Főoldal » Elektronika, Goth & Industrial, Hírek, Japán » Elhunyt Ken Morioka

Elhunyt Ken Morioka

ken moriokaA minus(-) projekt Facebook oldalán jelent meg ma a szomorú hír: a csapat oszlopos tagja, Ken Morioka június 3-án szívelégtelenségben elhunyt, csupán 49 évesen. A megdöbbentő hírről a zenész testvére, Kei Morioka (gitáros) tájékoztatta a rajongókat, hozzátéve, hogy szűk családi körben lezajlott a temetés is, a minus(-) menedzsmentje pedig megemlítette, hogy sajnos emiatt a banda összes nyári koncertdátumát törölni kényszerülnek, de mindenképpen szerveznek valamiféle megemlékezést a hirtelen elhunyt művésznek. A minus(-) egyébként egy új albummal is készült, amelyet idén terveztek kiadni: erről még nem tudni, hogy sikerült-e befejezni, vagy hogy egyáltalán valaha meg fog-e jelenni.

Ken Morioka 1967 márciusában született Tokióban, ahol később a Toho Zeneművészeti Egyetem gimnáziumát végezte (tanulmányai középpontjában a zongora állt), majd egyetemi évei alatt zeneszerzést tanult. Nem diplomázott le ugyan, ám 1982-től aktívan kivette a részét reklámok, videojátékok és különféle háttérzenék írásából és hangszereléséből, valamint stúdiós session billentyűsként olyan előadók lemezein játszott, mint például Jun Togawa vagy a BUCK-TICK.

softballet“Igazi” zenekari karrierje 1986-ban startolt: Ryoichi Endo-val és Maki Fujiival megalapították a SOFT BALLET triót, amely rendkívül sikeresnek bizonyult. Munkásságuk során megjelentettek kilenc remek albumot, a kezdeti naiv, kissé Depeche Mode-os szintipoptól a keményebb industrial fűszerezésű darabokig. Habár a kilencvenes évek második felében szüneteltek (és utána is csak pár röpke évre tértek vissza), ez alatt Morioka belekóstolt a szólózenész életformába, ez a vonal pedig azóta is megmaradt nála.

Morioka mind major, mind underground szinten otthonosan mozgott, egyaránt vállalt vendégszereplést Tomoyasu Hotei oldalán vagy például a ZIZ mellett; utóbbival közös lemezt is kiadtak. Zeneszerzésben is szívesen segédkezett: többek között írt dalokat MELL-nek (J-pop előadó), de a visual kei énekes, Kaya egyik száma (TABOO) is az ő nevéhez fűződik. Az utóbbi években két projektben volt igazán érdekelt: Masami Tsuchiya zenekarában, a KA.F.KA-ban szintizett, Maki Fujiival közös duójukban, a minus(-)-ban pedig még énekelt is a zeneírási és billentyűs teendők mellett. A színpadon mindig is végtelenül pozitív, energikus és extravagáns figura volt, akire nem lehetett nem odafigyelni. Sugárzó egyéniségéhez mérten hatalmas, roppant színes életművet hagyott maga után, nem kétséges, hogy sokunknak hiányozni fog. Nyugodjék békében!

Búcsúzóul íme egy kis válogatás:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB