Főoldal » Feature, SoundOfJapan+ hírek » SoundOfJapan+ – Egy éves az új oldal!

SoundOfJapan+ – Egy éves az új oldal!

1st_anniversaryMa egy éve, október 10-én indult el (ezzel a bevezető poszttal) az akkor ugye már egyébként tíz éve létező SoundOfJapan.hu új, minden szempontból jobb, szebb, modernebb verziója! Szóval ezen nagyszerű alkalomból következzék egy kis statisztika-központú összefoglaló arról, hogy mi is történt az oldallal ez alatt a 365 nap alatt!

Szóval!
A látogatottság átlagban elég stabil, ami azt jelenti, hogy napi szinten legtöbbször 140 és 220 közti látogató klikkel el hozzánk és tölt el több-kevesebb időt az oldalon. Ez éves szinten azt jelenti, hogy mindent összevéve 70866 (!) oldalelérés volt eddig és összességében egyébként van egy lassú, de stabil emelkedés is az átlagban. De hogy éppen napi szinten mennyi az annyi, az persze nagyban függ az aktuális hírektől, cikkektől: amikor nagyon tombol az uborkaszezon, akkor néha bekacsint a számláló 100 alá is (igaz, ilyen nagyon rég történt utoljára és az eddigi negatív rekord, 84 még február 22én volt), míg a másik irányba leginkább koncert és turnébejelentésekkor, nomeg nagyobb bulik beszámolóinak kikerülésekor leng ki a mutató. Néha egészen drasztikus módon, az átlag többszörösét elérve.
Ezek a rekordok sokáig 500 körüli számokat jelentettek, majd jött július 25 és egy bizarr esemény: miután Yoshiki kilinkelte a twitterén az új lemezéről szóló hírünket, beindult a nemzetközi invázió és aznap 1182-en klikkeltek az oldalra! Azóta viszont volt egy hír ami majdnem megközelítette ezt a rekordot és ez már nem nemzetközi segítséggel, hanem nagyrészt hazai látogatókkal: a Mucc ideiglenes magyar tagjáról szóló cikkre 899-en klikkeltek az első nap, amivel 1029-re ugrott a látogatottság szeptember másodikán. Az utóbbi egy-két hétben pedig a VIXX turnés bejelentése generált kiugró látogatottságot (okt 7, 423).

soundofjapanyear1_01

Az oldalra egyébként az újraindulás óta 712 poszt került ki és hogy ezek közül melyek voltak a legolvasottabbak? Az első helyezettet igazából nem nehéz megtippelni: a Gazette EU turnés híre vezet, egyelőre utólérhetetlenül (2256), amit a nagy hírveréssel bejelentett, majd a koreai turnészervező cég által lefújt A-Prince turnéról, koncertről szóló írás követ (1897). Ezeket a két, már emlegetett hír követi (Mucc – 1816, Yoshiki – 1649), majd pedig egy sor beszámoló: első helyen ezek közt a tavalyi Halloween bulihoz tartozó, majd pedig egy pár NG, az év eleji DJ Sisen fellépés, a Screw koncert, nomeg a Mondoconokról készült képes összeállítások.
A zenei hírek közül a JRock / visual kei kategóriában természetesen a Gazette, Dir en grey és a Versailles utódprojektek hármasa ver mindenkit, míg JPop-ban Akanishi Jin visszatérése, KPop-ban pedig G-Dragon új lemeze a nyerő. Egyéb kategóriákban pedig, megintcsak a papírformát hozva a nyári Maximum The Hormone album és a One OK Rock turné a befutó.
Ha nem csak a cikkeket nézzük, akkor messze magasan az eseménynaptár az oldal legnépszerűbb szekciója, de a kategóriák is nagyon felkapottak, vagyis sokan keresnek az oldalon csak egy bizonyos műfajhoz tartozó cikkeket.

És ha már a Yoshiki hír kapcsán szóba kerültek a külföldi látogatók, akkor nézzük meg, hogy kis országunkon kívülről kik látogatják még az oldalt? A második helyen, egyértelműen csak a Yoshiki hír miatt, de Japán áll (pedig normális esetben egyébként csak átlagban napi 1-2 elérés érkezik onnan), majd pedig, kevésbé meglepő módon Szlovákia következik. Ami viszont kicsit meglepő, hogy a többi környező ország közül csak Románia és Ausztria van az élmezőny közelében, de Anglia és az USA még így is leelőzi őket, míg például Szerbia már csak olyanok mögött futott be, mint a németek, franciák, dél-koreaiak, oroszok (!), svédek (!!) és thaiföldiek (!!!). Eddig egyébként összesen 94 országból érkeztek hozzánk látogatók és a lista végefele még olyan helyeket is találunk, mint Myanmar, Egyiptom, Omán, Sri Lanka, Pakisztán és, igazi egzotikumként, a Saint Kitts és Nevis szigetek!

soundofjapanyear1_map

Hazai szinten a város szerinti ranglista 1000 klikk feletti része pedig: Budapest, Szeged, Debrecen, Pécs, Székesfehérvár, Nyiregyháza, Békéscsaba, Szigetszentmiklós.

soundofjapanyear1_02

A nem direktbe az oldalra klikkelő látogatók nagy része egyébként természetesen vagy a facebook, vagy a google felöl érkezik és ezek mögött jóval lemaradva, de még relatíve sokan jönnek a twitter irányából is, míg példul a tumblr már csak sokkal hátrébb kullog valahol a listán. A más weboldalakról érkező átklikkelések leggyakoribb forrása az animeaddicts.hu (innen is köszi nekik, hogy rendszeresen írnak a bulikról!), de sokan érkeznek a mondocon.hu és a gyakorikérdések felöl is (utóbbin van egy-két releváns, ázsiai zenékkel, eseményekkel foglalkozó kérdés, ahol minket adtak meg válaszként), plusz vannak olyan gyakran előforduló, de nehezebben megfejthető és visszakereshető források is, mint az sg.hu, a port.hu fóruma vagy éppen a d-addicts.com (!).

A keresőkön keresztül természetesen elsősorban előadók és az NG / NS bulik nevei, vagy éppen szám- és lemezcímek alapján jutnak el hozzánk a látogatók, de itt persze becsúsznak furcsaságok és teljességgel értelmezhetetlen dolgok is, mint például: “feloszlik a nightmare” (nem oszlik), “feloszlott a wonder girls” (nem), “feloszlik a block b?” (nem), “who will be you boyfriend in kiryu jrock”, “ซงฮายูน ประวัติ”, “mozgós animés feliratok”, “milyen koreai fiúbandák vannak akiknek a klipje iskolában játszódik?”, “meztelen idő mondo nö videoban”, “kashmir club helyett most mi van?”, “japán hip hop boyz bandák”, “boyfriend kpop koncert magyarországon” valamint “gay bdsm electro rajzok” és “borotvált ázsiaiak”…!

És a végére még egy-két teljesen random mód kiragadott adat a google analytics néha egészen elképesztő infókat is összegyűjtögető kimutatásaiból: egy átlagos látogató 2:50 percet tölt az oldalon, Chrome böngészőt (nagyon kicsivel lemaradva jön a Firefox, majd messze utánuk az Opera, IE, Android és a többiek) és Win 7-et használ (vagy XP-t… a többi OP rendszer elhanyagolható szinten van csak jelen), mobil esetében pedig Androidot, a leggyakoribb képernyő felbontás pedig a 1366×768.

Persze még millió más szempontból is ki lehetne elemezgetni ezt az elmúlt évet, lehetne beszélni az oldallal kapcsolatos beváltott, egyelőre félretett és még csak elképzelés szinten levő tervekről, végig lehetne nézni az elmúlt évet események, zenék szempontjából, de ezekről már vagy volt szó itt-ott, vagy inkább valóak a témák az év végi összefoglalóba. Szóval a fenti adathalom után zárásnak, csak annyi, hogy: köszönet mindenkinek aki olvasta, olvassa, olvasni fogja az oldalt (értetek érdemes csinálni és rááldozni a rengeteg időt és energiát, de tényleg! <3), azoknak pedig pláne kiemelt köszönet, akik bármi módon segítették és támogatták az oldalt ez alatt az egy (+tíz) év alatt!

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB