Főoldal » Cikkek, Feature » Best Of 2014 #1 – Koncertek, bulik, tervek

Best Of 2014 #1 – Koncertek, bulik, tervek

Elkezdődött 2015, szóval, ahogy szoktak, mostantól szépen sorban érkeznek az évösszefoglalós cikkeink! Most azonban nem a műfajok szerinti cikkekkel kezdünk – azok majd a következő pár hétben érkeznek – hanem egy általánosabb összefoglalóval, első sorban a koncertekre, bulikra koncentrálva, majd következő körben fejest ugrunk az oldallal kapcsolatos, egyébként eléggé izgalmas és érdekes statisztikákba és egyebekbe (így a megint elképesztő találatokat produkáló keresőszavakba is…!). De akkor most, először nézzük meg, hogy mit is hozott ez az év úgy általában az ázsiai zenék frontján?

A Best Of 2014 cikksorozatunk többi részét itt találjátok.

Itthon #1: koncertek

Itthon mindenekelőtt: koncerteket! 2013 eléggé kis szomorú év lett ilyen szempontból, volt itt két DJ, két zenekar és ennyi. Még a korábbi években stabilan jelen levő JRock / visual kei vonal is teljesen kimaradt és az igazat megvallva nem is nagyon lehetett tudni, hogy ez hogy és mikor és merre fog változni. De már az év elején kárpótolva lett mindenki, amikor pár hónapon belül fellépett Budapesten Miyavi, az An Cafe és a Girugamesh. Aki kicsit másfajta rockra vágyott, azoknak ott volt a Church Of Misery súlyos doom metal örlése (ők ráadásul nyáron dupláztak is), a Tricot csajos zenéje a VOLT fesztiválon, nomeg persze a pop-rock énekesnő, Haruka fellépése az őszi Mondoconon. De volt nálunk több japán DJ is (Tomoki Tamura, Jun Akimoto, Kez_YM), nomeg a noise guru KK. Null, aki ezúttal Pándi Balázzsal közösen adott koncertet Pesten.

miyavi2014b ancafe nyappy2014 girugamesh2014 haruka2014

Vagyis nagyon nem volt okunk panaszra, főleg az előző évhez képest és akkor még ott volt az év legnagyobb dobása: összejött az, ami akár még 1-2 évvel ezelőtt is kb. elképzelhetetlennek tünt és áprilisban sikerült elhoznunk egy KPop csapatot Budapestre. Ez volt ugyebár a Teen Top koncert, az Év Eseménye cím egyértelmű nyertese, ami egészen elképesztő felbolydulást keltett itthon (és a környező országokban) a rajongók körében. A koncert bő ezer emberrel zárt, szerencsére hibátlanul, zökkenőmentesen ment le az egész és ezzel bedobott minket a köztudatba, mint lehetséges KPop koncerthelyszínt. Aminek alig pár hónappal később meg is lett az eredménye, amikor a VIXX is ellátogatott hozzánk. A koncert maga itt is sikeres volt, habár, jórészt a szervezők (az Azia Events és a csapatot menedzselő Jellyfish) által túlárazott jegyeknek köszönhetően őket annyian már nem jöttek el megnézni (ők aztán utólag még össze is vesztek egymással komoly botrányt okozva). Szóval itt a körítés annyira már nem volt tökéletes, de ez nem a rajongókon múlott, szóval nekünk (nomeg a jövőben turnézó csapatoknak és az ügynökségeiknek) igazából csak annyi a lényeg, hogy lement nálunk két sikeres KPop koncert, ráadásul a műfaj legjobbjai közül kettővel, ami azért tényleg egy olyan dolog, amiről egy évvel ezelőtt álmodni se nagyon mertek a legtöbben. Azaz koncertek szempontjából 2014 eléggé tíz pontos év lett.

teentop2014_top vixx2014tour_top

Itthon #2: bulik + tervek

Bulifronton szintén korrekt kis év volt ez, a rekorder persze, ahogy az megszokott, megint a Nippon Groove / Night Of Terror Halloween party lett, de a júliusi Mondoconos afterre is rengetegen jöttek el, ami pedig még különösen emlékezetes volt, az az NG retró különkiadása szeptemberben (aminek ennek köszönhetően lesz még folytatása). Voltunk megint Szegeden kétszer is (ahol sajna bezárt a korábbi törzshelyünk, a Zero Cafe, de szerencsére a helyi szervezők találtak helyette egy nagyon hasonló kaliberű másik klubot), plusz besegítettünk a KPop Dance Cover Festival A38-as afterparty-ján is. Az egyetlen amit nagyon sajnálunk, az a már korában is egy ideje nagyon döcögős Nippon Shoxx bulik hosszúra nyúlt szünete… csináltunk egyet még februárban, azt is már hosszas kihagyás után, ott még relatíve sokan voltunk (persze nem az egykori tömegekhez képest), a júniusi folytatáson azonban össz-vissz 78-an gyűltünk össze, ami meg már a bukós kategória, szóval újabb kényszerpihenő következett…

ng1410 ng1407 ns1402

És itt jönnek a tervek: merthogy azt írtuk akkor is, hogy ez nem végleges leállást jelent (a Shoxx túlzottan szívügyünk, szóval ilyen fel sem merülne), megpróbáljuk megoldani a dolgot valahogy és már körvonalazódgat a megoldás, szóval infók hamarosan… A Nippon Groove táján is lesznek kisebb változások (mert mindig meg kell újulni, igazodni kell, ahhoz, hogy mi az igény és elvárás a közönség részéről), de egyébként is vannak elég komoly terveink, főleg arra nézve, hogy kicsit össze kellene rázni a hazai ázsiai zenei közösséget. Pár éve még volt egy amolyon mindenki-ismer-mindenkit féle bensőséges hangulata a színtérnek, ez azóta kicsit a háttérbe szorult, de szeretnénk ezen változtatni és egy kicsit újra összehozni, felpezsdíteni a közösséget. Részletek erről is hamarosan!
Koncertek terén pedig? Mert persze ezt kérdik a legtöbbet: őszintén megmondva egyelőre nem tudom milyen lesz az idei év. Részünkről konkrét tervek még nincsenek, meglátjuk kik jönnek Európába, meglátjuk kik szeretnének elkanyarodni mifelénk is, meg persze a többi szervezőtől is bármikor befuthat valami bejelentés… szóval meglátjuk, reméljük végül lesz olyan jó ez az év is, mint a tavalyi volt.

Európa és Ázsia

Koncertek szempontjából egyébként úgy általában Európában is elég erős lett 2014 (itt bogarászhatjátok végig a teljesebb listát, hogy kik is jártak a kontinensen), habár a KPop vonalra erősen rátelepedett a K-Culture Festival nagyon durván botrányos lemondása, ami az év eseménye lehetett volna, ehelyett az év szégyene lett, plusz egy újabb bizonyíték arra, hogy nem szabad tapasztalatlan amatőrök kezébe adni a koncertek, turnék (vagy úgy általában bármi) szervezését, mert ez lesz a vége. De a hozzánk is eljutó két turnén kívűl járt itt még többek közt a UKissNu’est, LEDApple, B.A.P és 4Minute, szóval panaszra azért nem nagyon lehet ok.

ukiss_eu2014 nuest2014_italy BAP_1395101068_af_org

Japán vonalról pedig akadt pop (Kyary Pyamu Pyamu, Perfume, nomeg Babymetal, habár őket nagyon opcionális, hogy hova soroljuk), rock / metal (One OK Rock, Crossfaith, Coldrain, LOKA), meg persze visual kei… utóbbiakról már a Born x Lycaon turné kapcsán irogattunk bővebben itt, szóval most csak címszavakban: Kamijo, Jupiter, sukekiyo, Heidi. melyek közül a Born x Lycaon turné sikere volt a legreménykeltőbb, mert bizonyította, hogy nagyon is van jövője a kontinensen a nem sztárkategóriás vk csapatok turnéinak is. Ami pedig a fentiekben a szomorú, az persze az, hogy se a Crossfaith / Coldrain, sem pedig a One OK Rock turné nem jutott el hozzánk, pedig érdeklődés lett volna rájuk. Talán majd legközelebb…

crossfaith eu tour coldrain one ok rock eu tour 2014 babymetal_eu2014 bornlycaon2014_tour

Maga, mindennek a kiindulási pontja, Ázsia pedig… újra nagyon érdekes, izgalmas évet zárt. Egyrészt megint egészen elképesztő mennyíségű jó zenével (ezekről lesz majd szó bőven a műfajok szerinti összefoglalókban), másrészt pedig érdekes trendekkel.. a KPop tovább folytatja hódító útját globális szinten, de kicsit kezdenek előjönni a túltermelés hátulütői (jó, de az újdonságok tengerében elvesző dalok, csapatok, követhetetlen mennyíségű újonc, stb…), plusz egyre gyakoribbak az előadóikon, rajongóikon élősködő kiadókkal kapcsolatos hírek, botrányok. Japánban szintén továbbra is elképesztően sikeresek a koreai popcsapatok, de ott ez a pop / idol vonal persze mindig csak egy kis szelete volt a nagy egésznek és az igazán izgalmas dolgok jórészt azon kívűl történtek. Tényleg szinte meghallgathatatlan mennyíségű kiváló kiadvány volt minden műfajban… legyen az indie-rock, techno, hip-hop, noise, rock, metalcore, vagy kb. bármi más. A vk színtér pedig, habár továbbra sincs annyira erejében, mint 4-5 éve, de az utóbbi években feltünt újabb generáció (Mejibray, Liphlich, Lycaon, Royz, Diaura, Kiryu és társaik) szerencsére továbbra is tartja magát és a régebbi kedvencek is baromi erős lemezekkel jöttek ki (csak az utóbbi pár hónapban többek közt a Vamps, Screw, Sadie, Kamijo, nomeg a Dir en grey). Szóval azért nem rossz a helyzet, egyáltalán, sőt…!

mejibray theatrical band royz supernova feature LIPHLICH manicpixie diaura triangle band

Node, hogy ez, meg a többi trend hogy alakul tovább, azt majd meglátjuk idén… mi meg persze továbbra is igyekszünk beszámolni mindenről.

És akkor következő fordulóban: soundofjapan.hu statisztikák… és a csudás keresőszavak!
Ha pedig bárkinek van bármi mondanivalója, ötlete, javaslata, a fentiekkel vagy akár magával az oldallal, bulikkal kapcsolatban, akkor jöhetnek a kommentek!

3 komment

  1. avatar Txy says:

    Esetleg a közeljövöbe nem várható hogy a Super Junior is ad egy koncertett magyarországon?:o:(

  2. avatar Momo says:

    2015 ben lesz magyarországon kpop koncert.?

  3. avatar Eszti(Nagyon nagy KPop fan) says:

    Nem jöhetne mégegyszer a Teen Top….:* Azért mert kihagytam és nem is tudtam hogy lesz!!És aki nem volt vagy nem tudta mint én az szívesen elmenne!!Kérlek!!Nagyon örülnék ha egy olyan banda jönne akit sokan ismernek!! :) Kérlek nagyon jó lenne akkor még a barátnőm is el tudna jönni……..Vagy a Bigbanget meg lehetne próbálni! <3 Előre is köszönöm a válszt

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB