Főoldal » Cikkek, Feature, SoundOfJapan+ hírek » Restart! SoundOfJapan+!

Restart! SoundOfJapan+!

Igen, jól látjátok több hónap (sőt, igazából, ha úgy vesszük, volt az pár év is) tervezgetés, készülődés, szervezés és munka után elindult a Sound Of Japan totál átalakított és gyakorlatilag nulláról újraindított új verziója.

A régi változattal rengeteg gond volt már, egyrészt végtelenül elavult volt (2006-ban történt a utolsó komolyabb frissítés és átalakítás, de az is inkább csak ráncfelvarrás volt), ami leginkább abban látszott, hogy szimpla html-ben készült az egész, ami egyrészt iszonyat macerássá tette a a frissítést, másrészt pedig akaratlanul is egyszemélyes projektté korlátozta az oldalt (az online kezelőfelület hiánya miatt más nem tudott az oldalra írni), ami meg leginkább azon látszott, hogy évek óta, jórészt időhiány miatt (erről majd később, egy másik cikkben) igazából alig-alig került fel bármi új anyag a kötelező koncertekkel és bulikkal kapcsolatos híreken és írásokon kívül.

Ez az állapot pedig tarthatatlan volt, így jó ideje be volt tervezve egy komolyabb átalakítás, amire végül idén került sor. A munka úgy igazából a nyár első felében kezdődött és egy halom fázisból állt: fórum update, szerverváltás, megfelelő oldalmotor (wordpress lett végül persze) és sablon keresése, telepítése, majd testreszabása (=kb. két hónapnyi idegölő pepecselés a kódokkal), kitanulása és ami a legfontosabb: a megfelelő emberek megkeresése az oldal új verziója mögött álló csapatba.

Merthogy a legfontosabb változás, hogy mostantól végre megszünik az oldal egocentrikus, egyszemélyes projekt jellege és egy egyelőre öt tagú kis csapat dolgozik majd azon, hogy eljussanak hozzátok a naprakész hírek és infók. A tagok pedig a következők: Jigsaw (JRock és visual kei), MichiruR (JPop), Cassie &  HaeMinPark (KPop), meg persze én (Case), aki a fentieken kívűl eső stílusokért felelek majd (hip-hop, electro, meg minden egyéb jóság), nomeg az oldal fejlesztgetése, az eseménynaptár rendbentartása és hasonlók mellett továbbra is írom a koncertekkel és bulikkal kapcsolatos írásokat, plusz egyéb cikkeket (olyan tervek vannak ám, hogy húha).

Ezek mellett ami még nagyon fontos, hogy az oldal neve is megváltozott, SoundOfJapan.hu helyett, mostantól SoundOfJapan+ lesz a hivatalos verzió, ahogy az a szintén új logóban is látható. Persze az a kis pluszjel látszólag nem egy nagy változás, mégis nagyon fontos dolgokat takar és egyszerre utal a részben megváltozott irányvonalra és a későbbi tervekre is:
Merthogy egyrészt természetesen azt jelenti, hogy a japán zenéken kívűl mostantól nagy szerepet kapnak az egyéb ázsiai zenék is és itt természetesen elsősorban Koreára és a KPop-ra kell gondolni. Másrészt pedig jelenti azt, hogy a távlati tervek közt ott van, hogy a zene mellett lehet, hogy idővel előkerülnek majd más ázsiai (szub)kultúrákkal kapcsolatos témák is, mint streetfashion, filmek, doramák és hasonlók. Ezutóbbi azonban egyelőre tényleg csak terv, először induljon be az oldal a jelenlegi formájában, aztán majd ráérünk tovább tervezgetni.

És egy kis útmutató az új oldalhoz, plusz pár válasz az esetleges felmerülő kérdésekre:

A régi anyagok…
Ahogy ugye látható, az oldal teljesen nulláról indult újra, jelenleg nincs fent még semmi a régi verzió tíz év alatt összegyűlt anyagai közül, de ez persze nem marad így. Egyrészt a teljes régi változat is elérhető lesz majd (link hamarosan), másrészt pedig számtalan cikk átkerül ide is, természetesen visszadátumozva az eredeti közlés napjára. Ezek közül első körben a koncertbeszámolók és interjúk kerülnek majd sorra, később pedig (az ahol szükséges ott frissített) előadói profilok és pár más anyag. Persze vannak amik megmaradnak a régi verzióban (hírek, bulibeszámolók, stb), de ezek is mind elérhetőek lesznek az archivált oldalon.

Kategóriák, cimkék, keresés
Ahogy látjátok, a cikkek mind külön a saját kategóriájukba kerülnek, emellett pedig cimkék (tagek) és a beépített kereső is segíti a tájékozódást, szóval sima ügy lesz a régebbi cikkek előkeresése, akár műfaj, akár az előadó neve szerint.
A kategóriák elosztása pedig:
JRock & visual kei
JPop
KPop
Japán – ide kerül minden ami a fenti hármon kívül esik, szóval itt ennek megfelelően vannak / lesznek alkategóriák, mint indie-rock, metal, hip-hop, electro, meg a Rock gyűjtőkategória, ahova az olyasmi bandák kerülnek majd, mint pl. One OK Rock és más máshova nem igazán besorolható rockcsapatok.
Hírek – Ide jön minden rövidebb, aktualitásokkal foglalkozó poszt
Cikkek – Ide jönnek majd a hosszabb írások
Beszámolók – Értelemszerűen a koncert és bulibeszámolók
Lemezajánló – Ide meg majd a régi oldalról átkerül az összes lemezkritika, meg persze jönnek majd az újak is.
És ezeken kívül lesz természetesen majd Interjú és még pár más is idővel.

Regisztrálás, komment + facebook
Szintén komoly újítás, hogy mostantól kommentelhetőek a cikkek, akár bejelentkezve akár anélkül. Az előbbihez persze regelni kell, de ez pillanatok alatt elintézhető a mindegyik oldalon megtalálható “Bejelentkezés” fülön, ahol persze avatart is fel lehet tölteni és be lehet állítani, hogy megjegyezzen titeket a rendszer, hogy ne kelljen minden látogatásnál újra belogolgatni. Emellett, a manapság elmaradhatatlan facebook plugin is bekerült az oldalba, vagyis nyomkodhatjátok a Like gombokat is a cikkek alatt, vagy bekövethettek minket a SoundOfJapan+ facebook oldalán, ahol persze az új cikkekről és frissítésekről is tudtok majd tájékozódni.

Fórum
A régi jó kis fórum persze zavartalanul működik és továbbra is oda kerülnek ki leghamarabb a hírek, plusz egy halom olyan infó is, ami az oldalra nem, nomeg ott lehet kötetlenül elcsevegni az előadókról. És *pszt!* persze az aktuális letöltenivalókhoz vezető linkek is csak oda kerülnek ki. És természetesen a fórumon is lesz majd egy kisebb designváltás hamarosan.

Mi is van még, ami fontos lehet…?

A Design
Az oldal alap felépítése a jelenleg látható marad, a kinézetben azonban még lehetet, hogy lesznek kisebb-nagyobb változások, plusz lehet, hogy bekerül még a mostaniak mellé pár egyéb hasznos plugin is. (Merthogy a regelésért, a kommentelésért, az avatarfeltöltésért, a facebookos dolgokért és az oldal teteji bannerért is mind külön plugin felel, és ezekhez hasonlóakkal bőven van még mivel csicsázni az oldalon.) A főoldalon, a kiemelt poszt (vagyis jelen pillanatban ezen cikk) melletti üresség meg persze majd az újabb cikkekkel szépen lassan kitöltődik, szóval az nem valami design-hiányosság.

Eseménynaptár
Ez is eléggé átalakult az eddigiekhez képest: megpróbáltam kicsit rendezettebbre, áttekinthetőbbre csinálni. Felülre bekerült egy naptár, ahol persze be van jelölve minden esemény és ahol, ha rámentek az egérrel a kiemelt dátumokra, akkor látni, hogy mikor mi lesz, klikkre meg persze átdob titeket az adott eseményhez.

Nagyjából ennyi így az elejére, vannak még részei az oldalnak, amik félkészek (Kontakt, általános infók, Mondo magazin, ilyesmik), ezek a következő pár hétben szépen lassan feltöltődnek majd infóval.

És természetesen: ha bárkinek bármi megjegyzése, kérdése, javaslata, óhaja-sóhaja van az nyugodtan jöhet ide kommentbe, vagy a fórumra megfelelő topikjába.
Egyébént pedig kellemes nézelődést, olvasgatást mindenkinek, reméljük szeretni fogjátok a megújult oldalt!

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB