Főoldal » Feature, Japán, Noise + Experimental » World Merzbow Day 2014

World Merzbow Day 2014

worldmerzbowday2014December 19 van, azaz újra beköszöntött az év legfontosabb ünnepe, a World Merzbow Day! Ami a Merzbow név alatt alkotó Masami Akita, azaz a japán zajzenék legfontosabb alakjának születésnapja! Neki az 58., WMD-ből a negyedik, mi pedig harmadszorra csatlakozunk ezen nemes kezdeményezéshez: 2012-ben egy kompakt, de átfogó, mindenféle érdekességekkel kiegészített életrajzot olvashattatok, majd tavaly a 2013-as, nem kicsit terjedelmes új lemeztermést tekintettük át. Idén pedig, hogy megint valami új legyen, beleássuk magunkat a kollaborációkba! Ami már csak azért is aktuális, mivel idén nem volt sok új Merzbow kiadvány, de azoknak a fele passzol is a választott témánkhoz: volt egy album (Nezumimochi), egy kislemez (Pulse Vegan), plusz két kollab, két amerikai zenekarral: egy a Wolf Eyes-al, egy pedig a Full Of Hell-el. De a másokkal közös projektek mindig is fontos szerepet játszottak a Merzbow életműben, elképeszető mennyíségű zenésszel, zenekarral dolgozott együtt az évek során… ezek közül a kollabok közül a legismertebb a Boris-szal elkövetett albumok sorozata, nomeg persze, már csak a magyar vonatkozás miatt is, a Pándi Balázzsal közös kiadványok. És ha már Pándi: mostanra ő és Akita, a svéd szaxofonos Mats Gustafssonnal közösen immár hivatalosan is trióként működik és nemrégiben a szintén élőlegenda kategóriás ex-Sonic Youth vezér Thurston Moore-al közösen kezdtek dolgozni, a négyes lemeze pedig elvileg jövő tavasszal kerül majd a boltokba.

De a kollablista egyébként is brutálisan impozáns (már azoknak, akik érdeklődnek a kisérletezgetőbb zenék iránt): abszolúte a teljesség igénye nélkül: Genesis P-Orridge, Boris, Pándi Balázs, Alec Empire, KK. Null, Z’EV, Gore Beyond Necropsy, Bastard Noise, SunnO))), Nordvargr, Maurizio Bianchi, Band Of Pain, Pan Sonic, Elliott Sharp. Jim O’Rourke, Jamie Saft, Smegma, Masonna, Keiji Haino, Mike Patton (Faith No More), Fumio Kosakai (C.C.C.C. / Hijokaidan), stbstbstb…

Merzbow / Merzbow FB / Merzbow @ Discogs / World Merzbow Day 2014 FB

És, hogy hogyan érdemes megünnepelni ezen jeles eseményt? Természetesen elsősorban Merzbow zenéinek hallgatásával (tégy boldoggá másokat is! hangosítsd fel, hogy a szomszéd is hallja!), amihez alább egy kis kiindulási pont, azaz egy adag nézni / hallgatnivaló persze szintén a kollabok közül:
(holnap reggel pedig japán noise special a Tilos Rádióban, 09:00 és 10:30 közt!)

Boris & Merzbow Boiler Room Tokyo Live Set

Merzbow with Wolf Eyes live at Kings Raleigh NC 8/6/13

Merzbow / Gustafsson / Pándi: Live in London, 2014

Merzbow / The Haters Live in Bordeaux (1989)

Merzbow (dobok) és KK. Null (gitár / ének) – Live in Tokyo, Japan 1990.

Ez a kettő pedig csak audio, de a legemlékezetesebb kollabok közé tartoznak, szóval itt a helyük:
Alec Empire vs Merzbow – Live CBGB’s NYC 1998

Merzbow & Pan Sonic, Live in 2002

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB