Főoldal » Hírek, Japán, Rock » G.I.S.M. – a japán punk legenda először Európában!

G.I.S.M. – a japán punk legenda először Európában!

gism

A kora nyolcvanas évek számtalan nagyszerű és nagyon súlyos (pl. lásd még: Gauze) zenekart kitermelő japán punk / hardcore színterének talán leghírhedtebb képviselője a G.I.S.M. volt, akik iszonyatosan nyers és nihilista zenéjük mellett a teljesen őrült énekesük, Sakevi színpadi akciói révén váltak ismertté… és habár a zenekar hivatalosan már jóideje feloszlott, most a mindig brutálisan erős felhozatallal előrukkoló holland Roadburn fesztivál  meghívása miatt mégis újra összeállnak és pályájuk során először Európába látogatnak. Az erről szóló hírbe egyébként először az indexen futottam bele, ahol Pándi kolléga olyan szépen összefoglalta, hogy mit is kell tudni a zenekerról és a meghívásról, hogy szépen el is lopom amit írt odaát:

gism_roadburn2016“Elő a lángszórókkal! Először játszik Európában a világ legbrutálisabb punk zenekara!

Világszenzáció! A GISM (nevük a Guerrilla Incendiary Sabotage Mutineer rövidítéséből jön) először játszik Japánon kívül. A zenekar a zseniális lemezein kívül a meglehetősen deviáns jegyekkel is rendelkező énekes Sakevi Yokoyamáról is híres, aki előszeretettel támadt rá saját közönségére, elsősorban ököllel vagy mikrofonállvánnyal, de néha súlyosabb eszközöket is bevet, például egyszer egy bulldózerrel verte ki a klub egyik falát a koncert kezdetével.

A GISM utoljára a kétezres évek elején volt aktív, feloszlásuk óta Sakevi leginkább kollázsművészettel és a műveivel ellátott pólók gyártásával foglalkozott. A mostani koncert apropója, hogy a világ egyik legnevesebb nehézzenei fesztiválja, a Roadburn felkérte az egykori Napalm Death tag Lee Dorian-t, hogy legyen a kurátora az egyik színpadnak. A választása azért esett a GISM-re, mert óriási hatással volt rá Sakevi és zenekara a nyolcvanas években. Külön kiemel egy történetet, amikor egy japán koncertje után Sakevi meginvitálta a lakására, ahol többek között emberek boncolásáról készült videokat mutogatott az egybegyülteknek. Sakevi nyilatkozata szerint már nagyon várja a holland koncertet, és ígérte, hogy a késői heavy metalos jegyeket viselő szerzeményeket mellőzve egy igazi klasszikus szettel készül a zenekar!”

Kiegészítésnek még annyi, hogy a zenekar neve kb. minden kiadványukon másként volt megadva, szóval a fenti eredeti verzió mellett a rövidítés megfejtéseként volt, hogy olyasmik szerepeltek a lemezeken, mint Gnostic Idiosyncrasy Sonic Militant, God In the Schizoid Mind, Gay Individual Social Mean, General Imperialism Social Murder vagy éppen Genocide Infanticide Suicide Menticide. Maga a súlyos metal és rock zenékre kihegyezett Roadburn fesztivál április 14-17 közt lesz Tilburg városában és az eddig bejelentett fellépők közt olyanok vannak, mint a Neurosis, Paradise Lost, Oranssi Pazuzu, Der Blutharsch, Cult Of Luna, vagy éppen a nemrég a Merzbow-val közös lemeze miatt is a figyelem középpontjába került Full Of Hell. A végére pedig következzék egyrészt az indexen is linkelt, majd egy órás koncertvideó, aminél jobban nem igen adja vissza semmi, hogy milyen is volt a zenekar a fénykorában, plusz egy kis bónusz arról a hírhedt esetről amikor Sakevi majdnem elszabotálta a zseniális (és egyébként hozzájuk hasonlóan botrányos hírű) funk / new wave zenekar, a Jagatara egyik fellépését.

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB