Főoldal » Cikkek, Feature, JPop » MichiruR 2012-es kedvencei

MichiruR 2012-es kedvencei

A nagy favoritjaim egy része nem igen aktívkodott tavaly, vagy nem voltam teljesen elégedett azzal, amit nyújtottak. De akadt olyan is, akit egyszerűen „kilőttek” a sorból, átkozom is Akimoto Yasushit, aki nyilván nem sírja könnyesre a párnáját emiatt. Mindent összevetve, azért akadt erre az évre is pár nagy kedvenc .

Kiemelek párat, mivel mindent leírni kicsit sok lenne. De ez nem sorrend, mert mindegyiket másért szeretem, és nem óhajtom egyiket sem a másik elé helyezni.

albumok

Koda KumiJAPONESQUE
Nagy rajongója vagyok a hölgynek, és nem érzem elfogult kijelentésnek, hogy ez az album jól összerakott anyag lett. Partizós, lazulós, rockos vegyes felvágott, és egy két érdektelenebb számot leszámítva csupa jófajta muzsika.

ayaka  – The beginning
2012 egyik legpozitívabb eseménye volt ayaka visszatérése: szeretem a jellegzetes hangját, ami a pihenő után még erősebben szól. Talán nem kísérte kislemezek és látványos videók sora a munkásságát ebben az évben, viszont a számok tekintetében a nagy kiadók nélkül is tudta tartani a tőle várható színvonalat.

Alice Nine  – “9”
Mivel sok volt az unalmasnak mondható időszak a pop szekcióban, ezért óhatatlanul is elkalandoztam másfelé, és rátaláltam az Alice Nine-ra. Nálam idén ők folytak még a csapból is, kis túlzással mondva velük élem a második tini korom. A “9”–on nincs olyan szám, amit ne szeretnék, simán végig hallgatom elejétől a végéig többször is, és nem unom meg.

SuperflyForce
Hiába ismerem egy ideje, egyik albuma sem fogott meg annyira, mint ez a mostani. A Force szeptemberben jelent meg, amikor a sok nyári tingli-tangli zene után ki volt éhezve az ember valami érdekesebb zenére – és ez az. Felszabadult rockos dalok, néhol kicsit talán őrült zene, a balladák sem unalmasak és nekem ennyi elég is. Nem mellesleg: az autóban szinte kiköveteli magának a hangerőt ez az album.

miniElectro Hardcore Banban Picasso
Mini sokkal nagyobb figyelmet érdemelne, hiszen ez egy nagyon jó debütáló album volt. Sajnos olyan sok idő telt el a kislemezek és az album között, hogy az emberek nagy része meg is feledkezett róla, pedig miniben meg van a potenciál, csak az Avex nem tudja kihasználni azt.

mini album / kislemez

Hamasaki Ayumiagain
Ayumi az albumoknál is esélyes lehetett volna, csak a Party Queen félrevezető. Ráadásul az a pár szám, ami a címet hívatott hirdetni, nem igazán tetszett, viszont szerettem az album nosztalgikus közép részét. Ennél a mininél viszont azt kaptam, amit vártam, így legyen ez az egyik kiemelt.

JASMINE – Best Partner
Ebben az évben ez volt az egyetlen kiadvány Jasmintól, amivel találkoztunk, de legalább érdemes volt várni rá, mert ez az eddigi legjobbja. Mindhárom szám érdekes és a B*TCH*S egy hajszálnyival még jobb is, mint a Best Partner .

Iwasa MisakiMujin Eki
Ez az mp4-emen legtöbbet játszott kislemez, ami persze a címadó dalnak köszönhető, de a feldolgozásokat is szívesen elhallgattam, egy kis enka nem ártott még senkinek.

f(x)Electric Shock
A koreai kiadványok többségével az a bajom, hogy az egy-két videóval ellátott számon kívül a többi olyan érdektelen, hogy egy hallgatás után már nem vágyom többre. Az f(x) kivétel, mert náluk a töltelék is elhallgatható. Nem kell világmegváltó újdonságokra gondolni, de legalább van benne valami szerethető.

Shishido Kavka – Aisuru Kakugo
Az egyik legjobb új előadó, egy tökéletes debütáló kislemez, és kivételesen a pénzt sem sajnálják a promócióra. Ha csak nem kezd tömeges ballada- vagy feldolgozásgyártásba, akkor ígéretes előadó lesz a következő pár évre.

Pozitívumként említettem ayaka visszatérését, negatívumként pedig utaltam az SDN48 szélnek eresztésére, még akkor is, ha részei voltak egy olyan családnak, ami lassan, közvetve ugyan, de megfojtja a japán előadók egy részét. Példaértékű, ahogy Akimoto Yasushi pénzt sajtol ki a japánokból és mindent eláraszt a lányaival. Csak már ott tartunk, hogy túladagolásban fogunk meghalni. Zeneileg viszont nem nyújtanak kiemelkedő teljesítményt, sőt az idei kislemezeikkel még magukat is sikerült alulmúlniuk.

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB