Főoldal » Beszámolók, Japán, Koncertek, Noise + Experimental » Merzbow (2011.04.13 & 2012.04.12 ~ A38)

Merzbow (2011.04.13 & 2012.04.12 ~ A38)

A World Merzbow Day (és a délutáni cikk) folytatásaként következzék egy kis visszaemlékezés, plusz pár kép a japán zaj nagymester két legutóbbi budapesti fellépéséről. A Merzbow név alatt alkotó Masami Akita eddig ugyebár összesen háromszor járt nálunk, melyek közül az első alkalommal a Trafóban lépett fel a dobos Pándi Balázzsal közösen. Erről annak idején volt beszámoló nálunk, ami ma felkerült ide, az oldal új verziójára is (itt találjátok meg), a két későbbi pesti koncertről ellenben nem (időhiány, meg a régi oldal idegörlően macerás mivolta miatt), szóval ezeket most így, utólag, kompakt módban pótoljuk:

Merzbow & Pándi Balázs duó

2011.04.13, szerda, A38

Második alkalommal megintcsak duóként, Pándival közösen léptek fel, ezúttal azonban már az A38-on, a hajó félelmetesen jó japán előadók egész sorát Budapestre invitáló Rising Sound sorozatának részeként. Eredetileg úgy volt, hogy két előzenekar is lesz, de az olasz Germanotta Youth uccsó pillanatban, betegség miatt visszamondta a szereplést, így maradt nekünk a bizarr ausztrál performer, Justice Yeldham, plusz én, mint a Rising Sound sorozat rezidens DJ-je.

Nyitás után japán zajzenékkel és prog-rockkal igyekeztem alapozni a hangulatot, majd következett Yeldham produkciója, aki kontaktmikrofonnal felszerelt törött üveglapokkal produkál egyébként baromi jó zajzenét és habár nálunk szerencsére a máshol gyakori vérfolyatós rész kimaradt, azért szerintem így is fordult egy-kettőt a gyengébb idegüek gyomra a csak kb. röpke negyed órányi, de annál töményebb előadástól.

Az est fő produkciója pedig számomra egyértelműen a kedvenc volt az eddigi három hazai Merzbow koncert közül: valószínűleg azért is, mert ez alkalommal nem az áthatolhatatlan zajfolyam volt előtérben, hanem a gyomorig hatoló mély hangokkal operáló, ritmikus, monoton pulzálás uralta a koncertnek főleg az első felét, persze Pándi ezt tökéletesen aláfestő dobolásával kiegészítve. Egyébként látványos volt a fejlődés kettejük összjátékában a Trafós koncert óta. Mondjuk nem is csoda, az az egyik első fellépésük volt együtt, ekkorra ellenben már egy egész sor koncertet lenyomtak szerte a világban, sőt, már a második Merzbow / Pándi lemez kiadásánál tartottak. Alább pár kép a koncertről, aztán máris jön a folytatás.

    
  
  
 
  
 
  

Linkek: A38 preview / egy sor videó a koncetről

Merzbow – Gustafsson – Pándi trió

2012.04.12, csütörtök, A38

Az előző koncert után majdnem napra pontosan egy évvel tért vissza Budapestre a Merzbow / Pándi kettős, ezúttal azonban nem duóként, hanem a svéd szaxofonos Mats Gustafssonnal kiegészülve, trió felállásban. A programot ezúttal a főleg metal körökben nemzetközileg is legendának számító Csihar Attila (Tormentor, Mayhem, Sunn O))), stb.) szólóprojektje, a Void ov Voices nyitotta. A különleges énektechnikáiról is ismert Csihar ebben a projektben mindent élőben, csak és kizárólag énekhangokból épít fel, a saját hangját beloopolva, megeffektezve, a relatíve csendes kezdéstől szépen fokozatosan egy komplex, iszonyatosan tömény hangorkánig eljutva. Leírva is elég érdekesen hangzik, élőben is az volt, de azért annyira nem volt egy maradandó élmény.

A Merzbow & Pándi duó önmagában is érdekes lett volna, még így, harmadszorra is, azonban a jazz-szaxofonos játéka még izgalmasabbá tette a produkciót, érdekes volt látni, ahogy a már összeszokott kettőshöz, vagyis a dob + laptop / fémkütyü kombóhoz hogyan csalakozott be a persze a körülményeknek megfelelően brutális és zajos szaxofonjáték és alakult ki a természetesen szólórészekkel megszakított összjáték. Elképesztően elsöprő, tömény élmény volt a koncert, nálam is szerintem csak a ritmikus, monoton zenék iránti rajongásom miatt nem szárnyalta túl az egy évvel korábbi fellépést. Egyébként láthatóan a hármas tagjainak is bejött a közös játék és a hírek szerint jövőre jelenik meg a trió közös lemeze.

Képek sajna erről a koncertről nincsenek (szégyen-s-gyalázat, de a gép egész egyszerűen otthonfelejtődött), ellenben van róla egy elég korrekt videó youtube-on, így azt linkelem kárpótlásként. Az A38 tévés stábja amúgy mindkét koncerten forgatott és a kész anyagok le is mentek a Duna TV-ben, viszont ezek sajnos, a legjobb tudomásom szerint, sehol nem elérhetőek online.

Linkek: A38 koncertajánló

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB