Főoldal » Cikkek, Feature » Best Of 2015 #1: Koncertek, bulik, statisztikák!

Best Of 2015 #1: Koncertek, bulik, statisztikák!

A tavalyi évösszegzős Best Of listánk eléggé monumentális lett, hat részes cikksorozattal… idén ebből kicsit visszaveszünk (főleg, hogy amúgy is eléggé kicsúsztunk az időből, de mondjuk így legalább mostanra már befutott minden tavalyi megjelenés) és lesz egy JRock/visual kei, egy KPop, valamint egy általában a japán zenei színtérrel foglalkozó írás… meg persze egy arról, hogy mit hozott az elmúlt év itthon és Európában, nomeg, hogy magával az oldallal mi történt 2015-ben. Szóval kezdjük is ezutóbbival. És igen, persze megint össze lettek szedve a keresőszavak is, amikkel valakik valamikor valamiért eljutottak hozzánk. Ezek a legvégén, most pedig fejest a közepébe. Csak óvatosan: hosszú lesz. Viszont remélhetőleg érdekes is.

2015 itthon

Ez kicsit fura év lett, inkább olyan rutinos, kivárós fajta. Máris magyarázom, hogy mit is értek ezalatt.

2014-ben ugye eléggé akörül forgott minden, hogy megtört a jég és végre hozzánk is eljutott a KPop hullám élőben is… ráadásul rögtön két felkapott csapat is elnézett Budapestre. Először ugyebár a Teen Top-ot sikerült elhoznunk, majd pedig a VIXX is benézett. Erős kezdés volt, 2015-ben pedig folytatódott a sor, amikor nyárra sikerült leszerveznünk a Boys Republic-ot, ahol megint nagyon szépen hoztuk kb. azt a nézőszámot amit a csapat a többi európai állomásán is produkált (sőt nálunk volt az egyik legnagyobb közönség), node ettől még a BR a két elődhöz képest kisebb név, azaz a tétet nem sikerült emelni. Igaz, volt még szó pár más KPop koncertről is, de azok a turnétervek sajna bedöltek, így az lett a vége, hogy bizonyítottuk, hogy az érdeklődés megvan továbbra is és kb. ennyi. Várjuk, hogy mit hoz majd az új év.

 boysrepublic2015_top01 adams_top miyavi2015bp

JRock téren meg kb. ugyanez: a tavaszi conon ott volt az Adams koncert, ami nagyon jól sült el, de a conos koncertek ugye alapból egészen mások, ott már csak a rendezvény közönsége is ad egy eléggé masszív érdeklődő tömeget. Ősszel pedig Miyavi tért vissza hozzánk, aki mostanra bebizonyította végleg, hogy egy biztos pont itthon, stabilan tud hozni egy kb. 500-600 fős közönséget. Viszont a különleges mivolta miatt sem a conos, sem a Miyavi fellépés nem árult el sokat arról, hogy a 2010-2013 körül csúcson levő hazai JRock közösség mennyire tért magához az ezt követő visszaesésből. Annyi biztos, hogy (szerencsére!!) kezd megint erősödni ez a vonal, megint egyre többen kattannak rá a vk csapatokra, köszönhetően jórészt annak, hogy Japánban is egyre jobban kezd megerősödni az utóbbi pár évben körvonalazódott új zenekar generáció. Viszont így, hogy maximum sejteni lehet, hogy mekkora a közönség, iszonyat kockázatos belevágni bármilyen önálló, conon kívűli koncert leszervezésébe, szóval kicsit ördögi kör ez az egész: nem tudjuk, hogy lenne-e közönség, ezért nincs koncert, de mivel nincs koncert, ezért nem tudjuk, hogy mekkora lenne a közönség. Ezért is nem mozdult ez a vonal se semerre tavaly, de majd talán idén ez is változik.

ng1510 ng1511 ng1502

A Nippon Groove bulik szempontjából meg szintén kb. ugyanolyan évet zártunk mint 2014-ben, szépen pörögtek a bulik, de nem nagyon változott semerre a látogatottság (és persze most is a szenzációs jól elsült Halloween buli volt az év csúcsa), itt is annyi különbség volt csak kb. hogy érezhetően nőtt a kistermes visual kei vonal népszerűsége. Ezért írtam, hogy kicsit olyan rutinszerű volt az egész év, semmi egetrengető nem történt, csak mendegélt minden a maga medrében.

takaakiitoh_1504 mono1504flyer koreanrockwave2015

Egyéb koncertek és DJ-s bulik viszont szerencsére voltak bőven, újra egy halom japán zenekar és zenész volt nálunk: Mono, Maruosa, Makoto Kawabata a Szegedre is eljutó Zeni Geva és Unii, nomeg a több év kihagyás után visszatérő DJ Krush. És persze a nálam az év (meglepetés)koncertje díjat bezsebelő The Piqnic. DJből szintén akadt jópár, ott volt Kaitaro, Takaaki Itoh (ő kétszer is) és Kez_YM, nomeg az O.Z.O.R.A. fesztiválon még jópáran. Plusz volt ugye a Korean Rockwave Night’15 három koreai rock / metal zenekarral. Szóval az “egyéb” kategóriában azért mondjuk megint nem zártunk rossz évet. De, habár persze ezeknek is van bőven közönsége az oldal állandó látogatói közt a többséget azért mégiscsak a JRock / KPop / JPop hármas érdekli sokkal inkább. Így röviden összeszedve kb. ez volt náunk tavaly, node mi a helyzet tőlünk nyugatabbra?

2015 Európában

Nos, tőlünk nyugatabbra se nagyon volt más a helyzet igazából. JRock vonalon jópár zenekar volt itt, de inkább csak a bevált, biztos nevek, akikkel nem lehet lyukra futni, nem volt semmi olyan kockázatosabbnak tűnő nagy dobás, mint mondjuk a BORN / Lycaon turné egy évvel korábban. A hagyományosabb JRock / visual kei irányzatból járt erre a SuGHizaki, Dir en grey, Mucc, Kamijo, Vamps, Satsuki és a G.L.A.M.S, Ganglion, Wing Works (meg valami Doukoku nevű ici-pici zenekar). Azaz tényleg semmi meglepő: a felkapott csapatok, plusz pár kicsi, akiknek az 50 fős klubfellépések is okésak. Mellettük járt még itt jópár az egyéb felkapott rockzenekarok közül is, így megfordult a kontinensen a One OK Rock (egyre nagyobb tömegek előtt játszva), Crossfaith, Coldrain, Asian Kung-Fu Generation, Fear, and Loathing In Las Vegas, Radwimps, [Alexandros], Man With a Mission és persze a Babymetal is folytatta a diadalútját… igaz, legtöbbjük inkább csak az angol-francia kombóig jutott, vagy még esetleg a németekig. JPop vonalon sose volt túl erős Európa, de azért ott is vannak olyan bevett nevek, akiket nagyjából biztos húzás visszahívni, mint pl. a Scandal vagy Kyary Pamyu Pamyu, viszont ezek mellé meglepetésnek ott volt a Generations Párizs / London kettőse, de pop vonalon a legnagyobb dobás azért az egészen brilliáns fellépőlistát prezentáló párizsi Moshi Moshi Nippon Festival volt, ami a japán electro pop vonal legjavát cipelte el hozzánk (képes beszámolónk itt) olyanokkal, mint: Capsule, Tempura Kidz, Charisma.com, World Order és Cheeky Parade.

sug_sicks_promo direngrey_arche crossfaith1508
generations_hard capsule_1501 charisma_olest03

Meg persze elkeveredett Európába egy halom más japán zenekar is, melyek közül a legizgalmasabb (jó, ebben azért van jó adag személyes elfogultság is, elismerem) a Kinoco Hotel angol turnécskája volt (galéria erre), de a teljesség igénye nélkül megfordult még az EU-ban többek közt az egyre érdekesebb kisérleti dolgokat összehozó Nisennenmondai, valanit az Acid Mothers Temple, Envy, Electric Eel Shock, nomeg a The Bawdies is.

kinocohotel1403 bawdies2015eu_top acidmothers_2015eu

Emellett persze a KPop hullám továbbra is meghatározó jelenség volt szerte a kontinensen és a Boys Republic mellett ellátogatott még ide a B1A4, Infinite, Lunafly, ToppDogg, Boyfriend, Block B, FTIsland is, meg persze volt még az emlékezetes, utolsó pillanatos meglepetés SHINee / Red Velvet koncert Prágában. Szóval itt is összejött egy elég erős lista. Viszont 2014 után megint volt egy nagy felhajtással bejelentett… majd szépen, annak rendje-s-módja szerint lemondott full-extrás KPop fesztivál (itt), mondjuk ezt legalább a jegyárusítás beindítása előtt lemondták szépen csendben, így kisebb volt a balhé. De egyébként is érdekes, hogy a régebbi, nagyszabású, sok fellépős koncerteknek, mint pl. amilyen a párizsi SM Town volt, egyelőre nem igen van folytatása, helyette a csapatok inkább ráálltak az európai típusú turnézásra, amit eleinte eléggé kerültek, de amiknek aztán az első Teen Top turné megnyitotta az utat annak idején.

b1a4_2015eu_berlin INFINITE_1440431361_af_org blockb_1501

2015 a SoundOfJapan oldalán

És akkor most hazai pálya és egyben fejesugrás a statisztikákba! Az év röviden összefoglalva kicsit fura elsőre: ugyanis 2014-hez képest több látogatója volt az oldalnak, akik viszont kevesebb mindent néztek meg. Aminek… nos, igazából nagyon egyszerű oka volt: az, hogy egyszerűen kevesebb volt tavaly az olvasnivaló nálunk. Míg 2014-ben 948 (!) hírt, cikket, miegymást hoztunk össze, azaz átlag havi 79 (!) posztot, addig ez tavaly 569 (havi 47)-re csökkent. Ami persze még mindig nem kevés, de azért elég komoly visszaesés, az viszont nagyon jó hír, hogy ennek ellenére is egyre többen látogatnak el hozzánk. A visszaesés egyébként ugyebár amiatt volt, hogy a háromfős csapatból a tavalyi év valahogy mindenkinek sűrűbbre sikeredett és mindhármunknak voltak hosszabb időszakai amikor az egyéb mindenféle mellett egyszerűen nem jutott időnk a cikkírásra. Éppen emiatt is volt, hogy idén azzal kezdődöt az év, hogy kikerült a “cikkírót keresünk” felhívás / hirdetés, amire szerencsére akadtak is jelentkezők, így az idei évnek már kibővült szerkesztői csapattal indulunk neki.

Egyébként a napi látogatottságon is látszik, hogy az év elején még kitartott az előző évi lendület, de aztán elkezdett szépen lassan csökkengetni az átlag napok látogatottsága, az év eleji 250 körüliről 200 körülire:

bestof2015_stats01

A legnépszerűbb cikkek
Persze, ahogy a fenti képen is látszik, megint voltak durva ugrások a látogatottságban, természetesen mindig egy-egy nagyobb kaliberű hírhez, cikkhez kapcsolódóan. Azt gondolom nem nehéz megtippelni, hogy mi volt ami mindent lekörözött… mert persze, hogy a Boys Republic bejelentés (9963 klikk) és a tavaszi conos Adams koncertes hír (6246) is hasonlóan kevéssé meglepően végzett a második helyen. Utána két KPop szavazós cikk jött: először a svédek nagyon megprómózott és azóta is nagy csönddel övezett “kit látnál szívesen Európában?” szavazása (4716), utána pedig a Block B féle MyMusicTaste kampány (4249), amiről megintcsak kiderült, hogy sok értelme nem volt, mert már rég le volt szervezve a turné, amikor még bőven ment a szavazás. Ezek után jött az őszi Adams bejelentés (ami tragikus módon később Shota halálhírévé változott)(3440), nomeg Miyavi visszatérése (2628), majd pedig a kedvenc pesti törzshelyünkről, a Bubu Teázóról szóló cikk (ami nagyszerű bizonyíték volt arra, hogy érdemes ilyesmi, kitekintős, nem szigorúan zenei témához kapcsolódó írásokat is lehozni időnként).

A folytatásban volt megint két koncertes / turnés cikk (Block B (1446) és Korean Rockwave Night (1131)), valamint az év legnépszerűbb “hagyományos” híre: az új the GazettE album bejelentése (1390). Mely után meg annak a cikknek az elődje következett, amit most olvastok, azaz a Best Of 2014 sorozat első része (1045). Ezt főleg koncertbeszámolók, és újabb turnés, koncertes hírek követték, meg egy-két egyéb extra ez-az, mint a Liza a Rókatündéres cikk (720), a Korean Rockwave Night főzenekarával, a Messgram-al készült interjú (756), vagy éppen a Bastarz alprojekt bejelentése (581). De sokan olvasták még a dupla the GazettE: Dogma kritikát (550), az új Miyavi lemezről szóló hírt (457), meg persze a Big Bang comeback bejelentését (497) is.

És ezután jönnek a meglepetések: a Hey!Say!Jump lemezes hír (451 – erre a megfejtés lent, a keresőszavaknál), valamint a [Champagne] interjú angol verziója (474). Ezutóbbi azért is megdöbbentő, mert az azóta ugyebár [Alexandros] névre váltott csapattal még 2013 nyarán, az első angol fellépésük előtt ültem le beszélgetni, szóval sok mindent el lehet mondani arról a cikkről, de azt nem, hogy újdonság lenne. Egy ideig rá se jöttem, hogy honnan esett be ennyi ember, de aztán beugrott, hogy a SoundOfJapan.hu youtube csatornáján is ők tarolnak, több mint 50.000 (!) megtekintésnél jár az említett angol koncerten készült videó, ami alatt persze ott a link az interjúhoz is, szóval jó eséllyel onnan érkezett a látogatók többsége.

Ország / város
Ezutóbbinál persze főleg külföldről érkeztek a látogatók, mondjuk kicsit fura elosztásban: 110 amerikai, ami teljesen oké, majd 69 japán, ami szintén, utána pedig 58… indonéz, ami kicsit… WTF?? Majd mindeféle angol nyelvterületek után 22 találat Szingapúrból is? Meglepő mindenesetre. Viszont ez visz is minket tovább a következő kérdésre, hogy egyáltalán kik olvassák az oldalt?

bestof2015_stats02

A válasz persze az, hogy messze-messze legtöbben persze itthonról (94.044 – ami persze nem egyedi látogató, hanem egyedi látogatás, amiben persze sokszor benne vannak ugyanazok a látogatók más IP-ről), a második viszont meglepetésre… Japán! 2013-ban is ők voltak, de akkor az emlékezetes “Yoshiki kilinkelte a cikkünket” eset miatt, viszont most megint visszavették Szlovákiától a második helyet ráadásul egész nagy különbséggel: 2325 vs. 1420. Utánuk USA (1304), Románia (1150), Anglia (1063) és Németország (1006) jön, majd pedig Dél-Korea (587). Utóbbi a korábbi években egyébként jóval hátrébb volt a listában, de most a Korean Rockwave Night cikket kilinkelő résztvevő zenekarok eléggé megdobták az ottani látogatottságunkat is. Ezen kívűl, ahogy az lenni szokott, kb. minden létező országból beesett pár találat: összesen 124 (!) országból jártak nálunk, ráadásul egész sok helyről érkezett több tucatnyi ember, aminél már valószerűtlen, hogy csak véletlen klikkelésről legyen szó, azaz eléggé nemzetköziek vagyunk ahhoz képest, hogy magyarul van az egész oldal, ami azért valahol érdekes.

bestof2015_stats03

És, hogy mi a helyzet az országon belül? Itt természetesen Budapest vezet (36.385), a második helyre pedig most Debrecen (3360) futott be, majd jön Székesfehérvár (3187), Kecskemét (2652), Győr (2469), Pécs (2114) és Szeged (1950), de itt is 263 különböző település van a listán, szóval tényleg kb. minden város és falu adott pár látogatót.

Tech!
És akkor a végére a technikai adatok! Böngészők közt a Chrome nagyon durván beelőzött mindent, mert habár már 2014-ben is messze vezetett a Firefox előtt (45.49% vs. 29.92 %), most ez még drasztikusabb lett (54.50% vs. 22.77%), mialatt, persze a két listevezetőtől jócskán lemaradva, de az Internet Explorer meg beelőzte az Opera-t.
Mindeközben a Telekomosok lenyomták a UPC-t, lényegesen több lett a mobilos olvasó, de persze azért még bőven a PC / laptop vezet (2014: 76,76% vs. 19,85% / 2015: 68,64% vs. 27,62%). OP rendszerben a Windows felhasználóból van a legtöbb (66,30%), de elég nagyot csökkent a különbség a második helyezett Androiddal (25,32%), míg minden más csak lemaradva kullog mögöttük (a 3. iOS 4,87%-ot szedett össze). Meg a google analytics kidobál olyan infókat is, mint, hogy pl. a legtöbben 1366×768 felbontásban nézik az oldalt, de ez valószínűleg rajtam kívűl tényleg nem érdekel már senkit.

Az ellenben érdekesebb, hogy a látogatók 37,20%-a érkezik hozzánk valamilyen közösségi oldalról (aminek 98,62%-s facebook… azon belül jó eséllyel nagyrészt a saját FB oldalunk), majdnem ugyanennyi keresőkből (37,01%), míg 19,79% közvetlenül jön hozzánk. Ezen kívűl pedig van még 6%, akik más oldalakról klikkelnek át hozzánk, ami persze nagyrészt a mondocon.hu, de érdekes módon másodikként a japán zajzenész KK Null oldala a forrás, esélyes, hogy a vele készült interjúk miatt… de ott van a filmkatalogus.hu is, amit ellenben nem igen értek.

2015 keresőszavai

Az évösszegző cikk írásánál mindig az egyik legszórakoztatóbb rész a google analyticsban végigbogarászni, hogy milyen keresőszavakkal keveredtek el emberek az oldalra és habár a 2015-ös felhozatal közel sem annyira brutális, mint az előző éves volt, de azért most is akadt pár érdekes / elképesztő dolog. De előbb nézzük meg, hogy mik voltak a leggyakoribb keresések: az oldal nevének különböző verziói után (soundofjapan és sound of japan teljesen oké, de hogy a sounofjapan, hogy szedett össze 45 találatot!?) jön két szintén abszolúte érthető befutó, a block b koncert és a kpop hírek, majd a kicsit értehetlenebb bts suga 2014 (70 találat!?), utána pedig a turnészervező cég, a b7klan, akikről ugye rengetegszer írunk, szóval szintén nem meglepő a dolog. De a koncertekkel (44 találat a kpop koncert magyarországon 2015-re, de volt pl. több olyan is, hogy miyavi setlist budapest hungary) és csapatokkal (monsta x tagok vagy éppen nocturnal bloodlust tagok), kapcsolatos keresések általában gyakoriak, azt viszont nem hittem volna, hogy a japán előadók közül a yoohei kawakami-ra keresők lesznek a legtöbben. Hogy ki ő? A fentebb már emlegetett [Alexandros] énekese, szóval úgy néz ki a youtube mellett a google révén is beesett még jópár olvasó arra a bizonyos több éves angol interjúra.

Ami még nagyon tarolt az a Hey!Say!Jump, akiknek főleg a videóira kerestek sokan… a legtöbb, 11 találat a hey!say!jump union pv keresésre jött, de tényleg tele van velük a lista, ráadásul nagyon sok ezek közül Japánból indított keresés volt, köszönhetően annak, hogy ugye a Johnny’s mindenhonnan letiltatja a videóit így az ottani rajongók is nemzetközi feltöltőknél keresgélnek (alternatíva: a Johnny’s emberei keresték maguknak a betiltani valót). Meg persze a bulikkal kapcsolatban is befutott jópár találat, aztán ahogy megyünk lentebb a találatszámok szerinti listán, egyre inkább jönnek elő a furcsaságok. Mint pl:

japán fiúk – ráadásul erre öt találat is befutott, szóval lehet jobban rá kellene mozdulnunk a témára?

De egyébként két fő téma köré csoportosult a legtöbb fura keresés: volt egy halom KPop koncertes kérdés / követelés:

a bts jön magyarorszagra ?
a super junior mikor jön m.o.-ra?
bigbang koncert budapest
bts koncert 2015 magyarországon
bts koncert budapesten    
bts magyarország koncert    
bts magyarorszagon    
bts mikor jön budapestre
exo jön magyarorszagra?
exo koncert magyarországon
fog az exo magyarországra jönni?
infinite concert magyarországon
infinite koncert magyarországon
mikor jön a bts budapestre?
mikor jön a bts magyarországra?
shinee magyarorszàg koncert
super junior magyarország koncert

Meg persze ott volt a szokásos kedvenc kereső téma, a szex. Mondjuk míg a fenti keresések értem, hogy miért kötöttek ki nálunk, az alábbiak közül sok azért nehezebben megmagyarázható… főleg, hogy néhol maguk a keresések is értelmezhetetlenek.

bouncing jegy bubble ass porn (MIII?)
indozenia sex
japanea vidios xxx
(helyesírás egyes)
jepene xxx
(ahh, mindegy, hagyjuk)
kislányok xxx
(NEM!!!)
kockahas ex
nippon doll sexy moves
(??)
nippon murder x boy porn
sexshotvedio
sexy japán lányok
vedeoxxx
vedeoxxx sex amirique
(American?)
xxx viduo cayna
(Ezt csak félve kérdezem, de esetleg.. China?)

Persze voltak még egyéb keresések is, melyek sokkal inkább témába vágtak, de azért a maguk módján szintén érdekesek. Pl. volt aki ennek-annak a magánéletére lett volna kiváncsi:
dir en grey tagok magánélete
bts barátnő
Volt aki pletykákat akart lenyomozni (a válasz mindenre: nem)
block b feloszlása
tényleg feloszlik a dir en grey
vixx felbomlik

Meg még volt persze random egyéb ez-az…:
7 tagú kínai fiú zenekarok (ti tudtok ilyet?)
barba negrától a nyugatiig
(google maps?)
kötelező kpop (??)
metalcore jó (az.)
montenegró kpop bolt (én csak azt nem értem, hogy erre miért magyarul keres rá valaki?)
regi mondocon programok (erre mondjuk speciel tök jó lenne, ha lenne valami archívum)
skrillex dirty vive énekese (vibe lesz az, de ebben esélyes, hogy tudtunk segíteni)
tempómérő a zenében (BPM Counter – itt)
kukucska doraemon (ez meg az év legcukibb keresése, csak megintcsak fogalmam nincs, hogy hogyan kötött ki nálunk)

Tervek

És mi az ami kimaradt a cikkből, a tavalyihoz képest? A “2016-os tervek” rész! Persze nem véletlenül: tavaly is ki lett irogatva egy-két dolog, amiből aztán (egyelőre!!) nem lett semmi, de pl. az évek óta halogatott Nagy Kérdőív is csak nemrégiben valósult meg, szóval bejelentett, aztán halasztódó tervek helyett most inkább majd csak akkor irogatjuk ki a dolgokat, ha már konkrétumok is vannak… de a lányeg, hogy erre az évre is vannak izgalmas terveink. Majd meglátjátok! (Reméljük.)

És persze hamarosan érkezik a Best Of 2015 sorozat következő része, a JRock felelősünk, Jigsaw kedvenceivel!

__________________________________________________________________________

BEST OF 2015

bestof2015_01 bestof2015_02 bestof2015_03 bestof2015_04

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB