Főoldal » Goth & Industrial, Hírek, Japán » Visszatér a Phaidia?

Visszatér a Phaidia?

phaidia old-school

Habár valószínűleg a többségnek nem mond sokat a Phaidia név, nem is csoda: a banda a ’80-as évek elején indult és csupán néhány évig tevékenykedtek. Zenetörténeti jelentőségük azonban annál nagyobb, gyakorlatilag az egyik első japán goth/deathrock formációról van szó, ami annak idején az AUTO-MOD-dal és még egy maréknyi más zenekarral karöltve lefektette a stílus alapjait a szigetországban. Kezdetben csak a frontember Gilly egyszemélyes projectje volt a Phaidia, ekkor még inkább sötét tónusú minimál szintipop volt jellemző a hangzásra, utána azonban az énekes olyan figurákat gyűjtött maga köré, mint például Kawamoto Hideki (gitáros) és Yoshida Tatsuya (dobos), akiket az utóbbi évtizedekben inkább az experimentális/avant garde muzsikák rajongói ismerhetnek. A teljes zenekari felállással pedig kialakult a rövid életű Phaidia tipikus hangzása a zaklatott, punkos ütemekkel és jellegzetes vokállal – nem hiába nevezték őket a “japán Christian Death”-nek.

phaidia ohpMost úgy tűnik, ismét némi mozgolódás támadt a Phaidia soraiban. Néhány napja megnyitották honlapjukat, ami eddig ugyan eléggé puritán jelleget mutat, viszont a lényeget már lehet látni: a banda hosszú idő után ismét a deszkákra lép, mégpedig december 26-án a Higashikouenji U.F.O clubban! A felállás a következő lesz:

– ének: Gilly (Phaidia)
– gitár: Nishimura Takaaki (FOXPILL CULT)
– basszgitár: Nasuno Mitsuru (Korekyojinn, Fushitsusha stb.)
– dob: Yoshida Tatsuya (Phaidia, Ruins, Zeni Geva stb.)

Olyanok lépnek fel mellettük aznap este, mint a bizarr post-punkot toló FOXPILL CULT és a zajos-elvont highfashionparalyze (ahol ugye a the god and death stars-os aie gitározik és az ex-Merry Go Round-os Kazuma énekel). Egy spéci “titkos zenekar” is ott lesz, szintén nagy múltú tagokkal: Kai-jal (ART MARJU DUCHAIN) és Peggy-vel (The CANDY SPOOKY THEATER). Egyelőre nem tudni biztosan, hogy a Phaidia részéről ez csak egyszeri alkalom vagy lesz-e folytatása, mindenesetre a honlap léte már bizakodásra ad okot.

Elő a denevérekkel és a pókhálóval!

1 komment

  1. avatar Case says:

    Huhh, ez a nap híre / megdöbbenése. :D
    aie meg az Art Marju Duccain-es emberke meg a hab a tortán.

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB