Főoldal » Feature, Interjúk » Kaja, szerelem és art punk! – TsuShiMaMiRe interjú

Kaja, szerelem és art punk! – TsuShiMaMiRe interjú

A TsuShiMaMiRe két hét múlva, május 16-án érkezik Budapestre, a Dürer Kertbe a második európai turnéja során, hogy bemutassák élőben is, hogy miért is váltak otthon és Amerikában a klubszíntér legendáivá… az alábbi emailes interjú pedig, mely még tavaly ősszel, az első EU turné bejelentése előtt készült, a zenekart mutatja be a kicsit jobban. A kérdésekre a csapat gitáros-énekese, Mari válaszolt a maga kicsit sajátos stílusában. (Az interjú eredetileg a SoundOfJapan angolnyelvű tesóján jelent meg.)

A budapesti koncertről minden infó itt!

Nagyon változatos zenét játszotok, amiben keveredik többek közt az alternative rock, az indie, a garage rock, a punk, nomeg a naív gyerekdalok hatása. Hogy alakult ki ez a különleges elegy és milyen előadók, műfajok voltak a legnagyobb hatással rátok?

Eredetileg feldolgozászenekarként kezdtünk és a nagyon népszerű japán garage rock trió, a Blankey Jet City dalait játszottuk, szóval ők voltak ránk a legnagyobb hatással. Emellett pedig nagyon különböző zenéket szeretünk. Én például odavagyok a japán pop és gyerekdalokért, Mizue (dobok) heavy rock, metal és hard core rajongó, Yayoi (basszgitár) pedig a klasszikus zenét és a funkot szereti. Újabban viszont a világ legkülönbözőbb részeiről keresünk magunknak olyan dalokat, amik tetszenek, függetlenűl attól, hogy milyen stílusúak. Szóval sokminden hatott ránk, mi pedig igyekszünk mindig nagyon eredeti stílusú zenét csinálni.

tsushimamire_1509

Hogy találkoztatok és indítottátok be a közös zenekart?

A Tokióhoz közeli Chiba városában ugyanarra az egyetemre és azon belül ugyanabba a délutáni zeneklubba jártunk és ugyanannyi idősek voltunk mind a hárman!!!! Vagyis eleinte csak jó barátok lettünk, de aztán elmentem egy Blankey Jet City koncertre és egészen lenyűgözött az a fajta zene, amit játszottak. A Blankey Jet City három fiúból állt, szóval én elhatároztam, hogy mi meg alakítunk egy három lányból álló zenekart! Olyan akartam lenni, mint ők!!!! Beszéltem a dologról Mizue-nak és Yayoi-nak és megalapítottuk a feldolgozászenekarunk, amit eredetileg Bla-Gal-nak hívtunk! Haha! Mivel nagyon kezdők voltunk, nem tudtunk túl jól játszani a hangszereinken, szóval még és még és még többet gyakoroltunk és végül három évvel később már kifejezetten jól mentek a BJC dalok! Kb. 25-öt tudtunk játszani közülük, de mára már majdnem teljesen elfelejtettem őket… mmmmm.

De a lényeg, hogy nagyon szerettünk így hárman együtt zenélni, szóval ezután szinte természetes volt, hogy idővel elkezdtünk saját dalokat írni!

A legutóbbi lemezetek, a 2015-ös Abandon Human borítója eléggé szokatlan lett, be vagytok fóliázva rajta, mint valami húspultos árúk egy szupermarket hűtőjében. Mi volt a lemez és a borító koncepciója?

HaHa!!! Igen! Ugye milyen jó lett a borító? A lemez fődala a Human Coating volt és ezt akartuk vizuálisan is megjeleníteni. Az a dal az emberi kapcsolatokról szól, arról, hogy valamilyen módon mindenki különleges és még ha nagyon jó barátok is vagyunk, akkor is mindig vannak olyan dolgok, amit nem tudunk a másikról, mivel mindenkinek megvannak a saját falai és határai, de ettől függetlenül is ugyanúgy szeretjük egymást. Szóval ez az amit be akartunk mutatni a borítón is!

tsushimamire_abandon

Habár akadnak itt is olyan kis könnyedebb dalok, mint a Hang Out!, az Abandon Human alapvetően mégis kicsit sötétebbnek, vagy legalábbis komolyabbnak tűnt hangulatilag, mint a korábbi lemezeitek. Mi volt ennek az oka?

Oh! Nekünk nem tűnt fel a változás! De amikor az Abandon Human dalain dolgoztunk, rengeteg rossz hír érkezett a világ minden tájáról… terrorizmus, földrengések… azt hiszem ezek a dolgok hatottak ránk és mi is kicsit sötétebben és komolyabban álltunk hozzá mindenhez. De én vidám dolgokról szeretek énekelni!!!

Az Abandon Human után nem sokkal jött ki egy másik, speciális limitált albumotok is aminek dalai a tizenkét hónaphoz kapcsolódnak tematikailag. Ennek a lemeznek mi volt a sztorija?

Azt hiszem a Abandon Human készítésébe minden erőnkent beleöltük, ezért is lett egy kicsit komolyabb és ezért érezhetted, hogy sötétebb a hangulata. De miután befejeztük a lemez munkálatait szerettem volna teljesen nonszensz dalokat csinálni! És minden hónapban, amikor a stúdióban voltunk, lazítottunk kicsit, végiggondoltuk, hogy milyen volt az adott hónap, meséltünk egymásnak az aktuális kedvenc dalainkról és részben azokból kiindulva minden hónapban írtunk egy-egy új dalt! Nagyon jól szórakoztunk, de eredetileg eszünkbe se jutott, hogy megjelentessük ezeket a számokat és végül a hangmérnökünk, Soichiro Nakamura hívott fel azzal, hogy “te figyelj, szerintem ki kellene adnotok ezeket a havi dalokat”. Végül még a keveréssel és a masztereléssel is segített és baromi jó móka volt az egész!!!!

A szövegeitek japánul vannak, így a külföldi rajongók nagy része valószínűleg nem érti, hogy miről szólnak, szóval tudnál erről beszélni egy kicsit?

Persssssssssssze, hogy akarok a szövegekről beszélni!!!! De eddig összesen 117 dalt írtunk, szóval ha van olyan dal, amire különösen kiváncsi vagy, mondjad melyik és mondom miről szól! De majdnem mindig a kaják, az alkohol, a szerelem és a béke a téma… főleg a KAJA és SZERELEM nagyon fontos része a TsuShiMaMiRe daloknak!!!

És honnan jött maga a zenekarnév?

A basszgitárosunk, Yayoi családneve TsuShiMa, az én nevem Mari, a dobosunk pedig Mizue. A “Mamire” pedig azt jelenti japánul, hogy “összekeverés”. Vagyis a neveink összekeverve! Ezért vagyunk TsuShiMaMiRe!!!

Korábban több különböző lemezcéggel is dolgoztatok, mint a Benten vagy a Victor, az utóbbi pár évben viszont mindent a saját kiadótoknál, a Mojor Records-nél adtatok ki. Miért döntöttetek a saját lemezcég indítása mellett és csak TsuShiMaMiRe lemezeket adtok ki, vagy más zenekarok dolgait is?

Csak TsuShiMaMiRe lemezeket! És rájöttünk, hogy csak a saját kiadóval, a Mojor Records-al válthatjuk valóra az álmainkat! Természetesen a többi kiadó is nagyon sokat segített nekünk, de nagyon élvezzük, hogy a saját kiadóval teljes mértékben mi határozzuk meg, hogy mi történjen és mi gondoskodunk a saját jövőnkről. Mert hát ez a mi életünk!

Milyen a klubélet Japánban? Egy indie zenekarnak mennyi esélye van arra, hogy meg tudjon élni zenélésből?

Elég jó a helyzet! Ha egy zenekar jó, akkor simán tudnak pénzt keresni a zenéléssel.

Japánban több csupalány zenekar van, mint bárhol máshol a világon, mit gondolsz, mi ennek az oka?

Huu, hát ezt nem tudom, bocsánaaaat…!

Amerikában nagyon sokszor turnéztatok már… hogy kaptátok az első meghívásotokat annak idején és láttok-e valami észrevehető különbséget az ottani és a japán közönség közt?

Az első alkalom fantasztikus volt és megváltoztatta az életünket! Japánban nagyon kis közönségek előtt játszottunk… ilyen 5–10 emberek előtt. Amerikában viszont 200 ember volt már az első koncertünkön is és teljesen odavoltak a zenénkért! Ez Los Angeles-ben volt, a következő koncerten, Austriban (a híres SXWS fesztiválon) pedig 500-an voltak és ők is imádták a zenénket! Óriási lehetőség volt ez számunkra és az amerikai turné keményebbé és persze menőbbé tett minket!

Ha jól tudom Európában viszont még nem jártatok. Tervben van esetleg, hogy ide is ellátogattok?

IGENNNNN!!!!! 2016 decemberében lesz az leső EU turnénk, alig várjuk, hogy ott is játszhassunk!!!! Majd figyeljétek a weboldalunkat a dátumokért!

A budapesti koncert facebook eseménye

Köszi az interjút!

TsuShiMaMiRe hivatalos oldal / facebook / youtube

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB