock, disco, régi zenék a 60-as, enka, ClubPop, '60as, '70-es, '80-as évekből, meg minden egyéb, amit el lehet képzelni. A helyszín a Könyvtár Klub lesz (az ELTE Astoriánál található főépületének alagsorában) a belépő pedig 1500, plusz 1000 forintnyi kupon, ami lefogyasztható a pultnál. További infó mindkét buliról az eseménynaptárban.
*No, de vissza a koncertekhez. Az elejére egy abszolúte aktuális és friss hír: a korábban is sokat emlegetett Astan magazin által már kora ősz óta hirdetett Jay-Mu-Co néven futó rendezvény, mely a berlini Columbia Club-ban (valamint a holland Utrecht-ben), a Calmando Qual, a Bespa Kumamero, az Aural Vampire, a The Candy Spooky Theater, a Gothika és a nemrég nálunk is járt ausztrál Angelspit főszereplésével, valamint divatbemutatóval és egyéb ezzel-azzal kiegészítve került volna megrendezésre... elmarad. A több hónapnyi tervezgetés után igencsak hirtelen és sokkoló volt, a mindössze egy "nem wtf!?elégséges előzetes jegyeladás" magyarázattal megtoldott hír, így, pár héttel az esemény előtt, főleg, hogy valószinüleg jópáran már az utazásukat, szállásukat is elintézték. Habár az kétségtelen, hogy akik ismerték az Astan korábbi tevékenységét, azok sejthették, hogy bármikor bekövetkezhet valami ilyesmi. Korábban is számtalan nagyon problámásan és hanyagul szervezett koncert és turné kötődött már az Astan névhez és maga a Jay-Mu-Co is bajosan alakulgatott a hónapok során. Az eredeti Calmando, Aural, Baal, Metronome névsorból először az digi-eroguro közkedvenc Metronome esett ki, majd nagyjából egy hónapja a Baal is. Valamint igazából alapból kétséges volt, hogy mennyire érheti meg ennyire nagyszabású rendezvényt, ilyen, kevésbé ismert, nem igazán közönségmágnesnek számító előadókkal összehozni. Valószinüleg jobb ötlet lett volna külön, sok állomásos turnékat szervezni nekik, 1-2 hónapos eltéréssel, de valószínű, hogy ebből már soha nem lesz semmi, legalábbis nem ezzel a szervezővel, akivel most már remélhetőleg tényleg nem áll szóba többet egy zenekar sem.
Kana*Node térjünk át más eseményekre, kezdve azokkal a turnékkal melyek jelenleg futnak vagy a következő pár hónapban várhatóak Európában: a visual kei énekesnő és divatmodell Kana év eleji kiruccanása után újra visszatér három koncertre (Francia- és Finnország, nomeg Anglia. Lett volna egy Stockholm-ban is, de azt időközben lemondták), a szokatlan jelmezeiről híres(/hírhedt) prog-rock csapat, a Marble Sheep november közepe óta turnézik és még mindig előttük áll két hétnyi utazgatás, a Mono november 8-án Frankfurtban kezdte és december 8-án Münchenben fejezi be a koncertsorozatát és eközben végigjárták egész Európát, Oroszországtól, többek közt Anglián, Görögországon, Svájcon, és a cseheken át Bécsig.
*A jazzben utazó Osaka Monaurail szintén egy többhetes turné közepén tart a kontinens nyugati szegletében, a szeptember közepén nálunk is újabb szenzációs koncertet adó Gothika is Európában bóklászik december közepétől, újra egy kicsit furán szervezett, Európát többször ide-oda átszelő turné keretében. A (nevéből is megtippelhetően metal-t játszó) Metal Safari pedig becsatlakozott a Lengyelországot bejáró, nemzetközi összeállítású Metalfilia 2007 mini-fesztiválba.
J-Rock Invasion*Ezekkel véget is ér majd a nagy évvégi turnészezon, de azért későbbre is jut egypár dolog, mindenekelőtt az idén nagyon felfutott, CLJ Records-hoz kötödő Rock:Identity szervezte J-Rock Invasion nevű esemény, melyre egy kicsit szerencsétlen időpontban, december 29-én kerül majd sor a kölni Palladium-ban. Itt öt olyan visual kei zenekar lép fel, mely korábban még soha nem járt Európában: az utóbbi idők egyik legfelkapottab csapata, az Alice nine, a Kra, az új oshare üdvöske SuG, a Screw, valamint a többi zenekar közt nagyöregnek számító Kagrra,. Januárban pedig, az idén, a korábban többször említett, J-Shock fesztiválon kívűl, szeptemberben egy InMotion Asia-Pacific nevű rendezvényre is ellátogató Girugämesh első európai turnéjára kerül sor, mely a németeket, angolokat, franciákat, svédeket és finneket érintí majd. Márciusban Kokia tér vissza, ő azonban csak három koncertet ad, ebből ráadásul kettőt Párizsban (egy harmadikat pedig Brüsszelben).
*A végére pedig egy kis visszatekintés, hogy mikről nem esett szó az oldalfrissítések szünetelése miatt kiesett időben. Nálunk (természetesen a Gothika-t leszámítva) három koncert volt időközben: a punk-os beütésű jazz-t játszó Soil & "Pimp" Sessions az A38 hajón adott félelmetesen jó koncertet az Őszi Fesztivál keretein belül, október 19-én. A doboszseni Akira Jimbo szeptember 26-án lépett fel a Dózsa Művelődési Ház-ban, a Barbatos nevű black metal csapat pedig szeptember 22-én egy darab koncertből álló Európaturnét zavart le... Zalaegerszegen.
*Külföldőn persze összehasonlíthatatlanul jobban pezsgett az élet. Az augusztusi után mégegy turnéra visszatért a Dir en grey múlt hónapban, amelyet a Fuse nevű angol rendezvényen kezdtek és később többek közt Svájcot is érintették. A DJ Sisen és társai köré szerveződő Tokyo Decadance (Amsterdam)Tokyo Decadance rendezvények több alkalommal is felbukkantak itt-ott, szintén Európában turnézott a Shibuya-kei alapfigura Cornelius, a Jazzy Sport kiadó felfedezettje, a retro disco-funk-ban utazó Cro-Magnon, a szintén Jazzy Sport-os DJ Mitsu The Beats-el közösen (az ő bécsi fellépésükről beszámoló is lesz a hetekben), a ska alapcsapat Tokyo Ska Paradise Orchestra, a régebben Phantas-magoria néven futó electro-goth The Royal Dead, az avant-garde new wave örület ex-Girl, a dubstep mester Goth-Trad, a experimental-noise-rock társulat, a Boredoms, a kicsit ska-s, kicsit tradicionális, kicsit ilyen-olyan zenét játszó Asakusa Jinta, a tavaly a Peaceville-es szerződése kapcsán emlegetett női metal-trió, a Gallhammer, a szintén metal-t játszó Church Of Misery, a prog-rock legenda Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O., az electro-pop PsyDoll, a turntable-guru DJ Kentaro, a behatátolhatatlan, valahol a goth és a klasszikus zene keresztmetszetében ténykedő, tündéri Kokusyoku Sumire, a furcsa nevű Catsuomaticdeath, a Gazette turnéflyerhard core híresség Envy, nomeg persze az Electric Eel Shock is nyomta a koncerteket kitartóan egész évben. A pop-rock díva Olivia Párizsban adott egy koncertet júliusban, a kisérleti elektronikában utazó Lambdoll Spanyolországban bukkant fel, a hip-hop legenda DJ Krush és a noise-legenda Merzbow is ellátogatott ide-oda, a m.o.v.e. pop-trio pedig a Connichi animés csodán lépett fel Kassel városában, Németországban.
Természetesen továbbra is folytatódott a visual kei térnyerése és jópár csapat jött koncertezni a kontinensre az év második felében is: járt itt a Rentrer en soi, a Moi dix Mois, a Rice (a korábban nálunk is fellépett Gram-Maria-val közösen), a Plastic Tree, valamint a vk turnék közt talán az év legnagyobb dobásának számító The GazettE, akiet szintén a CLJ/Rock:ID páros hozott el Európába. Ennyit röviden a koncertekről, a többi hír pedig folyamatosan érkezik majd a közeljövőben.

- 07.06.20 -

*Japán legnagyobb bulvármagazinja, a már korábban is számtalan kavarodást okozó Friday újabb lavinát indított el, balról jobbra: Takeshi Kobayashi, Yo Hitoto és Akkoamikor a kilencvenes évek egyik legsikeresebb JPop producerének számító Takeshi Kobayashi-t rajtakapták, hogy a pár éve befutott énekesnővel, Yo Hitoto-val randizgat. Kobayashi a lebukást követő botrányban elvállt Akko-tól, a My Little Lover énekesnőjétől, akivel 1996-ban házasodtak össze és akivel két gyerekük született. A My Little Lover-t még '95-ben indították el ők ketten a gitáros Kenji Fujii-val közösen és rövidesen az évtized második felének legnépszerűbb és legjelentősebb pop-csapatai közé kerültek. Fujii 2002-ben kilépett, majd őt tavaly novemberben követte Kobayashi is, vagyis a zenekar azóta Akko vendégzenészekkel közös szólóprojektjeként működik. A legfrissebb pletyák szerint -ahogy mondjuk az a válás után valószínűsíthető volt- Kobayashi és Hitoto a tervek szerint rövidesen összeházasodik.
*A Aikawa Nanasekilencvenes évek közepe óta töretlen népszerűségnek örvendő pop-rock énekesnő, Aikawa Nanase hathónapos terhes második gyerekével, de ennek ellenére tovább dolgozik régvárt új nagylemezén. Ezen kívűl, mint 2005 óta minden évben, most is megtartja július hetedikén a szokásos nagyszabású koncertjét, melyen idén a megszokott közreműködők, vagyis a dobos Shinya (ex-Luna Sea) és a gitáros Marty Friedman (ex-Megadeth) mellett az X Japan ex-gitárosa, Pata is szerepel majd.
*Szintén terhes a tizenkilenc éves ex-Morning Musume tag Tsuji Nozomi is, aki most, miután Kago Ai botrányos távozása után megszünt eddigi csapata, a W, szólóban ügyködik tovább. Az apa egy Taiyou Sugiura nevű szinész, akivel Tsuji a tervek szerint rövidesen össze is házasodik majd. Emiatt Tsuji lemondott egy szerepet egy tervezett musical-ben, valamint még a debüt előtt kilépett a legújabb Tsunku agyszülemény zenekarból, mely Gyaruru néven fut majd és mint a névből is sejthető, a manapság egyre inkább reneszánszát élő GAL/Ganguro divathullámot és az ahhoz kapcsolódó EuroBeat és ParaPara ...és az új felállás (Abe Asami, Gal Sone, Tokito Ami)Gyaruru: a régi ( Tsuji Nozomi, Gal Sone, Tokito Ami)...stílust próbálja meglovagolni. A háromtagú lánytrió első kislemeze 'Boom Boom Meccha Maccho!' címen jelenik meg majd június 20-án. A tagok a lehető legvegyesebb háttérrel rendelkeznek: Tokito Ami korábban bikinimodellként futott be, Gal Sone pedig evőversenyeken (!!) vált ismertté. A Nozomi helyett beugró Abe Asami az egyetlen aki tényleges zenei háttérrel rendelkezik: ő a Morning Musume alapítótag Abe Natsumi huga és 2003-as debütje óta két szólóalbumot és egy sor kislemezt hozott össze.
*Maradva a Morning Musume háza táján: Miki Fujimoto bejelentette, hogy kilép a csapatból, ami, a folyamatosan változó lánybanda esetében önmagában nem lenne nagy hír. Az már azonban lényegesen furcsább, hogy a bejelentés kevesebb mint egy hónappal azután érkezett, hogy elődjétől, Hitomi Yoshikawa-tól átvette a csapat vezetői pozicióját. Az ügy hátterében mi más is lehetne, mint a már említett Friday magazin, amely egy héttel a kilépés előtt leplezte le a 22 éves énekesnő és a nála kilenc évvel idősebb színész, Shoji Tomoharu kapcsolatát és ez persze elég ok volt, ahhoz, hogy távoznia kelljen a MoMusu tagjai közül. Miki a tervek szerint szólában folytatja, helyét a Morning Musume-ban (mely nemrég döntöte meg a Pink Lady duó bő huszonöt éve fennálló eladási rekordját) Ai Takahashi veszi át majd.
*A Johnny's boyband NewS tagjai közé visszatért Uchi Hiroki és Kusano Hironori, akiket korábban azért tettek ki ideiglenesen a csapatból, mert alkoholt fogyasztottak, pedig még nem töltötték be a Japánban ehhez szükséges korhatárt.
*A másik ijesztően népszerű boyband, a Kat-Tun is újra teljes létszámmal dolgozik, miután visszatért hozzájuk Jin Akanishi, aki tavaly ősszel ideiglenesen hagyta ott a csapatot, hogy angolt tanuljon Amerikában.
Izam, még a karrierje elején*Április 17-én megszületett a tavaly meglepetésszerűen megházasodott énekes, Izam fia. A késő kilencvenes évek legjobb visual kei csapatai közé tartozó Shazna énekese az egyébként is androgün kinézetű zenészekről ismert stílus képviselői közt is messze a legnőisebb jelenség volt, mostanra azonban már nagyrészt szakított az egykori image-el. A Shazna egyébként hét év szünet után pont a közelmúltban tért vissza és adott ki új kislemezét 'kokoro' címen.
Ayaka*A japán pop-producerek úgy tűnik nem tanulnak a kudarcokból és Utada Hikaru amerikai befuttatására tett csúfos eredménnyel végződött kisérletek sem vették el a kedvüket attól, hogy nemzetközi piacon próbálják promótálni kegyeltjeiket. A legújabb jelölt az egyébként is csak tavaly januárban debütált Ayaka, aki annak ellenére, hogy meglehetősen középszerű kvalitásokkal és zenével rendelkezik, valahogy mégiscsak milliós példányszámot ért el első nagylemezével a hazájában. Legújabb PV-je, a 'Jewelry Day' volt az első japán videó melynek a felkapott online bolt-ban, az ITunes Store-on volt a világpremierje (és világszinten is csak két videó debütált ott előtte). A debütlemeze pedig 22 országban kerül majd terjesztésre, amihez hasonló promóciót még soha nem kapott japán előadó. Mi innen messziről nagyon kétkedve kivánunk neki és kedves producereinek sok sikert a próbálkozáshoz.
*Az idén ötvenéves Tsuyoshi Nagabuchi, aki évtizedek óta biztosan őrzi helyét a japán rock élvonalában, hosszabb kihagyás után újra filmszerepet vállal és Kenta Fukusaku (a legendás, nyugaton leginkább a Battle Royale miatt ismert rendező, Kinji Fukusaku fia) legújabb filmjében, melyről egyenlőre csak annyit lehet tudni, hogy keményvonalas akciófilm lesz a négy éve elhunyt idősebb Fukusaku régi klasszikusainak irányvonalát követve.
*A JPop dívák legnagyobbika, Ayumi Hamasaki legutóbbi turnéján először adott önálló koncertet Japánon kívűl és a Taiwan-i, Hong Kong-i és Shanghai-i fellépésen összesen 170ezer rajongó láthatta élőben a szokás szerint elképesztően látványos showműsort. Az összesen tizenhat állomásos turné egyébként Ayumi szülővárosában, Fukuoka-ban ért véget és itt hangzot el először az énekesnő júluis közepén megjelenő új kislemezdala, a Glitter is.
*Másfél évnyi Rina Chinenházasság után, márciusban elvállt férjétől Rina Chinen, a késő '90-es évek egyik középesen sikeres JPop csilaga. A 24 éves (Rina-nál két évvel fiatalabb) modellkedéssel foglalkozó Nakamura Kentaro ráadásul nem csak a válás okozta problémákkal kell, hogy szembenézzen mostanában, mivel múlt hónapban, egy ellenőrzés során, kokain-t találtak a szervezetében. Jelenleg fogdában csücsül és tagadja az esetet, de ha a vád beigazolódik komoly büntetésre számíthat, mivel ilyen ügyekben a japán rendőrség híresen nem elnéző. A közös gyerekük -egy fiú, akivel Rina az esküvő idején már kéthómnapos terhes volt- az énekesnőnél marad, aki egyébként mostanában debütál a Nyomorultak musical nagyszabású színpadi verziójában, amivel talán újra sikerül reflektorfénybe kerülnie. Merthogy az énekesnő csillaga egyébként már jópár éve leáldozott: utolsó lemeze 2001-ben jelent meg, legutóbb pedig egy bikini-videó kiadásával hívta fel magára a figyelmet, ami nem igazán nevezhető nagy visszatérésnek.

- 07.06.01 -

Satoshi Tomiie*Elejére újra koncert és party-hírek: Mint már korábban is említeve volt, a japán származású, de New York-ban élő house DJ, Satoshi Tomiie az utóbbi években annyit jár az országban, hogy lassan akár ide is költözhetne. Idén is, amellett, hogy augusztus 12-én a Sziget Fesztiválon is fellép majd, a siófoki Flört klub/diszkó is őt hívta meg a szezonnyitó bulijára, ami május 19-én zajlott le.
*Az ideköltözésben csatlakozhatna hozzá akár Takaaki Itoh is, aki a szilveszteri és áprilisi budapesti szereplés után júliusban is visszatér, ezúttal az International Electronic Music Festival néven futó rendezvényre, ami júli 25 és 28 közt kerül megrendezésre a farkashegyi reptéren. A négynapos minifesztivál egyben Guiness rekordkisérlet is: a tervek szerint 500 DJ lép majd fel, így ez lenne a legtöbb DJ-t felvonultató esemény amit valaha rendeztek valahol. Ezt a törekvést sokan már előre is igencsak szkeptikusan kezelik a mennyiség és minőség közti várhatóan igencsak terjedelmes szakadék miatt.
*A Guitar Wolf ismét Európába látogat és június 20 és július 12 közt egy hosszabb turnét nyomnak majd le, érintve Német-, Francia-, Svéd- és Spanyolországot, valamint Angliát és Belgiumot. A turné furcsasága az lesz, hogy június 23-án Kölnben ők is bekerültek a már korábban említett J-Shock 2007 fesztivál fellépői közé, ahol rajtuk kívűl még az AnCafé, a bis és a Girugamesh játszik. Mindenesetre érdekes lenne látni, hogy mit kezdenek egymással (nomeg egymás zenéjével) a vk fanok, valamint a Guitar Wolf rajongói.
Boris*Az ő turnéjukkal részben egyidőben, júni 17 és júli 6 közt jár majd Európában a súlyos, belassult rock-ban utazó Boris is, akik Szlovéniától és Csehországtól kezdve Angliáig gyakorlatilag az egész kontinenst bejárják, de hozzánk sajnos most sem Tokyo Decadance in Germanyjutnak el.
*Az év eleji Calmando Qual / BAAL turnén is szereplő goth/industrial DJ, Sisen is visszatért Európában, ezúttal a Tokyo Decedance csoport kiséretében, akik egyszer már jártak Párizsban egy divatrendezvény vendégeként. A Japánban underground goth bulikon szereplő performance-csoport május 12-én és 18-án újra Párizsban, 19-én pedig, az Astan szervezésében, a németországi Münster-ben lépett fel. Az esemény két fontosabb fellépője Sisen mellet a divat-tervező/DJ Takuya Angel, valamint az electro-pop duó Aural Vampire volt.
*Az utóbbi évek egyik legsikeresebb japán jazz / acid jazz csapata a Soil & Pimp Sessions a Gilles Peterson-hoz tartozó Brownswood Recordings szervezésében (akiknél legutóbbi lemezük is kijön majd nyáron) Angliában ad négy koncertet június végén. A pontos dátumok szokás szerint az eseménynaptárban találhatóak.
Hagakure és Anti Feminism*Véglegesek lettek a közös Anti Feminism / Hagakure turné dátumai is: a két zenekar öt koncertet ad, ezekből hármat a spanyoloknál, egyet Belgiumban, egyet pedig a lengyeleknél, Varsóban.
*A Mucc június 15-én a finn Provinssirock fesztiválon játszik majd. Más európai koncertről egyenlőre nincs hír.
*Az év elején Párizsban járt JPop énekesnő, Kokia jövőre újra visszatér a kontinensre és márciusban ad majd két koncertet Párizsban, egyet pedig Belgiumban.
Goth-Trad*A még egyenlőre nagyon kicsi, de máris figyelemreméltó japán dubstep színtéren egyre inkább kezdenek beindulni a dolgok. Az első ottani dubstep party-sorozatot, a Back To Chill-t is elindító Goth-Trad kezd nemzetközileg is ismertté válni, miután két 12" kiadványa is megjelenik mostanában az angoloknál: az első a Back To Chill EP volt egy új kiadónál, a Skud Records-nál, a másik pedig a napokban a boltokba kerülő Cut End/Flags lesz, ami a műfaj egyik nagyjának számító Mala vezette Deep Medi label-nél jelenik meg. Mindeközben az underground hip-hop színtér legismerteb női rappere, Rumi, aki már az első lemezén is erősen a kisérletibb elektronikus zenék felé húzott, új 'Hell Me Why?' című albumán három számot is a szintén a Back To Chill rezidens SKE-vel közösen készített és a lemezbemutató turnénak is együtt indulnak majd neki.
*Elhunyt a kilencvenes évek egyik legsikeresebb japán énekesnője, az eredetileg a Zard nevű zenekarával debütáló, majd szólóban is ezt a nevet továbbvivő Sakai Izumi (eredeti nevén: Kamachi Sachiko). Még tavaly júniusban diagsznosztizáltak nála rákot és miután egyre súlyosabb lett az állapota, áprilisban került be a kórházba hosszabb időre. Május 27-én a kórházban szenvedett halálos balesetet, amikor lezuhant egy lépcsőn és olyan súlyos fejsérüléseket szerzett, hogy már nem tudtak segíteni rajta az orvosok. A Zard 1991-ben alakult, első komoly sikereiket pedig a 'makenaide' című számmal érték el '93-ban. A másik négy tag (Machida Fumito - gitár, Hoshi Hiroyasu - basszgitár, Michikura Kosuke - dobok és Ikezawa Kimitaka - billentyűs hangszerek) idővel kivállt a zenekarból és Sakai a nevet megtartva szólóban folytatta tovább a sikerszériát és ő lett a kilencvenes évek legtöbb lemezt eladó japán énekesnője (összesítésben is csak ketten előzik meg). Koncerteket csak legritkább esetben adott, karrierjének második turnéját őszre beütemezett új lemeze utánra tervezte. Negyven éves volt.

Sakai Izumi (Zard)

*Tíz évnyi működés után feloszik japán legismertebb ska-core csapata, a Kemuri, de terveik szerint decemberig még végigkoncertezik az egész évet, hogy a befejezés a lehető legemlékezetesebb legyen.
*A power-pop csapat Charcoal Filter ellenben már egy júliusi búcsúturnével lezárja pályafutását, de persze azért előtte még összehoznak egy best of lemezt.
*Május 25-én és 26-án, a volt X-Japan vezér Yoshiki szervezésében került megrendezésre Los Angeles-ben a JRock Revolution Yoshikinevű fesztivál egy sor zenekar részvételével, melyek közül többnek ez volt az első koncertje az Egyesült Államokban. A fellépők listája a következő volt: Alice Nine, Déspairs Ray, Duel Jewel, Girugamesh, Kagrra,, Merry, Miyavi, MUCC, valamint a Vidoll is itt debütált Japánon kívűl.
*Itt jelentettek be jópár régvárt információt Yoshiki, már korábban is többször emlegetett, Gackt-tal és Sugizo-val közös új zenekaráról: a csapat neve SKIN lesz, a másodgitáros (ahogy az a korábban elejtett utalásokból már sejthető volt) végülis Miyavi lett, élőben pedig szintén Amerikában debütálnak majd a kaliforniai Anime Expo-n június 29-én, de Yoshiki-nek úgy néz ki Európával is vannak tervei, legalábbis erre utal az a bejelentés, hogy a július 6 és 8 közt Párizsban megrendezett Japan-Expo-n is felbukkan majd meghívott vendégként.
*Ugyanezen a rendezvényen szerepel majd a DIO (Distraught Overlord), a JPop énekesnő Nana Kitade, valamint a Japánban tökismeretlen, a francia Soundilicious kiadó által viszont nagyon felkapott Gari is.
AnCafe a régi...*Az utóbbi időben nagy változások történtek az AnCafé házatáján: április közepén az abszolút közönségkedvencnek számító...és új felállásban. gitáros Bou váratlanul bejelentette, hogy kiszáll a csapatból és az utolsó koncertjét két héttel később, április 30-án játszotta velük. Május közepén már jött is a bejelentés, hogy az utódja egy Takuya nevű újonc lesz, ráadásul mellé még egy szintist (Yuuki) is bevesznek, vagyis a kölni J-Shock mini-fesztiválra is ezzel a felállással érkeznek majd.
*Ide kapcsolódik a hír, miszerint is, az AnCafé is ellátogat a tengerentúlra: ők a június 1 és 3 közt megrendezett dallas-i animés találkozón, az AKON-on lépnek majd fel, ahol rajtuk kívűl az énekeső MELL és a Judy And Mary hangzását idéző pop-punk banda, a Ketchup Mania is fellép.
*A new wave és az eroguro közt egyensúlyozó Metronome-ot május hatodikával otthagyta a dobos Yuichiro.
*Az Under Code-ot elhagyó Vidoll a Universal-hoz tartozó Sword Records-hoz szerződött.
*Az 12012 újra visszatér Amerikába, ezúttal a júli 6 és 8 közt megtartott AnimeNEXT nevű rendezvényre New Jersey-be.
*Szintén amerikai animés rendezvényre ment fellépni a Crack 6 is, ami a Penicillin gitáros Chisato mellékprojektje. A kaliforniai FanimeCon-on (május 25-28) rajtuk kívül szerepelt még pár más japán előadó is, mégpedig a ZZ, a Mechanical Panda, valamint az énekesnő Mari Iijima.
*A kilencvenes évek közepén alakult Transtic Nerve és egy D&L néven futó kis indies vk banda közösen lépett fel május 28-án a Los Angeles-i Knitting Factory klubban. Az első 500 jelentkező ingyen mehetett be a koncertre, aminek a célja elsősorban a csapatok amerikai bemutatása volt. Hogy ez mennyire volt sikeres, arról egyenlőre semmi hír.
*A PSC kiadó új részleget indított Indie PSC néven, ahova, amint az a névből sejthető, kisebb zenekarokat szerződtetnek, melyek közül az első kettő a Screw és a SuG lett.
*Kazuya, a Fanatic Crisis volt gitárosa Bounty néven alapított új csapatot egy Aoi nevű énekessel közösen.
*A kissé fura, Marlboro star nevet pedig a CELLT volt gitárosa és dobosa választotta új zenekarának, de nem ez az egyetlen furcsaság velük kapcsolatban: a hivatalos oldalukon is csak ők ketten szerepelnek tagként, vagyis jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy a zenekarnak nem lesz énekese. Kiadvány egyenlőre nincsen tervben, első koncertjüket viszont június 20-án adják majd, tehát legkésőbb akkor kiderül majd, hogy tényleg instrumentális zenét játszó csapatról lesz-e szó.
*Az újabb zenekarok legigéretesebbje kétségtelenül a The Studs (Yukino, Hibiki, aie, Daisuke)The Studs, akik már az elöző híradagban is szóba kerültek június közepi párizsi koncertjük kapcsán. A csapat énekese a tavaly feloszlott Kagerou-ból ismerős Daisuke, a másik három tag pedig a nagoyai vk színtér legnagyobb nevei közül került ki: aie - gitár (ex-Lamiel, kein, Deadman), Yukino - basszgitár (ex-kein, Deadman, Gullet) és Hibiki - dobok (ex-kein, Blast). Első mini-album-uk június 13-án jelenik meg 'studs' címen független kiadónál, de a Free Will forgalmazásában.
*Három újabb zenekar is leszerződött az utóbbi időben a Gan-Shin-hez és természetesen mindegyiküktől hamarosan meg is jelenik egy-egy album: a SID-től nem a legutóbbi lemez, hanem az eggyel korábbi, 2005-ös 'hoshi no miyako' jön majd ki júniusban, a Rentrer en Soi második, tavalyi CD-je augusztus 24-én, a Girugamesh debütlemeze, a '13's Reborn' pedig május 25-én kerül majd a boltokba Európában. Emellett a német cég egy klasszikust, a L'Arc~en~Ciel 1993-as első albumát, a Dune-t is megjelentette május 18-án.
*Közben a szintén német Trisol kiadó is egyre inkább belefolyik a vk témába: egyik legutóbbi kiadványuk az új Moi dix Mois lemez volt. A limitált verzióban, speciális díszes verzióban is kiadott 'Dixanadu' április 20-án jelent meg, kiegészítve a legutóbbi MDM kislemezzel, a 'Lamentful Miss'-el.
*A tavaly, a dobosuk kiszállása után pihenőpályára állt Luvie újra aktiválta magát. Ruvie név alatt, új dobossal működnek tovább és július 25-én hozzák majd ki első mini-albumukat az új felállásban.
The Candy Spooky Theater (Peggy, Jack Spooky, Zull)*Pont mikor nemzetközileg is egyre inkább kezdtek beindulni a dolgok a The Candy Spooky Theater házatáján (elég csak a május 20 és 22 lefutott amerikai turnéra, vagy az Orkus-os címlapra és cikkekre gondolni), a gitáros Zull bejelentette, hogy közös megegyezéssel otthagyja a zenekart. A maradék tag remélhetőleg viszi majd tovább a zenekart, de egyenlőre nem tudni semmi biztosat ezzel kapcsolatban, azt leszámítva, hogy egy időre felfüggesztik a működésüket.
*A The Pumpkin Head június 15-én oszlik fel. Nem kár értük.
Aikaryu*Sokkal inkább sajnálatos a visual kei-t brutálmetállal keverő Aikaryu felszolása, aminek az oka, hogy a dobos (és alapítótag) ULI sajnos nem épült fel teljesen a zenekar tavalyi súlyos balesete után és így nem igazán tudja folytatni a zenélést. Az utolsó július 15-én tartott koncertjükön azonban ennek ellenére ő játszik majd a zenekarban.
*Több ilyen-olyan formában elkövetett projekt után közös zenekart alapított a visual kei színtér két meghatározó figurája, az énekes Kamijo (ex-Lareine, New Sodmy) és a gitáros Hizaki (ex-Sulfuric Acid, Schwardix Marvally). A csapat neve Versailles lesz, ami ismerve Kamijo előéletét (a Lareine alapkoncepciója jórészt a hírneves Rose Of Versailles című mangán alapult) csöppet sem meglepő. A zenekar másik két tagja a volt Sugar Trip és Alively Sanctuary dobos YUKI és a Hizaki előző zenekarából (Hizaki Grace Project), nomeg persze a Jyakura-ból ismert basszgitáros You lesz (aki most már Jasmine You néven szerepel).
*A Sulfuric Acid egy másik volt tagja, a Sequence Records kiadót is vezető Tomozo szintén új csapattal bukkant fel. A Black:List néven futó banda első kislemeze Desperate címen jelenik majd meg június 15-én.

- 07.05.09 -

*Egyenlőre még csak előzetesnek: a tavaly decemberben Budapesten is járt Euthanasie immár új néven, Gothika-ként tér vissza hozzánk szeptember 14-én, pénteken. Ami egyenlőre biztos: a helyszín újra a Kék Yuk lesz és újfent kéttermes afterparty követi majd a koncertet, de várhatóak meglepetések is. Részletek később.
*Az elejére egy szomorú hír: a várva-várt európai Zeni Geva turné nem sokkal indulás előtt privát (családi) okok miatt sajnos le lett mondva. Remélhetőleg a pótlásra még idén sor kerül.
*A fenti turné egyik állomása az osztrák Krems városban megrendezett Donau Festival lett volna, ahol azonban - rengeteg más kiemelkedő nemzetközi zenész és együttes mellett - még így is volt két japán fellépő: április 30-án a Boredoms zárta a fesztiválprogramot, elöző nap pedig Taeji Sawai játszott a főépület Lounge részében.
Ghost*A májusra jutó turnék közül messze a legizgalmasabb és különlegesebb az 1984-ben alakult, a nemzetközi prog-rock / pszichedelikus-rock színtéren is kultikus tiszteletnek örvendő Ghost hosszú, tizanhárom állomásos európai körútja, mely a hónap elején indult, és amely az egész kontinenst végigszeli, Törökországtól
Írországig. Többek közt fellépnek a legjelentősebb rock-fesztiválok egyikén, az angol All Tomorrow's Parties-on is, hozzánk legközelebb pedig most pénteken, a bécsi Szene klubban játszanak majd.
*A közeljövőben két másik érdekes koncert is lesz Bécsben: a kisérleti zenékben utazó Aki Onda május 28-án az ORF-Radiokunsthaus vendége lesz, a balkáni zenét játszó (de természetesen szintén japán) Cicala mvta pedig június 14-én a Dunán, az Urania előtt horgonyzó hajón lép majd fel.
*Ami pedig hazai vonatkozású hír, de a frissítések elmaradása miatt kimaradt: április 7-én újra ellátogatott hozzánk a japán hard-techno guru Takaaki Itoh, aki már korában is több alkalommal (többek közt 2002 decemberében) tiszteletét tette Budapest-en. Most a régebben Freeport néven futó Orange Club-ban lépett fel a Dark Tech Night II rendezvényen (az ott elhangzott szett pedig letölthető szervezők oldaláról.)
*Szintén elektronika, de (sajnos) 54 Nude Honeysmár nem hazai pálya: Numanoid (ami nem más, mint a japán goa színtér egykori nagymesterének, Tsuyoshi Suzuki-nak jelenlegi alteregója) május tizedikén Berlinben játszik, majd a következő két nap Svájcba látogat el.
*Mindenki kedvenc feszes bőrruhás garage-rocker csajbandája, vagyis a 54 Nude Honeys szintén Európában portyázik, de ők sajna csak a franciákig jutnak el (egy kis Svájci kitérővel fűszerezve), ott ellenben majd egy tucatnyi koncertet adnak május 11 és 28 közt.
*A Metalchicks pedig, amelyben Yuka Yoshimura (OOIOO, ex-DMBQ) és suGar Yoshinaga (Buffalo Daughter) játszik még április 28-án, az olaszországi Udine-ben megrendezett Far East Film Festival-ra ugrott be egy koncert erejéig.
Motocompo*A Bespa Kumamero és társaik februári látogatásáért is felelős angol It Came From Japan! szervezőgárda újabb előadókat visz el a szigetországba május közepén. A mostani turné felállása: Miami (korábban Amerikában is járt női electro-pop duó), Levelload (közös, angol-japán pop-punk csapat), valamint a főbanda, az újgenerációs japán new wave legenda, a Motocompo, akik annak idején a Polysics-el eggyütt indultak.
*Az új lemezét áprilisban az egyik legjelentősebb ska kiadónál, a német Pork Pie-nál kiadó ska-core banda, a Dallax május 17-én indul majd egy közel egy hónapos kőrútra a kontinensen, főleg Németországra koncentrálva, de azért eljutnak még a spanyolokhoz, lengyelekhez, hollandokhoz, franciákhoz, nomeg a svájciakhoz is.
*Ezzel részben egyidőben egy black metal banda, az Abigail pedig Finnországba látogat el egy öt állomásos mini-turnéra.
J-Shock 2007*Mindeközben természetesen továbbra is egyre több és több visual kei csapat látogat el Európába. A legnagyobb szabású rendezvény Köln-ben lesz, ahol június 23-án három, először a kontinensre látogató csapat, az AnCafe, a Girugamesh és a bis lép fel közösen a J-Shock néven futó, többek közt a Gan-Shin, a NeoTokyo, az AnimaniA és a Gothic magazin által is támogatott rendezvényen.
*A kétnapos bonn-i AniMagic rendezvényen a már korábban bejelentett Plastic Tree mellet fellép Miyavi is. Míg Ryutaro-ék 28-án szombaton szere4pelnek majd, addig Miyavi vasárnap ad koncertet.
*A PlasmaJet júliusban tér vissza és míg tavaly, első látogatásuk alkalmával, csak Svédországban léptek fel, most két újabb ottani koncert mellett egy fellépés erejéig leugranak Madrid-ba is.
*Az Anti Feminism és a Hagakure szintén közösen tér vissza, a tervek szerint június végén, de a turnédátumokról egyenlőre semmi biztosat nem lehet tudni.
*Alakul a szintén június végén startoló DéspaisRay turné is, egyenlőre négy állomásnál tartanak, köztük egy spanyol és három skandináv dátummal.
*Az eddig ismert dátumok mellé becsúszott mégegy koncert a Dir en grey turnéba: augusztus 12-én egy lengyel fesztiválon játszanak majd Katowice-ben.
*A The Studs, az egyik legizgalmasabb új visual kei / JRock banda (amelyben volt Kagerou, Deadman, Gullet és Blast tagok zenélnek, és akikről a következő híradagban lesz bővebben szó) egyik legelső koncertjét Európában, pontosabban Párizsban adja, ahol június 16-án lépnek majd fel a La Maroquinerie klubban. Debüt mini-albumuk szintén megjelenik Európában is, a Gan-Shin gondozásában és június közepén kerül majd a boltokba.
*A Blood legközelebb augusztusban játszik Európában és Orosz-, Svéd-, valamint Finnország mellett 24-én Bécsben is játszanak az AniNite'07 néven futó animés rendezvényen.

- 07.03.28 -

*Az elejére a legfontosabb hír: április 22-én a Vörös Yuk-ban ad koncertet a Gram∞Maria és ezzel első ízben látogat el visual kei zenekar az országba. A 2003-ban alakult együttes most másodszor jár Európában: tavaly októberben Lengyelországba léptek fel, most pedig egy, a jelenlegi állás szerint négyállomásos mini-turnéra térnek vissza. Az első koncertet Németországban adják április 14-én a ConTopia nevű rendezvényen, ezt két lengyel fellépés követi 20-án és 21-én, majd pedig Budapest vasárnap. A leginkább dallamos metal felé hajló számaikból a myspace oldalukon lehet meghallgatni párat előzetesként, valamint ide klikkelve a hazai koncertről lehet megtudni minden szükséges információt. A belépő 2500 forint lesz, a koncert után pedig természetesen hajnalig tartó JRock / visual kei / japán goth & industrial afterparty is lesz, a Nippon Shoxx bulikban megszokott DJk prezentálásában.
*A Gram-Maria varsói fellépésén egy másik, nemrég alakult visual kei banda is tiszteletét teszi. Az Európában most mindössze ezt az egy koncertet adó Nigatsu Sanjuugo nichi (2:35) tagjai közt jópár ismerős arcot találhatunk: az újonc énekes Naoto mellett ott van a gitáros Masaki (aki a Celia'xeno-ban még Yumeha néven futott), a basszeros Shiyu (DEViL KiTTY), de leghíresebb közülük kétségtelenül a dobos Mikage, aki korábban olyan csapatokban fordult meg mint a Babylon, az Ezequl és a Kisaki Project.
*A német ConTopia rendezvényen sem a Gram-Maria lesz az egyetlen vk zenekar: itt a már sokadszor erre látogató Celestial le Ciel lép még fel, akik emellett még Bécsben is adnak egy koncertet, a Vienna Unplugged nevű klubban 15-én. Egyes források még egy 13-i varsói koncertről is szólnak, de erről egyenlőre semmi biztosat nem lehet tudni.
*A korábban is már több turnét leszervező német Rock:Identity cég újra hallat magáról: májusban az Ayabie látogat el Európába és ad hét koncertet öt különböző országban (Német-, Spanyol-, Svéd- és Finnország, valamint Hollandia) a Plastic Tree pedig szintén az ő szervezésükben Bonn-ban játszik majd július 28-án egy AniMagic néven futó animés rendezvényen.
*A most már Gothika néven futó, de decemberi pesti koncertjük idején még Euthanasie-ként ismert electro-goth csapat április 24-én kezdi meg újabb, ezúttal kilenc állomásos turnéját, ezúttal Európa északi és keleti részére koncentrálva. A skandináv oszágok mellett Litvániában, valamint Orosz- és Lettországban is koncerteznek majd, nyáron pedig az augusztus 9 és 12 közt megtartott holland Summer Darkness Festival-on szerepelnek.
*A DéspairsRay is visszatér és a Tuska Open Air fesztiválon lép fel Helsinki-ben, Finnországban valamikor június 29 és július 1 közt. Részletek később.
*Úgy tünik véglegesedtek a Dir en grey dátumok is, és mint kiderült az eddigi legkomolyabb európai koncertsorozatát nyomja majd le idén a zenekar, összesen nyolc helyszínt érintve és Németország mellett Angliát és Skandináviát is becélozva. Pontosabb infók, csakúgy mint a többi turné esetében, most is az eseménynaptárban találhatóak. Emellett a banda, a tavalyi Korn-nal közös USA turné után idén május 11 és június 28 közt, harminc koncertet adva a Deftones előzenekaraként járja végig a kontinenst, vagyis úgy tünik végleg sikerült megszilárdítaniuk a helyüket az amerikai piacon.
Mad3*A napokban két kiemelkedő, a maga műfajában helyi legendának számító japán zenekar is járja a kontinenst: a new-wave / electro-pop vonalon mozgó Papaya Paranoia Cseh- és Lengyelországot járja be, de egy koncertre Szlovákiába is elugrottak, a retro garage-rock / surf-rock trió, a Mad3 pedig Európa nyugati felén bóklászik és Angliában, Franciaországban és Hollandiában adnak egy sor koncertet március végén / április elején.
*A francia Wasabi Records kiadó megjelenteti az utóbbi időben a Nana sorozatnak köszönhetően nemzetközileg is egyre közismertebb Olivia és Anna Tsuchiya néhány kislemezét és albumát. A kiadó korábban Kokia és Akino Arai lemezeit is kiadta, akik koncertezni is eljutottak Európába, ami talán némi esélyt ad arra, hogy a két pop-rock vonalon mozgó énekesnő is esetleg elkeveredjen errefele pár fellépés erejéig.
*Közel háromévnyi kihagyás után tér vissza új kislemezzel az évtized elején felbukkant kiemelkedően tehetséges énekesnő Onitsuka Chihiro, aki elsőorban lassú balladáiról és különleges hangjáról ismert. Az 'everyhome' címen futó kiadvány május 30-án lát napvilágot, de még erre az évre be van tervezve egy új album is.
*A Do As Infinity feloszlása után sikeres szólókariert kezdő Tomiko Van filmszerepet vállalt a Heat Island című, ősszel bemutatásra kerülő filmben, melyben egy másik zenés, az AAA tag Naoya Urata is felbukkan majd.
*Angela Aki az utóbbi időben befutott fiatal pop-énekesnő rövidesen megházasodik. A férjről nem lehet semmit tudni, azt leszámítva, hogy szintén a zeneiparban dolgozik és már híressé válása előtt is együtt dolgozott Angela-val.
*A Kikoro pop-duó egyik fele, Tamashiro Chiharu augusztusra várja második gyerekét, emiatt a zenekar, néhány kisebb megmozdulást leszámítva egy időre felfüggeszti a tevékenységét.
Utada Hikaru és Kiriya Kazuaki*Amilyen hirtelen házasodott meg a japán pop egyik legsikeresebb énekesnőjének számító Utada Hikaru négy és fél évvel ezelőtt, ugyanolyan meglepetésszerű hírként ért mindenkit a március másodikán bekövetkezett válásuk. Az ex-férj Kiriya Kazuaki aki házasságuk előtt és alatt több lemezborítót és videóklippet készített az énekesnőnek, egyébként leginkább 'Casshern' című science fiction filmje révén vált ismertté. A válás oka egybehangzó források szerint a kettejük közti kommunikációs problémákra vezethető vissza, valamint Utada nemzetközi karrierépítési próbálkozása miatti különösen zsúfolt életvitelére. Mindeközben az énekesnő szülei, akik mindketten a japán zeneipar jelentős alakjai voltak a saját idejükben, szintén elváltak... 1981 óta immár hetedszer(!).
*Az EXILE pop-csapatban megüresedett helyre kihirdetett tagválogatás döntőjének selejtjei, pontosabban öt, végülis nem kiválasztott jelölt Dreamers néven alakított együtt új együttest, amivel az amúgyis igencsak telített boyband piacra próbáltak betörni, de a siker egyenlőre elmaradt, legalábbis a március elején megjelent debütkislemezük eléggé vaskos bukásnak bizonyult.
*A Morning Musume mögött álló Tsunku Kago Ai (ex-Morning Musume)láthatólag célba vette a kínai piacot és a folyamatosan változó felállású lánycsapatba a két új tag Li Chun (19) és Qian Lin (16), akiket egy Kínában tartott tehetségkutatón választottak ki. Japánban szerencsére egyre inkább alábbhagy a kistini-lányzenekar hisztéria, mely évekig rondította a toplistákat, így végülis logikus lépés volt új piacot keresni a csiricsáré és többnyire látványosan tehetségtelen lányok számára. Ide kapcsolódik az a hír is, hogy a csapatból májusban kilép a jelenlegi vezető, Hitomi Yoshizawa-t (aki 21 éves korával már valószínüleg túl idősnek számított), de aggodalomra semmi ok, mivel egy Mitsui Aika nevű 14 éves lány személyében már megvan az új hazai tag is. A Hitomi-val egyidőben csatlakozott Kago Ai-t pedig kirúgták a Hello!Project-ből (melynek a MoMusu is része). Már korábban is felfüggesztették a tagságát, miután nyilvánosan dohányzáson kapták és ez ismétlődött meg most, ráadásul pont miközben a visszatérését készítették elő. Az újabb eset után azonnal szerződést bontottak vele és a 17 éves Ai ezzel valószínüleg végleg eltünt a szórakoztatóipar süllyesztőjében.
*Az indie-rock színtér egyik legnépszerűbb bandáját, a Quruli-t négy év közös munka után otthagyta a gitáros Omura Tasshin.
*Miután három hónapja The Mopsrákot diagnosztizáltak nála, március közepén elhunyt Suzuki Hiromitsu az 1967-ben alakult The Mops egykori énekese. A zenekar a hatvanas évek végén pár év alatt lefutó, nyugati beat zenék ihlette GS (Group Sounds. bővebben itt) mánia alatt tünt fel, de hamarosan kiemelkedtek az átlagból, köszönhetően kisérletező hangzásuknak és a zenéjükben egyre nagyobb teret kapó pszichedelikus rock elemeknek, melyeket Japánban ők ismertettek meg a szélesebb közönséggel. Miután, a többi GS bandát jóval túlélve 1974-ben feloszlottak, a volt énekes sikeresen váltott szinészi pályára és számos filmben és tv-sorozatban szerepelt, valamint egyéb televizíós műsorokban is gyakran bukkant fel. Hatvan éves volt.
*A kiválló tokiói metal-core banda, a Crystal Lake basszgitárosa, Jog, kilép a zenekarból március végén. Szerencsére a csapat folytatja tovább nélküle is és teljes erőbedobással keresik a helyére az új tagot.
Gisho (ex-Penicillin)*Megbomlik a visual kei műfaj egyik nagy túlélőjének számító Penicillin 1993 óta stabil felállása: a zenekart az aktuális turné vége után, vagyis május 20-án otthagyja a basszusgitáros Gisho. A döntésnek a hivatalos bejelentés szerint személyes okai vannak, de a többiek egyben arról is biztosították a rajongókat, hogy a zenekar működését nem befolyásolja majd a sajnálatos esemény.
*Végre felbukkant némi információ a tavaly júliusban már említett Shazna újjáalakulásról: visszatérő kislemezük 'kokoro' címmel jelenik majd meg április 25-én, amit három koncert követ május elején a tokiói Maguro Rock May Kan klubban és remélhetőleg még idén megjelenik egy teljes album is a kilencvenes évek visual kei színterének egyik legérdekesebb és legemlékezetesebb képviselőjeként számon tartott csapattól.
*A nemrég feloszlott Isabelle (vagyis a Psycho le cému-ból ismert Seek és Aya zenekara) tovább folytatja szinte változatlan felállásban Mix Mix Speaker's Inc.Speaker's Inc. néven, mindössze annyi különbséggel, hogy a korábban különböző tökismeretlen bandákban ügyködő Yuki személyében új énekesük van, valamint, hogy az Isabelle-re jellemző relatíve visszafogottabb kinézet után itt visszatértek a Plc-re jellemző eszement kosztümökhöz.
*A szólókitérőket tevő Janne Da Arc tagok közül a gitáros You az első akiknek terveivel kapcsolatban valami konkrétum bukkant fel: a szokásos bevezető kislemezeket kihagyva rögtön albumot ad majd ki, mely június 20-án kerül a boltokba és természetesen a promóció egy rövid turnéval is meg lesz majd támogatva.
The Piass (Tetsuya & Takayuki)*Az egyébként is finoman szólva zavaros előéletű The Piass felállásában pár év nyugalom után újabb kavarodások támadtak. Először még februárban érkezett a hír, hogy végre csatlakozott hozzájuk egy énekes, így a posztot (még 2002-ben!)  ideiglenesen átvevő Takayuki végre újra a gitárosi teendőire tud majd koncentrálni. Az új tag Tetsuya március 25-én lépett fel először velük, azonban már március 5-én kikerült a hivatalos oldalukra a hír, hogy a dobos Shizuki és a basszgitáros Ruiji a standard és semmitmondó "nézetkülönbségek" okra hivatkozva kiszáll a csapatból, mely így mostantól mindössze két hivatalos taggal, valamint session-zenészekkel működik majd tovább.
*Néhány minimális hírértékkel bíró indies vk info: a HeaRt megváltoztatta a nevét NEU-ra; ClearVeil néven új zenekart alapított a Clorcian, a Teddy és a Hybrid-Zombiez pár ex-tagja és oszlik néhány relatíve új és szinte teljesen ismeretlen vk banda: az Amaterase, a Gift, a Hysteric és a Gyackmen.
Jils (Yukiya, Shunsuke, Ichiro)*Sokkal fontosabb és sajnálatosabb hír, hogy az 1999-ben alakult, a színtér legendás alakja, a volt D=SIRE énekes Yukiya vezette Jils is feloszlik. Az okokról nincs hír, de a basszgitáros Ichiro nemrégiben elégedetlenkedett a szólóprojectjének fenttartott oldalon a zenekar által becélzott új irányvonal miatt, tehát lehetséges, hogy itt is zenei nézeteltérések vannak a háttérben. Utolsó kislemezük 'endroll' címen jelenik meg április 18-án.
Kinarura*Hasonlóan rossz hír a kenllre (avagy másik verzióban Kinarura) felszolása. A 2002-ben alakult, elvadult színpadi akcióiról hírhedt csapat május ötödikén, az Ikebokuro Cyber klubban lép fel utoljára közösen.
*A Moi Dix Mois-ból való távozása után a Hizaki Grace Project-ben felbukkanó énekes, Juka március 28-án adja ki első szólókislemezét, melynek a producere Hizaki és (az ex-Lareine vezér) Kamijo lesz, vagyis a hangzásban valami hasonló várható a Grace Project pár hónapja megjelent és kiemelkedően jól sikerült 'Dignity of Crest' című lemezéhez. Ide kapcsolódik az a hír is, hogy a Juka kislemez két fentemlítet producere (akik már a Hizaki Grace Project albumon is együtt dolgoztak) új, közös zenekart alapít, melyről egyenlőre nem sokat lehet tudni, azt leszámítva, hogy nyáron kezdenek el komolyabban dolgozni, első koncertjüket pedig június 24-én tartják majd Tokióban.
A klub bejárata*Hat évnyi működés után bezár a bécsi The Monastery klub, mely amellett, hogy a város goth és industrial központja volt, az odalátogató japán goth és vk zenekarok fellépéseinek is helyt adott. A középkori pincékben berendezett, párszáz fős, hangulatos klub fennállása alatt játszott itt a Blood, az Eve Of Destiny, a Calmando Qual, valamint a japán noise core legenda Melt-Banana. Nagyon nagy kár a klubbért, mert minden szempontból kiugróan jó hely volt, másrészt pedig így egyenlőre bizonytalan, hogy az osztrák szervezők találnak-e más, hasonlóan megfelelő helyet ahova el tudják majd hívni az esetleg errefelé koncertező japán vk és goth bandákat.

- 07.02.15 -

*Elejére szokás szerint az európai koncertekkel és turnékkal kapcsolatos hírek, melyekből most újra akad egy jókora adag: Az Aural Vampire és Calmando Qual turné időpontjaiban is volt egypár változás a legutóbbi híradag óta. A Calmando korábban hiányos turnédátumai úgy néz ki véglegesedtek, az Aural Vampire pedig mint kiderült, a Sins Of The Flesh-el közös koncertek után lenyom néhány önálló fellépést is, de persze újfent csak Németországra és Hollandiára korlátozva. Pontos dátumok és helyszínek mint mindig, most is az eseménynaptárban találhatóak.
*A Calmando Qual turné Baal-al közös koncertjein is szereplő Sisen február másodikán Párizsba látogatott és a 'Tokyo Decadance in Paris' néven futó rendezvényen bukkant fel mint DJ.
*A Balzac turné Mucc nélküli része némileg módosult: a holland koncert elmarad, ellenben április kilencedikén Bécsben, az Arena-ban lép fel a zenekar. Emellett március hatodikán jelenik meg Németországban egy új, Bela B-vel közösen készített Balzac kislemez, melyen a Die Ärzte punk-rock banda dobosaként is ismert Bela-val egymás számait dolgozzák fel.
*Az új lemezét nemrég kiadó Dir en grey úgy néz ki idén augusztusban ejti meg idei európai látogatását és eddig Dir en greyhárom fesztiválfellépésről érkezett hír. Az első ezek közül 4-én a Wacken Open Air lesz Németországban (melyen korábban a Mucc és a DéspairsRay is szerepelt), majd a finn Ankkarock Festival következik (ahol ők az első bejelentett fellépők), végül irány újra Németország és az inkább goth/dark-rock és industrial vonalon mozgó M'era Luna Hildesheim-ben. A zenekarhoz kapcsolódik a hír, hogy a bennfentes olvasók a múlt havi magyar PopCorn lapjain megdöbbenve fedezhették fel Kyo-t. Egy, a német verzióból fordított, metal- és rockbandák színpadi sokker akcióit taglaló erősen butuska cikkben szerepelt a Dir en grey is, a Kyo akciói miatt az amerikai turnéjuk alatt kirobbant állítólagos botrányok kapcsán.
*Megvannak a dátumok az elöző híradagban már említett áprilisi Zeni Geva turnéhoz és jelenlegi állás szerint összesen tizenhét koncertet ad a zenekar kilenc különböző országban. Hozzánk legközebb április 20-án (Graz) és 21-én (Zágráb) jutnak
*A nálunk is többször járt DJ Krush január közepétől egy hónapig ismét Európában turnézott, azonban most sajnos nem jut el mifelénk, hanem megmaradt a kontinens nyugati és déli részén.
Bespa Kumamero*Jóideje ment már a híresztelés a techno-pop szerűségben utazó Bespa Kumamero európai látogatásáról és most februárban végre erre is sor kerül: a zenekar február 15 és 21 közt Angliában turnézik két másik japán előadóval, a Tokyo Pinsalocks nevű háromtagú indie-pop csajbandával és a japán származású, de Angliában élő Sonic Dragolo néven futó egyszemélyes electro-pop projekttel közösen. A turné mögött álló cég, az It Came From Japan már jóideje szervez hasonló eseményeket részben electro/new wave, részben pedig punk és garage-rock vonalon mozgó japán zenekarokkal és korábban többek közt olyanokkal dolgoztak, mint a Guitar Vader, Papaya Paranoia és a Mika Bomb.
*A
Celestia Le ciel is majdnem újra koncertezett Európában április elején, azonban a németországi Bonn-ba tervezett AnikiCon néven futó animés mega-rendezvény ahol szerepeltek volna végülis a hivatalos információk szerint érdeklődés hiányában (!!) elmarad.
*Miután a Head Phones President tavaly lenyomott pár koncertet az USA-ban, most Európóba látogatnak, pontosabban Svédországba két fellépés erejéig.
*Február végétől az Electric Eel Shock is újra turnézik, Európában, de ők mondjuk folyton, tehát ennek nincs sok hírértéke. Egyenlőre tőlünk messze-messze járnak, de még alakul a turnéprogram.
*Utóbbi időben majdnem minden híradagba jut valami Acid Mothers Temple-hez kapcsolodó info és ez most sincs másképp. Az AMT kollektíva vezetője, Makoto Kawabata január végén újra Európában turnMakoto Kawabataézott és kilenc koncertet adott, részben szólóban, részben pedig a francia gitárossal, Jean-Francois Pauvros-szal együtt, akivel tavaly adták ki harmadik közös lemezüket. A nagyrészt Franciaországra koncentráló turné egyik párizsi állomásán felvétel is készült, tehát valószínüleg a negyedik lemez sem várat sokat magára. Mindeközben a munkamániás Kawabata még egy másik projektbe is beszállt: a háromtagú Andromelos-ban, ahol gitáron és orgonán játszik, az AMT & The Cosmic Infero-ból ismert, volt Ghost tag dobos Okano Fuotshi lesz a társa, valamint Yamazaki Maso, aki Masonna név alatt az egyik legextrémebb zajzenei előadóként vált közismertté, de az utóbbi években több inkább space- & prog-rock felé hajló zenekart is alapított (Space Machine, Acid Eater, stb). Az Andromelos első, cím nélküli lemezét egy finn kiadó, az Ektro Records adta ki még tavaly novemberben.
Limited Express (has gone?)*Tavaly év végével feloszlott az elborult indie/kisérleti rockban utazó Limited Express (has gone?). A talán egy kicsit a Melt-Banana-ra emlékeztető, de náluk visszafogottabb, de egyszerre szétesettebb zenét játszó trió mindhárom tagja folytatja majd a zenélést különböző új projektekben.
*Egy szám erejéig összefogott a Polysics tag Hayashi, valamint a tavaly év lazán legjobb új japán zenekara, a
Vola And The Oriental Machine: az utóbbi várva-várt, április 11-én megjelenő első nagylemezén rejtett bónuszként szerepel majd a Waiting For My Food-ról ismert 'yume shindan' Hayashi által összehozott remixe.
*A Vola-hoz hasonóan Number Girl utódzenekar Zazen Boys-t otthagyja a basszgitáros Hidekazu Hinata (aki egyébként a Straightener-ben és a Fullarmor-ban is játszik), hogy új együttest alapítson két másik közismert zenészel: Tatsuya Nakamura (Losalios, ex-Blankey Jet City) igazi élő legenda, Tabu Zombie pedig a funk felé hajló, az utóbbi időben nagyon felkapott (és nagyon jó) Soil & "Pimp" Sessions tagjaként került a köztudatba. Egyenlőre nem sokat tudni arról, hogy mihez fognak együtt, de ilyen nevek mellett gyakorlatilag garantált, hogy valami egészen különleges produkció kerül majd ki a kezeik közül.
*Kezd összeállni az évről évre Texas-ban megrendezett SXSW fesztivál fellépőlistája, mely a világ egyik legnagyobb nemzetközi független zenei rendezvénye, mely többek közt arról is ismert, hogy mindig különleges figyelmet fordítottak a japán zenekarokra. Ez idén sincs márképpen és már most, az előzetes lista alapján is borzasztó erős névsort sikerült összehozniuk, melyben sok más mellett olyanok találhatóak, mint Go!Go!7188, HY, GitoGito Hustler, Kiiiiiii, Boris, Metalchicks, Luminous Orange, Oreskaband és a Zoobombs.
Libraian (Taka és Hiro)*Az év elején feloszlott La'cryma christi két volt tagja, az énekes Taka és a gitáros Hiro új zenekart alapított Libraian néven. Első kiadványuk két, fotóalbummal kiegészített mini-album lesz, melyek március 14-én jelennek meg, 'Gold' és 'Silver' címen.
*Kanaetai néven alapított új zenekart az Izabel Varosa ex-énekese, Hikaru és az Aile két volt tagja. A stílus, ahogy az a tagok előéletéből megtippelhető, oshare-kei.
*A volt Lareine tag Emiru új zenekart indít, de azt leszámítva, hogy a hírek szerint már a közeljövőben koncertezni kezdenek semmi mást nem lehet róluk tudni egyenlőre.
*A Janne Da Arc tagjai egy időre szünetelteik a közös munkát, mert hirtelen mindegyikük rájött, hogy neki most szólóznia kell. Igéreteik szerint azonban csak rövid kihagyásról van szó és idővel majd folytatják a közös minkát.
*A szünetelő (feloszlott? fene se tudja követni) Phantasmagoria gitárosa, Iori felcsap énekesnek, legalábbis egy február második felében megjelenő és csak koncerteken kapható szólókislemez erejéig. Azt egyenlőre nem tudni, hogy ez csak egyszeri kitérő marad a részéről, vagy folytatása is lesz.
*Kezdenek teljesen követhetetlenné válni a Himitsu Kessha Codomo A felöl érkező hírek. Múltkor még a zenekar időleges leállásáról volt szó, majd nem sokkal később kiderült, hogy a dobosuk, Dai kiszáll a csapatból személyes okok miatt, erre most meg bejelentették, hogy a Dokusatsu Terrorist basszgitárosa Aya csatlakozik hozzájuk március végén, tehát akkor úgy tünik, hogy (szerencsére) mégis aktívak maradnak.
*Miután kilép a gitárosuk és basszerosuk, február 18-án feloszlik a Celia'xeno, egy nappal korábban pedig a G.O.Z VII áll le, ahonnan a zenei pályát feladó énekes távozik, de ők a tervek szerint keresnek új énekest és ha megtalálták a megfelelő embert folytatják majd a közös zenélést.
*Bizonytalanná vált az Oto-Oni sorsa, miután két tag (a dobos Minaguchi Tomohiro és a basszeros Higuchi Yuusuke) is otthagyja csapatot egy március 17-i koncert után.

- 07.01.20 -

*Bő négy év kihagyás után újraindul Japán egyik legsúlyosabb zenét játszó rockbandája, a Zeni Geva, akik nemzetközileg is hatalmas rajongótáborral rendelkeznek és több alkalommal végigturnézták Amerikát, Európát és Ausztráliát. Az utolsó, 2002-ben lezajlott koncertek után a zenekar két alapító tagja, a japán kisérleti-zenei színtér legnagyobbjai közé tartozó KK. Null és Mitsuru Tabata úgy érezte, hogy szükségük van egy hosszabb kihagyásra és azóta inkább szólómunkáikra és egyéb projektjeikre koncentráltak. KK. Null először tavaly, a budapesti látogatása Zeni Geva (Tabata, Null, Fujikake)alatt a soundofjapan-nak adott interjúban említette, hogy szóba került Tabata-val, hogy összeülnek próbálni és ha úgy érzik, hogy újra valami maradandót tudnak alkotni, akkor 2007-ben esetleg újraindítják a zenekart és szerencsére tényleg ez lett a dolog vége. A korábbi többszöri dobosváltás után úgy néz ki ez a pozíció is véglegesedett a háromtagú zenekarban és most is az a Masataka Fujikake ül majd a dobok mögött, aki a 2002-es leállás előtti pár évben. Egyenlőre még semmi konkrétum nincs lemeztervekkel kapcsolatban, de KK. Null munkatempóját ismerve erre sem kell sokáig várni, azonban már most szervezés alatt van egy áprilisi Európa-turné, melyről egyenlőre sokat nem lehet tudni, csak annyit, hogy fellépnek majd az április 19 és 30 közt megrendezett osztrák Donaufestival-on is. Mindeközben Tabata beszállt egy Godman nevű, az Acid Mother Temple kollektívához köthető zenekarba is, miután Takayuki Enomoto, az eredeti basszgitáros privát okok miatt ott kellett, hogy hagyja a csapatot.
*A decemberben nálunk is fellépett Euthanasie, az európai turné során felmerült szervezési problémák miatt nevet váltott Gothika-ra. A dolog háttere annyi, hogy elsősorban német nyelvterületen problémáztak a koncerttszervezők az Euthanasie név miatt és a tagok úgy döntöttek, hogy inkább váltanak, hogy a következő turné alatt ne legyenek ilyen gondok. Erre az évre egyébként két európai turnét is terveznek, egyet tavasszal a kontinens északi felére, majd később egy másikat Európa egyéb részeibe, melybe remélhetőleg újra beleesünk majd mi is.
K Dub Shine & DJ Oasis*DJ Oasis és K-Dub Shine újabb közös formációt indított Radio Aktive Projekt néven. A japán hip-hop színtér két meghatározó alakja még a kilencvenes évek elején bukkant fel a King Giddra tagjaként, majd annak leállása után mindketten szólókarriert kezdtek, de azóta is rendszeresen dolgoztak egymás lemezein és most újabb furcsa stílusgyakorlataik kipróbálására hozták létre ezt a projektet, melynek első kislemeze december 13-án jelent meg.
*DJ Kentaro elöző híradagban is említett európai kiruccanása végülis hosszabb lesz és nem két, hanem három helyen szerepel Franciaországban, valamint utána még Angliába is átugrik két fellépés erejéig.
*Úgy tünik a márciusi Baal / Calmando Qual / DJ Sisen turné is az újabb Astan szervezte DJ SisenBaalesemények sorsára jut és mindössze néhány német koncertre korlátozódik. A mini-turné 16-án kezdődik Berlinben, majd a következő két nap a Drezda közeli Chemnitz-be, valamint Köln-be látogatnak el és ott véget is ér a nagyszabású körút. A Calmando Qual viszont még ezek előtt is lenyom egypár fellépést, először kettőt Spanyolországban, majd 14-én még egyet Varsóban, de sajnos hozzánk közelebb a jelenlegi infók szerint ők sem jutnak ez alkalommal.
*Március végén/április elején jár újra Európában a Mucc és a Balzac is, és az egyébként külön-külön futó turnéik négy német koncert erejéig összekapcsolódnak március 27 és 31 közt. Az új "Chaos From Darkism" című lemezét február 16-án Európában is kiadó Balzac turnéja egyébként most sajnos viszonylag rövid lesz és egy holland koncertet leszámítva nem mennek Németországon kívülre, a Mucc azonban Angliában, Francia-, Svéd- és Finnországban, valamint Svájcban is fellép. Pontos turnédátumok mint mindig most is az eseménynaptárban.
Gram∞Maria*A tavaly év vége fele elterjedt hírek szerint, úgy tünt, hogy feloszlik a nagyszabású, zeneileg sokszor erősen metal beütésű Gram∞Maria, azonban mint kiderült nem egészen ez a helyzet és habár a zenekar Japánon belül tényleg szünetet tart átmenetileg, azért az áprilisra tervezett Európai turnét a tervek szerint megtartják. Utóbbiról további részletek várhatóak rövidesen.
*Kana bő egy hónap múlva esedékes európai turnéja a korábban ismertekhez képest még kibővült egy március harmadikai müncheni fellépéssel is.
*Májusban három koncert erejéig Amerikába látogat a visual kei és goth színtér határán mozgó zenekarok talán legfurcsábbika, a Tim Burton filmjeit idéző The Candy Spooky Theater. Egyenlőre annyit jelentettek be, hogy a mini-turné az USA keleti partján folyik majd, azonban pontos helyszínek egyenlőre nem ismertek.
*A basszgitárosuk tavaly évvégi kilépése miatt meghatározatlan időre leáll a Himitsu Kessha Codomo A.
*Újabb tag hagyta ott a HeaRt-ot: a dobos Yuki a zenekar újévi koncertje után lépett ki, hivatalos verzió szerint zenei ellentétek miatt.
*Természetesen erre a hétre is jutott egy random indies-vk feloszlás: most a Brain Hacker volt a soros, akik tegnap este játszották utolsó koncertjüket a tokiói Meguro Rock May Kan klubban.
*A Trisol nevű német goth kiadó Európában is megjelenteti a Malice Mizer utolsó nagylemezét, a 'bara no seidou'-t, ráadásul a hét PV-t tartalmazó Cardinal DVD-vel kiegészítve. Szerencsére maximálisan tartották magukat a japán kiadás különleges kivitelezéséhez, olyannyira, hogy limitált verzióban az eredetihez hasonlóan díszes, kis könyv alakú tokban is beszerezhető lesz a lemez.
*Úgy tűnik, hogy a Morrie (Creature Creature)tavalyi év egyik nagy JRock szenzációjának számító Creature Creature a L'Arc~en~Ciel-ből ismert basszgitáros, Tetsu nélkül folytatja tovább, legalábbis a csapat utolsó pár koncertjén már nem ő szerepelt, hanem egyéb vendégzenészek. A hír mondjuk nem igazán meglepő azután, hogy Tetsu nemrégiben újra beindította szólókarrierjét, valamint végre talán a L'Arc~en~Ciel is újra aktivizálódik, tehát azokkal éppen eléggé elfoglalt lesz 2007-ben. Azonban, habár újabb Creature Creature kiadványról egyenlőre nincs hír, a zenekar láthatóan nem pihen és amellett, hogy koncerteznek időnként, februárban egy tv szereplésük is lesz, a közismert Hot Wave című beszélgetős zenei műsorban.
*Az évzáró pop-gálák legrangosabbikán, a DJ Ozma a Kouhaku-banKouhaku Uta Gassen-en okozott kisebbfajta botrányt DJ Ozma fellépése, azzal, hogy a háttértáncosnők közül páran olyan testszinű/mintájú ruhában voltak az 'Age Age Every Knight' előadásának végefele, mely miatt sok néző azt hitte, hogy meztelenek. Már a műsor alatt is rengeteg felháborodott hívás futott be az NHK tv-társasághoz és ez még tovább gyűrűzött a következő pár napban, olyannyira, hogy végül a tv-ben is hivatalos bocsánatkérésre került sor, valamint az NHK elnöke és az énekest futtató kiadó, a Toshiba EMI is sajnálatát fejezte ki a történtek miatt. Megjegyezhetnénk rosszindulatúan, hogy érthetőbb lett volna, ha Ozma minősíthetetlenül rossz zenéje miatt tör ki botrány, de mi természetesen nem teszünk ilyen rosszindulatú megjegyezéseket. Ozma egyébként a Kishidan nevű giccs-rock csapat énekeseként vált közismertté és tavaly debütált szólóban, érthetetlenül nagy sikert aratva.
*Hivatalosan is visszatért a Johnny's boyband gyárhoz tartozó NEWS akik tavaly áprilisban álltak le ideiglenesen, miután nem sokkal egymás után két tagot is alkoholfogyasztáson kaptak nyilvános helyen, ami a japán popidol-iparban a legtöbb esetben végzetes eseménynek bizonyul az érintettek karrierje szempontjából. Az esemény hatására kirobbant botrány miatt szönyeg alá sepert két tag nélkül hat tagúra fogyott csapat első fellése a Johnny's szilveszteri koncertjén zajlott le, további terveikről pedig bő egy hete, egy sajtótájékoztatón számoltak be.

- 07.01.04 -

*December 31-én lezajlott a két legfontosabb zenei évzáró Kiyoshi Hikawa az 'ikken' kislemez boritójánesemény Japánban, a Japan Record Awards (Nihon Record Taisho), valamint a Kouhaku Uta Gassen. Utóbbin, mint minden évben most is a férfi (fehér) és női (vörös) csapat "küzdött" a fődíjért, mint majd mindig most is az előbbi győzelmével, de ez szokás szerint most sem érdekelt senkit, a lényeg a fellépések többórás sorozatán volt, ahol az elmúlt év legnagyobb sikerei hangzottak el. Előbbin pedig a többéves papírforma után most nagy meglepetésre nem valamelyik aktuális pop-sztár, hanem a fiatal enkaénekes Kiyoshi Hikawa nyerte a fődíjat 'ikken' című dalával. Egyébként mindkét műsornak (a Kouhaku-nak meg főleg) továbbra is tart a többéves nézettségi mélyrepülése és a pár nappal szilveszter előtt adásba kerülő Music Station Super Live mint mindig, most is verte mindkettőt minden szempontból.
*Január 24-én a párizsi Batofar klubban, majd 25-én Lyon-ban lép fel a világhírű lemezjátszó-mágus DJ Kentaro, akinek a nevét akkor jegyezte meg végleg a nemzetközi hip-hop közönség, amikor 2002-ben megnyerte a legrangosabb DJ világversenyt. Kentaro új lemeze egyébként áprilisban jelenik majd meg a neves angol trip-hop/break-beat kiadó, a Ninja Tune gondozásában.
Tomoyasu Hotei*A nyolcvanas években a Boowy tagjaként befutott, azóta pedig sikeres szólókarriert folytató gitáros, Tomoyasu Hotei lesz az ötödik japán zenész aki meghívást kap az MTV Unplugged című műsorába. A Tokióban rögzített akusztikus mini-koncert január 31-én kerül adásba, és a hírek szerint külföldi vendégzenészek is közreműködnek majd benne (meg nem erősített források Jesus Jones-t és a tavaly Hotei-vel közös kislemezt is kiadó Brian Setzer-t emlegetik). A műsor első japán vendége a Chage & Aska duó volt még 1996-ban, őket pedig azóta Utada Hikaru, Hirai Ken és Yaida Hitomi követte.
*A teljesen értelmetlen névváltásokat eszközölő zenekarok egyre hosszabb sorához úgy néz ki csatlakozott a Calmando Qual is, akik a jövőben Twisted Clock néven futnak majd (elvileg csak Japánon belül, míg Európában továbbra is marad a régi név). Az egész ügy Calmando Qualkissé zavaros egyenlőre, főleg, hogy a csapat decemberben megjelent legfrissebb kislemeze is ugyanezen a címen jött ki, tehát ha valami tisztázódik akkor természetesen még visszatérünk a témára, főleg, hogy a márciusi Európa turnéjuk miatt egyébként is lesz még szó a zenekarról a közeljövőben.
*A korábban már részletesebben is tárgyalt január közepi/végi közös Anti Feminism / Hagakure turné kibővült egy francia dátummal is, vagyis a turné nem Belgiumban kezdődik majd, hanem a dél-francia Aix-en-Provence városban.
KuRt mínusz Tenten*Ahogy az elöző híradagban is említve lett, a KuRt-ből december végén váratlanul kilépett Tenten és mint azóta kiderült (és ahogy végülis valamennyire gyanítható volt) a zenekar úgy döntött nem próbálkoznak azzal, hogy új énekest találjanak a helyére, hanem inkább feloszlanak. Utolsó koncertjüket február 11-én adják majd a tokiói Takadanobaba Area klubban.
*Finoman szólva is meglepő módon az amerikai MTV2 csatornán futó nagymultú metal-műsor, a Headbangers Ball közönségszavazásán a Dir en grey 'saku' PV-je nyerte 2006 legjobb metal videója címet. A hangsúly a dolog közönségszavazás részén van, mert habár a Korn-nal közös turné kétségtelenül sokat dobott a banda népszerűségén, attól azért továbbra Kyo a 'saku' videójábanis igencsak távol vannak, hogy felvegyék a versenyt a népszerűbb amerikai zenekarokkal, ezért is gyanús némileg, hogy hirtelen megnyertek egy ilyen relatíve fontos díjat. Valószínűsíthetően az sem véletlen, hogy a műsorvezető a győztes kihírdetése előtt szabadkozott egy sort, hogy ha valaki elégedetlen lenne a végeredménnyel az ne őt, vagy a szerkesztőséget keresse, mert a döntés a szavazók kezében volt. Vagyis az eredménynek sokkal több köze lehet a fanatikus Deg rajongók tömeges szavazatmanupulációjához, mint a banda tényleges ismertségéhez és népszerűségéhez. Főleg, hogy úton-útfélen olyan felszólításokra lehetett akadni, mint például a következő: "Dir en grey's SAKU video has recentley been nominated for "Best Video of Head Bangers Ball 2006". All we need now is for all of you out there in cyber world to cast your vote. Tell your friends, family, loved ones and those who you can't stand." Természetesen jó, hogy a Dir en grey egyre közismertebb lesz, de nem biztos, hogy ez ilyen áron megéri, mivel az átlag néző szemében egy nyilvánvalóan irreális eredmény valószínübb, hogy inkább vált ki ellenérzést, mint érdeklődést, de ezt az elvakult rajongók nagy valószínűséggel soha nem lennének képesek megérteni.
*Szépen lassan érkeznek az információk Gackt és Yoshiki 2007-re tervezett, már korábban is említett közös projektjéről. SugizoA legújabb ezek közt, hogy az ötfősre tervezett csapatba megtalálták a gitárost, aki nem más lesz, mint Sugizo, aki a kilencvenes évek elején a visual kei alapzenekar Luna Sea tagjaként tűnt fel, annak feloszlása óta pedig szólóban, valamint The Flare nevű, 2006 feloszlatott zenekarával dolgozott. A bejelentést általános megdöbbenés fogadta, mivel nem könnyű elképzelni, hogy a két társától alapvetően különböző stílusban mozgó gitáros, hogy illik bele majd a képbe és ezzel még inkább elbizonytalanodtak a titokzatos projekt tervezett zenei irányvonalával kapcsolatos találgatások. A hírek szerint hamarosan fény derül a zenekar nevére, valamint a maradék két tag személyére is, tehát még garantáltan visszatérünk később is a témához.
Hidehiko Hoshino*Mikor a Buck-Tick 2004-ben hosszabb szünet tartott a zenekar öt tagja közül négyen szólómunkákkal, vagy projekt-zenekarokkal ütötték el az időt. Az egyetlen kivétel a gitáros / billentyűs Hidehiko Hoshino volt, aki most döntött úgy, hogy ideje külön is csinálnia valamit és dropz néven alapított zenekart, igencsak érdekes és igéretes felállással. Hidehiko megmaradt a régi hangszereinél és beszervezte maga mellé a már a B-T énekes Atsushi Sakurai szólóalbumán is dolgozó Cube Juice-t, aki az elektronikus kütyüket kezeli majd, valamint az angol énekesnőt, Kelli Ali-t. Ő a '90-es évek második felében tűnt fel a Sneaker Pimps nevű trip-hop banda élén, majd később szólózni kezdett, valamint többek közt olyanokkal dogozott együtt mint a funk-legenda Bootsy Collins, Marc Almond, valamint a nálunk is többször járt japán house DJ, Satoshi Tomiie. A zenekar lemeze április negyedikén jelenik majd meg 'Sweet Oblivion' címen és a standard kiadás mellett kijön 2 CDs, egy remixlemezzel kiegészített verzióban is.
*A volt Malice Mizer énekes Klaha, hosszas hallgatását megtörve, a hivatalos oldalán futtatott blogjának karácsonyi üzenetében utalt rá, hogy tervei szerint ez évben újraindítja 2004 végén félbehagyott szólókarrierjét.
*Újfent feloszlik pár visual kei indies csapat: a Madara (április 6-án), a Pablo Honey (február 3) és a Neverland (január 31).

Hír archívum:
2003.01-2003.07
2003.07-2004.04
2004.04-2004.12
2005.04-2005.12
2006.01-2006.12

2007.01-2007.12