Főoldal » Elektronika, Hírek, Japán » Ken Ishii – 21 év után újra Budapesten a japán techno legenda!

Ken Ishii – 21 év után újra Budapesten a japán techno legenda!

Február 9-én, azaz jövő pénteken 20 évvel a legutóbbi látogatása után végre újra Budapestre érkezik a japán techno úttörője és a helyi színtér egyik legismertebb és legfontosabb alakja, Ken Ishii! A helyszín az A38 hajó lesz, hazai részről pedig a Technokunst sorozat két szervezője, Isu és Dork felel a fel- és levezetésért.

Ken Ishii 1993-ban adta ki első lemezeit és már a korai kiadványai is olyan, mára legendás techno kiadóknál jöttek ki, mint az R&S, az ESP, a Richie Hawtin és John Acquaviva nevéhez köthető Plus 8 és persze a japán techno korai időszakának legfontosabb kulcsszereplője, a Sublime Records. Eleinte több álnevet is használt: Rising Sun és Yoga név alatt egészen különleges hangulatú, atmoszférikusabb zenéket adott ki, a Flare és FLR név pedig a kísérletibb hangzásúbb anyagoknak volt fenntartva. A nemzetközi áttörést a harmadik saját neve alatt kijött album, a ’95-ös Jelly Tones hozta meg, nem kis részben az Extra című számnak és klipjének köszönhetően. A futurisztikus és lehengerlően bizarr látványvilágú animációs klipet a kísérleti animéiről ismert Studio 4°C-t alapító Kōji Morimoto jegyezte (aki olyan animéken is dolgozott, mint az Akira vagy később az Animatrix) és hamar az MTV techno műsorának és általában esti műsorsávjánk egyik legtöbbet játszott klipje lett, végül pedig a zenetévé ’97-es díjkiosztóján be is zsebelte a Best Dance Music Video címet.

Ez a siker a techno körökben ekkorra már nemzetközi szinten is közismert alaknak számító Ken Ishii nevét szélesebb körben is bedobta a köztudatba és a hírneve azóta sem csorbult. Rendszeresen turnézik világszerte, még ’98-ban a Naganóban tartott Téli Olimpiához is írt zenét, azóta filmzenét is jegyzett, de játékokban is felbukkantak a számai, az új megjelenései pedig mindmáig eseményszámba mennek. Budapesten legutóbb 2003-ban, azaz 21 ve (!) járt, amikor egy, a Citadellán tartott buliban lépett fel (elvileg egyszer járt itt azelőtt is, de arról nem találtam infót sehol), szóval már nagyon időszerű volt egy újabb budapesti szereplés. Alább minden fontosabb infó , plusz pár kedvcsináló videó az abszolút kihagyhatatlan bulihoz.

Ken Ishii (JP) / Dork & Isu (HU)
2024 január 9., péntek / A38 Hajó

FB event

Jegyek (5990 FT limitált / 6990 FT teljes árú)

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB