+ HÍREK +

- 05.12.18 -

*2006 nem is kezdődhetne jobban koncertek szempontjából: februárban ellátogat hozzánk a japán zajzene legfontosabb alakja, Masami Akita, ismertebb nevén Merzbow. Egyenlőre még sokat nem lehet tudni a részletekről, de úgy néz ki, hogy a Kultiplex-ben lép majd fel a Making New Waves fesztivál keretében, a Fuck To The Music szervezésében. Amint bármi további infó birtokunkba kerül az természetesen azonnal felbukkan majd itt, valamint az eseménynaptárba is.
*Persze Európa más részein is lesznek érdekes koncertek szép számmal. Ami talán a legfontosabb, hogy januárban ellátogat Europába a nagoyai visual színtér legfontosabb zenekara, a 2001-ben alakult Deadman. A december közepén új nagylemezzel jelentkező csapat most jár első ízben a kontinensen és először Párizsban lépnek fel január 28-án (a No Sphere szervezésében), majd 29-én Frankfurt-ban a Batschkapp klubban. Utóbbi koncertet a Rock Identity szervezni, akikről korábban az idei Onmyouza turné kapcsán hallhattunk. A jegy elővételben 23, a helyszínen pedig 27 euró, kezdés 19:30-kor, kapunyitás egy órával korábban. Szintén ide kapcsolódik a hír, hogy a zenekar új lemeze, a "in the direction of sunrise and night light" december végén Németországban is kiadásra kerül. (klikk a jobboldali képre a flyer nagyobb verziójáért)
*Mindeközben úgy tünik, hogy miután az utóbbi egy-két évben egész szép számmal jöttek errefelé visual kei zenekarok, most végre kezd beindulni a JPop előadók európai térnyerése is. Míg Amerikában már jópár nagy név járt az elmúlt néhány éveben, hozzánk most látogat el először japán pop-előadó egy koncert erejéig, a többek közt néhány anime betétdalból is ismert Kokia személyében. Az énekesnő január 21-én, szombaton lép fel Párizsban az Espace Saint klubban. Kezdés délutáni gyerekmatiné időpontban, 17:00-kor. Szintén a koncert mögött álló, korábban a párizsi Ra:IN fellépés és az Onmyouza turné francia része révén köztudatba került Paris Visual Prod cég szervezi az elsősorban animékből ismert énekesnők messze legjobbjának, a többek közt a Macross Plus és a Lodoss zenéiből ismert Akino Arai párizsi fellépését. Ezutóbbi időpontja még egyenlőre nem ismert, tehát majd idővel, a pontosabb adatok ismeretében visszatérünk a témára.
*Szintén Európába látogat a leginkább a Psycho le cému low-budget változataként jellemezhető Imitation PoPs Uchuu Sentai NOIZ. A Plc anime ihlette jelmezei helyett inkább a számitógépjátékok világát előnyben részesítő zenekar február 25-én Belgiumban játszik, majd egy nappal később Párizsban. A már-már ijesztő mértékben szaporodó, a japán zene európai terjesztése mellett elkötelkezett cégek közül ezt a koncertet éppen az Ongaku France szervezte, akik korábban Tomoe Shinohara meglepetésszerű párizsi felbukkanásáért voltak felelősek.
*Az Eve Of Destiny mellett szólóban is aktív, ex-Malice Mizer tag Közi nemrég újabb zenekarban bukkant fel. A Death Attack Chainsaw november 25-én mutatkozott be a közönségnek egy, a Maguro Rock May Kan klubban tartott mini-fesztiválon, ahol mindenféle különböző csapatok tagjaiból összeállt alkalmi project-bandák léptek fel. A zenekar tagjai, a szokásos gitárját most basszusra cserélő Közi mellett az énekes Kazune a Brain Hacker-ből, valamint a gitáros Shimizu Shin, aki egy bizonyos Shinjuku Hana Hook nevezetű csapatban tevékenykedik egyébként. A rendezvényen szereplő többi zenakarban is akadtak ismerős arcok bőven, többek közt például a mostanában szintén a Brain Hacker-ben tevékenykedő volt Amadeus énekes Seiji, Shunsuke a Jils-ből, a molle-node énekes Shena, valamint a Nene, aki régebben szintén az Amadeus tagja volt, majd az Art Marju Duchain-ben is megfordult egy rövid ideig. Egyenlőre nem lehet tudni, hogy a Death Attack Chainsaw ténykedése kimerült-e ennyiben, vagy folytatják-e még valamikor, de reméljük inkább az utóbbi. Közi egyébként újabban hajlamos egész meglepő helyeken felbukkanni, november 14-én, a Shibuya O-East klubban például a DéspairsRay-el és a Psycho le cému utódzenekar Isabelle-el lépett fel közösen.
Dari és Pashya*A Kisaki vezette Under Code kiadóhoz megérkezett az utánpótlás az utóbbi időben feloszlott csapatok (Hiskarea, Sugar Folkfull) helyére: a Pashya a rövid életű Ruephy Alive tagjaiból alakult, miután a régi zenekart otthagyta az egyik gitáros. A bandát az teszi igéretessé, hogy az énekesük az a Miyamichi, aki korábban két rég felszlott vk indie kult-bandában, az S-ben és Jyakura-ban is megfordult. Ők február 15-én debütálnak majd egy kislemezzel, míg a másik új Under Code banda, a Dari, mely gyakorlatilag nem más mint az új név alatt újjáalakult Sugar Folkfull, januártól márciusig minden hónapban kiad majd egy-egy kislemezt. Mindeközben újabb UC-s csapat oszlik fel, most éppen a Karen, mely egy februári bucsúturné után fejezi be működését.
*A D megtalálta új basszgitárosát a júliusban kilépett Rena helyére, a nemrégiben feloszlott Scissor ex-tagja, Tsunehito személyében. A KuRt-ban szintén basszgitáros csere történt: a zenekart meglepetésszerűen otthagyó Oto helyére a Gift nevű csapatból érkezik utánpótlás.
*Megvan a Moi Dix Mois új énekese, az idén kivált Juka helyére, de Mana jó szokása szerint egyenlőre hatalmas titkolódzás övezi a személyét, annyit lehet csak tudni, hogy a zenekar harmadik, március elsején megjelenő lemezén, a 'Beyond the Gate'-en mutatkozik majd be, mely egyszerre kerül a boltokba Japánban és Európában is. Egyenlőre még az illető nevét sem lehet tudni, viszont a hangjából már kaphatunk egy kis izelítőt a zenekar weboldalán.
*A szórakoztató indie-rock-ban utazó The High Lows bejelentette, hogy a január elsején megjelenő, a zenekar tízéves jubileuma alkalmából összeállított best of lemez megjelenése után leállnak egy időre és még egyenlőre ők sem tudják, hogy ez a szünet végleges lesz lesz-e, vagy idővel folytatják majd a közös zenélést.
*Tovább szaporodnak a japán indie-rock legenda Number Girl utódzenekarai: a csapat volt basszgitárosa, Nakao Kentaro szólóprojectje, a Sloth Love Chunks december 14-én adta ki első kislemezét, amit február 9-én követ majd egy teljes album. A zenekar tagjai Nakao-n kívül: Kayo (ének - Belters), og (gitár - Kiwiroll), valamint Kenji (dobok - aki pedig egyébként a punk-legenda  Laughin' Nose tagja).
*A glam beütésű hard-rock-ot játszó Heesey with Dudes december hetedikei Liquid Room Ebisu-ban tartott koncertjével befejezte pályafutását. A volt The Yellow Monkey basszgitáros Heesey azért szüntette meg két-három éve indított szólóprojectjét, mivel úgy döntött, hogy a jövőben nem akar tovább énekelni, hanem inkább megmarad basszgitárosnak.
*Egy meglehetősen furcsa lemez jelent meg a napokban, melyen néhányan a japán hip-hop színtér legnagyobb nevei közül (mint pl. Muro, Tha Blue Herb, Dev Large, Macka-Chin, Kemuri Productions, Zeebra és DJ Masterkey) dolgoznak át... Disney klasszikusokat(!!). Novemberben már megjelent egy előzetes EP a Kemuri Productions (vagyis Hazu, Hide, Kensei és Yas) számaival, a teljes album pedig december 14-én került a boltokba.
*Szólókislemezzel jelentezik Sayaka Yamamoto az eredetileg kifejezetten élvezhető zenét játszó, majd a Morning Musume sikerének hatására teljesen átalakított és sok-sok tehetségtelen kistinivel teletömött lánycsapat a dream egyik tagja.

- 05.11.09 -

DMBQ*A japán prog-rock/noise-rock színtér egyik legjelentősebb tagjának számító DMBQ turnébusza felborult a zenekar amerikai turnéja alatt, miután az autópályán beléjükszaladt egy másik kocsi. A múlt hét pénteken Baltimore és Brooklyn közt történt tragikus balasetben a zenekar dobosa, Mana 'China' Nishimua életét vesztette. Nishimura a DMBQ mellett a Shonen Knife-ban is feltünt időnként a csapat eredeti dobosának kiválása után, korábban pedig a Droop nevű zenekarban játszott. A szintén a buszban utazó amerikai turnészervező is komoly sérüléseket szerzett, azonban a csapat többi tagja szerencsére megúszta kisebb sebesülésekkel és ők már a hétvégén elhagyhatták a korházat, de természetesen a turné további része ezek után elmarad és egyenlőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a további sorsa a zenekarnak, mely zseniális lemezei mellett azzal is elnyerte a közönség tiszteletét, hogy azután is tartotta magát nyers, kisérletező hangzásához, hogy pár éve japán legnagyobb lemezcégéhez, az avex trax-hez szerződött.
UG (Guitar Wolf)*A garage-rock legenda Guitar Wolf megtalálta az új tagot a március végén szintén egy amerikai turné közben elhunyt Hideaki 'Billy' Sekiguchi, azaz Bass Wolf helyére. A zenekar hivatalos oldala szerint az új, 'UG' nevű basszgitáros 19 éves, korábban soha nem játszott semmilyen hangszeren, a rock'n'roll-ról sincs sok fogalma és egy Shimane prefektúrában található kisvárosban futottak bele, de azonnal megérezték, hogy ő a megfelelő új ember a zenekarba. Bármilyen más zenekar esetében joggal döbenhetnénk le egy ilyen jellegű bejelentésen, azonban a Guitar Wolf esetében inkább azon kellene meglepődni, ha normális körülmények közt akadtak volna rá az új tagra. Rock on!
Minako Honda*November hatodikán, mindössze harmincnyolc évesen, leukémiában elhunyt a nyolcvanas évek egyik legnépszerübb japán popénekesnője Minako Honda (eredeti nevén Minako Kudo). Az énekléstől már '95-ben visszavonult és azóta sikeres szinésznőként szereplő Minako a nyolcvanas évek folyamán az idol-pop színtér egyik legsokszínűbb alakja volt, aki jópár imageváltás és egy a Princess Princess sikereit meglovagló 'Honda Minako and the Wildcats' nevű rockbandában való szereplés után a következő évtizedben már elsősorban a balladákra szakosodott, majd áttért a musicalekre és többek közt Miss Saigon főszerepét is eljátszotta.
*Nyugodtabb vízekre evezve: A japán zenekarokat már korábban is favorizáló német goth-magazinok, az Orkus és az Astan legújabb számaiban ismét jópár témába vágó cikk bukkan fel. Az Orkus novemberi számában interjút találunk a Dir en grey-el és a Phantasmagoria-val (róluk kicsit lentebb majd bővebben), valamint beszámolót olvashatunk a Mucc augusztusi hamburgi koncertjéről és Osaka legfontosabb goth-eseményének a Black Veil-nek július rendezvényéről. A meglehetősen rendszertelenül megjelenő Astan legújabb számának pedig már a boritójáról is Közi bámul le ránk (annak ellenére, hogy beljebb csak érintőlegesen esik róla szó), belül pedig Dir en grey és Moi Dix Mois interjú, cikk a Neo Tokyo-ról, Malice Mizer bio. Ezeken kívül még felbukkan az újságban az Arte Alice, a Celestia Le Ciel/Merveille Magique, a Scmelz Cure (hogy honnan a fenéből kaparják elő az ilyen tökismeretlen zenekarokat?), nomeg persze az elmaradhatatlan Blood. Ha ez esetleg nem lenne elég, akkor még a mellékelt CDn és a számtalan plakáton is visszaköszönnek a fentiek közül páran. A CD nagy meglepetése azonban az Aural Vampire nevű techno-pop duó, akik nagyon üde színfoltot jelentenek a harmatgyenge vk bandák közt, akiket a közismert csapatok mellett próbál nyomatni az Astan. Mindeközben egy újabb cég is felbukkant az egyre szélesedő német vk piacon: a Gan-Shin amellett, hogy CDk német verzióinak kiadásával foglalkozik (mint pl. Mucc, Hyde, Dir en grey, valamint a terveik közt szereplő DéspairsRay és.... Merry (!)) partysorozatot is indított végigjárva az ország fontosabb nagyvárosait.
Phantasmagoria*Az Orkus kapcsán már említett goth/dark-wave csapat, a Phantasmagoria (mely nem összetévesztendő a körülbelül ugyanakokkor indul Under Code-os visual zenekarral) október 29, 30, 31-én három állomásos, Geneva-t, Basel-t és Martigny-t érintő svájci mini-turnét bonyolított le újabb adalékként a közelmúltban elszaparodott, teljesen meglepetésszerű európai koncertekhez.
Deadman - Aie, Kazuya, Mako, Toki*Habár a zenekar oldalára még nem került ki a hír és egyes források továbbra is csak support-tagként emlegetík, úgy tünik a Deadman megtalálta az új basszgitárosát a néhány hónapja kivált Takamasa helyére. Kazuya, aki legutóbb a Happysad nevű banda tagja volt (mely augusztus 23-án adta utolsó koncertjét), korábban, több más banda mellett, megfordult a legendás babysitter-ben is.
*A hard core és indie-rock határán mozgó Brahman a tavaszi osztrák koncert után újra visszatér Európába, ezúttal Franciaországba, ahol november 30 és december 5 közt nyomnak le egy öt állomásos mini-turnét.
*Új zenekar alakult a tavaly nagy lendülettel indult, majd egy kétszámos single után máris szétesett Mudgett romjain. A juliadoll nevű bandát a két Mudgett ex-tagon kívül (Nao, gitár és Rui, basszgitár) a hasonlóan rövid életű nine volt énekese, Hal, az ex-Dengeki Tomato gitáros Shun valamint egy újonc dobos, Sin alkotja.

 

- 05.11.01 -

Yoshida, Tsuyama és Kawabata*A Ruins vezér Tatsutya Yoshida szervezésében újra lesz Japanese New Music Festival turné Európában, október 31 és november 22 közt, immár harmadik alkalommal. A felállás ugyanaz lesz mint 2003-ban, vagyis Yoshida-t újra Makoto Kawabata és Atsushi Tsuyama kiséri el, azonban ezúttal a három zenész nem öt, hanem hét különböző projectet mutat be a közönségnek. Az előző turnén szereplő zenekarok (Ruins Alone, Zoffy, Akaten, Zubi Zuva X és a most éppen Acid Mothers Temple SWR néven futó AMT) mellett újdonság a Shrinp Wark (Yoshida és Kawabata), valamint a mindhárom zenész részvételével fellépő Seikazoku.
*Az AMT-vel több közös projectben is szereplő elborult, női kisérleti rock-duó, az Afrirampo szintén bejárta Európát októberben és tizenhat koncertet adtak a legkülönbözőbb országokban Hollandiától egészen Törökországig.
*A 2003-ban nálunk is járt Mono újra Európában turnézik október 3 és december 4 között, de sajnos sehol nem játszanak a közelünkben, pedig erre a turnéra a Wolrd's End Girlfriend, egy Mono-hoz hasonlóan elismert, kisérletezőbb rockban utazó egyszemélyes zenekar is elkiséri őket. A Mono és a WEG egy közös nagylemezt is összehozott, mely nem sokkal a turné vége után, december 14-én jelenik meg Japánban.
Pe'z*A borongós rockban utazó The Back Horn is tett egy eléggé meglepetészerű látogatást Európában és október hetedikén a Festival Asia 2005 nevű rendezvényen léptek fel Barcelonában, mindeközben az utóbbi egy-két évben nagyon felerősödött populáris jazz-hullám vezérzenekara, a Pe'z október 26-án és 27-én két koncertet is adott Amszterdamban.
*Természetesen az Electric Eel Shock is folytatja tovább soha véget nem érő turnéját és november közepétől a Bloodhound Gang társaságában járják végig Európát.
*A kilencvenes évek egyik legérdekesebb / legijesztőbb (kinek izlése szerint) JPop jelensége, Tomoe Shinohara november 18-án egy rövid koncert erejéig fellép a párizsi Asian étteremben. A minden szempontból meglepő és váratlan eseményre egyenlőre semmilyen racionális magyarázatot nem találtam, de nyomozok utána nagy erőkkel.
*A négy év után végre új lemezzel jelentkező, éteri popzenében utazó Advantage Lucy már némileg módosult felállással rögzítette az új anyagot és korábbi dobosuk helyére session-zenészként a Kenichi Asai féle Sherbets-ből ugrott be Kimitoshi Sotomura segíteni.
*Megérkezett az utánpótlás a Tokyo Jihen-be, a nemrég kivált két tag helyére, a billentyűs Izawa Ichio és a gitáros Ukigumo személyében, akik a november másodikán megjelenő 'shuraba' című kislemezen mutatkoznak be a közönségnek.
Maccho (Ozrosaurus)*Hosszú kihagyás után végre új anyaggal jelentkezett az Ozrosaurus. A volt DS455 tag Maccho vezette csapat október 29-én adta ki 'Phoenix (Will Rise)' címen új kislemezét, mely az első a 2004 márciusi 'On And On' óta. Ezt jövő év elején követi majd egy album is, mely sorban az Ozro harmadik lemeze lesz.
*Az elöző híradagban említett hip-hop 'szupercsapat' a Teriyaki Boyz leszerződött a műfaj talán legfontosabb kiadójához, a Def Jam-hez (melynek japán alága éppen tavaly év végefelé zárt be). A kissé meglepő hír oka valószínüleg a zenekar mögött álló Nigo, aki jóideje szoros barátságot ápol a Def Jam vezetőségéhez tartozó Jay-Z-vel. Hogy a Japánnal kapcsolatos sztereotípiákra eléggé erősen rájátszó csapat mennyire lesz jó hatással a szigetország hip-hop kulturájának megitélésére az erősen kérdéses.
Nanase Aikawa*Nanase Aikawa, aki eddig is jópár elismert rockzenésszel dolgozott együtt, legújabb, november kilencedikén megjelenő lemezéhez újra figyelemreméltó névsort szervezett össze. Az albumon közreműködő zenészek (akik közül többen már korábban is dolgoztak az énekesnővel) a következők lesznek: dobokon a volt Luna Sea tag Shinya játszik majd, basszgitáros a Dead End ex-tagja Crazy Cool Joe lesz, billenytűs hangszerekért a Spread Beaver-es D.I.E. felelős, a három gitáros pedig az X Japan-ból ismert Pata, a TMCM's tag Shin Murohime, valamint a volt Megadeth gitáros Marty Friedman lesz.
*Feloszlik az elmúlt jópár év egyik legsikeresebb JPop csapata, a Do As Infinity. A zenekar egy jóideje már egyébként is szinte csak válogatásokat és koncertlemezeket adott ki és az újabb dalaik egyre kevésbé tudtak hozzáadni valamit ahhoz az egyedi, különleges hangzáshoz aminek sikereiket köszönhetik. Utolsó koncertjüket november 25-én adják a hírneves Budokan-ban, majd az énekes Tomiko Van szólókarrierbe kezd, a gitáros Ryo Owatari Missile Inovation nevű csapatával dolgozik tovább, a jóideje már csak a háttérből tevékenykedő Dai Nagao pedig sikeres zeneszerzői és produceri munkájára koncentrál a jövőben.

Do As Infinity - Tomiko Van és Ryo Owatari

*Az enyhén szólva kihívó ruháiról ismert pop-díva Koda Kumi különös projectbe kezdett és tizenkét kislemezt jelentet meg az elkövetkezendő tizenkét hónapban és mindegyik boritóján (nomeg feltételezhetően majd a videókban is) más-más ország tradicionális ruháin alapuló kosztümben pózol majd. Közép-Európa amúgyis divatos mostanság Japánban, tehát egy esetleges matyóhímzéses bikini felbukkanása valamelyik borítón nem is olyan elképzelhetetlen.
*Az érzelgős dalairól ismert Kiroro női pop-duó mindkét tagja terhes, ezért a zenekar egy időre felfüggeszti a működését.
*És persze nem maradhatnak ki a visual kei színtér hírei sem... Először is úgy néz ki tovább folytatódik az utóbbi hónapokban elindult feloszlási hullám. Az újabb áldozatok, a [Sin], az Ichigo69, az alig két éve alkult Chelsea, a volt Vidoll gátáros Ayano zenekara, a Gimikku, a Loop Ash sikercsapat Scissor, akik november 30-án, a Shibuya O-West klubban játszanak együtt utoljára, a tizenegy éves fenállásának december 11-én véget vető Fairy Fore, valamint talán a legszomorúbb mind közt, hogy egy január kilencedikei Shibuya AX-es koncert után oszlik a Craze is, mely 1994-ben alakult két fontos korai visual csapat, a Zi:Kill és a D'Erlanger romjain, habár igazából ez a hír annyira nem meglepő azután, hogy a zenekart még augusztusban otthagyta az énekes Tusk.
*Természetesen közben azért alakulnak is új csapatok, mint például a Betty, mely az énekes Yuu (ex-Never Crazy) és a basszgitáros Tara (ex-Panic Channel) új zenekara.
*Az Onmyou-za és az UV magazin februárban fotóalbumot ad ki a zenekar nemrégiben lezajlott Európa turnéján készült képekből, interjúkkal és backstage fotókkal kiegészítve.
Buck-Tick*A Buck-Tick december 21-én, a zenekar fennállásának huszadik évfordulóját megünneplő turné és best of lemez mellé egy tribute albumot is kiad, enyhén szólva elképesztő szereplőgárda közreműködésével: többek közt olyanok dolgozzák fel a zenekar klasszikusat, mint Kiyoharu, Asaki (ex-Guniw Tools), a techno-guru Ken Ishii, a volt Luna Sea tag J, Kyo (D'Erlanger, ex-Die In Cries, jelenleg BUG énekes), valamint a Glay tag Hisashi projectje, melyben rajta kívül szerepel még egy The Mad Capsule Market's és egy volt Thee Michelle Gun Elephant tag is, valamint Teru, a Glay énekese. Az igazán megdöbbentő azonban két élő legenda, Masami Tsuchiya és a legfontosabb japán punk-zenekar, a The Stalin volt énekesének, Endo Michiro-nak részvétele.
*Újabb tag válik ki a tavalyi év messze legjobb új vk zenekarából, a Babylon-ból: a másodgitáros Toki november 29 után hagyja ott a csapatot, melynek októberben jelent meg első nagylemeze. Szerencsére egyenlőre semmi olyasmi hír nem röppent fel, hogy ez bármilyen komolyabb következménnyel lenne a zenekarra és reménykedjünk, hogy ez így is marad, mivel nagyon kevés hozzájuk hasonlóan izgalmas csapat mozog mostanában vk körökben.
*Tovább folytatódnak a vk bandák külföldi szereplései is. A DéspairsRay nem sokkal azután, hogy hazatért Európából a Kagerou-val közös mini-turné után el is utazott az USA-ba egy hosszabb turné erejéig. A turné a legkülönfélébb helyszíneket érint és ugyanúgy van benne con-fellépés, mint klubkoncertek, utóbbiak többnyire két helyi banda, a Genitorturers és a Beautiful Creatures társaságában. A turné előtt is voltak már szervezetlenségre utaló jelek, mikoris egy-két héttel a kezdés előtt még a dátumok fele nem volt lefixálva. A problémák a hírek szerint sajnos a turné alatt sem szűntek meg, ami annyira nem is csoda igazából, mivel a szervezésért a JPopHouse felelős, mely körülbelül olyasmi, mint a német NeoTokyo, csak még annál is rosszabb hírnévvel. A turné nyolc koncertet foglal magában, plusz néhány autogramosztó eseményt olyan gyanús nevű rendezvényeken mint 'SugoiCon' vagy 'NekoCon'.
Kenzo (Ayabie)*Az Ayabie végre talált magának állandó dobost egy Kenzo nevű újonc személyében.
*Újabb zenekar került át major kiadóhoz: az eddig mindent saját kiadásban megjelentető Jinkaku Radio új, december harmadikán megjelenő kislemeze már a Sony Japan alá tartozó Danger Crue label gondozásában lát majd napvilágot.
*A Sex Machinguns mely az amerikai Nashville-ben rögzítette legújabb albumát, "ha már úgy is ott vagyunk akár fel is léphetünk valahol" alapon, október hetedikén lenyomott egy koncertet egy helyi banda előzenekaraként.
*Az egykori X Japan vezér Yoshiki, aki egy-két feledhető, klasszkus stílusban előadott feldogozáslemezen és rengeteg igéreten kívül sokat nem tett le az asztalra az elmúlt ki tudja hány évben, végre megjelentette eddig inkább csak fiktíven létező zenekara, a Violet UK első kiadványát. De azért, hogy a rajongók mégse tudjanak annyira örülni, a kiadvány mindössze egy számból áll és csak és kizárólag az iTunes weboldalon keresztül letölthető, ráadásul a 'Sex And Religion - Test Mix' név alapján mégcsak nem is végleges verzió.
*Újabb fejezet a Psycho le cému folytatásos drámájában: a Plc énekes, Daishi, aki jóideje letartóztatásban van droghasználat miatt, annak ellenére, hogy korábban következetsen tagadta a vádakat, szeptember 12-én, az első tárgyalási napon beismerte, hogy tényleg használt tiltott szereket. Habár kijelentette, hogy szeretne visszatérni a zenéléshez és a zenekarához, ezek után ez igencsak valószerütlen, hogy bekövetkezik.
Dir en grey*A Dir en grey tovább folytatja a már évekkel ezelőtt megkezdett távolodást a visual színtértől és november elején csatlakoznak egy három állomásos, Taste of Chaos néven futó turnéhoz és egy halom amerikai és két japán hard-rock/hard-core bandával közösen lépnek fel Japán három legismertebb nagyvárosában, valamint a turéhoz kapcsolódó válogatáslemezen is szerepelnek egy dallal. Szintén a zenekarhoz kapcsolódó hír, hogy a Free Will októberben Amerikában és Európában is kiadta a Withering To Death albumot, az európai normákhoz igazított, a japán verziónál jóval olcsóbb áron, szövegfordítással és bónusz PV-vel megfejelve. Szomorú hír viszont, hogy az idei 'It Withers And Withers' turnéról készült DVD-t, melyen természetesen az európai koncerteken készült felvételek is szerepelnek majd csak a fanclub tagok számára lesz elérhető.

- 05.09.11 -

*2005 július 31-én, 44 éves korában elhunyt Koji Tano, a japán kisérleti és zajzenei színtér központi alakja. Amellett, hogy az ő nevéhez fűződött a műfaj egyik legfontosabb zenekarának számító MSBR, ő jegyezte a legjelentősebb japán noise magazint, a Denzatsu-t is, valamint a kisérleti zenéknek szentelt boltot és kiadót üzemeltetett, koncerteket szervezett, rengeteg külföldi előadót hívott meg az országba, felkarolta és támogatta a fiatal tehetségeket és híres volt segítőkészségéről és elkötelezettségéről. A rákkal folytatott alig pár hónapnyi küzdelem után bekövetkezett halála a legnagyobb veszteség ami a japán zajzenei színteret érhette. A Koji Tano-val szoros kiadói és baráti kapcsolatot fenntartó osztrák Steinklang kiadó összeállított egy tíz CDnyi anyagot kitevő válogatást, melyen egykori kollegái, zenésztársai és tisztelői által Tano emlékére készített szerzeményeket gyűjtötték egybe. A nonprofit válogatás letölthető a kiadó Tano-nak szentelt oldaláról, ahol a közreműködők megemlékezéseit is elolvashatjuk.

RIP Koji Tano (1961-2005)
.Koji Tano

*A noise-core legenda Melt-Banana ősszel újra hosszú Európa turnéra indul. Az október 4-től december 3-ig tartó koncertsorozat érinti Németországot, Angliát, Írországot, Svájcot, Hollandiát, Franciaországot, Belgiumot, Olaszországot, Dániát, Svédországot és ami számunkra a legfontosabb, Ausztriát. FC FiveHozzánk legközelebb október 19-én játszanak a bécsi Monastery klubban.
*Miután a zenekar oldalára is kikerült az infó, végre teljesen hivatalos a hír, miszerint a japán emocore/metalcore színtér egyik legjelentősebb csapata, az FC Five európai turnéja keretében fellép Budapesten is. A zenekar az amerikai Bane és a kanadai Comeback Kid társaságában turnézik Európában és nálunk november 14-én a Kultiplexben játszanak majd.
*Elmarad a Loudness tervezett Európai turnéja. Reméljük majd bepótolják valamikor és valahova a közelünkbe is eljutnak.
*Újra összeállt a legendás hip-hop csapat, a Buddha Brand három volt tagja, CQ, Dev Large és Nipps és Illmatic Buddha MC's név alatt kihoztak egy 12" kislemezt augusztus 10-én. A projektben csak egy volt Buddha Brand tag nem vett részt, de Masterkey, a csapat egykori DJ-je az utóbbi egy-két évben amúgyis a kommersz klubslágerek felé fordult, tehát annyira talán nem is baj, hogy ebből most kimaradt.
DJ Yas*Nem ez volt mostanában az egyetlen nagy visszatérés a hip-hop színtéren: korábban már említettük, hogy a Lamp Eye is összeállt egy fellépés erejéig és azóta újra felbukkantak, mint közreműködők DJ Yas augusztusban megjelent lemezén. Szintén ezen az albumon bukkant fel újra Twigy és Muro egykori csapatának, a Microphone Pager-nek a neve is, akik egyre gyakrabban állnak össze különböző vendégszereplésekre: elöször tavaly év végén szerepeltek Gore-Tex lemezén, majd idén júliusban Muro 20 éves jubileumi albumán. Remélhetőleg ezek után mindkét csapat előrukkol majd valami új, saját anyaggal is.
*Teriyaki Boyz néven all-star szupercsapatot indít útjára a japán mainstream hip-hop néhány közismert alakja. A csapatban van a Rip Slyme két tagja (Ilmari és Ryo-Z), Verbal az m-flo-ból, valamint Wise és Nigo a Bathing Ape/Apesounds kiadótól. Beef Of Chicken című debütalbumukat november 16-án adják ki és ami az egész projektet igazán izgalmassá teszi az a helyi és nemzetközi közremüködők sora, akik közt olyan nagy neveket találunk mint a Daft Punk, DJ Premiere, Ad Rock (Beastie Boys), Cornelius, DJ Shadow vagy éppen a Neptunes.
*Fejlemények Psycho le cému utódzenekarok ügyében: Lida és Yura-sama tervezett csapata végül a Dacco nevet kapta és mind ők, mind a múltkor már említett Isabelle októberben adja ki első kislemezét.
Sugar Folkfull*Feloszlik a folyamatos tagcserékkel küzdő Under Code csapat, a Sugar Folkfull. Utolsó koncertjüket október elsején adják az oszakai Umeda Holiday klubban, a Codomo-A, valamint egy halom nem a kiadóhoz tartozó csapat társaságában.
*Szintén feloszlik a [Figure:] miután az énekes Sakito családi okok miatt otthagyta a csapatot és Kikasa nem látta értelmét, holgy egyedül folytassa. Utolsó koncertjüket első ismertebb zenekaruk, a Dué le quartz feloszlásának harmadik évfordulóján, szeptember 22-én adják.
*Október harmadikai Harajuku Astro Hall-os koncertje után oszlik a Marusa is.
*A PS Company-t nemrégiben elhagyó bis leszerződött a Free Will-hez, ami azért fura kissé, mivel a két kiadó viszonylag szoros kapcsolatban van egymással.
*Egy október 30-i utolsó közös koncert után Tsubasa (gitár) és Takumi (dob) kiszáll a  Panic Channel-ből. A csapat, mely már korábban is átvészelt több tagcserét most sem oszlik fel, hanem a maradék két zenész új tagokkal folytatja majd tovább.

- 05.08.22 -

*Elsőnek a legfontosabb hír (amiről a fórumnak köszönhetően már valószínűleg mindenki értesült akit érdekel): Közösen lép fel Európában a Kagerou és a DésairsRay. Mindkét csapat járt már a kontinensen korábban sikeres koncerteket adva és most együtt térnek vissza és lépnek fel először október 21-én München-ben, a Georg Elser Hallen nevű helyen, majd két nappal később Párizsban, a Le Trabendo-ban. A német koncertre jegyek 38 euróért kaphatóak a NeoTokyo weboldalán.

Kagerou & DéspairsRay

*Nem sokkal azután, hogy Tourbillion néven új csapatot alakított régi Luna Sea-s társával, Ryuichi-vel, Inoran bejelentette, hogy kiszáll eddigi Fake? nevű zenekarából. Egyenlőre nem tudni, hogy a duó másik tagja, a volt Oblivion Dust énekes Ken Lloyd mihez kezd ezekután.
*Feloszlik a visual kei 2000 környékén felbukkant új generációjának egyik jeles tagja, a Shulla. A csapat, mely emlékezetes első kiadványai óta nem sok figyelemreméltót tett le az asztalra, még kiad egy kislemezt és egy albumot, majd november 21-i, Shibuya O-East-ben tartott búcsúkoncertje után beszünteti működését.

Shulla

*A Waive is feloszlik egy december elsején, a Shibuya AX klubban végetérő búcsúturné után.
Hideki*A volt Siam Shade frontember Hideki, aki Acid nevű csapatában a közelmúltban feladta az énekesi posztot és átpártolt a billentyűk mögé újra dolgozik szólóban is. Az új anyag azonban az eddigi rockosabb dolgokkal szemben inkább a Ryuichi Kawamura vagy Klaha féle szívszorító balladákhoz hasonlit.
*A Psycho le cému, melynek nemrégiben droghasználat miatt lekapcsolták az énekesét úgy tünik valamennyire kezd magához térni és miután szerződést bontottak a Nippon Crown kiadóval, a maradék négy tag különböző egyéni projektekbe fogott. Aya és Seek újjáélesztette Isabelle nevű csapatát, míg Lida-ról és Yura-sama-ról egyenlőre csak annyit lehet tudni, hogy ők is előrukkolnak majd valamilyen projektekkel a közeljövőben. Mindenképpen örvendetes hír még az is, hogy az új korszak kezdetével a négy zenész megszabadult a Psycho le cému-re jellemző harmadrangú animéket idéző kosztümöktől is.

Isabelle

*Mostanság láthatólag nagyon divatba jöttek a klasszikus visual bandákkal kapcsolatos gyüjteményes újrakiadások. Két, különböző extrákkal megdobott, díszdobozos Malice Mizer kiadvány után most az X-Japan-on a sor: a 19 CDből és DVDből álló 'X Japan Complete II' elsősorban a banda élő felvételeire koncentrál és több ritkaság mellett eddig kiadatlan anyagokat is tartalmaz. Mindezt 30.000 yen-ért.
*A bis és a PS Company kiadó megvállik egymástól. Az okok nem ismertek, de tipp alapon megkockáztatjuk, hogy közrejátszhatott az is, hogy a csapat nem vált elég sikeressé, ami zavarhatta a közismerten nagyon pénzközpontú kiadót.
*Az igénytelen fanservice-re ráhajtó és ennek ellenére (vagy éppen ezért?) egyre népszerűbb Lolita23q-t augusztus 25-i első önálló koncertjük után otthagyja a gitáros Megumi.
*A gitáros Reeno, aki csak nemrégiben csatlakozott a Scissor-hoz máris otthagyta a zenekart és utoljára augusztus 17-én lépett fel velük.
*Kilépett a szeptemberben első nagylemezét megjelentető D-ből a basszgitáros Rena.
*A nemrégiben feloszlott Fatima volt tagja, Towa az Ayabie support-dobosa lesz.
*A Babylon-t rövid időven belül a második dobos hagyja ott, mivel az év elején távozó Kazuki-t felváltó Mikage is úgy döntött, hogy kilép a zenekarból.
*Úgy tünik, hogy a Deadman megtalálta a nemrégiben távozó Takamasa utódját, habár a Kaze néven futó új basszgitáros egyenlőre csak session-zenészként csatlakozott a csapathoz.
*Végre felbukkant némi infó a Vidoll új gitárosairól: Shun (Kaede néven) a Gossip tagja volt, Giru pedig a lilith-ben játszott.

Vidoll

- 05.08.18 -

Mika Nakashima a Nana sajtótájékoztatóján*Élőszereplős film készül a Nana című mangából, mely az utóbbi évek egyik legsikeresebb sorozata az elsősorban a női közönséget megcélzó japán képregények közt. A Nana filmverziója számunkra igazából az egyik főszereplő, Mika Nakashima miatt érdekes, aki Japán legsikeresebb pop-énekesnői közé tartozik. Az eddig inkább lírai balladáiról ismert Mika most egy dögös rockerlányt alakít és a film főcímdala, melyet természetesen ő énekel, is ehhez igazodik, vagyis komoly váltást jelent eddigi számaihoz képest. A Glamorous Sky című dal, szövegéért a manga alkotója Ai Yazawa felelős, a zenét pedig Hyde, a L'Arc~en~Ciel frontembere követte el, aki most először írt zenét valaki más számára. A 12 kötetes, eddig több mint 23 millió példányban elkelt mangához kapcsolódóan még márciusban egy tributealbum is megjelent 'Love for Nana' címen, melyen többek közt olyanok működtek közre mint a Do As Infinity, Tommy heavenly6, a Sex Machineguns, a Zone, Tomoyasu Hotei, valamint a szintén L'Arc~en~Ciel tag Tetsu.
*Shena Ringo tavaly indult új zenekarából, a Tokyo Jihen-ből kivált a billentyűs Hiizami Masayuki és a gitáros Hiruumi Mikine. Mindketten más zenei projectek (szólómunka, megstb) miatt döntöttek így. Shena és a maradék két tag természetesen folytatja tovább, azonban egyenlőre nem tudni, hogy lesznek-e új hivatalos tagok a két távozó helyére, vagy inkább session-zenészekkel dolgoznak majd együtt a jövőben.
*Utada Hikaru végre új japán anyaggal jelentkezik: a 'Be My Last' című kislemez szeptember 28-án kerül majd a boltok polcaira. Utoljára 17 hónappal ezelőtt adott ki hazájában kislemezt, de már arra is több mint egy évet kellet várnia a rajongóknak. A közbeeső időt az eddig meglehetősen sikertelennek mondható amerikai karrier építgetésével töltötte, hogy ez mennyire érte meg azt mindenki döntse el maga. Ide kapcsolódó hír, hogy Utada első amerikai lemeze, az Exodus szeptember 26-án Angliában is megjelenik és a hírek szerint erőteljes kampánnyal lesz majd megsegítve az MTV zenetévé részéről. Az albumot egy kislemez ('You Make Me Want To Be A Man') előzi majd meg szept 19-én, melyhez az énekesnő férje, a Casshern című science-fiction filmet is jegyző Kazuaki Kiriya készített videót.
*A Number Girl volt gitárosa Hisako Tabuchi, aki jelenleg a bloodthirsty butchers tagja, hosszas tervezgetés után végre beindította saját zenekarát a toddle-t és szeptember 22-én jelenteti meg első lemezét 'dedicate D chord' címen.
*Az Orange Range dobosa és egyben a rajongók körében legnépszerűbb tagja, Katchan, a jól bevált 'zenei nézetkülönbségek' indokra hivatkozva kiszállt a zenekarból. A többi tag egy session-dobos közreműködésével folytatja tovább a zenélést.Yu és Kana (dream)
*Tovább bővült az amerikába látogató JPop előadók sora. Ezúttal az izléstelen japán boybandek központi bástyájának számító Johnny's Entertainment alá tartozó Kat-Tun tette tiszteletét a tengerentúlon és augusztus 14-én a Los Angelesben megrendezett Nisei Week Japanese Festival Grand Parade-en boldogítoitta az odalátogatókat.
*Európába pedig (Yaida Hitomi egy régebbi angliai kirándulását leszámítva) első alkalommal látogat el JPop előadó, a nyolctagú lánycsapat, a dream két tagja személyében. Yu Hasabe és Kana Tachibana (vagyis a csapat eredeti, háromfős felállásából megmaradt két lány) a németországi Kassel-ben szeptember 16 és 18 közt megrendezett Connichi néven futó nagyszabású animés rendezvényen lép fel.

- 05.06.18 -

*A budapesti animeconok hosszú sora után július 16-án kerül megrendezésre az első ilyen jellegű esemény Szegeden. A helyszín a Szegedi Ifjúsági Ház (Szeged, Felső Tisza-part 2.) lesz és a délelőtt tizenegytől délután hatig tartó rendezvényen lesz origami, kalligráfia, rajzverseny, nomeg persze anime és AMV vetítés, valamint a témához tartozó előadások, több program (például a korábbi hasonló pesti rendezvényeken megszokott zenei videó vetítés) pedig még szervezés alatt van. Belépő 600 forint, az esetleges szálláslehetőséget pedig még szervezik a szervezők. További infó a MAT oldalán.
Dabo, Macka-chin, Suiken, S-Word*Az utóbbi években sikert sikerre halmozó népes hip-hop csapat, a Nitro Microphone Underground tagjai a tavaly megjelent második közös lemezük után is folytatják tovább a szólómunkákat és egyéb projecteket. Korábban már írtunk Bigzam szólókarrierjéről, most pedig két duó alakult Nitro tagokból. Az egyik a 2003-ban egy filmzenelemezen egy szám erejéig már bemutatkozó Mabo, ami Dabo-nak és a Nitro vezetőjének és szólómunkáiban legkisérletezőbb tagjának Macha-Chin-nek a közös projectje, amelynek június 8-án jelent meg a nagylemeze. A másik csapat, Suiken és S-Word közös projectje pedig július 20-án jelentkezik majd albummal.
*Azonban úgy látszik nem csak Nitro körökben népszerűek manapság a duók, mivel Twigy, a Kaminari Kazoku rapper-kollektíva tagja közös lemezt ad ki július 7-én Hi-D-vel, aki leginkább a vendégként számtalan hip-hop dalban elkövetett RnB-s kórusairól ismert. Kicsit nehéz elképzelni, hogy hogyan passzol majd egymáshoz a japán hip-hop színtér egyik legegyénibb alakjának stílusa az ultra-kommersziális Hi-D dallamos kórusaival, de Twigy neve azért garanciát jelent arra, hogy legalábbis érdekes lesz a lemez. Szintén a Kaminari kollektíváhóz kötödő hír, hogy a legendás, Rino Latina, Gama és DJ Yas alkotta project, a Lamp Eye sokévnyi kihagyás után úgy tünik újra aktivizálja magát és habár egyenlőre csak egy fellépés erejéig álltak össze még május elején remélhetőeg ezt további közös munka követi majd.
fra-foa*Feloszlik az utóbbi pár év egyik legjobb indie-rock csapata a fra-foa. A két kiválló lemezt kiadott csapat már 2002 óta nem jelentkezett új anyaggal, így nem igazán meglepő a bejelentés. A tagok külön-külön tovább folytatják a zenélést és csak reménykedhetünk, hogy (az énekesnő, Chisako Mikami tavalyi semmi-extra szólóalbumával ellentétben) tudják majd hozni a fra-foa által képvislet szinvonalat.
*Szintén felszolik a day after tomorrow (vagy, ahogy sokan ismerik őket dat) pop-trió. Misono, a csapat énekesnője szólókarrierbe kezd, míg a másik két tag, Daisuke Suzuki és Masato Kitano producerként és zeneszerzőként folytatja pályafutását.
*Április elején kisfia született a nálunk leginkább a Wasabi című francia filmben nyújtott alakításáról ismert, most 23 éves egykori idol-nak, Ryoko Hirosue-nek.
*A tánci-tánci boyband, a Da Pump egyik tagja Shinobu Miyara még február 21-én szenvedett balesetet, mikor éjjel autójával beleszaladt egy épületbe. A karambolt megúszta sérülés nélkül, helyette viszont letartóztatták, mivel ráadásul ittasan vezetett.
*A kilencvenes évek egyik legsikeresebb lánycsapatának, a Speed-nek egyik ex-tagja Eriko Imai hosszabb szünet után tér vissza a zenéléshez és mostantól korábbi becenevét használva (Eriko > Eri > Elly) Elly-ként szerepel majd. Reméljük a névváltás hoz némi minőségi javulást korábbi szólómunkáihoz képest.
*Mindeközben Utada Hikaru továbbra is próbálja megvetni a lábát az amerikai piacon és valószínüleg okulva abból, hogy tavalyi kiadványaival igazából csak a klubbokban ért el számottevő sikereket, most Exodus'04 cím alatt jelentet meg egy tíz, különböző felkapott producerek által készített remix-el teletömött kislemezt júni 21-én.
*Hosszabb, szólóprodukciókkal és gyüjteményes kiadványokkal tarkított szünet után végre új anyaggal jelentkezik a globe egy június 29-én megjelenő kislemez formájában és habár általában egy új kiadvány nem elég ok arra, hogy valakinek a neve felbukkanjon a hírrovatban, ez az esemény (a zenekar fontossága mellet) most azért érdemel mégis említést, mivel az új single bejelentése mellett az is kiderült, hogy a volt X-Japan dobos Yoshiki, aki meglehetősen érthetetlen okokból lett a globe tagja 2002 végén most már nincs a zenekarban, tehát a 'Here I Am' újra a klasszikus Tetsuya Komuro, Keiko, Marc Panther felállással készült.
Kyo (Dir en grey)*Habár a fórumról és egyéb helyekről már mindenki tud róla, nem maradhat ki innen sem a hír, hogy a német koncertek után a Dir en grey július 24-én fellép Párizsban is, méghozzá a város egyik legnagyobb koncerthelyszínén, az Olympia Hall-ban. Néhány nappal később, júli 29-én pedig Belgiumban játszanak majd az Octopus Rock fesztiválon.
*Mint ahogy arról az elöző híradagban szó volt a Mucc is Európába látogat, azonban azóta két újabb dátummal bővült a programjuk: az augusztus ötödikei Wecken fesztiválos fellépés után hetedikén mégegyszer játszanak Németországban (hogy hol azt egyenlőre még nem jelentették be) majd kilencedikén Párizsban lépnek fel a La Locomative klubban.
*A The Mad Capsule Market's újra Európába látogatott és Angliában, a donningtoni Download Festival-on léptek fel júni 11-én.
*A Loudness is megtoldotta egy dátummal idei európai koncertjeinek listáját és bejelentették, hogy szeptember 10-én a franciaországi Raismesfest rendezvényen lépnek majd fel.
*A Blood is beszervezett mégegy koncertet a turnéjába és augusztus 20-án fellépnek a visual kei cikkei miatt már korábban is többször említett Astan magazin Astan-Y-Mania rendezvényén. Szintén az Astan szervezésében jön majd mini-Európa turnéra október 28 és 30 között a Merveille Magique és a Celestia Le Ciel (melyek végülis ugyanazon két embernek a zenekarai). További infó később.
*A nagyszerű garage-rock lánycsapat, a The 5.6.7.8's két koncertet ad Norvégiában június 22-én és 23-án, egy hónapra rá, júli 26-án pedig Berlinben lépnek majd fel a Maria am Ulfer nevezetű klubban.
*Szintén Európában koncertezik a visual-kei és a tradicionális heavy metal között egyensúlyozó Onmyouza akik ősszel bonyolítanak majd le egy kisebb turnét a következő helyszineken: szeptember 28 - Brüsszel, Belgium, szeptember 30 - Párizs, Franciaország és október 1 - Offenbach, Németország.
Tokyo Ska Paradise Orchestra*A leghosszabb Európa turnét (persze a folyamatosan koncertező Electric Eel Shock mellett) azonban a Tokyo Ska Paradise Orchestra tartja majd, akik júni 26 és júli 16 között adnak majd egy tucatnyi koncertet Hollandiában, Belgiumban, valamint Francia- és Spanyolországban.
*A Phantasmagoria ellenben nem Európába, hanem az Egyesült Államokba látogat el, ahol Houston-ban az október 21 és 23 között megrendezett Oni-Con nevű animés rendezvényen fogják majd szórakoztatni a kifinomult közönséget.
*A Puffy az áprilisi nyugati parti turné után ismét visszatér az USA-ba és ahogy tervezték ezúttal a keleti part a cél, ahol augusztus 17 és 27 közt nyolc koncertet nyomnak majd le (előbb-utóbb azért elkeveredhetnének ide is, csakúgy mint a Shibuya-kei csapat Pine*am, akik májusban turnéztak arrafelé).
*Miyavi szintén koncertezni fog Japánon kívül, habár ő csak Ázsiáig jut el (júli 14 - Taiwan, júli 16 - Korea).
*Ide kapcsolódó hír, hogy a Moi Dix Mois DVDt ad ki júli 27-én az éveleji európai turnéján felvett anyagból 'Europe Tour 2005 ~Invite to Immorality~' címen.
*Visual körökben szokás, hogy új csapatok formálódnak feloszlott zenekarok tagjainak legváratlanabb kombinációiból. Ennek újabb nagyszerű példája a Siva melynek tagjai a következők: ének - Kairi (ex-Vishnu), gitár - Iori (ex-Phobia, Lamiel és Blast), gitár Yuu (ex-EllDorado), basszgitár - Cell (ex-Alc(A)dia) valamint egy Karuto nevű újonc dobos. Egyenlőre még csak egy-két koncertet jelentettek be, de remélhetőleg hamarosan kiadnak majd valamit közösen.
*Asia Rave néven pedig Kenichi (ex-Kneuklid Romance) és Yuji (ex-baroque) alakított új csapatot.
*Mindeközben a szólóban is egész érdekes dolgokat produkáló volt Schwardix Marvally gitáros Hizaki beszállt a Sulfuric Acid-ba.
*Predators néven új, közös zenekart alakított a Glay, a Straightener és a The Pillows egy-egy tagja. A csapat első kiadványa egy Hunting!!! című mini-album lesz július 6-án, a tagok pedig a következők: Yamanaka Sawao (the pillows), Jiro (Glay) valamint Nakayama Shinpei (Straightener)
Aki (ex-Laputa)*Kouichi után lét másik ex-Laputa tag is szólóban folytatja a zenélést. A basszgitáros Junji Halation nevű zenekara július 27-én jelenteti meg majd első kislemezét, míg az énekes Aki augusztusban hozza ki debüt kislemezét 'Come Into Conflict' címen, amit szeptemberben követ majd a nagylemez. Első koncertjét viszont még júli 29-én megtartja a Shibuya O-West klubban, ahol többek közt olyanok fogják kisérni mint Aie (Deadman) és Tohru (Moi Dix Mois).
*Két volt Luna Sea tag, Inoran (gitár) és Ryuichi Kawamura (ének) újra együtt dolgozik egy új, Tourbillion nevű zenekarban, melynek harmadik tagja, a billentyűs Hayama lesz, aki leginkább onnan ismert, hogy ő a w-inds nevű boyband producere. Tavaly december 31-én már egyszer játszottak együtt Ryuichi egyik koncertjén, első önálló fellépésük pedig a Nippon Budokan-ban lesz július másodikán.
*Letartóztatták a Psycho le cému énekesét Daishi-t droghasználat gyanújával és mivel vizsgálati fogságban kellett maradnia, a zenekar lemondta összes betervezett koncertjét és minden egyéb terv a levegőben lóg a további fejleményekig.
Anny's Ltd*Május elsejével újjáalakult a visual színtér egyik legfurább csapata, a kinézetét és színpadi showját a Clockwork Orange című filmből kölcsönző Anny's Ltd. A különböző zenekarok (La Vie en Rose, Kalimero, Jinkaku Radio és Ooparts) tagjaiból álló sessionbanda két, találóan Clock Work Orange The Reload néven futó, a Takedanobaba Area klubban adott koncerttel tér majd vissza június 20/21-én.
*Az augusztus 14-én, a Liquid Room Ebisu-ban tartott koncert után feloszlik a tradicionálisabb hard rock vonalon mozgó, a kilencvenes évek közepén alakult Zeppet Store.
*Szintén feloszlik az utóbbi évek egyik legrettenetesebb kinézetével büszkélkedő visual banda, a Sugar Trip.
Shina (moll'e node)*A volt Key Party zenekar Noi'X ex-énekese, Shina vezette moll'e node-ből kiszállt a basszgitáros Teppei és a dobos Haniwa, akik utoljára júni 13-án játszottak a csapattal a Takadanobaba Area klubban. Szerencsére a zenekar feloszlásától egyenlőre nem kell tartani mert már bejelentették, hogy folytatják majd tovább a zenélést új tagokkal, de, hogy kik lesznek azok arról egyenlőre nincs hír.
*A Panic Channel-t pedig a dobos Tara hagyja ott július 10 után, egészségügyi problémák miatt.

- 05.04.26 -

*A visual bandák nemzetközi terjeszkedése elképesztően fellendült az utóbbi időben és a zenekarok sorra indulnak koncertezni Japánon kívülre. A legutóbbi frissítés óta a következő fellépéseket jelentették be:
MuccA Mucc az augusztus 4 és 6 között megrendezett, hírneves Wacken Open Air metal-fesztiválon játszik, ahol rajtuk kívül olyanok lépnek még föl mint Samael, Apocayptica, Overkill, Obituary, a korai visual zenekarok egyik nagy kedvencének szímító Hanoi Rocks és még rengetegen mások. (több infóért klikk)
A Kagerou, amely februárban már járt Európában most ismét visszatér és ők is fellépnek azon a két fesztiválon, ahol a szintén a Free Will kiadóhoz tartozó Dir en grey is játszik. Június harmadikán a Rock-im-Park-on szerepelnek, ötödikén pedig a Rock-Am-Ring-en. Mindkét fesztiválon a 'Talent Forum' nevezetű színpadon lépnek fel, amelynek olyan zenekaroknak köszönhetően mint a Mastodon vagy a Subway To Sally egyébként is sokkalta érdekesebb a programja, mint a másik két, nagyobb színpadnak.
A +DéspairsRay+ pedig a tavalyi európai koncertek után most Amerikába látogat egy négyállomásos turné erejéig: május 30 - San Jose (itt amolyan délutáni matinéelőadást tartanak délután háromtól egy színházban, a FanimeCon 2005 rendezvényeihez kapcsolódva. Szerencsére a turné további része már normális rock-klubbokban kerül megrendezése, függetlenül mindenféle gyanús rendezvényektől), május 31 - San Francisco, júni 2 és 4 - Dallas.
Mi sem természetesebb, hogy a Blood is újfent koncertezik Japánon kívül. Ők augusztusban térnek vissza Európába és ezúttal Anglia és Észak-Európa lesz a célpont: VENGEANCE for BLOOD 5 ~North Europa Counter Attack~: aug 18 - Turku (Finnország) / aug Brahman19 - Stockholm (Svédország) / aug 21 - Birmingham/Ayacon convention (Anglia).
*Persze nem csak visual kei zenekarok koncerteznek Európában: Japán egyik legnagyobb metal-legendája, a Loudness is ellátogat a nyáron Németországba: ők a Geiselwind-ben megrendezett Earthshaker fesztiválon játszanak július 22-én.
*Hozzánk legközelebb pedig a Brahman játszik a közeljövőben. Az emo és indie-rock határain mozgó csapat május 27-én lép fel a Wiener Neustadt-i kétnapos (26+27) Aerodrome fesztiválon, Ausztriában.
AMT & The Cosmic Inferno*Mint írtuk korábban Makoto Kawabata és társai egyenlőre felfüggesztették a működést az eddig használt névvel (Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O.) és felállásban, azonban szerencsére máris bejelentették, hogy rövidesen érkezik a folytatás. Az új zenekar, az Acid Mothers Temple & The Cosmic Inferno tagjai közt Kawabata (gitár) mellett csak Hiroshi Higashi (gitár, szintetizátor) maradt meg a Melting Paraiso U.F.O. tagjai közül, viszont a három új zenész mind amolyan élő legenda: Mitsuru Tabata (basszusgitár, ének) a Zeni Geva tagja, de régebben a Boredoms-ban is megfordult, Koji Shimura (dobok) a Miminokoto-ban zenél, korábban pedig többek közt a High Rise-ban és Mainliner-ben tünt fel, a másik dobos, Futoshi Okano pedig a Ghost és a Subvert Blaze volt tagja.
*Végre megjelent az Eve of Destiny számtalanszor elhalasztott első mini-albuma, a Nervous & Innocence. A CDt egyenlőre csak a kiadó oldaláról lehet megrendelni, de igéretek szerint rövidesen felbukkan egyéb online boltokban is. Ide kapcsolódó hír, hogy a zenekar készített egy feldolgozást ('Thanks for the Night') a május 18-án megjelenő japán The Damned tribute-albumra, amin az EoD-n kívül még olyan csapatok szerepelnek mint a Mad3, a Genbaku Onanies, a Tropical Gorilla, valamint a Balzac.
Juka*A Moi Dix Mois-t otthagyta az énekes Juka. A meglepő és hirtelen bejelentés az éppen folyamatban levő ~Invite to Immorality~ turné alatt jött és ennek az április 24-én, a Shibuya AX-ben tartott záróállomása egyben Juka utolsó közös koncertjei is volt a zenekarral. Esetleges utódjáról egyenlőre nem érkezett hír.
*A Vidoll-t pedig a két gitáros, Yukine és Hide hagyja ott. Okokról (szokás szerint) egy szót sem ejtenek sehol.
hide Museum*Szeptember 25-én végleg bezár a hide múzeum, amely az elöször az X Japan tagjaként, majd szólóban is nagy sikereket arató, 1998-ban elhunyt legendás zenésznek állított emléket és amelyet 2000 augusztusában, bő két évvel a gitáros halála után nyitottak a szülővárosában, Yokosuka-ban. Pontos okokat nem adtak az intézmény fenttartói, de valószínüleg a megcsappant érdeklődés lehet az ok, mivel, leszámítva az évfordulókat, egyre kevesebben zarándokoltak el a Yokohama-tól délre fekvő kisvárosba.
Mari Yaguchi*Azonnali hatállyal, búcsúkoncert, búcsúműsorok és hasonló ilyenkor szokásos formaságok nélkül otthagyta a Morning Musume-t Mari Yaguchi, aki (Kaori IIda kivállása óta) a csupalány idol-csapat vezetője volt. Yaguchi, aki (minőséget és szinvonalat tekintve) a zenekar fénykorának tekinhető első két generáció utolsó megmaradt tagja volt azután döntött így (vagy döntöttek így a producerei), hogy nemrégiben 'hatalmas botrányba' keveredett, miszerintis, a Friday nevezetű bulvárlapnak dolgozó lesifotósok lekapták amint egy korabeli szinésszel sétált az utcán éjszaka (hát nem vérlázítóan erkölcstelen cselekedet!?). Egy újabb nagyszerű bizonyíték az idol-kultúra elképesztően idejemúlt és embertelen jellegére.
*Az eredeti énekesnőjük, a szólókarriert kezdő Lisa kivállása óta minden számban más, külsős énekessel dolgozó m-flo eddigi talán legmeglepőbb és legigéretesebb produkcióit vette fel mostanában. Míg többnyire közismert pop és RnB sztárokkal dolgoznak, most az egyik új számukba a hatvanas évek vége óta a pályán levő, jellegzetes, mély hangjáról ismert Akiko Wada-t hívták meg, egy másikba pedig az ország egyik legelismertebb jazz-énekesnőjét, Monday Michiru-t. A dalok megjelenési időpontja egyenlőre nem ismert, de remélhetőleg lesznek olyan jók, mint ahogy az a közreműködők egyéb munkáit ismerve várható.

- 05.04.06 -

Bass Wolf*Március 31-én reggel, New Orleans-ban elhunyt Hideaki Sekiguchi, vagy közismrtebb nevein Billy vagy Bass Wolf, a Guitar Wolf basszgitárosa. A tradicionális rock életformát mindenben követő Bass Wolf 38 éves volt és a kezdetektől fogva tagja volt a Japán legnagyobb garage-rock legendájának számító zenekarának. A turnét természetesen félbeszakító csapat vezetője, Seiji egyenlőre a nem tudta megmondani, hogy mi lesz így a zenekar jövője, de mint ahogy mondta, ő is tudja, hogy Billy is azt akarná, hogy folytassa, de még nem tudja, hogy, hogy és mint. És szerinte valószínüleg Billy éppen zenekart alapít a túlvilágon Joey Ramone-val és Elvis-el. Úgy legyen.
*Egy másik, ha lehet még tragikusabb haláleset is történt az utóbbi időben: március 17-én a volt Judy And Mary énekesnő Yuki tavalyelőtt áprilisban született kisfia húnyt el, az orvostudomány számára is rejtélyesnek számító SIDS (hirtelen csecsemőhalál) következtében, amelynek átlagosan minden négyezredik gyerek esik áldozatul és amely egyébként inkább hat hónapos kor alatt gyakori. Reméljük a nemrég megjelent új lemezéhez tartozó turnét természetesen elhalasztó Yuki idővel túlteszi magát a tragédián és visszatér majd a zenéléshez.
Singer Songer*Kicsit nyugodtabb vizekre evezve: a zenéléstől hivatalosan 2001 elején visszavonult Cocco az esetenkénti felbukkanásai után most végleg visszatér az énekléshez. Mint azt említettük, nemrégiben a Quruli gitárosának, Kishida Shigeru-nak közreműködésével újra felvette egy régi számát a Tower Records születésnapja alkalmából és végülis ez az egyszeri alkalomnak tervezett project vezetett a visszatéréshez. Azonban a jövőben Cocco nem szólóénekesnőként folytatja a zenélést, hanem a Singer Songer nevű új csapat vezetőjeként. A zenekar tagjai között a fentemlített Kishida Shigeru-n kívül szerepel mégegy Quruli tag, Satou Masashi (basszgitár), valamint a Cornelius kisérőzenekarából ismert billentyűs Horie Hirohisa és a FEED dobosa Dai Tarou. Első kislemezük, a kétszámos 'hatsubana riri' május 25-én jelenik majd meg.
*A Puffy tovább folytatja külföldi terjeszkedését és április 22-től újra az Egyesült Államokban turnéznak. A mostani, hétkoncertes fellépéssorozat az ország nyugati partvidékére korlátozódik, de a tervek szerint nyáron újra visszatérnek és akkor a keleti partvidéket veszik majd célba.
Merry*Az utóbbi pár év egyik legkiválóbb visual zenekara, a 2001 végi megalakulása óta folyamatosan egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Merry is csatlakozik a major visual kei bandák egyre hosszabb sorába és augusztustól a Victor Entertainment kiadóhoz szerződnek. A hírt egy március 31-i koncerten jelentették be és azóta napvilágra kerültek a részletek is: a kiadóváltás előtt még kiadnak egy újrafelvett dalokat tartalmazó válogatáslemezt, egy eddigi pályájukat összefoglaló könyvet (ezutóbbit a csapatot a kezdetektől támogató Fool's Mate magazin gondozásában) és persze lebonyolítanak egy indies-búcsúturnét július 19 és augusztus 17 között.
*A Fatima énekes Sanaka (aki pár hónapja Kanoma-ra változtatta a nevét ki tudja miért) meglehetősen furcsán megválasztott időpontban, a születésnapja alkalmából koncerten, pont miután a közönség kedvesen felköszöntötte, bejelentette, hogy feloszlik a zenekar. Utolsó, 'Exit' című mini-albumuk április 27-én jelenik meg, utolsó koncertjüket pedig a Shibuya O-East klubban tartják június 28-án.
*Németországban úgy tűnik hosszas underground lét után a visual kei nagyhirtelen betört a köztudatba. Az Astan német goth-magazinnak láthatólag jókora pluszbevételt hoztak az Eve Of Destiny-vel Astan magazinfoglalkozó számaik és így nagyon ráhasaltak a japán témára. Az új számnak már a borítójáról is a Blood tagjai bámulnak ránk és belül rajtuk kívül még Mana és a Calmando Qual is felbukkan. Mindeközben az egyik vezető goth-magazinnak, az Orkus-nak már harmadik hónapja állandó szereplője Mana, először egy hosszabb interjú keretében, rögtön a borítóra kerülve bukkant fel, majd a Dix Infernal album szerzeményeit elemezte ki, most pedig a plakáton szerepel, de ugyanebben a számban található még egy Kagerou interjú is. A Sonic Seducer sem akar lemaradni a trendről és ők egy a műfajt általánosan bemutató (a témát jobban ismerők szerint roppantmód felszínes) cikket raktak legújabb számukba. Ha ez nem lenne elég, a legismertebb német (gyakran inkább a latex/stb fétisek felé hajló) goth divatmárkája, az X-Tra-X is előrukkolt egy bevallásuk szerint JRock/visual inspirálta kollekcióval. Mondjuk a képeket megnézve igazából a ruhák többsége nem sokban különbözik a cég többi termékétől, amikben meg ténylegesen fel lehet fedezni valami visual behatást, azok többnyire meglehetősen félresikerült darabok.
*És a végére a talán legjelentősebb hír: Most már biztossá vált, ami a Free Will kiadó európai ágának tavalyi indulása óta sejthető volt, hogy bekövetkezik majd előbb-utóbb: Európába látogat a visual kei zenekarok egyik legnépszerübbike, a Dir en grey. Elsőnek a május 28-i berlini fellépést jelentették be (jegyek a Neo Tokyo-tól szerezhetőek be 37 eurós áron) azonban ezt hamarosan követte újabb kettő: június harmadikán a legjelentősebb német rockfesztiválon, az idén húsz éves Rock-Am-Ring-en játszik majd a banda, következő nap pedig az előbbi testvér-fesztiválján a Rock-im-Park-on is fellépnek.

Dir en grey

- 05.03.06 -

Despair*Európa legnagyobb goth/industrial fesztiválján, a Lipcsében megrendezett Wave-Gotik-Treffen-en idén fellép japán talán legjobb electro-industrial csapata a Skinny Puppy és korai Frontline Assembly vonalán mozgó Despair. A négynapos WGT minden évben pünkösd hétvégéjén kerül megrendezésre immár tizennégy éve, vagyis idén május 13 és 16 között lesz a nagyjából kétszáz fellépőt és számtalan egyéb programot kináló fesztivál.
Bigzam*A második nagylemezét tavaly kiadó hip-hop csapat, a Nitro Microphone Underground utolsó, komolyabb szólókarrier nélküli tagja a Big Z néven is ismert Bigzam, aki korábban csak egy független kiadásban megjelent mini-albumot és néhány 12" bakelitet jegyzett, idén végre komolyaban is belevág a szólómunkákba. Első kislemeze, a 'Biggest' április 13-án jelenik meg és a zenéért nem kisebb név lesz felelős, mint a G-Funk egyik legfontosabb alakja, Warren G.
*Szintén szólóalbumot ad ki Dev Large a 2000-ben feloszlott legendás Buddha Brand volt tagja. A csapat feloszlása óta Dev Large rengeteg számban müködött közre, de a március 30-án megjelenő Black Zone lesz az első igazi szólómunkája.
*Újra hip-hop, és újra egy kezdődő szólókarrier: a Seamonator & DJ Taki-Shit duó előbbi fele bejelentette, hogy leszerződött a BMG-hez, ahol szólóban, Seamo néven ügyködik mostantól kezdve, első kislemeze pedig ehónap 23-án lát majd napvilágot. Remélhetőleg ez nem jelenti a hihetetlenül rosszizlésű humorral átitatott (és éppen emiatt hihetetlenül szórakoztató) videóiról elhíresült duó végét.
*Az amerikai Austinban március 11 és 20 között megrendezett SxSW (South-SouthWest) fesztiválon már korábban is számtalan kiváló japán zenekar szerepelt, elsősorban indie-rock körökből, de az idei felhozatal egészen elképesztő lett. Csak néhány a fellépők közül: Noodles, Petty Booka, Bonnie Pink, The Pillows, Mono, Guitar Wolf, Titan-Go-Kings, DMBQ, Shonen Knife, Bleach, Electric Eel Shock, Gito Gito Hustler.
*Tíz évnyi együtt zenélés után feloszlott a Supercar, a japán indie-rock szintér egyik legismertebb csapata. Utolsó koncertjüket február 26-án adták.
Zazen Boys*Az eddig leginkább forgatókönyvei (Go, Ping Pong, Zebraman, stb.) révén ismertté vált Kudou Kankurou új, Mayonaka no Yajisan Kitasan című, tavasszal bemutatásra kerülő filmjének zenéjét a Zazen Boys vezér Mukai Shutoku írta és természetesen a számokat a Zazen Boys adta elő. A filmzenealbum április 13-án kerül majd a boltokba. A zenekar új dobosa egyébként az a Atsushi Matsushita lett, aki korábban a Zoobombs-ban és a Buffalo Daughter-ben is játszott.
*A Mukai-hoz hasonlóan szintén volt Number Girl tag basszgitáros Nakao Kentaro idén januárban beszállt a tavaly alakult Spiral Chord nevű csapatba és április 27-én jelenik majd meg első nagylemezük.
*Mindeközben a Zazen Boys-t nemrég otthagyó dobos, Ahito Inazawa is új zenekarral bukkant fel: a Vola and the Oriental Machine néven futó csapatban az énekesi, gitárosi és dobosi (!!) posztot ellátó Inazawa mellett közreműködik még a downy gitárosa, Aoki Yutaka, a syrup 16g dobosa Nakahata Daiki és a basszgitáros Arie Yoshinori is.
Zone*Feloszlik az utóbbi évek egyik legnépszerübb lánycsapata, a négytagú Zone. A zenekar amely arról volt híres, hogy nem csak énekeltek, hanem hangszereken is játszottak (wow?) 1999-ben alakult, majd rövidesen a toplisták élmezőnyébe került és azóta is ott tanyázott. Az ok valószínüleg az, hogy a tagok közül hárman is idén fejezik be az iskolát és a továbbtanulás és hasonlók mellett nem biztos, hogy jutna idejük a zenekarra. Búcsúkoncertjüket április elsején tartják a legendás tokiói Budokan-ban.
*Közel egyévnyi hallgatás után bejelentette feloszlását, az 1998-ban alakult S, a gitáros Itsuki ezután új, n°13 nevezetű zenekarában játszik majd.
*Szintén oszlik a visual-kei csapatként indult, majd mind zeneileg, mind kinézetileg nagyon visszafogottá váló Vogus Image.
*A volt X-japan gitáros Pata éppen aktuális zenekara, a Ra:IN május 5-én fellép Párizsban, a l'Elysée Montmatre nevü klubban. Jegyek 30 euróért.
*A Pierrot énekese Kirito szólóban is kipróbálja magát és folyamatosan nyugtatgatja a rajongókat, hogy ez semmiféle hatással nem lesz magára a zenekara.
*Hasonlóan Kirito-hoz, a Psycho le cemu énekese Daishi is szólóprojectbe kezd.
*Megszünik az egyik kis visual kiadó, a Climax Enterprise, ahol a cégtulaj Yayoi két csapata, a Deadly Sanctuary és a Romance Red mellett olyan zenekarok voltak mint a Cuartett, Sugar Trip, Delphinium és Black Jack. Utolsó rendezvényüket április 16-án tartják, ahol majd természetesen a kiadó összes csapata fellép. A zenekarok további sorsáról egyenlőre nincs hír.
Takamasa*A Deadman basszusgitárosa Takamasa, négy év közös munka után kiválik a csapatból. Utoljára április 6-án, az éppen aktuális turné Liquid Room Ebisu-ban tartott zárókoncertjén lép fel a zenekarral. Az okokról és az utódjáról egyenlőre nincs információ.
Shion (ex-Phantasmagoria)*Néhány egyéb hasonló hír: a Phantasmagoria dobosa Shion egészségügyi okokból kénytelen otthagyni a zenekart, a gitáros Koji kiszáll a La'cryma Christi-ből (utolsó közös koncertjüket március 21-én a Zepp Tokyo-ban adják majd), a korábban a Dué le quartz-ban is játszó dobos Kazuki otthagyja a tavalyi év talán legkiemelkedőbb új indies visual csapatát a Babylon-t, a nil-ből pedig februárban a basszgitáros Kashimoto és a dobos Moro is kiszállt nagyhirtelen, vagyis a volt Malice Mizer énekes Tetsu ezzel egyedül maradt a csapatban, ami már csak azért is furcsa mivel második nagylemezük most áprilisban fog megjelenni.
*A Moi Dix Mois európai mini-turnéjának két állomása: március 26, München, Németország, Große Georg Elser Halle, valamint március 28, Párizs, Franciaország, La Locomotive. A jegyek már jóideje kaphatóak teljesen irreális és abszurd árakon (35 és 40 euro)

- 05.01.23 -

Mana - Orkus, 2005 február*Igencsak nagy meglepetés éri azokat akik rápillantanak Németország (és valószínüleg Európa) második legnagyobb goth/industrial magazinjának, az Orkus-nak februári boritójára, mivel onnen nem más néz vissza rájuk mint a Moi Dix Mois vezér Mana. Az újságban természetesen lesz egy nagyobb cikk is a zenekarról és ez igencsak komoly és hatásos promóció lesz a csapat őszre igért első európai turnéjához. Már csak azt lenne érdekes tudni, hogy kiknek köszönhetően kerültek az újságba, mert a turné európai szervezőinek nagy valószínüséggel soha nem jutott volna eszébe, hogy ilyen irányba próbáják népszerűsíteni a zenekart.
*Szintén Mana-hoz kapcsolódó hír, hogy a produceri kezei alatt működött, tavaly feloszlott Schwarz Stein egyik tagja, Hora márciusban megjelenteti első szólómunkáját, a hatszámos 'Inner Universe' című mini-albumot.
*A szintén tavaly feloszlott Laputa volt gitárosa Kouichi Everlasting-K névre keresztelt szólóprojectje, szintén egy hatszámos mini-albummal kezdi meg működését, amelynek egyik számához a Pierrot énekes Kirito írta a szöveget.
emmurée*Egy december 31-én adott koncerttel ideiglenesen leállította működését az emmurée, az elmúlt néhány év egyik legjobb és legigéretesebb visual zenekara. Az műfaj kilencvenes évek eleji, erősen goth-rock inspirálta gyökereihez visszanyúló csapat tagjai a leállás alatt várhatóan felbukkannak majd különböző egyéb projectekben. Ezek közül első a csapat dobosának, Yuki-nak a szereplése volt, elöző zenekarának, az Azalea-nak január 11 koncertjén, mikoris a rég feloszlott banda újra összeállt egy fellépés erejéig. Remélhetőleg az emmurée ideiglenes leállása valóban csak ideiglenes lesz, mivel nagyon nagy kár lenne értük.
*Shinji, (ex-Antique és Value), aki elődjének, Maya-nak kiválása óta már session-gitárosként amúgy is kisegített a zenekarban lett végül hivatalosan is a Doremidan új tagja.
*Takeshi és Taichi, a Blood két volt tagja, akik a zenekar tavalyi, első európai fellépése előtt nem sokkal hagyták ott a csapatot új zenekart alakított KillerQueen néven. Az újonc basszgitáros és másod-gitáros mellett még az a Kai is tagja a csapatnak aki korábban a Se'ikspia-ban zenélt és a Hisui féle Schwardix Marvally-ban is kisegített.
*A január 21-én, a Maguro Rock May Kan klubban adott koncertje után feloszlott a Vinett melynek tagjai közt volt többek közt a volt Baiser dobos Katsura és két ex-Eliphas Levi tag is.
*Az Eve of Destiny párizsi koncertje, a helyi szervezők nem megfelelő hozzáállsa miatt végülis elmarad, de ez természetesen nem érintí a turné egyéb állomásait.
*Masa, a Spiky (és Gackt kisérőzenekarának) volt tagja új együttessel jelentkezik. A Dizzy Drive első koncertjét január 29-én adja... némileg meglepő módon a Spiky-val közösen.
*A Japánon kívül szinte teljesen ismeretlen hard-rock zenekar, a Dead End, mely hatalmas hatással volt a korai visual kei zenekarokra is, idén oszlott fel tizetöt éve. Ennek alkalából a BMG 'Infinity' címmel válogatást jelentett meg a csapat munkásságából, melynek bookletjében olyan, egykori nagy rajongók emlékeznek meg a zenekarról mint Kiyoharu, Sugizo, Yuana (Kagerou) vagy Hiro (La'Cryma Christi).
*Yoshiki újra hallatt magáról, de sajnos újfent nem kell semmi igazán izgamasra számítani. Egyrészt többévnyi halogatás után végre megjelenik DVDn a Violet UK 2002 végén a Tokyo City Philarmonic Orchestra-val közösen adott koncertje, valamint 'Eternal Melody II' címmel újabb adag Yoshiki szerzemény jelenik meg klasszikus hangszerelésben. Mindkét kiadvány gerincét régi X Japan számok adják, kiegészítve néhány, már a Violet UK-nak írt szerzeménnyel.

- 05.01.05 -

Eve of Destiny*Tavasszal újra visszatér Európába az Eve of Destiny és a tavalyelőtti budapesti koncert óta most játszanak majd hozzánk legközelebb: március 10-én a bécsi Monastery klubban lépnek fel. Ez egyben a turné kezdőállomása is lesz, amely azután Párizsban, Berlinben és Varsóban folytatódik. A Monastery-ről, amely a bécsi goth/industrial közösség legfontosabb találkozóhelye további infó a weboldalukon.
*A Malice Mizer Közi melletti másik volt vezéregyénisége Mana is tavasszal látogat el Európába a tervek szerint. A Moi Dix Mois európai turnéjának hírét Mana a nemrég lezajlott tokiói Dis Inferno III rendezvényen és a weboldalán is bejelentte. Egyenlőre azon kívül, hogy tavasszal jönnek semmi további információt nem hoztak nyilvánosságra, de egy párizsi valamint berlini és/vagy müncheni fellépés nagyjából biztosra vehető.
*Azonban, a bulizással nem kell tavaszig várni, mivel hosszabb kihagyás után, február 26-án, szombaton újra JRock/Visual kei buli lesz. A szeptemberi Kék Yuk-as kitérő után újra visszatérünk a régi helyre, a Marco Polo Club-ba. Flyer, valamint minden egyéb infó itt.
*A Nookicky akik már többször játszottak külföldön Ázsián belül, egyrészt visszatér Nepálba, másrészt március ötödikén New York-ban lép majd fel.
Codomo A*2005 január elsejével újabb zenekar csatlakozott az Under Code kiadó kötelékéhez. Az egyébként öttagú Codomo A (avagy teljes nevén 'himitsu kessha Codomo A') két tagja, Eiji és Dai korábban a Guru Guru Eigakan szinten elborult zenét játszó eroguro csapatban, a Macaroni-ban zenélt, akik tavaly, feloszlásuk elötti két utolsó mini-albumukat is az Under Code-al közösen adták ki, vagyis nem igazán meglepő a hír. A zenekar, habár továbbra is meglehetősen excentrikus a megjelenésük, kinézetben a Macaroni-hoz képest valamelyest közelített a jellegzetes visual image felé. Első kislemezük még november közepén jelent meg, és ezt majd február 16-án követi a második.
*A Fatima énekese Sanaka (aki régebben Hitomi néven futott) január elsejével megváltoztatta művésznevét Kanoma-ra. Hurrá?
Acid Mothers Temple*A nemrég újabb hosszas Európa turnét lebonyolító, idén tíz éves Acid Mothers Temple & The Melting Paraiso U.F.O. meghatározatlan időre felfüggeszti működését, miután a tagok az elmúlt évek folyamatos koncertezésétől és stúdiómunkájától egyre inkább kimerültnek és kiégettnek érezték magukat (ami nem is csoda: csak idén hat új AMT stúdióalbum jelent meg, melyek között volt egy négy CD-s box is.) Természetesen a zenekarvezető Makoto Kawabata és a többi zenész szólóban és az Acid Mothers Temple kollektívához tartozó többi együttesben továbbra is aktív marad, csak ilyen néven nem adnak ki új anyagokat egy ideig, míg nem érzik újra úgy, hogy tudnak újat nyújtani. (Az AMT 2002 végi bécsi koncertjéről készült beszámolóért klikk ide.)
*A tavaly év elején feloszlott Hysteric Blue volt énekesnője, Tama új zenekarral tért vissza és a The Screaming Frogs névre keresztelt csapatnak december 15-én már meg is jelent az első nagylemeze 'The frogs at beautiful sunset' címmel. Az irányvonal maradt többnyire ugyanaz mint a Hysteric Blue-s időkben, vagyis amolyan Judy And Mary féle power-pop, megszórva egy-egy lassabb dallal. A Judy And Mary hasonlat már csak azért is kikerülhetetlen, mivel Tama hangja és énekstílusa még mindig kísértetiesen emlékeztet Yuki-éra.

Hír archívum:
Legfrissebb
2003.01-2003.07
2003.07-2004.04
2004.04-2004.12
2005.04-2005.12
2006.01-2006.12

2007.01-2007.12