Főoldal » Animecon, Beszámolók, Feature, Koncertek » Haruka (2014.10.04 ~ Őszi Mondocon / Hungexpo)

Haruka (2014.10.04 ~ Őszi Mondocon / Hungexpo)

haruka2014Az idei Őszi Mondocon (a conról a képes beszámolót itt találjátok) nagy dobása a japán gitáros-énekeső Haruka szombat esti fellépése volt, ami négy évvel követte az első (Kokia) és kettővel a legutóbb (Keisho Ohno) conos koncertet. Ez a koncert azonban egy fontos dologban különbözött a korábbiaktól: míg a korábbi vendégünk európai turnéja keretében látogatott hozzánk, addig Haruka kizárólag emiatt a fellépés miatt érkezett a kontinensre. Itthon conos koncertet szervezni ugyanis nem egyszerű: a nagynevű előadókat, olyanokat, akik a nyugati, sok tízezer látogatós conokon fellépnek, nálunk természetesen képtelenség lenne megfizetni, zenekarokat ideutaztatni Japánból szintén nem opció, így eddig arra kellett vadászni, hogy a rendezvény időpontja környékén esetleg van-e valami számunkra is reálisan előrhető EU turné.

Legalábbis ez mostanáig így volt, amig képbe nem került Haruka, aki egy animebetétdalos múlttal is rendelkező, a Japánban oly népszerű dallamos rockban utazó gitáros-dalszerző-énekesnő, aki pár éves kihagyás után tavaly tért vissza a zenéléshez… és aki, mint kidrült, szívesen fellépett volna Európában is. A Jrock Magyarul blog (klikk!) adminjának köszönhetően kerültünk vele kapcsolatba és hamar kiderült, hogy nála tökéletesebben a conhoz passzoló fellépőt nem is igen találhattunk volna: Pont azt a fajta rockot játssza, ami a hazai animés közönség körében is oly népszerű a legtöbbször ebben a stílusban mozgó sorozat-betétdaloknak köszönhetően. Habár otthon kis kisérőzenekarral lép fel, szólóban is le tud nyomni egy teljes értékű koncertet. Mivel kicsit amolyan túristaút is volt ez számára, nem kért horribilis összegeket a fellépésért, így belefért a con költségvetésébe, azzal együtt is, hogy egyenesen Japánból érkezett hozzánk. Nomeg persze, ami a lányeg: amit csinál, az nagyon jó és színvonalas. Az meg már csak a hab volt a tortán, hogy ezek mellé végtelenül közvetlen is és angolul is kiválóan tud. (Az eddigi karrierjéről és arról, hogy hogyan tanult meg ilyen jól angolul a vele készült interjúnkban olvashattok bővebben.)

haruka_languagebook1A koncert maga szombaton, este nyolckor kezdődött, Haruka pedig koradélután futott be a con helyszínéül szolgáló Hungexpóra, Budapestre azonban már szerdán megérkezett, így addigra  már egész alaposan kiismerte a várost. Így a dalok közt a budapesti élményeiről is mesélt (például arról, hogy mennyire bejött neki a Túró Rudi), plusz élőben is ledöbbentette a jelenlevőket azzal, hogy, a koncertre készülve mennyire sokat tanult magyarul. Erről már korábban, a facebook oldalán is posztolt, nyelvkönyves illusztrációkkal is kiegészítve, de ezek mellett is jópár üzenetet írt a hazai érdeklődőknek címezve arról, hogy mennyire várja a koncertet. Nem csoda, hogy a közönségnek már ezek alapján is végtelenül szimpatikus volt, sokan ismerkedtek előre a dalaival, melyek közül jópár fent volt youtube-on is és egyre nagyobb várazozás övezte a koncertet.

Az azonban még így is megdöbbentő volt, amikor a hangpróba és a technikai szünet után, melyek alatt ki volt üritve a nagyterem, a közönség Haruka nevét kántálva, a színpadhoz lehető legközelebbi helyeket becélozva, rohanva vette újra birtokba a termet, ami majdnem teljesen megtelt a koncert elejére. Vagyis tényleg hírességeknek kijáró fogadtatással várta a közönség az énekesnőt, aki nem is okozott csalódást: a bő egy órás koncert alatt a maximumot adta. Sok kiadványa ugye nem volt eddig, két kislemez még a nagykiadós időszakban, tavaly egy mini-album, plusz egy, a con után nem sokkal megjelenő album, de arra bőven elég volt ez az anyag, hogy összerakjon belőle egy nagyjából 70 perces, nagyon erős és kellően változatos programot. A lendületesebb rockdaloktól a lassabb, líraibb szerzeményekig volt minden, a dalok közt pedig folyamatosan beszélgetett a közönséggel, mesélt magáról, a pesti élményeiről, a dalszövegeiről, szóval a kiváló koncert mellé nagyon közvetlen, bensőséges hangulatot is teremtett.

haruka2014_case_01 haruka2014_case_02
haruka2014_case_03 haruka2014_case_04

haruka2014_cdBő egy óra után egy rövid kis szünet jött, de a közönség persze visszatapsolta és utolsónak, ráadásként jött a talán legismertebb dala, a Blue Dragon anime nyitószámaként a köztudatba került, a mune ni kibō o. A koncert és egy kis pihenő után pedig irány az emelet, ahol a közönség megrohanta az este főszerepljőjét autogramokért, közös fotókért, nomeg CD-kért. Utóbbiak közül a tavalyi Hymns To My Soul mini-albumot hozta magával és… emellé minden CD vásárló kapott ajándékba egy Haruka fotós rágót is (!!). Még itt is akkora tömeg gyűlt össze, hogy majd fél óra volt, mire mindenki megkapta az áhított aláírást és fotót, de maga a koncert is, az ottani reakciók és a későbbi visszajelzések alapján nagyon pozitívélmény maradt mindenki számára. Szóval szerencsére ez, az ezidáig harmadik Mondoconos koncert is sikerként zárult… ezek után reméljük egy újabb koncertre nem kell majd újfent két évet várni, hanem sikerül hamarabb leszerveznünk egy hasonlóan izgalmas fellépőt!
Alább a setlista, nomeg a fotók! Mind a koncerten, mind pedig utána, az autogramosztogatás alatt készültek.

Haruka @ facebook / youtube / ameblo

Haruka @ Mondocon (Baga Zsolt videói: 1. rész / 2. rész / 3. rész / 4. rész)

A Home Made Asia interjúja és koncert-összefoglalója:

A fentiek utá pedig a CosplayTV oldalára felkerült a koncert teljes anyaga!

haruka2014_mondoSetlist
01.Raise Your Voice
02.Goodbye! My Office
03.A Flower On The Desk
04.No Codependence
05.180º
06.Sheep’s Lullaby
07.Yes
08.Mermaid
09.Wind Velocity Of  Zero
10.Coffin Of Love
11.Fragile Blues
12.Gloria In Excelsis Deo
13.Till The Gravity Fades

Ráadás
14.Keep Hope In Your Heart (mune ni kibō o)

Galéria (fotók: Árvai Réka)
Koncert

Autogram + fotók

2 komment

  1. avatar Kouta says:

    Mi volt ez a hangosítás? Szegény csaj hangját néha hallani se lehetett.

    Ha már eljön egy Japán énekes hozzánk legalább ezt igazán meglehetett volna oldani normálisan ://

    • avatar Case says:

      A con hangosítói sajna nagyon nem a koncertnek megfelelő hangcuccal készültek, így a beszélgetésekre, cosplayhez, stb okés, de egy koncerthez nagyon gyér felszerelésből kellett megpróbálnunk kihozni a maximumot.

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB