Főoldal » Animecon, Beszámolók, Feature, Japán, Koncertek, Tradicionális zene » Keisho Ohno (2012.10.14 ~ Mondocon, Hungexpo)

Keisho Ohno (2012.10.14 ~ Mondocon, Hungexpo)

Két évvel Kokia 2010 őszi fellépése után újra egy japán előadó koncertje színesítette a Mondocon programját: ezúttal a nemzetközileg is egyre nagyobb sikereket elérő fiatal shamisen művész, Keisho Ohno látogatott el hozzánk, a Kokia koncerthez hasonlóan a Mondo és a SoundOfJapan közös szervezésében. Igazából már egy ideje szerettük volna elhozni őt Budapestre, mivel a zenéjében és előadásmódjában is nagyszerű érzékkel keveri a tradicionális elemeket a modernséggel, így, amellett, hogy a legkényesebb izlésű, a hagyományos Japánért rajongó embereknek is bejön amit csinál, a szélesebb, populárisabb dolgokra vevő közönségnek is maximálisan befogadhatóak a fellépései, ami miatt tökéletes választásnak tünt a con programjába (bővebben itt, a koncert előtti beharangozó cikkben olvashattok róla és eddigi karrierjéről). Az utóbbi két évben többször is volt, hogy nagyjából akkor járt Európában, amikor a con is volt, de végül mindig úgy alakult a turnébeosztása, hogy egy-két héttel elkerült minket, most viszont végre minden összejött: kivételesen nem hosszabb turnéra érkezett, hanem csak egy portugál fellépésre, ami október 13-ra, szombatra esett és mivel nálunk is pont erre a hétévégére esett a con, így gyorsan le is csaptunk a vasárnapi dátumra.

A koncertkezdés délután négyre lett beidőzítve, de mivel Portóból, ahol szombaton játszott, nincs közvetlen járat, így egy éjszakai, párizsi kitérővel érkezett hozzánk a turnémenedzserével együtt. Emiatt eléggé ki volt centizve  a programjuk és végül lett is egy kis para a dologból… A járatuknak elvileg délben kellett volna leszállnia, de 11 körül még egy óra késést írtak rá a reptér oldalán, ami aztán végképp nagyon szűkössé tette volna a hangpróbára és egyebekre szánt időt, így gyorsan elkezdtük gyártani a B terveket, hogy hogyan lehetne átszerzevni a programot. Erre azonban szerencsére nem lett szükség, merthogy végül alig 15 perc lett a késés (fene se érti, hogy egy repcsi hogyan tud késést ledolgozni…?). Így simán tudtuk tartani az ütemtervet, kettő körül el is kezdődött a hangpróba a helyi technikusok segítségével és végül annyira simán ment minden, hogy még arra is jutott idő, hogy a vendégünk kicsit körbejárjon és szétnézzen a conon… hosszabb időre leragadva a gamer szekciónál.

Végül elkezdődött a készülődés, a fellépő-kimonó felvételének bonyolult folyamatával és egyéb finomságokkal, majd irány a nagyterem, feszült várakozás mindkét oldalon, majd a közönség fölött fények le, a színpadon pedig fel és elkezdődött a nap várva-várt főeseménye. Rövid intró után elsőnek rögtön a Yoake, a talán legismertebb Keisho Ohno szerzemény került elő, és ahogy a többi szám, úgy ez is gyakorlatilag egy hosszú shamisen szóló volt, (Keisho tabletjének köszönhetően) megtámogatva némi háttérzenével. Habár sejtettük, hogy szeretni fogja a közönség a koncertet, mert mind Keisho zenéje, mind pedig a néha inkább már-már egy rock gitárosra emlékeztető előadásmódja könnyen befogadhatóvá teszi az alapból a mai izléstől azért némileg idegen shamisen hangzást, de persze igazából csak akkor könnyebbültünk meg, amikor a Yoake végén felhangzott a vastaps és éljenzés. A terem széksorait teljesen megtöltő tömeg lelkesedése  láthatóan hamar átragdt Keishóra is, aki egyre felszabadultabban játszott, néha a közönséget is bevonva a produkcióba, tapsolással, énekléssel vagy éppen a szeretetreméltóan esetlen angolsággal előadott kis átvezető szövegeivel, melyek alatt többek közt a hangszerét is bemutatta röviden, sőt, még egy kis mini japán nyelvleckét is összehozott pár alapkifejezéssel.

Nagyjából egy órát játszott, de persze rövid úton visszatapsolták és a ráadás, amibe még egy kis Smoke On The Water jammelés is belefért (Deep Purple shamisenen előadva… ennél vadabb zenei párosítást azért nehéz elképzelni) már az állva ünneplő közönség előtt fejezte be. Nem csoda, hogy nagyon elégedetten és boldogan hagyta el a színpadot, és habár, mialatt a közönség megrohamozta a sebtiben felállított merch pultot, lefosztva a CD és poszter készleteket, kicsit lepihent a backstageben, alig negyed óra múlva újra felbukkant egy félig-meddig rögtönzött autogram-osztogatásra. Habár kígyózó sorok várták, fáradhatatlanul osztogatta az aláírásokat mindenkinek, plusz jópáran kértek közös fotót is, eközben pedig a turnémenedzser odasúgta, hogy az összes eddigi európai koncertje közül ez volt eddig az egyik legjobban sikerült minden szempotból és hogy őt is teljesen lenyűgözte a közönség lelkesedése.

 Alább találtok még pár képet a koncertől, plusz, az ekultura TV jóvoltából a koncert első nagyjából egy harmadát is megnézhetitek.

A con egyébként a szokásos módon telt, a szokásos programokkal… cosplay, AMV vetítés, rajzverseny, karaoke, előadások, SoundOfJapan pult, Para Para Fake Starz táncbemutató és hasonlók, de annak ellenére, hogy azért több-kevésbé ugyanaz az egész, immár sok-sok év óta, azért valahogy mégis megunhatatlan a dolog, mert mindig egy kicsit más és más, mindig van egy-két újabb kis program, ott van a kismillió ismerős, becsúszik egy-egy érdekesebb előadás, nomeg ott vannak a mindig elképesztő cosplayerek is… Most példul, a szokásos animés (Songoku!!) és Star Wars-os alakok mellé volt Deadpool, Indiana Jones, Jack Sparrow,  fák mellett settenkedő Slenderman, a gamer szekció hadonászós táncprogramjainál egymással versengő mexikói maszkos pankrátor és Harley Quinn, nomeg mind közül a legjobb: gitárszólózva fel-alá rohangászó Slash, a Guns N’ Roses-ből, Jack Daniels üveggel, gitárral és övre csatolható mini-erősítővel.

És persze most is volt zenei videó vetítés is, két órában, a koncert miatt vasárnap helyett most szombaton délután 17:30-tól az egyik kisteremben, (a többnyire) az elmúlt fél évből összeválogatott JPop, JRock, KPop, indie-rock ésatöbbi videókkal, sok sikongatással, a közkedvencek mellé pár kevésbé ismert, de annál inkább figyelemre méltó előadóval:

01.the GazettE-Diplosomnia
02.D-Danzai no Gunner
03.SHINee-Dazzling Girl
04.Owarikara-Door Tachi
05.Kat-Tun-fumetsu no Scrum
06.Matenrou Opera-Gloria
07.Exo-K-Mama
08.Super Junior-Spy
09.Screw-Xanadu
10.Jasmine-Best Partner
11.Buck Tick-Climax Together
12.T-Ara-Sexy Love
13.Gekitetsu-P.S.
14.Wonder Girls-Like Money feat. Akon
15.Arashi-Face Down
16.An Cafe-Amazing Blue
17.Kyarypamyupamyu-Fashion Monster
18.EvoL-We are a bit different
19.SuG-sweeToxic
20.Kis-My-Ft2-Shake It Up
21.Beast-Beautiful Night
22.Art-School-Baby Acid Baby
23.the GazettE-ibitsu
24.Perfume-Fake It
25.BTOB-WOW
26.Versailles-Truth
27.G-Dragon-One Of A Kind
28.One OK Rock-The Beginning
29.Yuki Mayuko-Vegitarism

A fenti listából egy teljesebb, youtube, stb linkekkel kiegészített verziót, valamint további képeket a fórumon találtok.

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB