Ozrosaurus

On And On

2004-03-03 / Future Shock/Pony Canyon

A yokohamai hiphop színtér büszkeségének, az Ozrosaurusnak az ezidáig egyetlen kiadványa a 2003 márciusában megjelent második album óta ez a meglehetősen felemásra sikerült kislemez.

A címadó On And On az eddigi talán leggyengébb Ozrosaurus szám. A yokohamai csapat, mely a társ-alapító DJ Tomo kilépése óta gyakorlatilag a rapper Maccho egyszemélyes projektje, melyet különböző kisegítőkkel együtt csinál, mindig is a hiphop fogyasztóbarátabb, dallamosab irányzatához tartozott, de korábban, egy-egy félrelépéstől eltekintve ezt sikerült úgy csinálniuk, hogy elkerülték a túlzottan kommerciális hangzás csapdáit és indig eredetiek és kreatívak maradtak. Volt már korábban is egypár számuk, főleg a már Tomo nélkül készült második albumon, amelynél kilengett a mutató, de az On and On-hoz hasonló mellényúlást korábban nem produkáltak. A izléstelen szinten rádióbarát alap egészen borzasztóan nyálkásra sikeredett és semmi köze a jellegzetes Ozrosaurus hangzáshoz, de még Maccho is teljesen erőtlennek hangzik.

Az utóbbi időben gyakorlatilag Maccho állandó segítőjévé vált Romero SP remixe valamivel jobbra sikerült. Nem olyan émelyítően tenyérbemászó mint az eredeti verzió, de csak ahhoz képest jobb, egyébként teljesen jellegtelen darab.

Az ez után következő Chain Remains-nél csillannak fel az első reménysugarak, hogy talán nincs minden veszve. Ez a szám is abszolúte rádióbarát, de annak a lehető legjobb. A lassú, visszafogott alap abszolút telitalálat, a sok hiphop darab végzetének bizonyuló dallamos, r'n'b-s refrén is tökéletesen passzol a számhoz és nagyszerűen ellenpontozza Maccho és a vendég MC rekedtesen elmorgott szövegeit. Szép és jó, de továbbra is ott van a tüske a csapat régebbi anyagaihoz szokott hallgatóban, hogy az Ozro egyszerűen nem erről kellene, hogy szóljon.

Aztán következik a Material Junge és helyrerak mindent. A számot nyitó gonosz kacaj mintha minket röhögne ki, mert azt hittük, hogy a zenekar végleg besorolt a slágerlisták irányába kacsintgató hiphop csapatok közé. Aztán beindul az embertelen húzós alapütem, ami az elöző számok finomkodása után szinte ökölcsapásaként hat. És nem csak a kislemezt többi számához hasonlítva durva a Material Jungle, hanem úgy általában a zenekar történetének talán legkeményebb darabja. Maccho-t, aki itt végre igazán elemében van újfent Romero SP segíti, valamint F.U.T.O a szintén yokohamai Furin Kazan csapatból. A brutális scratchekkel megtámogatott szám már önmagában megéri a kislemez árát és megnyugtat mindenkit, hogy minden negatív jel ellenére Maccho és társai továbbra is tudnak olyat letenni az asztalra ami bizonyítja, hogy miért tartják sokan az Ozrosaurus-t a szigetország egyik legjobb hiohop csapatának.

Azt, hogy ők is érezték, hogy az On And On elriaszthatja a régi rajongókat, az is bizonyítja, hogy meglehetősen szokatlan módon dupla PVt csináltak, ami miután lefutott a címadó szám meglehetősen unalmas videója átvált a Material Jungle ütemeire és a számhoz illő, militáns, bunkerszerű pincében felvett felvételekre.

01.On And On
02.On And On (Romero SP Remix)
03.Chain Remains feat. B-Yas, Akita Inu Dobu Inu
04.Material Jungle feat. F.U.T.O for Furin Kazan, Romero SP