Főoldal » Animecon, Beszámolók, Feature » Tavaszi MondoCon (2014.04.26-27, Hungexpo): fotóriport + zenei videólista

Tavaszi MondoCon (2014.04.26-27, Hungexpo): fotóriport + zenei videólista

mondocon1404Az év második felére jellemző con-dömpinghez képest ilyenkor év elején a tavaszi Mondocon mindig kicsit önmagában, mindentől távol áll, ezért szokott eléggé nagy dobás lenni, ami… hát most annyira nem jött össze. Jó kis con volt ez mindentől függetlenül, de minden pozitívuma ellenére sem fog az emlékezetesebbek közé tartozni. Aminek a fő oka talán az, hogy a kétnapos hazai conok örök, ősi problémájára most sem sikerült megoldást találni és az éppen aktuális megoldás-kisérlet egy kicsit visszafele sült el.

Merthogy most annyi volt a változás a korábbiakhoz képest, hogy a jegyrendszer átalakult némileg: megszüntek a napijegyek és csak kétnapos belépőt lehetett kapni. Ez kisebbfajta online lázongáshoz vezetett, pedig az egész váltásnak az oka, mozgatórugója alapjában véve érthető volt: évek óta megy a küzdelem, hogy kiegyenlítettebb legyen a két napon a látogatószám és megszünjön a nyüzsgős, tömegeket vonzó szombat és a punnyadtabb, pangósabb vasárnap közti szakadék. Erre rengeteg különböző próbálkozás volt eddig is, többek közt különleges, a második napra időzített, tematikus programokkal, vagy éppen a Keisho Ohno koncerttel, azonban igazi áttörést egyikkel sem sikerült elérni. Csakúgy, ahogy most sem. Mert igazából nem változott semmi: a szombati napra maradt a pezsgés és tömeg, vasárnap viszont, annak ellenére, hogy az előző napi esős izé után akkorra még beütött a jóidő is, ha lehet még nagyobb pangás volt, mint máskor. Vagyis jó eséllyel, az történt, hogy akik csak szombatra akartak jönni azok többségében, ha kénytelen-kelletlen is, de megvették a kétnapos jegyet, de ugyanúgy csak arra a napra jöttek el, aki ellenben csak vasárnapra jött volna, az sokallta a kétnapost és inkább hagyta az egészet a fenébe és otthon maradt. Értem én a problémát, meg azt is, hogy valami megoldást kell találni rá (mert az természetesen nem opció, hogy egynapos legyen minden con, már csak amiatt sem, mert akkor egy csomó program egyszerűen nem férne bele az időbe), de sajna ez a mostani kisérlet sem változtatott a helyzeten, sem a látogatók, sem a programok szempontjából, nomeg az se segített az egészen, hogy utolsó pillanatosan és eléggé rosszul kommunikálva lett bejelentve a dolog.

Mindegy, reméljük őszre akad majd valami újabb, immár működőképes megváltó ötlet, meg igazából a lényeg amúgy is az, hogy ettől függetlenül is nagyon jó hangulatú con volt ez (a szombati nap legalábbis maximálisan), megint volt rengeteg veszedelmesen jó cosplay (vk vonalról most csak egy Royz, de az legalább kiemelkedően jól sikerült) és a vasárnapi általános pangás ellenére is sokan voltunk a zenei videós vetítésen. Az utóbbihoz a vetitési listát, ahogy mindig, most is linkekkel kiegészítve megtaláljátok alább, plusz természetesen most is kaptok egy masszív képgalériát a két napról.

01.Orange Caramel: Catallena (video)
02.Lycaon: Gossip (video)
03.Ken Hirai: Grotesque feat. Namie Amuro (video)
04.BTOB: Beep Beep (video)
05.4Minute: Whatcha Doin’ Today (video)
mondocon1404_top06.Inshouha: Swap (video)
07.The Second from EXILE: Head Bangin’ (video)
08.Dir en grey: Sustain The Untruth (video)
09.SuG: Missing (video)
10.SHINee: 3 2 1 (video)
11.m: flo + Yoohei Kawakami: FLY (video)
12.Nocturnal Bloodlust: Strike In Fact (video)
13.Coldrain: Behind The Curtain (video)
14.Denki Groove: Missing Beatz (video)
15.ToppDogg: Follow Me (video)
15.Girugamesh: Drain (video)
17.Babymetal: Gimme Chocolate!! (video)
18.Rain: LA Song (video)
19.Hey! Say! JUMP: Ride With Me (video)
20.Royz: Lilia (video)
21.M.I.B: Chisa’Bounce (video)
22.Radwimps: jikkyou chuukei (video)
23.Koda Kumi: Show Me Your Holla (video)
24.DIV: mousou nikki (video)
25.Donghae + Eunhyuk: Motorcycle (video)
26.VIVIVID: Love2Move (video)
27.Her Name In Blood: Gasolines (video)
28.Mejibray: Raven (video)
29.Block B: Jackpot (video)
30.Screw: Fugly (video)
31.Ailiph Doepa: Cat Man (video)

TAVASZI MONDOCON 2014 GALÉRIA
Letölthető verzió (1200×900 pixel, 117 kép, 54 Mb )

2 komment

  1. avatar Oshidori says:

    Nagyon jó képek lettek,az enyém is szuper lett,köszönöm Case! :-D
    Alapból szerintem a vasárnappal már az a gond,hogy aki vidéki annak már időben haza kell mennie.Én se szoktam vasárnap menni,mert csak délután van időm kinézni.Ok,most volt jegyem,kiugrottam,de délután 3kor mire én beértem Pest mellől a társaság fele már haza felé indult…Szóval szerintem ez is az egyik gond,amiért lagymatag a vasárnap. :-P

  2. avatar Shikamaru says:

    Nem hinném, hogy lenne erre jó megoldás, hiszen nem is kell különösebben taglalni, az okok mind a cikkben, mind az előttem szóló által meg lett fogalmazva. A jegyek machinálása teljesen felesleges volt így, nem lennék meglepve, ha ősszel már nem így lenne, ugyanakkor a programok elosztogatása végső soron logikus, mégsem nyerő megoldás volt. Amit tudtak tehát, megtettek, de pont a vasárnapi nap miatt nagy változást nemigen tudnak elérni. Én mondjuk eleve aggódom a Mondoconok színvonaláért, mert valljuk be, évről évre egyre inkább lépdel lefelé, vagy legalábbis stagnál. Nincsenek igazán új olyan új programok, amelyek megfognák a látogatókat, minden alkalommal gyakorlatilag ugyanazt kapjuk, némileg talán más köntösben. Egy-egy jó ötlet persze becsúszik, mint az Ironchef verseny, de nem olyan volumenű, hogy az mondjuk arra késztessen tömegeket, hogy pl. maradjanak ott vasárnap is emiatt (igaz, most szombaton volt, de az első ilyen vasárnap volt még tavaly ősszel). Nyilvánvaló, hogy nincs megfelelő keret arra, hogy színvonalasabb műsorokat tudjanak nyújtani, netán meghívott vendégekkel, nagyobb szabású koncerttel, hiszen megfelelő szponzor híján ez nem is meglepő. De talán egy ettől a nulla kockázattól nagyobb erőfeszítés esetén lehetséges, hogy többekhez jutna el ez az egész, talán sikerülne szponzort is találni hozzá idővel. Magyarán meg lehetne állítani ezt a lejtmenetet. Mert ha nem változik semmi, hát animés csatorna után animés rendezvényünk se lesz idővel…

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB