Főoldal » Feature, Hip-hop + Reggae, Hírek, Japán » Area Check: hip-hop videó körkép #1

Area Check: hip-hop videó körkép #1

Új rovat az oldalon! A japán hip-hop színtér elképesztően kiterjedt és izgalmas, viszont méltatlanul kevés figyelmet kap és ezen próbálunk mostantól változtatni. Mostantól a tervek szerint kb. 2-3 havonta lesz egy kis válogatás azokból az aktuális japán hip-hop videókból, amelyekről (a hozzájuk kapcsolódó új megjelenések kapcsán) nem volt szó külön posztban. A rendezőelv roppant egyszerű lesz: a rovat igyekszik majd a lehető legáttekintőbb képet adni a színtérről, az undergroundtól a mainstreamig, a belassultabb, meditatívabb daraboktól a keménykedős gengszerkedésekig, a hamisítatlan, színtiszta hip-hop-tól a más műfajokkal ötvözött, vagy éppen populárisabb hangzású számokig. Kritérium csak annyi van, hogy a zene és a videó (de legalább az egyik) jó, izgalmas, különleges legyen, meg persze, hogy friss legyen, az utóbbi pár hónapból származzon az adott track. A mai főszereplőink pedig:

kgehimuki blasphemyboyz jazeeminor01 bushi02

Kezdésnek az utóbbi idők egyik legigéretesebb új formációja, a Blasphemy Boyz, akik idén indultak és nemrég jelentkeztek első saját videójukkal. Maga a videó… nos, az gondolom nem feltétlen jön be mindenkinek, de a zene, na az hibátlan. Csakúgy mint az alatta levő, még áprilisi videónál, amiben még csak vendégként tüntek fel, de az irányvonal már ott is ugyanaz volt kb., mind zenében, mind pedig vizuálban.

Blasphemy Boyz: Kush & Booty

DJ BEERT & Flammable: G’z Up feat. Prince Jo$e & Blasphemy Boyz

És akkor a másik véglet: nyugalom, béke, színtiszta japán hangulat, koi ponttyal, tradícionális tetoválással, kisvárosi sétával… és hozzá tökéletesen passzoló zenével. Az év egyik legkiemelkedőbb japán hip-hop szerzeménye, amely hangulatban és videóban is hibátlanul hozza be a műfajba a tipikus, lassú folyású, japán mindennapokat bemutató filmek elemeit. Gyönyörűséges.

Bushi (仏師): kage to shinkirou (影と蜃気楼)

És megintcsak egy másik véglet: a laza, bulizós, pop beütésű irány kimaxolása az ezúttal Zen Le Rock társaságában szereplő énekesnőtől, Yurika-tól.

Yurika: Dig It The Vintage feat. Zen-La-Rock

KGE az utóbbi jópár év egyik legmegbízhatóbban minőségi cuccokkal előrukkoló alakja, ez pedig egy újabb kiváló track tőle, ezúttal egy, Himukival közösen kiadott kislemezről.

KGE & Himuki: The Party

AKLO idei lemeze nem lett rossz, de nem igazán váltottabe sajna a hozzá fűzött reményeket. Nemúgy az alábbi track, melyben ő mondjuk csak közreműködőként szerepelt a nemrég debütalbummal jelentkező Jazee Minor mellett, de maga a dal pontosan olyan, amilyeneket tőle is várt volna mindenki a korábbi anyagai ismeretében.

Jazee Minor: 100 feat. AKLO

Ez a szám és videó pedig… ehhez nem lehet mit hozzáfűzni. Komolyan. Teljesen IQ nulla az egész, de az a fajta, amitől az ember önkéntelenül is vigyorogni kezd, mert annyira csurig tele van életörömmel az egész. A zene meg kb. ugyanaz. Szintiszta boldogság és nyári hangulat.

Issei: Takin’ Off feat. Koperu

Ez így a végére meg egy komolyanvehetetlenül butus kis darab, ellenben a zenei alap, nos, az így eléggé telitalálat:

Gevill: New Sex Life feat 三島a.k.a.潮フェッショナル (Mishima a.k.a Siofessional)

És ha ennyi nem volt elég, akkor: a nemrég megjelent Norikiyo lemez két veszedelmesen jó számához készült két veszedelmesen jó videó azokat itt, találjátok,  a Gagle album (ami az év top 5 hip-hop lemeze közt 100%, hogy ott lesz) videójában pedig megintcsak KGE-t láthatjuk viszont… méghozzá itt. A sorozatunk második része pedig ősz végén / tél elején érkezik majd! Vélemény? A videókról, a zenékről, vagy magáról a rovatról? Alább várjuk a kommenteket!

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB