Nippon Shoxx #6
 ~ JRock / Visual-kei Party ~

2007~December~14 - 21:00

Vörös Yuk (Bp. Fényes Adolf utca 28)

DJk: Case & Ji-chan

 

Furcsa így másfél év távlatából visszaolvasni a 2006 nyári Nippon Shoxx 5 beszámolóját. Ott akkor azt írtam, hogy remélhetőleg nem kell sokat várni a következő bulira. Aztán mégiscsak, sokat kellett, messze sokkal többet mint bármikor eddig. Persze, mikor az íródott még nem tudtam, hogy a bulisorozatnak 2003-as indulása óta helyt adó (és közben -no persze nem miattunk!- egyre feltünőbben lepusztuló) Marco Polo Club nem sokkal később meg fog szünni, pontosabban egy alapos átalakítás előtt áll, ami azóta lezajlott és a klub más néven, más koncepcióval nyitott újra. Az Európa első J-Rock és visual kei zenékre koncentráló partysorozatai közt indult kis rendezvényünk így helyszín nélkül maradt, ráadásul egy egyébként is nagyon nehéz időszakban, amikor sorra zártak be a klubbok amik egyébként szóba jöhettek volna. Azonban hosszadalmas keresgélés és sok-sok kavarodás után végre valahára megtaláltuk a megfelelő új helszínt, a budai Kék Yuk/Vörös Yuk klubkomplexumban és itt került megrendezésre a hatodik Nippon Shoxx party, ami, ha a névválasztás előtti bulikat is számoljuk, már a tizenharmadik hazai vk/jrock összejövetel volt.

No persze a Nippon Shoxx nélkül eltelt másfél év alatt sem volt teljes a csend, éppen ellenkezőleg, rengeteg fontos dolog történt: egyrészt a szokásos féléves, őszi / tavaszi AnimeCon az eddigi helyszíneket kinőve átköltöltözött a Petőfi Csarnokba, és itt, a hely adottságainak, pontosabban a kisteremnek és a szükséges technika meglétének, köszönhetően, állandó programmá vált a tánci-tánci japán zenés afterparty. Először 2006 őszén volt ilyen, majd idén tavasszal és ősszel is (utóbbin a nézősereg immár az új hely befogadóképességének határait is súrolgatta felülről, de jövő tavasszal még maradunk ott, mivel a probléma ideig-óráig orvosolva lesz azzal, hogy felhúzunk egy jókora plusz sátrat a Pecsa elé, ezzel kibővítve a helyet) és a közönség láthatólag megszerette a pluszprogramot és eddig mindig nagyon jó hangulatú bulik kerekedtek a dologból. A másik, még sokkal fontosabb esemény, hogy, a SoundOfJapan.hu oldalhoz, nomeg a Nippon Groove rádióműsorhoz kapcsolódva, beindult a koncertszervezés is, így végre nem arra kell várnunk, hogy ugyan, ki hozza el Budapestig az Európában bóklászó japán előadókat. Saját szervezésében elsőnek tavaly nyáron, a legismertebb japán grind core csapat, a nevéhez hasonlóan elborult szövegeiről ismert, Bathtub Shitter látogatott el hozzánk, majd őket követte az electro és goth keverékében utazó Euthanasie decemberben, idén pedig először a visual kei és metal határán mozgó Gram-Maria lépett is fel, majd az időközben Gothika-ra nevet váltó Euthanasie tért vissza. Persze ezek még egyenlőre csak relatíve kis bandák, de szerencsére többnyire sikeresek voltak a koncertek, így a sorozat folytatódik tovább és jövőre remélhetőleg újabb, közismertebb zenekarok is eljutnak majd hozzánk.

Ráadásul a Nippon Shoxx bulik hosszas szünetét okozó helyszínprobléma is ezeknek a koncerteknek köszönhetően oldódott meg végül. A, még az LD50.hu aktív közreműködésével összehozott Euthanasie koncert volt az első amit a budai Yuk klub minikomplexumban lett megtartva (habár ez nem teljesen igaz, mivel a vk bulik Kollektíva party-s vendégszereplésére is ott került sor még 2004 szeptemberében, de ahhoz szervezésileg még nem volt közöm, nomeg akkor még megvolt a stabil helyünk a Marco Polo-ban), ami áll egyrészt a tágasabb, kéttermes Kék Yukból, valamint a kicsit kisebb, régebben inkább punk koncerteknek otthont adó, de mostanra a Kékhez hasonlóan sokoldalúvá vált Vörös Yukból. Miután a koncertek alatt nagyon jól belaktuk a helyet, nomeg az ottani szervezők is látták, hogy van ezeknek a zenéknek közönsége, szóba került, hogy, lehetne itt folytatni a kényszerpihenőn levő partysorozatot és ennek eredménye lett a december 14-én, szinte napra pontosan egy évvel a Euthanasie koncert után megrendezett Nippon Shoxx #6.

Az időpont körül volt egy kis kavarodás, mivel a klub eléggé tele volt év végére és nagy volt a káosz a tervezett programokkal, de végülis csak letisztázódott a dátum is és az is, hogy ezúttal a Vörös Yukban leszünk, ahol a Gram-Maria koncert is volt tavasszal. A régi, MPC-s NS bulikban az LD50 guru d4m4g3-el együtt ügyködtünk a DJ pult mögött, az idei két con afterparty-n, valamint a Gothika koncert után azonban már Ji-chan is besegített és most, mivel d4m el volt havazva egyéb teendői miatt, szintén Ji-vel kettesben feleltünk a zenékért. Mivel csak pár héttel a buli előtt derült ki, hogy lesz szabad időpont, ezért a behirdetést, szervezést eléggé kapkodva kellett intézni, de ettől függetlenül azért sikerült még időben mindenhova kipakolni az infót. Kivételesen két különböző flyer is készült: mivel nem tudtam dönteni a két terv-verzió közt, így végül mindkettő be lett fejezve és random váltakozva bukkant fel különböző helyeken, vagy az egyik vagy a másik. A design nagyon különbző volt, de abban megegyeztek, hogy mindkettőnak a Malice Mizer volt a témája, mivel már a Marco Polo-s idők óta tervben volt, hogy ők egyszer kapnak egy külön blokkot, mint a legmeghatározóbb visual kei zenekarok egyike és erre most, végre-valahára, sor is került.

A kezdés hivatalosan kilencre volt kiírva, de volt egy kis késés, mivel a tervezettnél később is futottunk be és a technika megfelelő belövésével is elvacakoltunk egy ideig. Utóbbi miatt aggódtam is egy kicsit előzetesen, mivel, míg a jobban felszerelt Kék Yukban soha nem volt gond a hanggal, a Vörösben a Gram-Maria utáni afteren emlékezetesen pocsékul szólt minden. Azonban úgy néz ki akkor tényleg az lehetett a gond, hogy a koncertre beállított hang nem lett megfelelően átállítgatva a buli kezdete előtt, mivel most kifejezetten korrektül sikerült belőni mindent és még a Kékben folyó drum'n'bass partyból átszürődő hangokat is simán sikerült elnyomni. Kilenc után nem sokkal munkába lendült kint a kassza és elkezdett leszállingózni az ekkorra már jókorára duzzadt tömeg, miközben lent, eleinte még mindig a hangot csekkolgatva, elkezdődött a party warm-up része, ami, szintén a régi jó MPC-s hagyományokat folytatva, teljesen más vonalon mozgott, mint maga a buli és vk, JRock helyett Shibuya kei ment, meg hip-hop, meg RnB, meg dancehall, meg pár egyéb japán tánci-tánci ez-az. Mikor annak idején először próbálkoztam ilyesmivel a partyk elején, még csak nagyon mérsékelt sikere volt a dolognak, azonban idővel egyre inkább ráhangolódott a közönség a dologra és szerencsére most is ez a trend folytatódott és még én is meglepődtem, hogy mennyien jöttek be már ekkor táncolni. Ezután jöhetett a következő felvonás, a huszonpár perces Para Para táncbemutató. Ez is, mint a bulin oly sok minden más, a régi szép Marco-s idők felidézése volt, ugyanis ott indult be az egész hazai PP mánia, egy meglepetésszerű EuroBeat blokkocskával (a EuroBeat ugyebár az a speciális zenei stílus, amire a megszabott mozdulatsorozatokból álló Para Para-t táncolják) még valamikor pár éve és ebből nöttek ki állandó programmá a bulikezdő PP bemutatók, amelyek aztán az animeconoknak is rendszeres részévé váltak. A megszokott Ji-chan & Megumi páros mellé már a legutóbbi con-on, nome most is csatlakozott Syunikiss (avagy Kimochi-chan, avagy Orsi) és hárman tartották a bemutatót, de a közönségből is egész sokan beszálltak a táncikálásba, amit az egyik arra járó biztonsági méla megdöbbenéssel szemlélt, megállapította, hogy olyan az egész, mint valami aerobik gyógytorna, majd miután megnyugtattam, hogy nem, Japánban nem mindenki így táncol a bulikban, gyorsan tovább is állt, próbálva túltenni magát a sokkon.

A tánci performance után pedig végre elkezdődött maga a buli, amire oly sokan vártak immár másfél éve. Bevezetőnek a legutóbbi The GazettE album intrója szólt, majd ugyanarról a lemezről jött a legfőbb közkedvenc, a Filth In The Beauty. Ezután Ji át is vette a pultot, kezdve egy kis hide emlékblokkal (a party előtt pár nappal lett volna a volt X-japan gitáros születésnapja), majd jöttek a mindenféle régi és új közkedvencek, én pedig végre nekiindulhattam alaposabban körülnézelődni a klubban. Sokan voltunk, többen mint bármelyik korábbi buliban (kivéve az abszolút csúcstartó Gothika koncertet) és, ahogy várható volt, rengeteg volt az új ember is, olyanok, akik a koncerteken lehet, hogy már voltak, de a régi Nippon Shoxx bulik idejében még nem keveredtek bele ebbe az egész kis csuda visual kei dologba. Persze nem csak a közönség (nomeg a helyszín) változott, hanem sok minden más is, mindenek előtt a zenei közizlés. Amikor az NS bulik, még simán csak "JRock & Visual kei Party", néven futó előzménye indult 2003 elején, olyan régi klasszikusok számítottak az abszolút közönség-favoritnak, mint a Malice Mizer, Pierrot, L'Arc~en~Ciel, vagy a Luna Sea, a következő pár évben felbukkanó újak közt ellenben már sokkal inkább a Dir en grey, DéspairsRay és társaik voltak a fő kedvencek. Azóta azonban sok minden változott; időközben a Gazette nőtte ki magát az egyik legnépszerűbb csapattá és szorosan mögé felzárkózott pár még újabb banda, mint az Alice nine, vagy a csillivilli oshare An Cafe. Természetesen a buli zenei kinálata is ehhez igazodva változott, de sokszor azért nagyon nehéz dolog eltalálni a megfelelő arányokat a régi és újabb favoritok közt úgy, hogy mindenki elégedett legyen, de azért remélhetőleg több-kevésbé sikerült.

Befejezve a bő egy órányi csatangolást, csevegést, fotózgatást, visszabóklásztam a DJ pult mögé és jöhetett az oly régóta tervezett, speckó Malice Mizer blokk. Ami persze nem csak a visual kei műfajba számtalan új elemet (klasszikus zene, nomeg a barokkosan megalomán kosztümök) hozó csapat számaiból állt, hanem a volt tagok későbbi zenekarai (Moi dix Mois, Eve Of Destiny) és szólómunkái is felbukkantak, nomeg egy track erejéig befigyelt a MM vezér Mana producerkedése alatt működött Schwarz Stein is. Persze lehetett volna még egy csomó minden, például kimaradtak végülis az egy ideig az MdM élén ügyködő Juka szólócuccai, vagy az utolsó Malice Mizer énekes, Klaha régi zenekarának, a Pride Of Mind-nak a dolgai, de ettől függetlenül asszem kifejezetten korrektre sikeredett az órás blokk és végig nagy pörgés volt a tánctéren. Ezután újra Ji jött és ekkortól nagyjából óránként váltogattuk egymást. Mivel többen is mondogatták korábban, hogy a régi favoritoktól túl sokszor mennek ugyanazok a számok a bulikban, ezért most előkerült több olyan dolog is, ami korábban nem ment, nomeg nagyobb hangsúly volt az újdonságokon is, mint példul a L'Arc~en~Ciel nemrég kiadott, kissé ütődött karácsonyi dala, hiánypótlónak ment viszonylag sok ez-az Miyavi-tól, plusz volt egy-két kitérő erre-arra, más stílusok felé is (mintpéldul egy-egy szám Namie Amuro-tól és Koda Kumi-tól).

Eredetileg négykor lett volna zárás, de mivel semmi jel nem mutatott arra, hogy leülne a hangulat, vagy fáradna a közönség, kaptunk plusz fél órát, így tovább folyhatott a tánci, a csevegés, a csocsóasztal nyaggatása, a szappanbuborékok kergetése és a többi mindenféle móka. Néhányan egyéb, fakultatív programokkal szórakoztatták magukat, mint például a "firkáltassuk össze magunkat filctollal" project, vagy furcsa pózokban történő bealvás a klub kétségtelenül túl kényelmes és hivogató foteljeiben. Végül fél ötkor, egy Deg féle Repetition Of Hatred zúzda után jött a szokásos retro befejezés, most éppen egy régi-régi Momoe Yamaguchi dal képében. Erre még néhányan elandalogtak, idült mosollyal az arcukon, majd szépen lassan kiürült a tánctér és mindenki elkezdett szedelőzködni és elindulni kifelé. Voltak páran, akiknek némi nehézséget okozott a mozgáskordináció és az egyenes vonalon történő előrehaladás (tehát remélhetőleg a bárpultosok is boldogak voltak, hogy volt elég forgalmuk), de végülis mindenkinek sikerült kijutni épségben, így mi is összeszedtük a cuccokat és elindultunk hazafelé.

Vagyis jól sikerült a Nagy Visszatérés és ahhoz is voltunk bőven elegen, hogy a klub főnöksége is lássa, hogy jó dolog ez, meg van értelme folytatni, tehát úgy néz ki végleg megoldódott a borzasztómód hosszú kihagyást és ezzel sok mindenféle problámét okozó helygond és mostantól végre újra rendszeresen lesznek Nippon Shoxx bulik. Persze tanulságai is voltak a partynak, van egy-két apróság amin majd alakítani kell még, igazodni kell új dolgokhoz, nomeg megfogadni az esetleges kritikai megjegyzéseket. Példul többen hiányolták az electro-industrial vonalat most, és igaz, a Baal, a Despair és társaik most sajna tényleg kimaradtak, pedig régebben fontos részeit képezték a buliknak, nodehát legközelebb akkor ez is pótolva lesz majd bőven. A túlvezérelt basszust is többen kifogásolták, de sajnos, csak utólag, pedig ott helyben pillanatok alatt lehetett volna orvosolni a dolgot, de majd legközelebb erre is jobban odafigyelünk, plusz lesz még egy-két változás, nomeg a mostani kényszerű kapkodás után a következő partyra már lesz időnk normálisan felkészülni és várható pár meglepetés is. Az időpont, ha nem jün közbe addig semmi kavarodás, akkor február 29, péntek lesz és ezúttal a Kék Yuk lesz a helyszín. Előbb azonban lesz még egy szilveszteri party is, a Astoria melletti ELTE épületben található Könyvtár Egyetemi Klubban, ahol kivételesen nem a JRock / visual kei vonal lesz előtérben, hanem minden egyéb japán zene, ami táncolható és passzol egy szilveszeri partyhoz. Node ez nem is ide tartozik, meg van róla elég infó szerteszéjjel az oldalon, tehát következzék inkább a végére a kötelező tracklista, nomeg persze mégegyszer köszönet mindekinek aki tiszteletét tette ezen a fent ecsetelt nagy eseményen.

Hasznos linkek:
Kék Yuk/Vörös Yuk

Nippon Groove @ MySpace (a galéria részben az összes korábbi party flyerével)

-Case / warm up-

Hiroki Esashika-kazane (Superchumbo Remix)
Capsule-MUZiC
Towa Tei-Take 5 Giddy Aunt
DJ100mado (hyaku mado)-Gangsta Stone100
DS455-Eguru Banka feat Ganxsta DX
Mr. Omeri-Specialist feat. Mikris, Spykk Law
S-Word-one time feat. Double
Pushim-Hey Boy
Fire Ball-City Jack
Namie Amuro-Hide & Seek
Capsule-Love Me
Aural Vampire-Economical Animal Superstar
The Yellow Monkey-barairo no hibi (Ram Jam World Remix)
Boom Boom Satellites-Six Forty Five
Captain Funk-Kung-Fu Ska
Gicode-G.I.C.O.D.E

-Para Para-
Franz Tornado & Yamanba-Girls-Ganguro
Ace-Play The Music
Princess F.-Shadows In The Night
Kiki & Kika-Easy Busy
Domino-PopTeen
Para Para Max 5-Keep On
Franz Tornado-Bandolero Comanchero
Tam Arrow-The Boom Boom Power
Joe Banana-Dum Dum Pistol

-Case-
The GazettE-Art Drawn By Vomit
The GazettE-Filth in the beauty

-Ji-chan-
hide-Rocket Dive
hide-Bacteria
hide-Doubt '97 (Mixed Lemoned Jelly Mix)
Dir en grey-Hydra
Mucc-bouzen jishutsu
Gazette-No.666
D'espairsRay-Dears
Gackt-Vanilla
Dir en grey-Increase Blue
Seo Taiji-Live Wire
AnCafe-Maple Gunman
Schwarz Stein-Queen Of Decadence
Laputa-Refrain Limit-Drug Habit

-Case-
Malice Mizer-Madrigal
Moi dix Mois-Deux ex Machina
Malice Mizer-S-Conscious
Gackt-Mirror
Közi-Innermost
Malice Mizer-Transylvania
Moi dix Mois-Pessimiste
Schwarz Stein-Bio Genesis
Malice Mizer-Beast Of Blood
Eve of Destiny-Mother
Gackt-Another World
Malice Mizer-au revior
Közi-Honey Vanity
Malice Mizer-Brise
Maximum The Hormone-zetsubo Billy
Namie Amuro-Namie's Style

-Ji-chan-
Dir en grey-Mr. Newsman
Alice nine-Kowloon ine Heads Rodeo Show
Vidoll-kichigai TV
cali=gari-Erotopia
Sadie-meisai
Kagerou-XII Dizzy
Miyavi-Kabuki Boiz
D'espairsRay-Maverick
Deathgaze-Chaos
Gazette-anata no tame no kono inochi
Miyavi-Neo Visualism
D'espairsRay-Garnet
Sads-Sandy
Madeth gray'll-[Zwei] dataisya to moumokuna tyuuzetsuzi..

-Case-
Buck-Tick-Cream Soda
Girugamesh-Robust Conviction
L'Arc~en~Ciel-Seventh Heaven
Penicillin-Romance
Merry-kimatteru taiyou
Metronome-zetsubousan
Koda Kumi-D.D.D. feat. SOULHEAD
AnCafe-kakusei Heroism -The Hero Without a 'Name'-
Dir en grey-Machiavellism
Luna Sea-Gravity
Gazette-Circle Of Swindler
Buck-Tick-Black Cherry
L'Arc~en~Ciel-Honey
Maximum The Hormone-What's Up, People!!
Dir en grey-Dozing Green
Sads-Spider
Aural Vampire-Innsmouth

-Ji-chan-
Akira Yamaoka-April Fool's Song
Iosys-Doll Gabber
Maximum The Hormone-zetsubo Billy
Dué le quartz-Rodeo
Kagrra,-kisai
Miyavi-Shindemo Boogie-Woogie
Gothika-Beyond God And Evil
Metronome-isshukan
Schwardix Marvally-Virgin Mary
Glay-Two Bell Silence
Gackt-Vanilla

-Case-
Dir en grey-Schwein no isu
Buck-Tick-maboroshi no miyako
D'espairsRay-Born
Gazette-Shadow VI II I
L'Arc~en~Ciel-Hurry Xmas
abingdon boys school-Howling
Dir en grey-Repetition of Hatred
Momoe Yamaguchi-arigatou anata