Főoldal » Cikkek, Feature, KPop » Rookie invázió, avagy Hae Min kedvencei 2012-ben ~

Rookie invázió, avagy Hae Min kedvencei 2012-ben ~

Invázió. Igen, de milyen? Rookie-invázió. Mi az a Rookie?
Azt hiszem, bátran állíthatom, hogy minden koreai popzene rajongó hallotta már ezt a kifejezést. Rookienak azokat a bandákat nevezzük, amelyek frissen debütálnak. Minden évben van több tucatnyi olyan újonnan megjelenő banda, fiúk és lányok egyaránt, akik vagy megdöbbentően jónak bizonyulnak, sikeresek lesznek és a pályán maradnak vagy pedig elbuknak és eltünnek.

A koreai popipar mestere az újabb és újabb csapatok kitermelésének. A 2011/2012-es évben sem volt ez másképpen: tavaly előtt kb. 60, míg 2012-ben csaknem 70 banda debütált. Persze, ahogyan ez lenni szokott, nagy részük eltünt, de akadtak az éveben egynéhányan, akikre érdemes odafigyelni.

A 2012-es év legtermékenyebb rookie-csapata:
B.A.P – debüt: január 26.

A 2012-es év legjobb új bandája kétségtelenül a B.A. P. volt. A TS Entertainment alatt tevékenykedő 6 tagú csapat üde színfoltja volt az amúgy sem átlagos mezőnynek: nem egészen 12 hónap leforgása alatt a fiúk összesen 3 single-t (Warrior, Power, Stop it), egy extended play-albumot (No Mercy), illetve egy repackage albumot (Crash) jelentettek meg, ami, valljuk be, nem kevés. A banda valami egészen újat hozott a koreai zenei világba: több különböző stílust ötvöztek minden egyes korongon és képesek voltak minden alkalommal megújulni. Összesen 5 videoklipjük jelent meg: Warrior, Power, No Mercy, Crash és a Stop it.
Ezen kívül a kemény munkájuk jutalma sem maradt el. Több díjra is jelölték őket, ezek közül néhányat be is zsebelhettek.
Személyes kedvenc: Power kislemez.

A 2012-es év legjobb női-rookie előadója:
Ailee – debüt: február 9.

Amy Lee, koreai nevén Lee Yejin, vagy ahogy mindenki ismeri Ailee, amerikai születésű énekesnő a YMC Entertainment alatt tevékenykedik. A nagyközönség először a Dream High 2 tévé sorozatban láthatta, ahol a HershE lánybanda egy tagját alakította a Sistar-ból is ismert Hyorin, illetve a T-Ara énekesnő, Jiyeon oldalán. Még futott a sorozat, mikor Ailee első kislemeze a Heaven a boltok polcaira került. A dal nagy sikert hozott a számára a következő korongig (Invitation) mégis október 16-áig kellett várni. Az első promócióra kerülő dal, az I’ll show you Ailee egy másik oldalát mutatta be a rajongóknak. Végül aztán december 7-én megjelent az Evening Sky, ami az énekesnő eddig utolsó megjelent dala és amely egyébként helyet kapott már a korábbi Invitation ep-n. Összesen egyébként 5 hivatalos videója jelent meg: a Heaven, az I’ll show you, az Evening Sky, amely egy amerikai film zenéje lett és ennek megfelelően a videó is a film képkockáiból áll össze, a Love Note, amely a Full House 2 drama egyik betétdala, illetve a My Grown Up Christmas List.
Az énekesnő egyébként több díjat is nyert a 2012-es évben.
Személyes kedvenc: I’ll show you

 A 2012-es év legvitatottabb fiú-rookie csapata:
EXO – debüt: április 9.

Ugyan hivatalos debütnek a MAMA ep megjelenését tekintik, mégsem az volt az első, amit a fiúk kiadtak. Már korábban megjelent a What is love? című dal, illetve annak kínai és koreai verziójához készült videója, valamint a History is, szintén kínai és koreai verzióban.
Hosszú évek óta az EXO volt az első olyan banda, amivel a kiadója többet foglalkozott debüt előtt, mint utána: hivatalosan összesen 23 teaserük jelent meg és két úgy nevezett prologue kislemezt adtak ki, mielőtt aztán áprilisban megjelent volna a MAMA. Azóta viszont semmi. A visszatérésükről október óta folyamatosan pletykák terjengenek, de a comebacknek még nincs biztos időpontja.
Egyébként annak ellenére, hogy egyetlen hivatalos lemezük jelent meg, a fiúk mind Koreában, mind Kínában sikereket értek el és több díj büszke bitokosai.
Személyes kedvenc: EXO K – Mama illetve EXO-M – History

A 2012-es év legnagyobb port kavart rookie-díja:

Azt hiszem ez kétségtelenül az Mnet Asian Music Awards-hoz fűződik. A Hong Kongban megrendezett díjátadót hosszú szavazási periódus előzte meg: mintegy 20 kategóriában voksolhattak a rajongók a kedvenceikre és mint mindenhol, itt is a fanok döntötték el, szerintük kinek kellene kapnia a legjobb rookie-nak járó díjat. Természetesen egymásnak feszültek az ellentétes táborok és végül igazi harc alakult ki a B.A.P és az EXO rajongói között. Bizonyos rajongok kicsit komolyabban is vették a versengést, mint kellett volna: több botrány is kirobbant, többek közt olyanok is, mint hogy az SM Entertainment lefizette az MAMA készítőit, hogy az ő bandájuk kaphassa a legjobb rookienak járó díjat. Végül az átadó nagy meglepetéssel ért véget: a rookie díjat végül a Busker Busker vihette haza.

Természetesen a 2012-es év nem csak a rookie-któl volt hangos. A már befutott bandák sem okoztak csalódást a rajongóiknak. Többek között olyanok tértek vissza, mint a Block B, a T-Ara, a 4minute, az Infinite vagy éppen a Big Bang. Nem egyszerű egy ennyire komoly, erős mezőnyből kiválasztani a legjobbakat és, ahogyan az lenni szokott, a rajongók általában nem is értenek egyet.

Számomra sem bizonyult egyszerű feladatnak, hogy kiválasszam vajon az Infinite Infinitize albuma, a Block B Blockbuster albuma vagy éppen a sokak által várt Shinhwa 10. albuma, a The Return bizonyult-e a legjobbnak, így inkább a tavalyi év 10, számomra legjobb, MV-jét választottam ki.

Top 10 MV 2012-ből:

10. Boyfriend – Janus (2012. 11.07)
A Boyfriend visszatérő albuma, a Janus volt az év egyik legnagyobb meglepetése. A banda a tőlük megszokott stílustól gyökeresen ellentéteset alkotott, ami az én figyelmemet is felkeltette. Az én listámon így az ehhez a dalhoz készült videó a 10. helyen végzett.

9. MBLAQ – This is war (2012. 01. 09)
Az MBLAQ fiúbanda  a This is was/It’s war videójával lépett be az új évben még tavaly januárban. Az MV két barát és a szeretett nő köré épül. Egyszerű, sablonos történet ugyan, viszont Lee Joon halála már korántsem az. A videó a listám kilencedik helyét foglalja el a 2012-es év legkomikusabb MV halálával együtt.

8. EvoL – We are a bit different (2012. 08. 09)
Az EvoL lánybanda a sokak által ismert Block B testvérbandája, amely szintén a tavalyi évben debütált. A klip hangzásvilágában is a lányok vad stílusát tükrözi.

7. T-Ara – Day by day (2012. 07. 02)
A T-Ara lánybanda látványos videoklipje igencsak hosszú munka eredménye. Témáját tekintve nem egészen a lányoktól megszokott, kissé talán erőszakos is, de mindenképpen nagyon érdekes és kicsit talán megdöbbentő is.

6. Shinhwa – Venus (2012. 03. 28)
A koreai zeneipar egyik legrégebb óta létező csapata, a Shinhwa, hosszú kihagyás után visszatért 10. stúdióalbumával, melyről a Venus című dalhoz videoklipet is készítettek. Látványos, nem túl hivalkodó videót hoztak össze.

5. Infinite – The Chaser (2012. 05. 15)
Az Infinite visszatérő albuma, az Infinitize az év legjobb albumainak egyike volt. A The Chaser-höz készült videóban a fiúk ismét megmutatták, hogy nem csak hangjukkal, de mozdulataikkal is el tudják még varázsolni a rajongóikat.

4. EXO-K – MAMA (koreai verzió – 2012. 04. 07)
Az eddigi egyetlen kiadványuk címadó dal, a MAMA, nagy sikereket ért el nem csak Koreában, de Kínában is. A videó az EXO által megtestesített két világot, illetve a fiúkra ruházott különleges erőket jeleníti meg.

3. EXO-M – History (kínai verzió – 2012. 03. 08)
A History az EXO második debütálás előtt megjelent kislemeze volt, a hozzá készült videó pedig szintén két nyelven jelent meg.

2. B.A.P – Power (2012. 04. 26)
A B.A.P második videója a sikeres stílusváltás nagyszerű példája volt. Az erős, energikus dalhoz szintén nagyon dinamikus videó készült.

1. Block B – Nalina (2012. 02. 01)
A tavalyi évben az én listámon a Block B Nalina videója érdemelte ki az első helyet. A klip nem hazudtolja meg a banda kissé idióta stílusát. Ütős videó, bugyuta dalszöveg és fülbemászó dallam.

Miután koreai pop téren igen sikeres évet zárhattunk 2012-ben, reményeim szerint a 2013-as év hasonlóan nagy sikerű debütálások és albumok hoz majd.

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB