Főoldal » Feature, Interjúk, Japán, Noise + Experimental » Zeni Geva – exkluzív interjú!

Zeni Geva – exkluzív interjú!

A keddi szegedi és szerdai budapesti koncertek (infó a fellépésekről itt) előtt készítettünk interjút a legendás japán rock / metal zenekar, a Zeni Geva alapítójával és vezetőjével KK. Null-lal, valamint egy kérdés erejéig a duó másik tagját, a dobos Tatsuya Yoshidát is faggattuk az aktuális projektjeiről.
Kérdések: Case (SoundOfJapan+) és Kollár Bálint (A38)

Scroll down for the English version!

– A zenekar pár évvel ezelőtt már fellépet az A38-on, akkor még trió felállásban, milyen emlékek maradtak meg arról a koncertről?
KK. Null: Emlékszem, hogy borzasztó macerás volt a hajóról ki / be pakolni a felszerelésünket és, hogy a koncert előtt készült velünk egy interjú is (az A38 csapata a koncertet is felvette, az abból összevágott riportfilmhez készült az interjú is). Egyébként pedig kicsit aggódtunk és idegesek voltunk, mivel az volt az első turnénk a 2009-es újraalakulásunk óta.

– A szóbanforgó, 2010-es koncert óta kilépett a csapatban majdnem a kezdetektől fogva stabil tagjnak számító másik gitárosa, Mitsuru Tabata. Miért döntött a távozás mellett és hozott-e ez valamilyen érezhető változást a Zeni Geva élő hangzásában?
KK. Null: A távozásának okairól inkább ő tudna nyilatkozni, a hangzás pedig tényleg más lett: még masszívabb és intenzívebb. Semmi felesleg nincs, a lecsupaszított csont, izom és agy maradt csak.

Zeni Geva @ A38, 2010

Zeni Geva @ A38, 2010

– A Zeni Geva szövegei általában sötétek, nyomasztóak, ugyanakkor meglehetősen elvontak is. Tudna a mondanivalóról és az inspirációkról mesélni?
KK. Null: A szövegek sok témával foglalkoznak, a legfontosabbak közt olyanokkal, mint az abszurditás, elidegenedés, frusztráció, ellentmondásosság vagy éppen a düh.

– A zenekar pár évvel ezelőtti újraindulása óta eléggé aktívak voltatok élőben, de új anyagot mindeddig nem adtak ki. Várható, hogy ez változik a közeljövőben?
KK. Null: Nemrégiben végre elkezdtünk új dalokon dolgozni és ha minden jól megy, akkor jövő évben jelentkezünk majd új lemezzel.

– A Zeni Geva nagyon sajátos hangzást képvisel, mik voltak az alkótóelemek, mik számítottak a fő inspirációnak az induláskor?
KK. Null: Olyan zenekarok, mint a Swans, Slayer, Art Bears, King Crimson és társaik.

– Ennyi, zenészként eltöltött év után miből lehet még inspirációt meríteni és hogy lehet relevánsnak megmaradni?
KK. Null: Egyszerűen csak igyekszek mindig tanulni, fejlődni, ezen kívül pedig egyszerűen csak csinálom amit éppen ösztönzőnek, inspirálónak érzek.

– Egy kérdés a csapat dobosához, Tatsuya Yoshidához: mindig is számtalan különböző projektben, zenekarban vett részt, melyikeket tartja a legfontosabbnak, legérdekesebbnek ezek közül? És mostanában miken dolgozik a Zeni Geva mellett? Úgy hallottam, hogy nemrég még az első zenekarának, a helyi deathrock / goth alapzenekar Phaidia újraindulásának is aktív részese volt.
Tatsuya Yoshida: Igen, a Phaidia harminc éves kihagyás után alakult újra, továbbra is én ülök a dobok mögött és eddig, december óta három koncertet nyomtunk le. Ezt leszámítva az utóbbi időben a Ruins Alone, a Korekyojinn és a Koenji Hyakkei zenekarokkal dolgoztam, valamint olyan improvizatív projektekkel, mint a Tyo Sokkyo (Kazuhisa Uchihashival közös duó) és a The World Heritage (ROVO és Korekyojinn tagokkal). De nem igazán lehet kiemelkedőt választani közülük, mivel annyira különböző mindegyik projekt.

– Az egyik friss kiadványa a Világvége című közös Rorcal / Process Of Guilt / KK. Null koncertalbum volt. Kinek az ötlete volt a magyar cím?
KK. Null: Az igazat megvallva nem tudom. Közösen léptünk fel Genovában, de az anyag kiadásáért és a koncepcióért teljes egészében a Rorcal felelt. (Szerk: Közben befutott a megfejtés és mint kiderült a Rorcal címválasztása egy pár évvel ezelőtti szegedi koncertig nyúlik vissza, ahol a helyi szervezőktől ezt a cimkét kapták a flyeren. És extra csavar, hogy azt a koncertet ugyanazok hozták össze, mint a mostani Zeni Geva fellépést!)

– Nemrégiben a magyar dobossal, Pándi Balázzsal közösen lépett fel Japánban, tudna erről mesélni nekünk?
KK. Null: Duóként már tavaly is felléptünk, amikor öt koncertet adtunk együtt Európában (ezek közül egyet Budapesten), szóval a mostani három fellépés Japánban ennek a folytatása volt. De az A38-on is játszunk majd együtt a Zeni Geva előtt, szóval remélem a mindenkit letaglózunk majd a zenénkkel és a fellépésünkkel!

KK. Null & Pándi @ Toldi, 2014

KK. Null & Pándi @ Toldi, 2014

_______________________________________________________________

ENGLISH VERSION

Before the start of their most recent EU tour and their two gigs in Hungary, we had the opportunity to ask a few questions from Zeni Geva’s founder and leader, KK. Null, with an additional question, directed towards the duo’s legendary drummer, Tatsuya Yoshida. Questions by me (Case / SoundOfJapan+) and Bálint Kollár from A38 ship’s crew.

– You already played with Zeni Geva at the A38 Ship five years ago as a trio. What kind of memories do you have from that concert?
KK. Null: It was so tough to load in / out our backline. Also we had an interview and we were a bit nervous and worried because it was the first tour since we had restarted the band in 2009.

– Since the last time you played in Budapest, long time member Mitsuru Tabata left the band, so you are now playing as a duo. Why did he leave and did this cause a noticeable change in the band’s live sound?
KK. Null: You should ask him directly for the reason why. As a duo, the sound became more solid and intense, no fat, only bones & muscles with brains.

zenigeva2015_zg2010c zenigeva2015_zg2010a

– Zeni Geva’s lyrics are usually very grim, but quite abstract at the same time. Could you tell us about their meaning and your inspirations?
KK. Null: The lyrics are about absurdity, alienation, frustration, contradiction, rage, etc….

– Since you reformed Zeni Geva several years ago, you’ve been pretty active as a live band, but have not released any new material. Can we expect some new release in the future?
KK. Null: Finally we’ve just started to compose some new pieces and hopefully we will have a new album out next year.

– Zeni Geva’s sound is quite unique, so I wonder what were your main musical inspirations when you started the band?
KK. Null: Swans, Slayer, Art Bears, King Crimson, etc

– After spending so long within the music scene, how do you keep yourself inspired and able to remain relevant?
KK. Null: Just keep trying to develop, improve myself, and keep doing whatever inspires me.

– And one question for Zeni Geva’s drummer, Tatsuya Yoshida: You was always involved in countless project and collaborations. Which ones do you consider the most important and interesting and what do you work on currently besides playing with Zeni Geva? Ruins Alone and what else? Also, I heard you was even part of a recent Phaidia revival?
Tatsuya Yoshida: Yes, Phaidia was resurrected first time in 30 years and I played drums. We already did 3 gigs since last december. Recently I have been active with Ruins Alone / Korekyojinn / Koenji Hyakkei and some improv unit, like Tyo Sokkyo (with Kazuhisa Uchihashi), The World Heritage (with members of ROVO and Korekyojinn). It is not possible to select whichever is the most important project because  all of them are different.

– One of your recent releases (a live recording with Rorcal and Process Of Guilt) was titled “Világvége”. Whose idea was to choose a Hungarian word as the title?
KK. Null: Have no idea at all. I just played with them in Geneva and they just released it. All concept / idea are by them. (Edit: Meanwhile we learned that the title is coming from a flyer for an earlier Rorcal show at Szeged. This one.)

– Hungarian drummer Balazs Pandi joined you in Japan for some shows and live recordings. Please, tell us a few words about that.
KK. Null: We already played 5 shows as a duo in Europe 2014. In Japan we played 3 shows and we will play soon @ A38! I hope our music & performance will blow your minds away!

KK. Null & Pándi @ Toldi, 2014

KK. Null & Pándi @ Toldi, 2014

Photos / képek: Case

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB