Főoldal » Feature, Interjúk » Az ANEZ Tokióban – interjú

Az ANEZ Tokióban – interjú

Az ANEZ, azaz Szalai Anesz (ének, billentyűs hangszerek, samplers, fx) és Demeter Zoltán (basszgitár, sampler, billentyűs hangszerek, fx) duója március elején járt Tokióban és adott négy koncertet az óriásváros underground klubjaiban. Az ott töltött két hétről, a klubokról, az élményeikről, a városról, az emberekről, nomeg persze magukról a koncertekről kérdeztük őket.

anez_tokyo anez_tokyo_loft

SoundOfJapan: A japán lloy tagjaival a budapesti fellépésen ismerkedtetek össze, meséljetek, hogy a közös koncerttől hogyan jutottatok el odáig, hogy leszálltatok Tokióban a reptéren? Hogy merült fel a turné ötlete és hogy sikerült összeszervezni a dolgokat?
ANEZ / Zoltán: Két évvel ezelőtt találkoztunk először a lloy zenekarral. Akkor még mi sem gondoltuk volna hogy Tokióban találkozunk legközelebb. Valamikor egy évvel ezelőtt pattant ki a fejünkből az ötlet, hogy mi lenne ha egy nagyot kívánnánk és elmennénk Japánba játszani. Arra gondoltunk, hogy kezdjük el a turnét egy távoli helyen, aztán a kicsit közelebbi helyszínek is csak sikerülnek valahogy. El is kezdtem a koncerthelyek felkutatását, a lloy zenekart is megkerestem hátha tudnak kicsit segíteni. Ekkor találtunk rá a Whereabouts Records-ra, aki további klubokat ajánlott nekünk. Szerencsénkre pont akkor írtak ki egy turné támogatási pályázatot, úgyhogy határideje is lett a dolgoknak, így már számunkra is valóságosnak kezdett tünni a turné gondolata. Megbeszéltük a fellépéseket, összepakoltunk és elindultunk. Óriási meglepetés volt amikor jó néhány óra utazás után leszálltunk a repülőről, és ott várt minket Welcome Anez táblával Yuko, a lloy énekesnője.

SoundOfJapan: Az első fellépésetek a talán leghíresebb tokiói underground klubban, a Shinjuku Loft-ban volt, a lloy saját koncertsorozatának vendégeként, egy sor helyi hírességgel együtt. Milyen volt ez az este és mennyire jutott időtök a többi fellépőt is megnézni?
ANEZ / Anesz
: Shinjuku Loft az egyik legrégebbi underground klub Tokióban. Ez látszik a helyen és a backstage-ben is, mert az ott fellépett zenekarok mind hagytak valami nyomot maguk után. Azon az esten hét zenekar lépett fel váltott színpadon és mindenki meghallgatta a másikat amennyire lehetett. A backstage-ek és színpadok között videós összeköttetés volt, ezért a felkészülés közben is láttuk egymást, de a legfantasztikusabb az volt, mikor az este végén már csak a zenekarok maradtak ott és feledhetetlen after party hangulat alakult ki.

anez_tokyo04 anez_tokyo05

SoundOfJapan: Ezután még három másik koncertet is adtatok Tokióban. Hol játszottatok és mennyire külünböztek egymástól a klubok és maguk a fellépések?
ANEZ / Zoltán
: Mindegyik koncert kicsit más volt szerintem. Egyik helyen az elektronikus vonalat hangsúlyozhattuk, a másikon meg inkább a performansz jelleget. Az Amp Cafe-ban például Mehico, aki egy Ausztráliában élő japán festőművész, real time festett mögénk egy képet.

SoundOfJapan: Mennyire volt más az ottani közönség a hazaihoz képest és hogy fogadtak titeket?
ANEZ / Anesz: A közönség és a zenészek is végtelenül kedves, nyitott gondolkodású emberek. Mindenki kíváncsian várta a koncerteket és voltak akikkel mindegyik fellépésen találkoztunk. Egyszer például történt egy kis technikai probléma és tapssal és dobogással hozták tovább a tempót, hogy végig tudjam énekelni a dalt.
Ez feledhetetlen élmény marad.

SoundOfJapan: Voltatok más koncerteken, klubokban is a saját fellépéseken kívül? Mennyire sikerült belekóstolni az ottani underground zenei, művészeti életbe?
ANEZ / Zoltán: Más klubokba nem jutottunk el, de kaptunk bőven ízelítőt a tokiói underground művész világból. Rengeteg dj-vel, live performansszal, zenekarral találkoztunk és születtek örök barátságok is.

SoundOfJapan: Terveztek-e még valami újabb közös projektet a jövőben a lloy tagjaival?
ANEZ / Zoltán: Úgy tudjuk, hogy talán tavasszal elkészül a lloy új lemeze és akkor szeretnének jönni európai turnéra megint. Természetesen segíteni szeretnénk mindenben őket ha Budapestre is el tudnak jönni.

anez_tokyo03 anez_tokyo06

SoundOfJapan: Az ott töltött két hét alatt mennyire sikerült megismerni magát a várost?
ANEZ / Anesz: Eredetileg is az volt a tervünk, hogy beépülünk. Nem mint turisták, hanem mint ott élők töltjük el ezt a két hetet. Ez annyira jól sikerült, hogy az utolsó napokban már tudatosan kellett csinálni néhány turistás programot, hogy kicsit nyaralásnak is érezzük, de Tokió hatalmas, nem sikerült mindent megnézni sajnos.

SoundOfJapan: És milyen volt az összbenyomás magáról az utazásról, mennyire hatott rátok inspirálólag a más, idegen közeg? Milyen volt az összbenyomás az országról és az emberekről? Mennyire igazolódtak be vagy cáfolódtak meg az elvárások és a Japánnal kapcsolatos sztereotípiák?
ANEZ / Zoltán: Fantasztikus élmény volt találkozni az ottani emberekkel, a technikai fejlettséggel, ami nekünk megdöbbentő, az nekik már kicsit elavult is néha, de nagyon gyorsan, már az első koncert után rájöttünk, hogy hatalmas távolság ellenére is nagyon hasonlóak vagyunk. Ugyanúgy bulizunk, ugyanolyan művészlelkek vagyunk. Persze sok különbség is van, de ezek nem fontosak.

SoundOfJapan: Végül pedig, más, Japántól független téma: mik a terveitek a közeljövőben és mikor lehet titeket legközelebb élőben látni Budapesten?
ANEZ / Anesz: Már dolgozunk a következő lemezünkön, minden időnket stúdióban töltjük. Ősszel szeretnénk megjelentetni az albumot. Mindehhez szükségünk lesz teljesen új színpadi díszletekre, videoklipre, úgyhogy van dolgunk rengeteg. Néhány nyári fesztiválon is játszunk szerencsére.
Legközelebb Budapesten az A38 tetőteraszán játszunk június 5-én, ami az első fesztivál hangulatú koncert lesz.

anez.hu / anez fb / anez soundcloud / anez youtube

anez_tokyo02 anez_tokyo01

A Walk Alone Tokióban felvett videoklipje:

Tags: ,

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB