Főoldal » Feature, Interjúk, JRock / Visual kei » Satsuki: exkluzív interjú a Mondocon sztárvendégével!

Satsuki: exkluzív interjú a Mondocon sztárvendégével!

A Tavaszi Mondocon sztárvendégeként Budapestre érkező Satsukival a hosszú, az új dupla albumot bemutató európai turnéja előtt hoztunk össze egy emailes interjút, melyben többek közt karrierjéről, Európához fűződő viszonyáról, nomeg persze a friss lemezről kérdezgettük. (English version.)

SoundOfJapan: Tudnál nekünk mesélni egy kicsit a karriered kezdeteiről? Annak idején, a 2001 és 2008 közt aktív Rentrer En Soi tagjaként lettél ismert énekes, ez volt az első zenekarod, vagy énekeltél előtte máshol is?

Satsuki: Gyerekkorom óta szeretek énekelni, már az általános iskolában is beléptem az iskolai kórusba. Később egyre jobban foglalkoztatott az ötlet, hogy egy zenekarban énekeljek, így alapítottam meg végül a Rentrer En Soi-t, vagyis ez volt életem első zenekara. Rengeteget és nagyon sokfelé koncerteztünk és a velük töltött idő alatt nőttem fel igazán vokalistaként.

rentrerensoi

Hogy kezdtél el érdeklődni a visual kei iránt és milyen zenekarok és énekesek jelentették számodra a fő inspirációt amikor te is énekelni kezdtél?

Fiatalkoromban a kedvenc zenekaraim olyanok voltak, mint az X Japan, LUNA SEA és a L’arc en Ciel.

Mennyit változott a visual kei színtér a debütálásod óta eltelt 15 év alatt és mit gondolsz, jó vagy rosz irányba tart inkább a műfaj?

Nagyon sokat változott a színtér, de erről többet nem nagyon tudok mondani. Természetesen tisztelem és elismerem a mostani visual kei stílust is, de számomra a ’90-es évek zenekarai adták az első élményeket, így egyértelműen azt a korszakot preferálom inkább.

Nagyon erős hangod és jellegzetes énekstílusod van, tanártól tanultál énekelni, vagy magadat képezted?

Teljesen egyedül tanultam énekelni.

satsuki 05 satsuki 2014 satsuki2016bp_03

A szövegek írásakor mi jelenti számodra a fő inspirációt és mik a leggyakoribb témáid?

Az élet adja az inspirációt a dalszövegeimhez.

A zeneszerzésért is te felelsz vagy előfordul, hogy más szerzőkkel dolgozol együtt?

Attól függ. Többnyire én írom a zenét is vagy más japán producerekkel dolgozok együtt, azonban az új album, az APOCALYPSE volt az első olyan alkalom, hogy külföldi, belga zeneszerzőkkel dolgoztam, szóval ez számomra is új élmény volt.

A turné előttre időzítve jelentetsz meg egy új, dupla albumot EPOCALIPSE címen. Miért döntöttél úgy, hogy az egyik, ECLIPSE néven futó lemezhez átdolgozod pár régebbi dalod és mennyiben különböznek majd ezek a korábbi verzióktól?

Igazából a korábban megjelent verziókban kerültek a dalok a lemezre (a korábbi hírek még, úgy néz ki tévesen, újravett anyagról szóltak), azonban vannak rajta olyan számok is, melyek eddig még csak digitálisan kerültek kiadásra és CD-n most jelennek meg első alkalommal.

És mi a helyzet a másik, APOCALYPSE címen futó lemezzel? Ezen változik majd a zenei irányvonal az eddigiekhez képest?

Újabban egyre inkább érdekel a progressive metal és több más olyan műfaj is, ami távol áll azoktól a zenéktől, amiket korábban hallgattam. Énekesként ezt kihívásként fogtam fel, fejleszteni tudtam magam és kiléphettem a  megszokott komfortzónámból. Valamint szeretném, ha az eddiginél több emberhez jutna el a zeném, vagyis ez is kihívást jelentett az APOCALYPSE készítésénél.

Hogy lett Európa ilyen központi elem a karrieredben? Már többször turnéztál a kontinensen, láthatólag nagyon szoros kapcsolatot ápolsz az itteni rajongókkal és most még az új lemez kapcsán európai zeneszerzők is a képbe kerültek.

Mindig is nagyon érdekelt Európa. A kultúra, a látnivalók, az építészet, a történelem. Így mindig öröm Európába menni és ott népszerűsíteni a dalaimat.

Mit csinálsz, amikor nem a zenéléssel foglalkozol, van esetleg valami hobbid?

Festészet. És kick-box.

Pár éve szerepeltál egy Cool Blue című filmben, melyről azonban nem igazán lehet online infót találni. Tudnál erről mesélni nekünk? És a színészkedés egy egyszeri kaland volt, vagy vannak még ilyen jellegű terveid a jövőben is?

Ez volt az első alkalom, hogy színészkedtem és habár nagyon kedves emlékeket őrzők róla, nincsenek ilyen jellegű terveim.

És végül: üzensz valamint a magyar rajongóknak?

Köszönöm, hogy elolvastátok az interjút! Kérlek hallgassátok meg az új, ECLIPSE és APOCALYPSE című lemezeim! Remélem tetszeni fognak és alig várom, hogy a héten ellátogassak Magyarországra! Hamarosan találkozunk és tomboljunk majd együtt a koncerten!

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB