Főoldal » Beszámolók, Feature, Koncertek, KPop » Teen Top (2014.04.12 ~ Petőfi Csarnok)

Teen Top (2014.04.12 ~ Petőfi Csarnok)

Teen Top… Budapest… És egy kicsit rendhagyó beszámoló… ahol maga a koncert kevésbé van előtérben. Mert aki ott volt, az úgyis tudja milyen volt, annak úgyis örök élmény marad. Aki nem volt annak pedig leírni nehéz, míg a számtalan, ráadásul részben full-profi videó ami készült a koncerten, mindennél jobban visszaadja, hogy milyen volt az az este. Szóval gondoltam, hogy a leírhatatlan leírása helyett (a koncertbeszámoló alapból nem egy egszerű műfaj különben) inkább szóljon ez a kis cikk arról, hogy a háttérből, szervezői oldalról milyen is volt a fellépés és hogy egyáltalán hogyan jutottunk el odáig, hogy ez egy KPop előadó Budapestre látogasson.

teentop2014_case_05

Kelet vs Nyugat
Ahhoz képest, hogy a tavalyi milyen kis szegényes év volt koncertszempontból, idén nem csak japán előadókból járt már most több nálunk mint egész előző évben, hanem sokak, nagyon sokak régi nagy álma is beteljesült végre és hozzánk is ellátogatott egy koreai popcsapat. Méghozzá nem is akármilyen és nem is akármilyen sikerrel.

Persze a dolog látszólag a levegőben lógott már jó ideje: pár év alatt hatalmas rajongói bázisra tett szert itthon a KPop és pontosan megbecsülhetetlen méretű, de annyi biztos, hogy sokezres közönsége van mára, vagyis logikus lépésnek tünt, hogy előbb-utóbb legyen egy koncert nálunk is… Ennek ellenére azonban az, hogy végül összejött a dolog, mégis jókora részt a szerencsének (és az utóbbi sok-sok év JRock koncertjeinek…) volt köszönhető, nem pedig annak, hogy Koreában a producerek és szórakoztatóipari nagymenők felmérték az igényeket és célbevették kicsit országunkat. Ugyanis, alapjáraton és valahol érthető módon, mi nem igazán vagyunk koncertcélpont a koreai csapatoknak: mindenki a nyugati országokat preferálja inkább, ahol összehasonlíthatatlanul fizetőképesebb a közönség és úgy általában is, hagyományosan a kontinens nyugati fele a kiindulópontja minden turnénak, mi már a kicsit kieső határvidékbe tartozunk, ráadásul szponzorok, önkéntes támogatók sincsenek nálunk, akik pénzt adnának egy ilyesmi eseményre. Szóval bármekkora is a kereslet itthon, mégis az van a fejekben, hogy míg nyugaton stabil és megbízható közönsége van a fellépéseknek, itt extra nagy a kockázat, így minek is jönne el idág bárki is, főleg olyan, aki amúgy is csak pár koncertet akar lenyomni a kontinensen?

És itt jön be az, hogy miért volt szerencsénk: azért, mert itt a döntés a helyszínekkel kapcsolatban nagyrészt a turnét szervező francia B7Klan kezében volt, akikkel már évek óta együtt dolgozunk (sok minden más mellett a Versailles és a Screw turnét is velük együtt szerveztük le). A csapat tavalyi, első európai turnéját is ők szervezték, ami önmagában is forradalmi volt a maga módján, mivel a korábban a kontinensre csak egy-egy fellépés erejéig átugró KPop előadók után ez volt az első tényleges turné, összesen öt koncerttel négy országban. Az a körút megmaradt a nyugati szekcióban, utána viszont szóba került velük, hogy ha újra koreai előadóval dolgoznak, akkor Budapest is bekerülhetne a célállomások közé. És mivel, a korábbi évek tapasztalatai alapján tudták, hogy a hazai közönség képes komoly meglepetéseket okozni, plusz, hogy egy szervezésileg nyakatekertebb koncertet is össze tudnunk hozni, így, amikor felmerült, hogy jönne újra a Teen Top, megint előkerült az ötlet és szerencsére úgy döntöttek, hogy megkockáztatják a dolgot és a koreai menedzsment is rábólintott Budapestre.

b7klan_top

Szóval egyrészt azért volt iszonyat szerencsénk, hogy olyanokhoz került a turné, akik tudták, hogy érdemes mifelénk próbálkozni, másrészt pedig amiatt, hogy pont a Teen Top volt a szóbanforgó banda. Mert ők nem is abba a szupersztár státuszú kategóriába tartoznak, mint mondjuk egy Big Bang, SHINee, vagy a többi YG és SM előadó, akiknél egészen egyszerűen nem opció, hogy egy, vagy maximum két koncertnél többet adjanak a kontinensen, az meg pláne nem, hogy azt ne Nyugat-Európában. De nem is a kisebb nevek közül valók, ahol meg az a kérdéses, hogy érdeklik-e egyáltalán a közönséget. Hanem pont az, ami ideális volt itthonra: még nem a megfizethetetlen kategória, de annyira bőven befutott csapat (főleg a tavalyi turné után kijött kiváló album és mini-album, a No.1 és Teen Top Class után… melyek közül mindkettő lazán ott volt 2013 legjobb KPop lemezei közt), hogy legyen egy nagyon fix rajongói bázisuk és, hogy igazi nagy durranás legyen az, hogy pont ők jönnek hozzánk elsőként. És ezt támasztotta alá az a kérdőív is, ami amolyan terepfelmérésként került ki az oldalra, akkor amikor először felmerült a koncert lehetősége és amiben igyekeztünk felmérni a hazai közönségkedvenceket (az irreálisan nagy neveket kihagyva) és amiben végül a Teen Top lazán bekerült a top3-ba.

A bejelentés
Egyébként ugyanitt próbáltuk előkészíteni a terepet egy kicsit a borsos jegyáraknak is, melyek sajna annak ellenére is eléggé az extrém kategóriába estek, hogy a közelsem a Teen Top a legdrágább csapat, sőt, jegyek szempontjából nem csak a tavalyi turnéjukhoz képest volt olcsóbb az idei, de a pesti koncert árban még a másik kettő helyszín alatt is volt kicsit. És ha még eddig nem lett volna éppen eléggé mázlink, időpontban is mi kaptuk a legjobbat: az “Európa minden részére egy koncert” elv mentén összeállított három állomásos turné csütörtöki, keleti, moszkvai nyitóbulija és a vasárnapi nyugati végpont, Párizs közt félúton mienk lett a szombati nap.

teentop2014_case_12Habár a kérdőív miatt páran már lehet, hogy gyanították, hogy a háttérben valami talán készül, de senki nem tudta, hogy mi, mikor, azt meg főleg nem, hogy mire le lett zárva a szavazás, már bőven le is volt szervezve a koncert, így hatalmasat robbant a hír, amikor, szűk két hónappal az április 12-es dátum előtt be lett jelentve hogy a Teen Top érkezik Budapestre. És innentől kezdve felpörögtek az események. Elképesztő viszhangja volt a hírnek online, eufóriával vegyes hisztéria uralkodott el a hazai KPop rajongói közösségen, azonnal beindult a rajongói szervezkedés és pár nappal később a jegyárusítás is. Utóbbi három kategóriában, mivel a Normal típus mellé volt Priority és VIP is… előbbi korábbi bejutással és plusz két, a tényleges koncert előtt előadott dallal, az utóbbi pedig emellé még egy kis közönségtalálkozóval adott többet a szimpla jegyeknél. Persze ezeknek még extrémebb ára volt, de a kereslet megvolt rájuk: a 150 VIP jegy pár nap alatt elfogyott és végül a Priority kategóriából is elment majdnem ugyanennyi. És habár az első két nap jegyvásárlási rohama után már lassabban, komótosabb tempóban fogytak a jegyek, végül, pár nappal a koncert előtt átléptük az ezres álomhatárt. Teltház azért persze nem volt, de ezt nem is várta senki, merthogy a helyszínként választott Petőfi Csarnok (ami egyértelmű választás volt, mivel az 1000-1500 fős kategóriában nem is igazán van más opció a városban) nagyterme hivatalosan 3000 főre van méretezve. Persze a 3000 fő már a kényelmetlen tömeg kategóriába tartozik, szóval az 1000+ ember, a biztonsági dupla kordonnal együtt igazából így is majd háromnegyedig megtöltötte a hatalmas termet. Node ne szaladjunk ennyire előre.

teentop2014_case_02

A reptértől a helyszínig
A fiúk és népes kisérőseregük egy nappal a fellépés előtt, pénteken értek Budapestre dél körül és már a reptéren is komoly fogadóbrigád várta őket: olyan 50-100 rajongó gyűlt össze a várócsarnokban és habár az egész turné egyik legjobb sztoriját produkáló érkezés után (rendőri szigorral, jófej apukával és mázlista kislánnyal… részletek itt) kicsit megrettentek a srácok, mikor meglátták a rájuk váró kisebbfajta tömeget, végül a többi érkezőt kicsit lesokkoló sikolyokat leszámítva semmi incidens nem volt, senki nem próbált a tagok nyakába ugrálni, hanem tényleg arról szólt az egész, amiről kellett: megmutatták a rajongók, hogy mennyire boldogak, hogy itt van nálunk a csapat. Miután bebuszoztunk a városba, a hoteles becsekkolás után a banda nekivágott Budapest felderítésének, a stáb hazai és francia része pedig elkezdte előkészíteni a terepet a koncerthez, ami nagyjából el is vitte az egész napot, csak, hogy következő nap kora reggeltől folytatódjon a munka…

…amikor kint, a Petőfi Csarnok előtt már természetesen javában gyülekeztek a rajongók. Akik egyébként jópár, önkéntesek által koordinált fanprojekttel készültek az estére: ajándékok tömegei, együtténeklés és hasonlók, nomeg több száz nyomtatott banner, amit az előre megbeszélt pillanatban mindneki egyszerre mutatott fel a koncerten. Mindeközben bent reggeltől folyt a technika (fény- és hangcucc, a színpad hátsó falának nagy részét elfoglaló, hatalmas LED fal és a millió egyéb apróság) összeszerelése, majd befutott a koreai stáb, akik az öltözőket és hasonlókat készítették elő, végül pedig, kora délután az este főszereplői is megérkeztek és iszonyatos üdvrivalgással és sikitozással követve szálltak ki a biztonságiakkal körülvett buszból.

teentop2014_molekcsaba_03

20:00!!!!!
Nem sokkal később elkezdődtek a próbák, amiknek pont időben lett vége at öt órás VIP kapunyitáshoz. Ekkorra már hatalmas tömeg volt kint, végig, a parkoló mellett ki az útig és ott még az amellett található trafóházon túlig kígyózott a sor, amit szerencsére a biztonságiaknak és a helyi segítőknek köszönhetően sikerült rendezettnek megtartani, szóval szerencsére nem volt semmi nyomakodás, tolongás és énmegyekbeelőbb veszekedés (leszámítva egy-két mindenen elégedetlenkedő szülőt…). Miután a VIP jegyesek a színpad előtt lepacsiztak a csapat tagjaival, következtek a Priority jegyesek és mikor bent volt közülük is mindenki, még félig-meddig a hangpróba részeként, a két bónusz dal, majd, hétkor megindult az igazi emberáradat, ekkor már két kapun és gyakorlatilag egy bő fél óra alatt bent is volt mindenki és megtelt a terem.

teentop2014_ji_02

És percre pontosan nyolckor elkezdődött az őrület.
Beindult az intró, felizott a LED fal, azon pedig először a turnécím, a tagok, a World Tour In Hungary felirat, a csapat logója, majd egy másodpercnyi sötétség és… kezdés! És a terem kb. felrobbant, ahogy egyszerre szakadt ki mindenkiből a két hónappal korábbi bejelentés óta felgyülemlett várakozás és feszültség. Elképesztő pillanat volt. Az meg már csak a hab volt a tortán, hogy pont a Rocking, a talán legjobb és legközkedveltebb Teen Top dal volt a nyitószám. Utána pedig végigmentek gyakorlatilag az egész eddigi életművükön és a korai favoritoktól (Supa Luv) az újdonságokig (Lovefool), tényleg gyakorlatilag majd minden sorra került. Számomra az egyetlen sajnálatos hiány a Mr. Bang volt, node az jó eséllyel a nem igazán pótolható külsős közreműködők miatt maradt ki a programból. Volt azonban helyette négy feldolgozás dal, folyamatos tánc a videókból jórészt ismert koreográfiákkal, plusz háttérvetítés, mindez mindössze pár, a csapat történetét vagy éppen a tavalyi EU turnét bemutató kisfilmmel és közönséggel beszélgetős szünettel megszakítva. Utóbbihoz ráadásul élő magyar fordítást is kapott a közönség, így példul megtudhattuk, hogy voltak a Lánchídnál és még sok más helyen a városban (hogy pontosan miért is, az kiderül elvileg heteken belül), de mindezekkel együtt is, gyakorlatilag non-stop, nagyjából két és negyed órás show-műsor kaptunk, ahol kintről nézve annyira tömény volt az élmény és annyira gördülékenyen ment minden, hogy valószínűleg bele se nagyon gondolt senki, hogy milyen meló van emögött és milyen precízen, szinte másodpercre és centire ki van számolva minden.

teentop2014_molekcsaba_10

A színfalak mögött
Merthogy a Teen Top, velük, hatukkal együtt összesen majd huszonöt fős csapattal érkezett (amihez jött még a mi helyi, 7-8 fős brigádunk) és habár ez elsőre rengetegnek tünhet, nem volt egy felesleges ember sem, mindenkinek megvolt a feledata és szerepe abban, hogy fennakadások nélkül menjen az este. A csapat francia része a technikáért, azaz fényekért, hangért, vetítésért felelt, plusz a színpadért, hogy az egyes számokhoz és koreográfiákhoz használt kiegészítők, mint székek, bárszékek, a Lovefool-ban használt babzsák, nomeg a To You kockái a megfelelő pillanatban legyenek a megfelelő helyen, a koreai csapat pedig elsősorban a backstage részért felelt, főleg a két stylist és a sminkes volt elképesztő, ahogy másodpercre pontosan tudták, hogy mikor kell készenállniuk, ki mikor jön le átöltözni (és átöltözés volt dögivel) és kinek mikor mire van szüksége a fogasokon lógó vagy harminc komplett kosztüm és a mellette előkészített tucatnyi napszemüveg, baseball sapka, lánc és számtalan egyéb kiegészítő közül. Mindenzt úgy, hogy szinte másodpercekkel később, már indulhattak is vissza a fiúk a színpadra. Iszonyat precíz, profi munkát végzett mindenki és az ilyen, kintről nem látható apróságokon múlott, hogy ennyire gördülékenyen ment a show.

És valahol érdekes volt, hogy így, a finisben mennyire hibátlanul tudott együtt dolgozni a koreai és az európai csapat, mert korábban azért sokszor előjöttek a két kultúra és a dolgokhoz való alaphozzáállás közti jókora különbségek. Már korábban is hallottam nem egy európai koncertszervezőtől, hogy a koreaiak nagyon nem egyszerűek szervezésileg, de mondjuk ez látszik azon is, ahogy otthon működik náluk a zeneipar. Míg ugye például Japánban hónapokkal előre lehet tudni a különböző megjelenésekről, náluk sokszor napokkal az adott dátum előtt kerül ki a hír, hogy jah, különben mindjárt kijön egy új album vagy kislemez és rendszeresek az utolsó pillanatos variálások. Nos, élőben ugyanez van. A japán előadóknál, akikkel ugye mi eddig dolgoztunk, általában úgy megy a dolog, hogy le van minden küldve jóelőre, hogy mi hogyan legyen és nem lehet semmi kifogás, változás, mindennek úgy is kell lennie, ahogy kérik. Itt azonban finoman szólva is más a helyzet: az alapfelállás ugyanaz, azonban a kérések folyamatosan, néha követhetetlen módon alakulnak és nem csak napokkal a koncert előtt, hanem akár aznap is 180 fokos változások lehetnek, melyek borítják a teljes napirendet és nincs olyan opció, hogy “há’bocsi, nem megoldható”. Emiatt egy kicsit.. idegörlő volt időnként a szervezés, a koncert napja meg aztán pláne, pár különösen nehéz pillanattal, amit ráadásul néhány, előreláthatatlan és megelőzhetetlen technikai gebasz (elszálló biztosítékok, elveszett kábelek és egyéb ez-az) is színesített, de szerencsére ebből kifelé semmi nem látszott és a nyitásig, igaz nagyon kicentizve, de végül minden el lett intézve, meg lett oldva és teljesen menetkészen vártuk a közönséget.

teentop2014_molekcsaba_14

Egyébként hogy ez a mostani azért egy kissé nagyobb dobás volt, mint a korábbi koncertjeink, azt jelezte az is, hogy a médiaérdeklődés is sokkal nagyobb volt, három(!) tévéstábbal, jópár újságíróval, fotóssal (linkek a netre eddig felkerült anyagokhoz a cikk végén), nomeg ugye ott volt maga a bő ezer fős látszám is. Az utóbbi miatt biztonságilag is nagyon rákészültünk a koncertre, főleg, hogy ugye nagyon sokan voltak a fiatalok, akiknek nem igen volt semmi korábbi koncertes tapasztalata, de végül szerencsére semmi gond nem volt és a bejutás is simán ment, valalamint a végé, kifelé is csak amolyan kontrollált káosz volt még a totális roham alá vett merch pult körül is, ahol egyébként elég masszív választék volt Teen Top cuccokból: póló, törcsi, CDk, poszterek, karkötők, táskák, nomeg persze a KPop koncerteken megszokott világítós kis lámpások.

teentop2014_molekcsaba_16

Encore
Maga a koncert szinte percre pontosan két óra volt, de persze rövid szünet után következett a ráadás, vagyis először még kettő a feldolgozásdalok közül, majd zárásként a Crazy, a csapat egyik legközkedveltebb száma. És habár ezután már kb. mindenki azt hitte, hogy tényleg vége van a koncertnek, de azért ennek ellenére csak folytatódott a kiablás, sikítás és az “encore! encore!” kórus és… megkaptuk a jutalmunkat: bónuszba a Rocking-ot mégegyszer. Igazából kicsit fura is volt, hogy az eddigi legnagyobb dobásukat rögtön nyitószámként ellőtték, de így rögtön értelmet kapott a dolog: az első, szigorúan a koreográfia szerint előadott verzió után most már a turnépólókban, sokkal lazábban, integetve, ugrálva adták elő a fiúk újra a számot, tökéletes keretet adva a fellépésnek és hibátlanul lezárva az ekkor már tényleg közel két és fél órája tartó valóra vált álmot.

A koncert után mindenhol vagy csillogó szemű, még bőven adrenalinsokkban levő, vagy éppen egymás vállán síró rajongók voltak és habár legtöbben előbb-utóbb hazaindultak, azért sokan voltak akik bevárták, hogy a fiúk visszainduljana a hotelbe, így végül vagy 200-300-an búcsúztatták a PeCsa mellől kigördülő buszukat. Hibátlan este volt, az a fajta, ahol minden, a szervezés közben felmerült problémáért és gondért kárpótol az, hogy végül csak tökéletesen sikerült minden és ott van bő ezer maximálisan elégedett rajongó és a szintén elégedett menedzsment. Mert szerencsére ők is nagyon pozitívan nyilatkoztak a koncertről utólag. Szóval reméljük a legjobbakat, vagyis azt, hogy lesz ennek még folytatása a nem túl távoli jövőben.

teentop2014_case_11

Node hogyan tovább…?
És, hogy erre, azaz újabb hazai KPop koncertekre mik a kilátásaink? Őszintén? Fogalmam sincs. Az a probléma, hogy nincs az egész mögött egy olyan jól bejáratott rendszer, mint amilyen a visual kei turnék mögött kialakult az elmúlt 7-8 év alatt, pár, közismert, tapasztalt, erre az irányzatra koncentráló turnészervező csapattal. Kpop vonalon egyelőre látszólag teljesen esetlegesen döl el, hogy ki, mikor és hova jön turnézni és, hogy ki szervezi a turnét. És így nehéz megjósolni, hogy mi lesz, tervezni pedig még nehezebb.

Viszont az, hogy ez a koncert ennyire jól és zökkenőmentesen lezajlott, mindenképpen komoly fegyvertény a jövőre nézve… főleg, ha azt vesszük, hogy mennyire sikeres volt a dolog. Merthogy, elképesztően jól teljesítettünk. A tavalyi Teen Top turné állomásai közül csak a párizsi megálló volt teltházas (nem véletlen, hogy oda idén is visszatértek), a többi, azaz az angol, a spanyol és a két német koncerten fele, vagy volt ahol harmad (!) annyian voltak mint most nálunk. És nem csak a tavalyi helyszínek nagy részét köröztük le most, hanem a két idei megálló mellett is sikeresen helytálltunk, ugyanis Páriszban és Moszkvában is szinte pontosan ugyanannyian voltak mint nálunk, azaz nagyjából 1000 – 1100 közt. És ez elképesztően jó eredmény, főleg ha azt vesszük, hogy a turné bejelentésénél mennyien húzták a szájukat és értetlenkedtek amiatt, amiért pont Budapest lett az egyik célpont, nem pedig valami nagyobb nyugat-európai város. És ezzel egészen gyönyörűen rácáfoltunk azokra az ellenérvekre is, amelyekről a cikk elején szó volt. Vagyis kezdésnek, a koreaiak felé bemutatkozásnak ez az este nem csak simán jól, hanem egészen kiemelkedően sikerült. Így mostantól már “csak” annyi kell, hogy kitartson a szerencsénk és hogy kellő módon híre menjen a megfelelő helyeken annak, hogy mire képes a hazai (és persze a környező országokból idelátogató) közönség.

képek: (c) Molek Csaba / Case / Petneházi Anita (Ji)

Teen Top Budapest online (a lista a későbbiekben még bővülhet):
HírTV / HMA / Quart (+galéria) / kpopconcerts.com / hellokpop.com / Xiaolongimnida

teentop2014_posterSetlist
* Video – Opening
Rocking
Walk By
Be Ma Girl
No More Perfume On You
I Wanna Love
Never Go Back
Baby U
Date
Like A G6 (Far East Movement cover)
Blurred Lines (Robin Thicke cover)
* Video – History Of Teen Top
To You
Brushing
Hello
Love You + No
Angel
You’re Beautiful
* Video – Europe Tour 2012
Supa Luv
Clap
Don’t I
Lovefool
* Video – Bridge Video
Rock Star
Why
So Sweet
Get Crazy + Oh Good
Miss Right
* Video – Encore
Ráadás 1
Marry You (Bruno Mars cover) + Happy (Pharell Williams cover)
Crazy
Ráadás 2
Rocking

Tags:

2 komment

  1. avatar Rika says:

    Mint valaki, aki tavaly is eljutott a koncertükre, ráadásul pont a legsikeresebb, párizsi helyszínre, azt kell mondjam, hogy közönségként nagyon is hoztuk azt a színvonalat, sőt mi több, még túl is szárnyaltuk… Legalábbis én így látom. ^^ Ezerszer elégedettebbnek láttam a fiúkat most, mint egy évvel ezelőtt, úgyhogy úgy hiszem, elég jó hírünk fog kelni Koreában a srácok részéről is. *-* Örülök, hogy minden ilyen jól alakult. <3 És természetesen ismételten csak meg akarom köszönni mindannyiunk nevében, hogy ez létrejöhetett. :)

  2. avatar Ivett says:

    Annyira… Istenem annyira szépen meg lett fogalmazva, hogy én majdnem egy hónappal a koncert után is sikeresen elbőgtem magam >< még mindig elmondhatatlanul hálás vagyok, sosem felejtem el nektek!! ez az elmúlt pár hónap szívbemarkolóan szép volt!

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB