Főoldal » Feature, Interjúk, Japán, Rock » Plasticzooms – exkluzív interjú a Tavaszi Mondocon fellépőivel!

Plasticzooms – exkluzív interjú a Tavaszi Mondocon fellépőivel!

A tavaszi Mondocon vendége a japán underground közkedvenc Plasticzooms lesz és ebből az alkalomból hoztunk össze egy emailes interjút a csapat tagjaival, hogy jobban megismerhessétek őket. A kérdések nagy részére az énekes, zenekarvezető Sho Asakawa válaszolt, de végére beszálltak a többiek is, azaz Tom Takanashi (gitár & szinti), Jun Yokoe (basszus & szinti), valamint a beugró dobos Shota Kanbayashi. A koncertről és a zenekarról bővebben itt olvashattok.

Kérlek mutassátok be röviden a zenekart.
Sho: A 2000-es évek elején kezdődött a dolog, akkoriban amikor a Tokyo Mode Gakuen (híres japán divat és design főiskola) diákja voltam és amikor nagyon felkapottak voltak az olyan garage rock zenekarok, mint a The Strokes, vagy a The Horrors. Sokat gondolkodtam azon, hogy a japán zenekarok miért nem kapcsolják össze a zenét és a divatot úgy, ahogy a kedvenceim közé tartozó punk és new wave csapatok is tették, melyek mindkét vonalon nagyon menő dolgokat hoztak össze. Így, mivel Japánban nem találtam ilyen zenekart, úgy éreztem nekem kell indítani egyet és így kezdődött a Plasticzooms története.

Honnan jött a Plasticzooms név?
Sho: A név egy általam kreált szó, de nem igazán van semmi különösebb jelentése. Inkább csak arról van szó, hogy tetszett a hangzása és tetszett, ahogy leírva kinéz… kicsit ilyen érzésem van például a Sex Pistols nevével kapcsolatban is. De értelmezhetjük úgy is, mintha kameraként olyan könnyen formálható anyagokra zoomolnánk rá, mint a műanyag (plastic), azaz azért is választottam ezt a nevet, mert mi is rugalmasan alakítjuk a stílusunkat, hogy az mindig passzoljon ahhoz amit éppen csinálunk.

A zenétek számos műfaj elemeit olvasztja egybe, olyanoként mint például a dark wave, a post punk vagy a szintipop. Hogy írnád le a zenei stílusotokat valaki olyannak, aki még soha nem hallott tőletek semmit?
Sho: Azért ilyen sokszínű a hangzásunk, mivel nagyon sok féle zenét hallgatok, de ha egyszerűen akarnám megfogalmazni, hogy mi is a stílusunk, akkor azt mondanám, hogy a Plasticzooms a legújabb fajta new wave.

A kezdetekkor, a 2009-es első, Charm című lemezeteken még sokkal sötétebb és kísérletezőbb volt a zenétek, később azonban egy jóval visszafogottabb, letisztultabb hangzás felé fordultatok. Mi volt az oka ennek a változásnak?
Sho: Nagyon jó kérdés! A Plasticzooms folyamatosan fejlődik, változik, ez a fő ismérvünk. Nekem pedig nem szokásos takargatni az érzéseimet, van amikor jó kedvem van, van amikor nem és ezek az aktuális érzések mindig nagyban befolyásolják azt is, hogy milyen zenéket hallgatok és írok.

A legutóbbi lemezetek zeneileg az eddigi legváltozatosabb munkátok. Mi volt az alapkoncepciótok amikor elkezdtetek dolgozni az anyagon?
Sho: Hogy egyszerű és könnyen befogadható legyen, de emellett rendelkezzen erős érzelmi töltéssel is. A központi koncepció pedig az volt, hogy táncolható legyen a zene, aminek a fontosságára a berlini tartózkodásunk alatt ébredtem rá.

Miért döntöttetek úgy 2015-ben, hogy majd egy évre Berlinbe költöztök és az ottani élmények mennyire voltak hatással a zenétekre és szövegeitekre?
Sho: Ki akartuk próbálni, hogy hogyan boldogulunk külföldön, mivel úgy éreztük, hogy Japán egy kis ország, ahol a rockzenei színtér és az emberek gondolkodása is beszűkült. És természetesen óriási hatással voltak ránk az ottani élmények.

És ha már szóbakerültek a szövegek: mik a fő témáitok és mi inspirálja a dalszövegeket?
Sho: A dalszöveg számomra az életem és a létezésem lenyomata és azt tartom a legfontosabbnak, hogy a valóságot tükrözzék.

A legutóbbi klipetekben szerepelt a japán elektronikus zenék legendás alakja, Hideki Matsutake is. Vele hogy ismerkedtetek meg?
Sho: Az ismert tervező Michiko London divatbemutatóján szerepeltem modellként, ott mutatott be minket egymásnak a stábból valaki és nagyon jól kijövünk vele, mivel sok mindenben hasonlítunk.

Sho, amellett, hogy a Plasticzooms-ban vagy, van egy divatmárkád is, arról mit érdemes tudnunk?
Sho: A Plasticzooms borítóit és a különböző, a zenekarhoz tartozó termékeket is én tervezem és ezek mind egy egységes koncepcióból, ugyanazokból a hatásokból építkeznek, azokat a ruhákat és kiegészítőket viszont amiket a Venus Eccentric nevű márkámnak készítek teljesen más behatások inspirálják.

Ezen kívűl valamelyikőtöknek van még valami más zenei vagy egyéb projektje a Plasticzooms mellett?
Sho: Igen, időnként előfordul, hogy ezek mellett még divatbemutatókhoz is írok kisérőzenét.

Mi a véleményetek a japán underground zenékről? Van olyan zenekar, vagy színtér mostanában, amit nagyon izgalmasnak tartotok?
Sho: Elég jó a helyzet, egy csomó érdekesség akad a japán underground színtéren, nekem például az utóbbi időben a Burgh nevű csapat lett nagy kedvencem, ők egészen szenzációsak!

Mostanra már nagyon sok európai koncert van a hátatok mögött, hogy érzitek, van valami észrevehető különbség az itteni és a japán közönség közt?
Sho: Az európai rajongók sokkal direktebben fejezik ki az érzéseiket és ez nagyon fel tud pörgetni minket.
Jun: Pontosan, az európai rajongók reakciói nagyon őszinték, emiatt az az érzésem, mintha az itteni rajongók jobban élveznék a koncerteket, mint a japánok.
Tom:Nekem pedig az az érzésem, mintha itt sokkal többen lennének olyanok, akik képesek szabadon gondolkodni.
Kanba: A turné alatt sokakat láttam a színpadról táncolni, énekelni, kiabálni és ez óriási érzés!

Mivel próbálnátok meggyőzni arról valakit, aki még mindig dilemmázik azon, hogy megnézzen-e titeket élőben, hogy semmiképpen se hagyja ki a koncertet?
Sho: Olyan szórakozást és élményeket nyújtunk számotokra, amiket meg kell tapasztalnotok és úgy gondolom, hogy később úgy fogjátok majd érezni, hogy felejthetetlen emlékkel gazdagodtatok.
Jun: Élőben jön át igazán a zenénk és ha szerettek táncolni és bulizni, akkor nem szabad kihagynotok ezt az élményt!!
Tom:Én csak annyit mondanék, hogy ha kihagytok minket, szegényebbek lesztek egy jó élménnyel.
Kanba : A Plasticzooms koncertek nagyon különlegesek és szórakoztatóak, szóval jönnötök kell!

És végül: valami üzenet a magyar rajongóknak?
Sho: Nagyon régóta szerettem volna Budapestre látogatni és nagyon boldog vagyok, hogy végre felléphetek ott. Köszönöm a lehetőséget és várom a találkozást!
Jun: Köszönöm, hogy elolvastátok ezt az interjút velünk és találkozzunk és bulizzunk együtt a Mondoconon!
Tom: Már nagyon várom, hogy életemben először Magyarországra látogassak. Tomboljatok velünk a koncertteremben!
Kanba : Nagyon várom a találkozást és érezzétek jól magatokat a koncerten!

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB