Főoldal » Animecon, Beszámolók, Feature » Tavaszi Mondocon (2016.03.26-27 @ Hungexpo)

Tavaszi Mondocon (2016.03.26-27 @ Hungexpo)

Az éveindító Tavaszi Mondocon előtt most volt némi aggodalom a kényszermegoldásos húsvéthétvégés időpont miatt, hogy vajh mennyire fogja az ünnepi dátum visszavenni a látogatószámot, de szerencsére alig-alig volt különbség a megszokott tömeghez képest. Hogy most ez azért volt mert tényleg csak kevesen votak akik emiatt kihagyták a rendezvényt, vagy a folyamatos, évről-évre tartó növekedés kompenzálta a távolmaradottakat azt sose tudjuk meg, de nem is lényeges igazából, a fontos az, hogy nagyon nem volt pangás. Mondjuk vasárnapra a pultos részen azért most is beütött a szokásos punnyadás, de ezzel nem is nagyon lehet mit csinálni, a “csak kétnapos jegy van” rendszer nagyjából egy évvel ezelőtti bevezetése lehet, hogy megdobta a második nap nézőszámát, de a pultos részen nem igen segített. Az aggódás másik, insiderebb része meg amiatt volt, hogy a megszokott szervezői csapat pár alapfigurája is távolmaradt, de szerencsére ezt is sikerült zökkenőmentesen megoldani… és ez ugyebár azért volt most különösen fontos, mert szombaton újra koncerttel zárult a nap, a visual kei énekes Satsuki adott egy órás, emlékezetes, pár meglepetéssel tarkított koncertet… amiről lesz majd persze később külön beszámoló és fotógaléria is.

De most vissza a conhoz: már korábbi beszámolókban is írtam, hogy a régebben ugyebár animés rendezvényként induló con azért tud továbbra is talpon maradni, sőt sikeresebb lenni, mert immár hosszú évek óta egyre inkább általános popkulturális eseménnyé alakul át, ahol most már tényleg kb. mindenki megtalálja a saját programjait, akinek egy kicsit “furább” az érdeklődési köre és ez, ha lehet most még a korábbiaknál is jobban érvényesült. Megint jelen volt kb. minden létező sci-fi / fantasy / stb. fandom a starwars, startrek féléktől dr. who-n és a gyűrükurán át egészen a fura, avataros népségekig… megint volt rengeteg gamer program, újdonságokkal, versenyekkel, meg retró sarokkal, nomeg megint volt japán mini matsuri falu is, az Amai Teaházasok jóvoltából. De ha egy képben kellene összefoglalni, hogy miért jó a con, miért jelent akkora vonzerőt, akkor ez lenne a válaszom:

mondocon1603_103

…meg az olyan eszement crossover karakterek, mint pl. a mostani Sailor Deadpool. Vagyis nekem az egész rendezvény és a közönség a popkultúra minden részéről merítő, határokat sokszor nagyon kreatív (és WTF) módon elmosó jellege az ami annyira vonzóvá teszi a Mondocont. Egyébként ehhez kapcsolódva… nagyon érdekes volt az is, amit a Satsuki koncert két belga szervezője mondott miután végigjárták a rendezvényt. Merthogy ők (részben koncertszervezőként, részben animerajongóként) a párizsi giga Japan Expo-n és számtalan más nyugati conon is többször megfordultak már és azt emelték ki, hogy mennyire tetszik nekik, hogy habár sokezer fős rendezvényről van szó, mégis megmaradt az egésznél egy barátságos alaphangulat, érezni lehet, hogy ez azért valahol még mindig nagyrészben rajongói szervezés, amit a lelkesedés visz előre, míg a nagy nyugati conok mára szimpla üzleti promóciós rendezvénnyé váltak és elvesztették minden személyes, családias jellegüket. Szóval reméljük, hogy ez nálunk soha nem következik be és továbbra is megmarad ez a “gigantikus rajongói találkozó” alaphangulat.

És akkor a lényeg! Egyrészt a szokásos, linkekkel felturbózott lista a vasárnapi zeneivideós vetítésről (és itt kell megjegyeznem, hogy nem is emlékszek, hogy mikor volt ott utoljára ennyire jó közönség, mint most!!), utána pedig a masszív galéria a con két napjáról, sok sok sok nagyszerű cosplayessel és random elkapott életképekkel!

(És egy kis reklám: április 9-én újra Nippon Shoxx buli, japán rockzenékkel, visual kei közkedvencekkel, meg persze animés betétdalokkal! FB event itt!)

mondocon1603_top2J Soul Brothers: Feel So Alive (video)
Beast: Guess Who? (Lyric Video)(video)
Wing Works: Ravve Of My Trinity (video)
Zico: Eureka feat. Zion.T (video)
4Minute: Hate (video)
KAT-TUN: Unlock (video)
LM.C: MONROEwalk (video)
Crispi Crunch: Nasty Hands (video)
Matenrou Opera: Pandora (video)
B.A.P: Feel So Good (video)
FEMM: PoW! (video)
iKON: Dumb & Dumber (video)
UVERworld: I Love The World (video)
Blesscode: Regret Love (video)
Charisma.com: Subliminal Diet (video)
Mejibray: Agitato Grimore (video)
CocoSori: Dark Circle (video)
FAKY: You (video)
SHINee: DxDxD (video)
Yoru no Honki Dance: Crazy Dancer (video)
Kiryu: irodori (video)
Cross Gene: Noona, You (video)
Stereo Japan: Buddhist Bounce (video)
PSY: Daddy feat. CL of 2NE1 (video)
The Oral Cigarettes: kyouran Hey Kids!! (video)
Girugamesh: Nue -chimera- (video)
Kim Jae Joong: Love You More (video)
KAT-TUN: Greatest Journey (video)
Babymetal: Karate (video)
BTS: Run (video)

3 komment

  1. avatar Chifflee says:

    Köszönöm a beszámolót! :3

    Egyébként… “Satsuki adott egy órás, emlékezetes, pár meglepetéssel tarkított koncertet… amiről lesz majd persze később külön beszámoló és fotógaléria is.” …ezt arra értetted, hogy későbbi cikk jelenik meg itt, vagy “csak” annyi, ami az áprilisi MondoMagazin-ban volt? :)

    • avatar Case says:

      Lesz külön beszámoló, csak meg akartam várni a Mondo megjelenését. :) De most már csak pár nap és kint lesz itt is egy kicsit átírt, meg pár extra képpel megtoldott verzió.

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB