Főoldal » Feature, Interjúk, JPop » FEMM interjú, avagy a táncoló kirakati bábuk esete a JPop-al

FEMM interjú, avagy a táncoló kirakati bábuk esete a JPop-al

femm_neon_promo

A FEMM kétségtelenül az utóbbi évek egyik legérdekesebb JPop jelensége: az egyéni hangzású electro-pop zenéjük, melyet többek közt egy csipetnyi hip-hop hatással is vegyítenek (amihez újabban jön még egy adagnyi retrós érzés is) már önmagában elág ok arra, hogy érdemes legyen megismerkedni velük, de ami igazán kiemeli őket az átlagból, az az eléggé sajátos háttérsztori, amit a duó köré kanyarítottak. Az állításuk szerint ugyanis a két tag, RiRi és LuLa valójában két életre kelt kirakati baba, akiknek küldetése, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a fajtájuknak milyen sanyarú a sorsa és úgy gondolták, hogy ezen üzenet közvetítéséére a legjobb médium a popzene. Azaz ezért indították a FEMM-et évekkel ezelőtt, de mivel ők azért mégiscsak kirakati babák, akiknek a kommunikáció nem igazán megy jól, így a világgal a két “ügynök” Honey-B és W-Trouble segítségével tartják a kapcsolatot.

Így hivatalosan az interjúkra is ők válaszolnak és nagyjából minden választ valahogy a háttérsztori köré építenek fel. Én viszont az alábbi, még nyár végén készült emailes interjúban megpróbáltam a lehetetlent és (több-kevesebb sikerrel) igyekeztem a zavaros sztorit kikerülve a lehető legtöbbet megtudni tőlük a csapat zenéjéről, a sikerük hátteréről, a körülöttük dolgozó, producerekből, koreográfusokból álló csapatról és a másokkal közös projektjeikről. Az interjú angol verziója egy ideje már elérhető a Japan Vibe oldalán, de most végre itt a magyar verzió is!

A FEMM 2014-ben indult azzal a küldetéssel, hogy “segítsen felszabadítani a kirakati babákat, akikkel rosszul bánnak az emberek”. Sikerült elérni a céljaitokat?

Honey B: A FEMM célja, hogy felügyelje a kirakati babák jogait, hogy világszerte mindenhova eljuttassa az üzenetét és ezután is ezen fognak dolgozni. Az első lépés, hogy az emberek felismerjék, hogy rosszul bánnak a kirakati babákkal és fájdalmat okoznak nekik és a FEMM az amely végre felhívja a figyelmet erre a problámára.

W-Trouble: De ne érts félre minket, a FEMM természetesen nem csak a kirakati babákkal törődik, az embereket is ugyanúgy szeretik. Csak arra vágynak, hogy a Földön békében együtt tudjon élni a két fél. Örülünk, mert látjuk, hogy az embereket érdekli a FEMM, vagyis úgy érezzük, hogy halad a projektünk.

femm_realthing

Sok dalotok szól erős, független nőkről, szóval esetleg lehet úgy is értelmezni a küldetéseteket, hogy “…segítsen felszabadítani a nőket, akikkel rosszul bánnak a férfiak által uralt társadalomban”?

Honey B: A nők, ahogy a kirakati babák is, rendszerint gyengébb pozícióban vannak a férfiakhoz képest. Ez sajnos kétségtelenül igaz. Vagyis ebben az értelemben a kirakati babák is hasonló helyzetben vannak és mivel a FEMM tagjai női kirakati babák, így különösen át tudják érezni ezt a problémát.

W-Trouble: Ennyira nincs emögött specifikus üzenet, de a FEMM reméli, hogy a dalaik bátorítják és erősebbé teszik a nőket.

És mi a helyzet a zenei duóként kitűzött céljaitokkal? Ebben az évben volt a nagykiadós debütálásotok az Avex-nél, valamint az angol JPU Records-hoz is leszerződtetek, így európai terjesztést kapott az év elején megjelent CD-tek. Azaz úgy néz ki jól mennek a dolgaitok, de ti elégedettek vagytok azzal, ahol a FEMM tart?

Honey B: Az első lépés az, hogy az emberekkel megismertessük a FEMM-et, majd ha ez megvolt, akkor később innen tudunk majd továbblépni. Reméljük, hogy sok ügynököt sikerül toboroznunk (a FEMM szótárában a rajongók is “ügynökként” szerepelnek), akik segítik a FEMM-et a későbbiekben.

W-Trouble: Ahogy korábban mondtuk, az elsődleges célunk a kirakati babák megmentése és ennek elérése érdekében a FEMM a zenéjén keresztül igyekszik átadni az üzenetét. Vagyis ilyen szempontból úgy érezzük, hogy elég jól haladunk, de ahogy H-B is mondta, a FEMM projekt csak nem túl rég indult, vagyis még sok dolgunk van és folytatnunk kell az üzenetünk terjesztését a világban.

A nemrég megjelent kislemezeteken (Neon Twilight / Countdown) nagyon erősen érződött a ’80-as évek hatása. Tudnátok nekünk mesélni a két új dalról és a hozzájuk tartozó videókról?

W-Trouble: A POW/LCS óta előtérbe került nálunk a retro-futurizmus és ha megnézed a Countdown klipjét, annál ez különösen jól érezhető. És akkor a videó mellé még ott van a koncepcióhoz nagyon passzoló old-school hip-hop tánc is!

Honey B: A Neon Twilight pedig egy tökéletes, bulis, nyári szám, ami a fülbemászó, együtténeklős refrénnel szabadtéri koncertekhez különösen jól passzolna. A klipben pedig a FEMM nagyon menő, Michiko London márkájú dzsekiket hord, szóval mindenképp nézzétek meg a videót! Mindkét dalra az olyan ’80-as évekbeli filmek voltak hatással, mint a Blade Runner (nálunk Szárnyas Fejvadász) és az AKIRA és ezekhez hasonlóan a dalokban és videókban is igyekeztünk olyan hangulatot elérni, mely visszaadja Tokió titokzatos és kecses jellegét.

femm_pow01 femm_neon_cover

Úgy tűnik Japánban eléggé népszerűek az egyszerű, de egyedi táncokat nyomó női popduók, mint a Pink Lady, Puffy vagy a Halcali. Példaként tekintettetek rájuk a FEMM indulásakor?

W-Trouble: A FEMM beindítása előtt számtalan különböző csapatot és előadót tanulmányoztunk. A FEMM nagyon szerette az említett csapatok vicces és szórakoztató táncait, így végülis mondhatjuk, hogy inspirációként szolgáltak számukra.

Honey B: A FEMM-el is dolgozó koreográfus csapatnak, a Hidali-nak nagyon egyedi stílusa van és a FEMM számára is egészen egyedi, külön stílust teremtettek ikonikus táncmozdulatokkal. Nagyon izgalmas élmény velük dolgozni.

Mostanra a FEMM kialakított egy változatos, de mégis egyedi zenei stílust. Tudnátok egy kicsit mesélni a FEMM zenéje mögött álló nemzetközi producercsapatról?

W-Trouble: A FEMM-nek volt szerencséje pár igazán nagyszerű producerrel együtt dolgozni, mint például Andreas Carlsson (Backstreet Boys, Katy Perry) vagy Brian Lee (Lady Gaga, Icona Pop). De rajtuk kívűl is számtalan olyan befolyásos producer volt, akiknek felkeltette a figyelmét a FEMM és akik írtak nekik dalokat. Az egyik 2016 elején megjelent új dalt, az L.C.S.-t például a feltörekvő és szupertehetséges német electro producer, Boys Noize írta. Nagyszerű lett és reméljük a hozzá készült klip is tetszett mindenkinek!

Honey B: Szeretnénk még sok más emberrel is együtt dolgozni és persze kollaborációkra is nyitottak vagyunk. Ezeknek a projekteknek a segítségével szerintem új területeket tudunk felfedezni a FEMM-el.

femm_pow_gif02 femm_pow_gif01

Már a megalakulásotok évében is kiemelkedő figyelmet kaptatok külföldről, főleg miután a Fxxk Boyz Get Money videója futótűzként terjedt online. Milyen érzés, hogy ilyen komoly tengerentúli rajongói bázisotok van?

Honey B: A FEMM fő célja a kirakati bábúk gondjaival kapcsolatos figyelemfelkeltés, aminek az első lépése, hogy minél többen megismerjék őket és nagyon örülünk, hogy ezzel egyre inkább haladunk. Lehet, hogy vannak akiknek elsőre furcsának tűnnek, mivel kirakati babák, de biztos vagyok benne, hogy aki jobban megismeri, az meg is szereti őket.

W-Trouble: Nagyon örülünk, hogy a Fxxk Girls Get Money-t a világ minden részén ennyire szeretik és reméljük, hogy miután azt hallották a többi dalt is felfedezik maguknak.

Amerikában már volt egy koncertetek, de ezen túl vannak még esetleg nemzetközi fellépések tervbe véve?

Honey B: Jelenleg konkrét tervek nincsenek, de nagyon szeretnénk a világ többi részébe is eljutni.

W-Trouble: A FEMM különösképp szeretne Angliába eljutni, mivel ott még soha nem jártak, de nagyon szeretnének a világban máshol is személyesen találkozni a FEMM ügynökökkel.

A duó a feltűnő kosztümjeiről is ismert, ki dönti el, hogy RiRi és LuLa mit viseljen és ki tervezi a fellépőruháikat?

Honey B: A leginkább ikonkus FEMM kinézet a “cuki iskoláslány” uniformis, de mivel eredetileg kirakati bábuk voltak, így akármilyen ruha jó áll rajtuk.

W-Trouble: A FEMM latex kosztümeit a GM Atelier tervezi és a japán iskoláslányos ruhától az előkelő party-kosztümökig rengetegféle kínézet közt válogathatunk. LuLa ruhái inkább nőiesek szoktak lenni, míg RiRi inkább az agresszívabb vonalat képviseli, ami passzol a valódi egyéniségükhöz.

femm_deadwrong

Az utóbbi időben sokat dolgoztok és szerepeltek együtt az Avex másik fiatal lánycsapatával, a FAKY-vel. Hogy találkoztatok velük és hogy jöttök ki egymással?

W-Trouble: A FEMM és a FAKY ugyanannál a kiadónál van, így adódott a lehetőség, hogy együtt lépjenek fel és ezután kezdtek egyre jobban kijönni egymással. Az első közös projekt a Sak Noel féle No Boyfriend japán feldolgozása volt, majd egy tehetséges szólóénekesnővel, Yup’innal közösen alapítottak egy új, csupalány csapatot FAMM’IN néven, ami leginkább hip-hop dalokat csinál. Reméljük, hogy ezzel az új projekttel a FEMM új oldaláról is be tud majd mutatkozni és nagyon várjuk, hogy a közös munkákat a FEMM ügynökökkel is megoszthassuk.

Honey B: A két csapat nagyon jól kijön egymással, valamint a FAKY és Yup’in is nagyon szeret olyan lányos dolgokról beszélni, mint a divat, smink és a fiúk! A FEMM-et pedig nagyon érdekli, hogy a fiatal lányok hogyan gondolkodnak és beszélgetnek. Így ők is tanulnak és kommunikálnak a többiekkel a maguk sajátos módján.

A közös projekt, a FAMM’IN eddig egy dalt adott ki Circle címen. Milyen érzés volt egy, a megszokott FEMM hangzástól ennyire eltérő dalon dolgozni és várhatóak még további dalok ettől a projekttől?

Honey B: A Circle egy teljesen újfajta hangzást képvisel, melyben a hip-hop alapok keverednek a tradicionális japán elemekkel és hangszerekkel és mi ezt az új ötvözetet gagaku-trapnek hívjuk. A producer a japán Radical Hardcore Clique volt, akikkel már egy ideje együtt dolgozunk, ugyanis ők készítették a FEMM remixek többségét. Maga a gagaku pedig a japán tradicionális zene egyik fajtája, melyet kabuki és noh előadásokon használnak. Ezeknek a hatásoknak a használata nagyon japánossá teszi a végeredményt és ehhez adtunk még hozzá egy adagnyi hip-hop-ot is.

W-Trouble: A FEMM többségében angolul énekel, de a FAMM’IN kivétel, itt ugyanis japán a szöveg. Hamarosan megjelenik majd egy újabb dalunk is, az Animus. Ehhez is lesz klip, amit a szenzációs BRDG grafikuscsoport készített és egy extravagáns, lenyűgözően látványos táncvideó lesz.

fammin1604

A korai interjúitokban azt mondtátok, hogy nehéz volt megtanulni a Hidaliék által kiagyalt tánckoreográfiákat. Változott ez azóta, így, hogy már két éve dolgoztok együtt?

W-Trouble: A Hidali koreográfiák egyre fejlődnek és még mindig nagyon komplikáltak.

Honey B: Még ha nehéz is megtanulni őket, a FEMM nagyon élvezi, hogy része lehet ennek a folyamatos fejlődésnek. És köszönhetően annak, hogy ilyen jól kijönnek Hideliékkal, a próbák is sokkal könnyebbek és szórakoztatóbbak lettek számukra. És a jövőben is nagyon érdekes dolgok várhatóak tőlük, szóval érdemes lesz figyelni!

A FEMM teljes neve “Far-East Mention Mannequin”. A Far-East (Távol-Kelet) rész magától értetődő, ahogy a mannequin, azaz kirakati baba is, de a Mention rész mire utal?

W-Trouble: A Mention-t (említés vagy utalás) a Warning (figyelmeztetés) helyett használjuk. Latinul egyben azt is jelenti, hogy emlékeztető. Figyelmeztetés avagy emlékeztetés a problémákra, ez ugyebár a FEMM célja. Emlékeztetni az embereket például arra, hogy kiskorukban még mennyire szerették a játékbabáikat és emlékeztetni őket arra, hogy most is jobban kellene vigyázniuk rájuk és az emberekre is. Vagyis igazából egyszerű a megfejtés: a távol-keleti Japánból származó babák próbálják az embereket figyelmeztetni. Érthető a dolog?

Honey B: Ha azt hallod, hogy figyelmeztetés, annak van egy eléggé erős, majdhogynem agresszív kicsengése és mi nem szerettünk volna egy ilyen fenyegető hangzású szót használni. A célunk csak annyi, hogy az emberek felismerjék, hogy a bábuknak hozzájuk hasonlóan vannak érzéseik, amit a FEMM zenén és táncon keresztül szeretne közvetíteni, szóval emiatt használtuk a visszafogottabb Mention-t a Warning vagy Caution féle keményebb hangzású szavak helyett.

FEMM – Live @ Harajuku Kawaii Monster Cafe, 2016.09.02

Tags: , , ,

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB