Főoldal » Beszámolók, Feature, JRock / Visual kei, Koncertek » Satsuki (2016.04.06 @ Mondocon)

Satsuki (2016.04.06 @ Mondocon)

Míg régebben kétévente keveredett el egy-egy zenei produkció a Mondoconra (Kokia és Keisho Ohno, valamint utóbbi és a nemsokára újra Budapesten fellépő Haruka 2014-es vizitje közt is ennyi telt el), újabban már minden évre jut valami: 2015-ben az Adams, most tavasszal pedig a visual kei énekes Satsuki volt a con sztárvendége. És utóbbi egyben az eddigi legnagyobb dobás is volt a sort annak idején megkezdő Kokia óta: a volt Rentrer en soi vezér immár tizenöt éves karrierjéről a beharangozó cikkben és az exkluzív interjúnkban is olvashattatok korábban. A koncert előtt csak az volt sokaknak kérdéses, hogy az énekes szólóban mennyire lesz képes a maximumot kihozni az egyébként zenekari felállásra kitalált zenéjéből, de szerencsére meggyőződhettünk róla, hogy felesleges volt minden aggodalom és így is teljes értékű koncertet nyomott le a szombati nap záró produkciójaként.

Mondjuk hogy zeneileg nem lesz gond, azt persze lehetett sejteni, mert azért mégiscsak jópár nagylemeznyi anyag van mögötte, szóval van miből összeállítania egy ütős programot, inkább amiatt lehetett volna aggódni, hogy mennyire lesz egyedül elveszve a nagy színpadon, de nem volt ilyen gond sem: tapasztalt frontember módjára nagyszerűen uralta a helyzetet és végig lekötötte a közönség figyelmét, szóval idő sem nagyon volt azon gondolkodni, hogy mennyire lenne más a produkció, ha a zenekar is ott állna mögötte. Hogy ennyire jól működött a dolog, ahhoz persze kellett a végtelenül közvetlen stílusa is (mely egyébként nem csak színpadi álca, a színpadon kívűl is nagyon kedves és szimpatikus emberként viselkedett), nomeg az is, hogy megtalálja a közös hangot az összegyűlt tömeggel. Előzetesen még szabadkozott, hogy az angolja nem az igazi, a napközbeni interjúkat is inkább japánul vállalta, mert úgy jobban ki tudta fejezni magát, de igazából nagyon nem volt oka szégenykezni és nagyszerűen el tudott beszélgetni a közönséggel, a koncert alatt a számok közt és utána, nomeg persze utána, a dedikálás alatt is.

satsuki2015_06

Egyébként habár pont a turné kezdetére jelentkezett új CD-vel, ami az Apocalypse címet kapta (és melynek borítóját is ő festette), de annak a keményebb hangzású anyagát most még nem eröltette, inkább a régi kedencekre és azok közül is főleg a dallamosabb számaira koncertrált, zárásnak pedig a talán legnagyobb sikerdalát, a 2010-es Pray For The Sun-t szedte elő. Azt azonban már előre lehetett tudni, hogy a conra speciális meglepetésekkel is készül és akik arra tippeltek, hogy ez esetleg majd egy-két animés betétdal feldolgozását jelenti.. nos, azok jól tippeltek. Ugyanis tényleg animés dalokat kaptunk, ráadásul hármat is és ezek is úgy lettek összeválogatva, hogy az újonc, inkább az aktuális sorozatokat kedvelő rajongóktól a nagyon old-school bennfentesekig mindenkinek legyen köztük valami csemege. Az aktuális trendeket az Attack On Titan nyitódala, az itthon a műfaj hőskorának számító, nagyjából tíz évvel ezelőtti korszakot pedig a Full Metal Alchemist-es, L’Arc~en~Ciel féle Ready Steady Go képviselte, míg az igazán régi animések a nyolcvanas évek második felében futott ős-klasszikus Saint Seiya openingnek örülhettek. Utóbbiról egyébként azt is elárulta Satsuki, hogy kiskori kedvence volt a sorozat és habár mindig nagy álma volt, hogy egyszer elénekelje élőben is, eddig erre soha nem került sor. Azaz igazi ősbemutató tanúja lehetett a Mondocon közönsége… ráadásul lehet, hogy egyszerié is, mert becsúszott egy-két hiba is a dalba, szóval utólag nevetve vallotta be, hogy hát ez annyira nem sikerült jól, szóval lehet inkább nem próbálkozik vele többet. Mondjuk az biztos, hogy senki sem tudott a hibák miatt haragudni rá, annyira látszott rajta, hogy mennyire élvezi, hogy egy kiskori álmát teljesítheti be. Nomeg így még valószínűbb, hogy nem csak a közönségnek, hanem neki is felejthetetlen élmény maradt ez a koncert.

satsuki2015_19

Nagyjából egy órát játszott, de ezzel persze még nem volt vége az estének, mivel utána jött a merch pultos sorbanállással kombinált autogram osztogatós rész, ahol a szokásos CD, fotó, poszter, póló, stb. kínálat mellett most az este sztárjával közös polaroid fotóra is be lehetett nevezni. Szóval abszolúte teljeskörű volt a Satsuki-élmény, de hogy most is az legyen, a beszámoló mellé még alább következik a tracklista, egy adagnyi fotó, valamint a Home Made Asia koncertrészletekkel kiegészített interjúja, amit a fellépés előtt pár órával készítettek az énekessel:

satsuki2016bp_top01. Twilight
02. LILY-月影に魅せられて-
03. Romance
04. NVN
05. Inside
06. Attack On Titan Op Theme
07. Selene
08. Saint Seiya Op Theme
09. After Glow
10. Fate
11. Artemis
12. Full Metal Alchemist Op Theme (Ready Steady Go)

ráadás:
13. Eclipse
14. Pray For The Sun
15. Diana (Outro)

Tags: ,

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB