Főoldal » Cikkek, Feature, KPop » Best Of 2015 #4: KPop & K-Indies!

Best Of 2015 #4: KPop & K-Indies!

Az évösszegző sorozatunk utolsó részében a KPop világában merülünk nyakig egy duplázással: a cikk első felében Haemin foglalja össe, hogy mi történt a koreai popipar inkább szem előtt levő részében, alatta pedig az egyik új írónk, Anii-chan az indie színtérről szedte össze 2015 kiemelkedő darabjait!

__________________________________________________________________________

HAEMIN

A 2014-es év katasztrófái és csalódásai után, a 2015-ös évet a világ valamennyi koreai popzene rajongója úgy várta, mint a messiást, bízva benne, hogy az új esztendő kedvezőbben alakul majd. Nagy szerencsénkre ez így is lett. Bár botrányokból az új évben sem volt hiány: hangos volt a média Kim Hyun Joong botrányától, Tao EXO-ból való kiválásától, Sulli f(x)-ből való távozásától és még sorolhatnánk, de a megelőző évhez képest, inkább többször nevethettünk, mint bosszankodhattunk.

Még mielőtt azonban végigvennénk a sok szépet és jót, amit 2015 adott, sajnos meg kell emlékeznünk arról a néhány csapatról, akiket többé nem láthatunk majd eredeti felállásukban a színpadon. Feloszlott ugyanis a Jewelry, a C-Clown, az EvoL, a F-VE DOLLS, a SMASH és a Wonder Boys is.

Azonban, ha kicsit eltekintünk attól, mit is veszítettünk, rájöhetünk, hogy valójában nagyon gazdag évet zártunk, hiszen számos új csapat vetette meg a lábát a zenei piacon: debütált (végre, hosszú várakozás után) az iKON; a Seventeen; az N-Flying; a Monsta X; a Bastarz (Block B sub-unit triója); az UP10TION; a VIXX LR (VIXX Leo-jának és Ravi-jának duója); a DAY6 és még sokáig lehetne sorolni. De hogy ne csak a fiúkat vegyük számba, megjelentek új lánycsapatok is, akik hozták a jól megszokott csajos, popos, vagy cuki koncepciót: Lovelyz, Oh My Girl, GFRIEND, TWICE, April, csak hogy néhányat említsek.

bastarz01 monsta-x_1440987976_af_org seventeen_17carat_promo
lovelyz_1424653354_af_org nflying_1444748930_af_org ikon_bobby_bi_anthem_apology

És, ha már a debütálásnál járunk, 2015-ben számos előadó, aki saját csapatával már sikereket ért el, indult el a szólókarrier építés rögös útján. Kiadott egy korongot, felsorolás a teljesség igénye nélkül, Jonghyun (SHINee), Taeyeon (SNSD), NIEL (Teen Top), Amber (F(X)), Yonghwa (C.N.Blue), Hong Ki (F.T.Island), Eunjung (T-ARA), Hara (KARA) és Lizzy (After School) is.

SHINee-Jonghyun_1441746819_af_org TEEN-TOP-Niel_1423008487_af_org Taeyeon_1423096742_amber1

A debütálások mellett érdemes pár szót ejteni a visszatérőkről is, hiszen számos nagy csapat, akik az utóbbi időben kevésbé vagy egyáltalán nem voltak aktívak, szintén új lemezekkel lepték meg a rajongóikat. Ilyenek voltak többek közt az immáron négy tagú Wonder Girls, a Big Bang, a nagyöreg g.o.d, és a V.O.S is. De sikeres évet zárt, többek között, a VIXX, a 4Minute, az EXO, a SHINee, a BTS, az Infinite, az EXID és napestig lehetne még sorolni a jobbnál jobb csapatokat. Zico, Zion.T, Eric Nam, Jay Park… csak néhány név azok közül, akik szintén megörvendeztettek minket. Külön öröm a B.A.P rajongói számára, hogy a tavalyi év egyik nagy botrányának főszereplői, épen és egészségesen, teljes létszámmal, új albummal jelentkeztek 2015-ben.

bigbang_made_a_01 Wonder-Girls_1437956998_wg-1 BAP_1445826339_af_org

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat továbbá azért is, mert hasonlóan 2014-hez, tavaly is sok előadó látogatott Ázsián kívülre. Az öreg kontinens egyre népszerűbb lesz a managementek és idolok körében, így Európa 2015-ben sem maradt ki a turnésorozatokból. Az elsősorban közkedvelt városok még mindig Párizs, London vagy Berlin, de egyre inkább felénk is közelednek, hiszen több előadó lépett már fel Varsóban, Bécsben vagy éppen Krakkóban és Bukarestben is. Járt Európában az F.T.Island, a Block B, a TOPPDOGG, a Boyfriend, és visszatért az Infinite is. Ami pedig nekünk, magyar rajongóknak, nagy örömet okozott, az az, hogy 2015. július 11-én, a Boys Republic megtisztelte kishazánkat és koncertet adott a Dürer Kert falain belül.

INFINITE_1440431361_af_org topp-dogg_1444749268_af_org boysrepublic2015_76

A rövid kis kitekintő végére pedig egy kis személyes gondolat: számomra az év albumát az EXO hozta. Az EXODUS album és a repackage, Love me right, egyaránt végre valami egységeset, tisztát és nagyon profit hozott a fiúktól. Büszke vagyok arra, hogy a csapat, mindegy, hogy hányan is állnak a színpadon, mindegy, milyen kritikák illetik őket vagy a managementjüket, de teljes erőbedobással küzdenek a megérdemelt sikerért. Számomra az EXO külön kategória a koreai popban. Nem állítom, hogy nincs náluk jobb vagy tehetségesebb, de annyi bizonyos, hogy rájuk évek múltán, mikor már ők is öregek lesznek és mi is, még akkor is emlékezni fognak. Remélhetőleg több tagot már nem veszít a csapat fennállása során. Azért a jóból is megárt a sok.

Végezetül mondhatjuk tehát, hogy a 2015-ös évet sikerekben és örömökben gazdagon zártuk. Kívánom minden kis kpoppernek, hogy a 2016-os évben legyenek boldogok, nevessenek sokat, szeressék a KPOP-ot és jussanak el álmaik koncertjeire.

Boldog Új Évet! Happy New Year! 행복한 새해 되세요! 新年快乐!

__________________________________________________________________________

ANII-CHAN

Rengeteg jó zene jött ki a 2015-ös évben is, de próbáljuk meg átnézni a kevésbé ismert előadók legjelentősebb darabjait!

Január egyik nagy visszatérője Hanhae a Phantom tagja kiadott egy nagyobb albumot 365 címmel, melyről a Men Of The Year klipet is kapott.

Az év elején ment le a No.Mercy zenei tehetségkutató is melynek tagjai végül Monsta X néven debütáltak. A műsör alatt több számot kiadtak, mint a 0 (young), Madclownnal és Giriboy-jal, az Interstellar Yella Diamonddal vagy a Hieut Nochang, Vasco és Junggigo társaságában. Illetve a januári nagy kedvencem a San E, Hyorin és Joo Heon egyáltalán nem visszafogott dalocskája a Coach Me (korábban itt), a legjobb szexuális utalásokkal és poénokkal, amiket 2015-ben hallottam. Februárban Koreában, a hónap toplistáját megjelenése után szinte végig Zion.T és Crush közös balladája, a Just vezette.

A hónap új arca a táncosnőként dolgozó (ez a második klipből, azt hiszem kiderül…) Koomina volt, aki 2014-ben adott már ki számot, talán tavaly jobban a köztudatba került két számával a Beautiful Thinggel és a More Than a Crush-sal. Beenzino akinek neve Koreában már össze fort a hip-hop szóval, 2015-ben három számmal is megajándékozott minket, februárban kijött a So What, októberben a Break (Black Nuttal a klippbe :D), novemberben pedig a We Are Going To.

Márciusban Giriboy kavarta fel a port a gyönyörű balladájával az Take Care of You-val egy prostituált lányról (ami elég nagy tabu téma Koreában), illetve a játékos, popos Back and Forth 30minnel szórakoztatott minket.

Márciusban a nem kis névnek számító MFBTY tért vissza a Wondaland albummal és rengeteg party képes és fura számmal. Az album baromi jól sikerült, személye kedvencem a Halftime, amihez klip nem készült, de mindenkinek ajánlom.

A hónap indie albuma a Photographer, Mayson The Soul előadásában, aki ahogy a nevéből látható főleg soul számokra specializálódott, de a rock sem áll tőle messze. Nagy tehetség a srác, nagy elvárásaim vannak felé a jövőre nézve. A How I Feel About You nagy kedvencem lett tavaly a lassabb számok közt.

 

Márciusban adta ki első teljes albumát a ballada, folk énekes Ta En is, címmel. A Full of Tears c. számot, mindenkinek csak ajánlani tudom, az énekesnő soulos, R&B-s hangja gyönyörű. Áprilisban Park Si Hwan a Super Star K5 második helyezettje, kiadta első albumát a Rainbow Taste-et. A nagyrész folk számokat tartalmazó album főszáma a Dessert, egy poposabb-rockosabb hangzású vidám dal, tavaszra tökéletes.

San E is kiadott egy teljes albumot a hónapban, The Boy Who Cried Wolf címen. A különböző stílusú dalok közt van disselős #luvuhater és romantikus lányos Me You is, válassza ki mindenki a neki való stílust! Az album egyébként a Golden Disk Awardon hip-hop kategória nyertes lett, a Me You pedig az Mnet díjátadóján az év hip-hop performance-e.

A The Solutions nevű indie rock banda is új lemezt adott ki No Problem! címmel a Love You Dear c. számhoz klipet is készítettek. Egyéni ajánlásom a Stage c. szám az albumról.

Az Unpretty Rapstar miatt is, de azon túl is rengeteg új rapper nő került idén a köztudatba és nagyon sok jó szám is kijött, mindet nem említem meg, de hip-hop szeretőknek érdemes Jace, Jessi, Cheetah, Kisum vagy Kimmy számait hallgatni! A másik műsor a Show Me The Money 4. évada is rengeteg underground és eltűnt nevet hozott felszínre, közülük kiemelendő Andup, Superbee, Microdot, Geegooin, Ja Mezz, de nagy “fangirl” álom volt Lil Boy és Basick közös száma a Call Me:

A Clazziquai énekesnője Horan szóló albumot adott ki She is alright címmel, aminél találóbb dalszövegű számot rég nem hallottam!

2014-ben egy indie banda a Hyukoh felrázta Hongdaet majd egész Koreát az egyedi hangzásával és a 20 évesek világát megidéző dalszövegekkel. Ma nincs Koreában olyan aki ne ismerné és szeretné őket. A banda 2015-ben 22 címmel kiadta új albumát, a Comes and Goes című főszámmal, amit lehetetlen volt lemosni a toplistákról!

Szintén tavaly a Primaryval közösen is adtak ki albumot. De ami a Primaryt illeti ők is kiadták 2 című albumukat, ami több single-ből tevődött össze. A számok hangzása leírhatatlanul menő jazzes (Primary-s), néhány ízelítő: a Mannequin (szóvicc veszély)

a Just like U, Jessivel (az emberek ebbe a klipbe annyira életszerűen szakadtak, hogy hihetetlen :D),

valamint a Don’t Be Shy és a Hello (Szóvicc veszély 2). Következő nevem az Eluphant hip-hop duo új albumával a Man On The Moonnal és romantikus számukkal a Sim simmel SoYou előadásában! Nekem az év meglepetése G.Soul volt, aki soul helyett egy 3 elektrós party számot tartalmazó albumot adott ki, a Dirtyt. Mind 3 szám azonnal táncolásra készteti az embert, annyira jók!

A The Koxx nevű rock banda új lemeze a The New Normal is nagyon említésre méltó. A 2009-es együttes nem éppen új, a koreai rock rajongóknak nem is ismeretlen. Az új album baromi jól hangzik, ajánlom a Spermwarz és a Mad Ashley c. számokat, de a By The Way-hez klip is jött ki. (és annyira ennivaló :D)

A Dynamic Duo is új albummal a GRAND CARNIVALlal tért vissza az év végén, főszáma a Honey Jam R&B-s stílusú, de az egész album tele van jobbnál jobb számokkal. Yoon Jong Shint a Mystic89 vezetőjét legtöbben műsorvezetésből variety-kből ismerik, de nem véletlenül vezet kiadót, maga is nagyon tehetséges énekes. Nem a tavalyi az első év, hogy Yoon Jong Shin’s monthly project néven kiadott egy albumot, ami az év közben havonta kiadott single-ökből állt össze. Ezek a számok mind változó stílusúak és rengeteg előadót sorakoztatnak fel. Érdemes végig nézni a számokat akár az Eddy Kim-es Good Nightot vagy a személyes kedvencemet a Lobstert (aki megfejti nekem ezt a klipet és dalszöveget, veszek neki egy sört).

Verbal Jint a hip-hop egyik klasszikusa a Go Hard, Pt. 1: The Other Side c. albummal tért vissza, rengeteg, a klasszikus stílusát idéző számmal. De év közben is kiadott egy számot a Doin’ it-et Sanchez-zel, ami kicsit 18-asra sikeredett hangzásában is!

Decemberre két nevem maradt, az egyik a Basterd akiről az oldalon már szólt egy cikk. Az idén debütált hip-hop duo albuma nagyon egyedi és tehetséggel teli volt. Végül de nem utolsó sorban, DJ Hanmin, Crispi Crunch, DJ DKHT, Bagagee Viphex13 és MicroKing vagyis az electro, hip-hop, club zene nagyágyúi kiadtak egy WAO Project c. albumot tele minden jóval amire az ember péntek vagy szombat este ugrálni szeretne! Lásd pl. a GangStagram c. számot:

Ennyi lenne, amiket most össze tudtam szedni nektek. Ami személyes kedvenceimet jelenti, Hyuna és Eddy Kim nagy kedvenceim így nálam magától értetődő volt a Primary és a Giriboy album mellett a Jay Park album régi fangirl álmaimat teljesítette, végül pedig örülök, hogy egy olyan tehetséget ismertem meg idén, mint a Hyukoh. Minden félévben összerakok egy 100+1 számos dallistát a félév legjobb számaiból, aki ezekre is kíváncsi lenne, keressen meg! ;)

__________________________________________________________________________

BEST OF 2015

bestof2015_01 bestof2015_02 bestof2015_03 bestof2015_04

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB