Főoldal » Animecon, Beszámolók, Feature » Őszi Mondocon (2015.10.17-18 @ Hungexpo)

Őszi Mondocon (2015.10.17-18 @ Hungexpo)

Ezzel a most őszi felvonással a Mondocon szintet lépett és odatette magát a legszínvonalasabb nyugati conok mellé. Igaz, ahhoz, hogy bekövetkezzen ez a fejlődés jó eséllyel kellett a nyári, durván túlzsúfolt és kaotikus rendezvény is, amin végképp nyilvánvalóvá vált, hogy most már valamerre lépni kell, de a lényeg, hogy ezt felismerték a szervezők is és összehozták jóideje a legpozitívabb összképet adó cont. Az irónikus a dologban az, hogy ehhez “csak” annyit kellett csinálni, hogy kibérelték az irgalmatlan nagy, hangárszerű D csarnokot és megtöltötték az eddig ide-oda szétszórt pultokkal, programokkal, plusz odatettek egy-két tényleg nagyon izgalmas újdonságot. Ide, végre normális, külön helyre kerültek például a gamer programok is, valamint ezzel együtt a LOL és egyéb játékok döntői, melyek közül utóbbiak újabban a K nagyszínpadán, egy kicsit idegen testként voltak jelen, folyamatos csúszásokat okozva, elvéve az időt sokkal inkább oda passzoló programoktól. Szintén ide, sokkal inkább szem elé került az előadásokat és bemutatókat felvonultató Kulturkorner, valamint végre egy helyen volt az összes Star Wars, LotR, Star Gate, stb rajongói klub asztala is. Extrából pedig igazából kettő volt: az egyik az aktuális Back To The Future fellángolást meglovagolva egy, a filmnek szánt sarok a hírneves kocsi egy példányával (amiben még almanach és hoverboard is volt!), a másik pedig, az igazi nagy dobás, az épület közepén kialakított és lampionokkal feldíszített matsuri falu (az Amai Teaház csapat volt az elkövető), ahol hagyományos japán fesztiválozós játékokat lehetett kipróbálni, maszkokban lehetett fotózkodni… és úgy általában tényleg úgy érezte magát az ember, mintha egy kicsit egy másik világba csöppent volna.

mondocon1510

A helybővítéssel / átrendezéssel a piacos-pultos Fogadó épület is jól járt, ahol a nyári tumultus-rettenet után most újra kényelmesen el lehetett férni (és szerencsére mi a SoundOfJapan pulttal is sokkal jobb helyet kaptunk, mint a rettenet szűkös sarok, ahova legutóbb kerültünk). A K csarnok pedig a gamer vonal távozásával megint teljes egészében arról szólt amiről kellene, azaz látványos bemutatókról, vetítésekről (mint a nálunk is körberajongott Liza és a Rókatündér) és persze a cosplayről, de még a cosplay fotózás is emberibb helyett kapott, szintén a K épületben. Emiatt a nagy átszervezés miatt az egész con sokkal áttekinthetőbb, élhetőbb lett és jobb, kulturáltabb, ‘nyugatibb’ benyomást keltett… amihez kellett persze az is, hogy megint nagyon sokan voltunk, plusz újra félelmetesen jó cosplayekben szaladgásztak rengetegen. Persze azért voltak kisebb hibák, kavarodások (mint a programfüzet szerint nyolcig nyitvatartó, de hétkor kiürített és lezárt piactér), meg úgy néz ki kiheverhetetlen, évek óta jelen levő gyerekbetegségek, mint az online programfüzet minden infót nélkülöző pontjai. Mert oké, hogy oda van írja, hogy “Oni könyvek előadás”, “Seiyuu előadás” és hasonlók, de hogy ki tartja vagy miről is lesz szó…? De ezek most szerencsére tényleg csak apróságok voltak, a con egészében maximálisan pozitív élmény volt.

mondocon1510_031

A kérdés persze, hogy innen hova tovább? Reméljük a jól összeszokott csapat mostantól már tudja tartani ezt a szintet, de igazából nem kell majd sokáig várni a válaszra, ugyanis máris itt a nyakunkon az évzáró Mondós rendezvény, az Animekarácsony (december 12-én, azaz az Adams klubkoncert napján), ami tavaly… nos, szimplán borzalmasra sikerült a Millenárison: tömeg, balhé a kintragadt emberek miatt, szervezetlenség, szabadba nyíló és emiatt jéghideg piactér, stb. Most ellenben ez is a Hungexpon lesz, szóval vegyük ezt jó jelnek és reménykedjünk, hogy ugyanolyan kellemes meglepetés lesz mint az őszi con volt.

A végére pedig a szokásos, azaz a vasárnapi japán / koreai zenei videós vetítés számlistája (ahova az újdonságok mellé sajna egy kis kavarodás miatt véletlenül bekeveredett egy pár éves Acid Back Cherry PV is. Ezért bocs, majd legközelebb kárpótlunk extra adag japcsi rock videóval!), nomeg a megint eléggé masszív méretű galéria. (Utóbbihoz még annyi, hogy én azt hittem a cosplayesek nagy részét sikerült elkapni legalább egy fotóra, de ebből a baromi jó after videóból kiderült, hogy bőven nem.)

* Japán & koreai zenei videók:
mondocon1510_top2Contagious Orgasm-Tension and Relaxation (video)
Monsta X-Trespass (video)
Dream Boys-Crazy (video)
Royz-The Beginning (video)
BTS-Dope (video)
Namie Amuro-Stranger (video)
Acid Black Cherry-syoujyonoinori III (video)
One OK Rock-The Way Back – Japanese Ver. – (video)
JUJU-Playback (video)
EXO-Love Me Right (Korean) (video)
Kazuya Yoshii-Chouzetsu Dynamic! (video)
A-Queen from Burlesque Tokyo-Miracle Night (video)
Hyuna-Roll Deep feat. Ilhoon (video)
Bastarz-Conduct Zero (video)
Crossfaith-Devil’s Party (video)
Yoji Biomehanika-The Place For Freedom with MC Stretch (video)
UNIQ-EOEO (video)
Nana Mizuki-Exterminate (video)
Mejibray-Paradigm Paradox (video)
Infinite-Bad (video)
J Soul Brothers-J.S.B. Dream (video)
Jay Park-Mommae feat. Ugly Duck (video)
OxT-Clattanoia (video)
Black Diamond-Avant Gyarude (video)
An Cafe-sennen Dive!!!!! (video)
GOT7-Just Right (video)
Shounenki-Weakness – My Blood (video)
BIGFLO-Obliviate (video)
NEWS-Chumu Chumu (video)
Big Bang-Bang Bang Bang (video)
the GazettE-Dogma (video)
Hayabusa (はやぶさ)-tsukiakari no Tango (月あかりのタンゴ) (video)

Őszi Mondocon Galéria

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB