Főoldal » Cikkek, Elektronika, Feature, Japán » Electronica Japonica #1 – 80kidz, Ajapai, Watapachi, Goth-Trad és társaik

Electronica Japonica #1 – 80kidz, Ajapai, Watapachi, Goth-Trad és társaik

Új sorozatot indítunk a hírrovaton belül: a nagyon aktív és terebélyes japán elekronikus zenei színtérrel már eddig is foglalkoztunk pár alkalommal, mostantól azonban rendszertelen időközönként jelentkező kis hírcsokorral igyekszünk jobban lépést tartani az aktuális újdonságokkal. Mindezt úgy, hogy a lehető legtöbb műfaj szóba kerüljön, így a mostani, első híradagba is jutott többek közt electro, trap, dubstep, house és egy kis jófajta régivonalas acid is.

80KIDZ

Az elejére rögtön az év eddigi talán legkellemesebb meglepetése (mármint persze az EDM színtéren belülről): a 2008 környékén egy sor zseniális remix-el és saját számmal robbantó 80KIDZ amilyen igéretesen kezdett, olyan hamar vesztette el az erejét és a korai kiadványokat egyre haloványabb, lagymatagabb új anyagok követték. Viszont pont amikor én már speciel végképp feladtam arra a reményt, hogy valaha is összehoznak még valami említésre méltót, akkor jött az év eleji Maydie!! válogatáson a Stranger, ami simán jobb volt, mint bármi amit az elmúlt pár évben kiadtak. Ez önmagában persze még kevés lett volna a boldogsághoz, a májusban elindított Dance Traxx Series sorozatuk azonban végre helyrerakott mindent. Eddig két három számos EP jelent meg, 80:01 és 80:02 címen és ezeken az electro, house, techno és rave legjobb hagyományait ötvözik és gyúrják egybe igazi jó kis keményvonalas partydarabokká. Vagyis végre visszatértek a gyökereikhez. Egyelőre még nem tudni, hogy hány részes lesz a sorozat, annyi azonban már biztos, hogy az első EP nagy siker lett (a második csak a napokban jelent meg, így arról nincsenek még ilyesmi adatok), szóval remélhetőleg lesz még folytatás.

ELECTRO DISNEY
A japánok valamiért nagyon vonzódnak a Disney dalok legkülönfélébb műfajban elkövetett feldolgozásaiért, elég csak a visual kei színtér nagyjait felsorakoztató 2011-es V-Rock Disney válogatásra, vagy, hogy stílusban közelebb legyünk a témánkhoz, a két House☆Disney lemezre gondolni. Az utóbbiak hagyományait folytatja a nemrég megjelent EDM – Electronic Disney Music, melyhez a House☆Disney válogatásokhoz hasonlóan megintcsak vegyesen kértek fel nemzetközi és hazai előadókat, hogy dolgozzanak át egy-egy Disney betétdalt (pontosabban nem mindenki feldolgozásokkal szerepel: a Daft Punk a Tron 2 mozihoz készült dalával került fel a lemezre). A hazai vonalhoz elég impozáns névsort gyűjtöttek össze, többnyire az electro-house vonalról: szerepel a lemezen az m-flo, a banvox, a Q;indivi, a Mop Of Head, a fura-vicces Cream duó, a pár éve az egyik legigéretesebb új tehetségként a klubszcénába robbanó Kan Takahiko, a Daft Punkékhoz hasonlóan maszkokban nyomuló CTS hármas, valamint, hogy azért ne csak electro legyen, a többnyire a rave / tech house irányt képviselő REMOccCON (avagy Remo-Con, mikor, hogy írja éppen a nevét), nomeg a stílusilag eléggé behatárolhatatlan új klubkedvenc, a Habanero Posse.
A lemezzel kapcsolatban a jó hír hogy a Disney japán oldalán minden számba bele lehet hallgatni egy kicsit, a rossz hír pedig, hogy ezek alapján eléggé kis finomlelkű lesz a válogatás, nem lesznek rajta olyan dögösebb klubdarabok, amikből a két House☆Disney lemezre azért jutott egypár. Három szám (az m-flo, a CTS és a Mop Of Head dal) már májusban megjelent kedvcsinálóként, maga az album pedig júni 19-én került a CD boltokba és online zeneboltokba.

disney_edm02 disney_edm03 disney_edm04

disney_edm0101.m-flo: A Whole New World (feat. Matt Cab) [Aladdin]
02.Cream: Beauty and the Beast [Beauty and the Beast]
03.banvox: When You Wish Upon A Star [Pinocchio]
04.BT & Au5: Partysaurus Overflow [Partysaurus Rex Short]
05.StoneBridge: Hey Pluto! (StoneBridge Remix) [Disney Animated Short]
06.He’s A Pirate – Tiësto Radio Edit [Pirates of the Caribbean]
07.Cole Plante: Rezolution [TRON: Uprising]
08.Daft Punk: Derezzed [TRON: Legacy]
09.Mop of Head: Mickey Mouse March [The Mickey Mouse Club]
10.Habanero Posse: Hawaiian Roller Coaster Ride (feat. Yurika) [Lilo & Stitch]
11.Kan Takahiko: Under the Sea [The Little Mermaid]
12.China Anne McClain: Unstoppable (Dave Audé Radio Mix) [A.N.T.Farm]
13.Q;indivi: Part of Your World (@REMOccCON #ElectricalDreamMermaid Remix) [The Little Mermaid]
14.CTS: Can’t Help Falling In Love [Lilo & Stitch]
15.SPANKERS: Main Street Electrical Parade [Disneyland®]

Watapachi + DJ Daruma (Dexpistols)

Watapachi + DJ Daruma (Dexpistols)

WATAPACHI

A velük foglalkozó nagy cikkünk óta eléggé sűrű a Watapachi duó élete, merthogy nem sokkal azután, hogy megjárták Amerikát, egy kis, két állomásos mini-turnét is lenyomtak Oroszországban. Így érthető, hogy némileg visszavettek a korábbi szinte követhetetlen tempóból, azonban szerencsére pár remix (Inoj, Pantyraid, Jeremih és Leikeli47 számokból) még így is belefért az idejükbe. Ezek most többnyire a nyugis, elszállós fajtából került ki, ahogy az alábbi kettő is, melyek közül főleg a Jeremih átkeverés sikeredett pofátlanul jóra. A többi új remix (jó szokásukhoz híven szintén ingyenesen letölthető verzióban) megtalálható a soundcloud oldalukon. Plusz ezek mellé újra elejtettek egy igéretet, hogy most már aztán tényleg nagyon hamarosan érkezik tőlük az új EP is. Várjuk nagyon!


Y.G.S.P.

És ha már trap és remix: a tokiói Y.G.S.P legújabb átkeverése valami zseniális módon fordítja ki magából a Lil Jonnal kiegészült Alvaro & Mercer páros Welcome To The Jungle inkább electro-house felé hajló eredetijét.

THE LOWBROWS

Ehhez a hírhez hallgatnivaló sajna még nincs, viszont annál izgalmasabb: a The Lowbrows duó (tudjátok: WOW, Papa’s Got A Brand New Pigbag, Stay Faceless, ilyesmik…) közösségileg aktívabb fele, a DJ-ként nálunk is járt Chaki nemrég bejelentette, hogy végre elkezdtek új zenéken dolgozni. Ami azt jelenti, hogy végre valahára, a 2010-es Emotion album óta először hallhatunk majd tőlük új anyagokat!

thelowbrows djemma hideokobayashi

ACID CITY, DJ EMMA & HIDEO KOBAYASHI

A vicces nevű DJ Emma irányítása alatt jelent meg július végén az Acid City néven futó válogatás a Nitelist Music gondozásában, melyre a kiadónál dolgozó zenészek (Malawi Rocks, Sugiurmn, DJ Shimoyama és társaik) hoztak össze a klasszikus, detroiti acid house hangás által ihletett darabokat. A válogatáshoz tracklista itt található,  a nyitó, címadó tracket pedig, melyet Emma és a japán house szcéna egyik kulcsfigurája, Hideo Kobayashi közösen hozott össze, itt, nálunk is meghallgathatjátok. És ha már Hideo Kobayashi: akkor bónuszként klikk ide a Marc Romboy & Ken Ishii féle Dopplereffekt-hez készített remixéért, ide pedig egy bő egy órás, ingyenesen letölthető mixért.

GOTH-TRAD

A japán dubstep színtér úttörője és legismertebb alakja Goth-Trad (aki ugyebár Budapesten is járt kétszer) a 2012 elején megjelent album, a New Epoch óta pár remixet leszámítva most jelentkezett először új anyaggal, mely szokás szerint az angol Deep Medi kiadónál látott napvilágot. Az új EP-re, mely bakeliten, nomeg persze digitális formában is beszerezhető többek közt itt, egy nyugisabb (Born To Know) és egy, az angol Ruckspinnel elkövetett keményebb darab (Behind The Glass) került fel. (Ezekhez ugye, több más, kiadásra váró számmal együtt előzetest már hallhattatok a nálunk is posztolt májusi DJ mixben).

DUBTRO

A hasonló vonalon mozgó Dubtro is nemrég jelentkezett egy 12″ bakelit EP kiadvánnyal, Meditation / Old Street ‎címen. Azonban míg Goth-Trad számára ez már persze a sokadik vinyl megjelenés volt, az angol Mindstep kiadónál korábban egy négy számos EP-t is jegyző Dubtro számára ez az első alkalom, hogy nem csak digitális formában jelenik meg egy kiadványa.

AJAPAI

A végére pedig az itthon is közkedvelt Ajapai, aki júli 8-án adta ki online (@ beatport) az Unlock EP néven futó legújabb, három számos anyagát, ahogy mindig, most is a kanadai Rottun Recordings-nál (ahol ugyebár a műfajnak olyan nagyságai vannak rajta kívűl, mint Datsik, Downlink és Excision). Az új számok közül kettőben (Make A Move, Shaking) az utóbbi időben egyre több stílussal kisérletezgető producer most éppen a traphouse felé kacsintgat, az Unlock Your Brain ellenben hozza a tőle megszokott brutális, szeletelős dubstep hangzást.

ajapai_unlock

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB