Főoldal » Beszámolók, Feature, JRock / Visual kei, Koncertek » Girugamesh (2016.05.25 @ Club 202)

Girugamesh (2016.05.25 @ Club 202)

A hajdanán, 2003-as megalakulása idején a visual kei színtér legsötétebb, színfeketébe burkolt és brutálsúlyos gitárriffekkel kikövezett bugyraiból felbukkant Girugamesh az évek alatt nagyon sokat változott és sokkal változatosabb, befogadhatóbb lett a zenéjük. Hozzánk a korai lemezekhez képest drasztikusan más, kifejezetten könnyed, néhol már-már pop-rock felé hajló GO album turnéján keveredtek el először 2011-ben, majd két évvel később az erőteljesebbre sikeredett Monster lemezt követő körúton tértek vissza. Habár azóta csak két mini-albumot hoztak össze, azok megint kifejezetten jóra és változatosra sikerültek, így a rajongók közt nagy volt az öröm, amikor február elején kihírdették az újabb EU turnét és azt, hogy megintcsak elkerülnek felénk is.

Május elején viszont, alig egy héttel a 11-én startoló turné előtt jött a hidegzuhany a semmiből: a zenekar bejelentette, hogy az európai fellépések után még egy koncertet lenyomnak otthon és feloszlanak. A döntés elvileg nagyon hirtelen született, az oka pedig az volt, hogy úgy érezték mindent megcsináltak a 12 év alatt, amit a zenekar keretein belül lehetett. A rajongókat persze sokkolta a hír és ezután mindenki kicsit felemás érzésekkel, de megnövekedett elvárásokkal várta tovább a koncertet, mint az utolsó alkalmat, amikor színpadon láthatjuk azt a zenekart, amely sokak számára ott volt a legnagyobb japán rock favoritok közt.

Exkluzív Girugamesh interjú pár napon belül! Addig pedig itt a 2011-es interjúnk a csapattal.

girugamesh2016_44

Végül bő háromszáz rajongő gyűlt össze és már a koncert előtt is látni lehetett az arcokon, közben meg aztán pláne, hogy a nagy napra is megmaradt a kettősség: hogy az emberek egyszerre jöttek bulizni egy hatalmasat és búcsuzni egy nagy kedvenctől. Ennek megfelelően a hangulat végig frenetikus volt, főleg miután az inkább az újabb dalokra koncentráló kezdés után elkezdtek előkerülni a régi favoritok. Egy kis belassulás után egyre emelték és emelték a tétet és végül, az este csúcspontjaként előkerült minden Girugamesh dalok legnépszerűbbike, a zseniális, party-rock alapvetés Evolution is. A fő szekciót stílusosan az END zárta, ami ráaádsul az utolsó lemezük utolsó dala is egyben… de ezután még persze jött a ráadás. Ami megintcsak tökéletesre és karrier-összefoglalósra sikerült az ugrabugra-hiperaktív (és személyes favorit) Zecchou Bang!!, a legjobb új dal, a Gravitation és a régi klasszikus Break Down hármasával.

Egyébként a setlista legérdekesebb tanulsága talán az volt, hogy mára valószínűleg a zenekar is kissé elhibázott kitérőnek tartja a NOW és a GO albumok extra-populáris irányvonalát, ugyanis az utóbbiról nulla, de az előbbiről is csak egy dal került be a szelekcióba. Mindezt úgy, hogy az azok előtti lemez, a széleskörű áttörést meghozó Music négy dallal is szerepelt a listában és majdnem minden más komolyabb kiadványuk is képviseltette magát egy-két dallal legalább. Azaz az összeállításnak volt egy erős, búcsúturnéhoz illő Best Of jellege is, de persze ezzel együtt is mindenki számára voltak olyan dalok, amik hiányoztak, amiket jó lett volna még egyszer, utoljára hallani. A nagy közkedvencek közül nem volt például Dirty Story, Ultimate 4, Patchwork, Crazy-Flag, nomeg főleg: nem volt az ős-klasszikus owari to mirai és kowarete iku sekai sem. Igaz, ezek nagy része az előző turnén előkerült, az ellenben egy kicsit fura volt, hogy az igazán korai, 2007 előtti zenéik közül most semmit nem szedtek elő.

girugamesh2016_10

A tagokon egyébként annyira nem látszott közben, hogy búcsúzkodós hangulatban álltak volna színpadra: minden erejüket beleadva egy maximálisan profi koncertet nyomtak le, menet közben láthatólag egyre jobban felpörögve, azonban idővel azért csak kibuktak az érzelmek is. Leginkább akkor, amikor a ráadásnál arra tértek vissza, hogy a rajongók japán nyelvű, a 12 évet megköszönő feliratok tömegével várták vissza őket a színapdra. Hiába, a hazai jrocker közösség mindig is kiemelkedően jó volt, ha arról volt szó, hogy hangulatot kell csinálni egy koncerten és most kiderült, hogy nem csak a tomboláshoz-bulizáshoz, hanem az érzelmes búcsúhoz is ugyanolyan jól értenek. Szomorú, hogy a feloszlás mellett döntött a zenekar, de ha már így alakult, akkor legalább ők is és mi is gondoskodtunk arról, hogy a maximumot hozzuk ki a búcsúból.

(Kép most csak ennyi van, a koncerten készült fotókat utólag engedélyeztetni kellett a menedzsmenttel és a leküldött negyvenből, tizennégyet hagytak jóvá, és sajnos a legjobb képek egy része sem ment át a szűrőjükön.)

girugamesh160525setlist
-chimera- (chimera 2016)
wither mind (chimera 2016)
Go ahead (gravitation 2014)
ROCKER’S (Girugamesh 2008)
Dance Rock Night (Girugamesh 2007)
VOLTAGE (Monster 2013)
Slip Out (chimera 2016)
INCOMPLETE (Monster 2013)
-INST.- (Music 2008)
Puzzle (Music 2008)
FREESIA (Reason Of Crying 2007)
Real My Place (Reason Of Crying 2007)
Drain (Monster 2013)
BORDER (BORDER 2009)
Driving Time (Now 2009)
Horizon (chimera 2016)
Another way (Monster 2013)
Evolution (Music 2008)
END (chimera 2016)

encore
ZECCHOU BANG!! (Monster 2013)
gravitation (gravitation 2014)
Break Down (Music 2008)

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB