Főoldal » Feature, Hip-hop + Reggae, Japán » Area Check: hip-hop videó körkép #2

Area Check: hip-hop videó körkép #2

Emlékeztek még? Indult tavaly egy sorozatunk, melyben az éppen aktuális japán hip-hop videók legjobbjait, legérdekesebbjeit gyűjtöttük egybe… és ami elvileg pár havonta jelentkezett volna egy újabb válogatással. Nos, elcsúsztak kissé a dolgok és csak mostanra jött össze a második rész (pedig alapanyag volt dögivel, több adagra való is, szóval érkezik hamarosan a következő forduló is). Ezt leszámítva minden más maradt a régiben, azaz a rendezőelv továbbra is az, hogy az aktuális dózis a műfajon belül a lehető legváltozatosabb videókat gyűjtse egybe, a legnyugisabb, chill vonaltól kezdve a keménykedős dolgokon át egészen a bulizósabb számokig. Kezdésnek az utóbbiak közül az egyik legjobb…

areacheck_kenthe390 RMS_CD+BD_H1-4_初回A areacheck_joystickk areacheck_twigy

A városbansétálós, mutogatós, EDM refrénes, klubokbavalós Bangin’. Amit a conról és bulikról már mondjuk sokan ismerhetnek:

Ken The 390: Bangin’

Az első rész favorit újonc csapata, a Blasphemy Boyz még november elején rukkolt el egy újabb dallal / videóval, amivel egészen tökéletesen folytatja az előző két számukkal megkezdett vonalat… mind zeneileg, mind látványilag:

Blasphemy Boyz: Kill Em All

Duplavideó: a DoubleDouble duó (Gapper és OYG), ketten a nyugisabb, belassult vonal legjobb producerei közül (Watter és a már sokszor emlegetett Budamunk), plusz egy-egy hazai (Shinobi) és külföldi (EPIC) MC:

DoubleDouble: 水彩画 feat. Shinobi / Power within feat. EPIC

Továbbra is nyugi, belassulás, gyönyörű felvételek, de mégis nagyon más, kicsit dubos hagzás… az oszakai Black Smoker Records házatájáról. (A többi zenéjükbe is érdemes belehallgatni.)

Hidenaka x Fumitake Tamura (BUN): Muddy Water (aliboo remix)

Ez meg a másik véglet: pózolós keménykedés, húzós trapes alapokra. DJ Ryow októberi albumáról, amin egyébként is van még pár elég korrekt darab. Mondjuk ennek a számnak speciel lehet jót tett volna, ha rövidebb egy perccel, de ez legyen a legnagyobb baj.

DJ Ryow: New Era feat. Socks, Stealer, Giango & Yuksta-Ill

Ez meg nagyjából ugyanaz a vonal, kicsit bizarr videóval, a színtér két mostanság eléggé felkapott alakjával:

Joystickk: Lollipop (DJ KM Remix) feat. KOHH

Klooz és Salu általában a kicsit túlzottan populáris, dallamos vonalat képviseli, ritkán hoznak össze olyan dolgokat, ami nekem tetszik, de ez a szám, nah, ez telitalálat lett. A videó meg baromi egyszerű, de baromi ötletes:

Klooz: Selfie feat. Salu

A Rhymester az egyetlen mindmáig aktív hip-hop csapat a japán színtér korai úttörői közül: 1989-ben alakultak és azóta is rendületlenül nyomják az ipart, míg a többi abban a korszakban indult formáció vagy feloszlott, vagy max sok éves kihagyásokkal áll újra össze valami új anyag erejéig. Legújabb kislemezük, melynek mindkét dalához összedobtak egy-egy videót is, a napokban jelent meg és míg a Still Changing sem lett rossz, nálam inkább a másik szám / PV lett a favorit. De hát hiába, a hip-hop + funk kombináció általában egy eléggé nyerő párosítás:

Rhymester: 人間交差点 (ningen kōsaten)

A végére pedig egy kis elborultság: Twigy a japán hip-hop színtér egyik különce, tele van furábbnál furább dolgokkal a vagy két évtizednyi életműve (még vk zenészekkel is dolgozott pár éve) és habár az egyébként nagyon kis finomkodós, rádióbarát Hilchyme tag TOC (aki úgy néz ki mint egy fiatalabb Hyde) szólólemezén csak vendégszereplőként / társszerzőként bukkant fel, mégis a vele készített dal lett a lemez messze-messze legkisérletibb / legérdekesebb szerzeménye.

TOC: World View feat. Twigy

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB