Főoldal » Hírek, JRock / Visual kei » Megszűnik a legismertebb visual kei magazin, a Shoxx!

Megszűnik a legismertebb visual kei magazin, a Shoxx!

A kiadó, az Ongaku Senkasha csődje miatt hamarosan megszűnik a legismertebb visual kei magazin, a Shoxx. Ezzel egy korszak zárul le, ugyanis a Shoxx a műfaj ’90-es évekbeli hőskorát végigkisérő nagy magazin-hármas utolsó, még létező darabja volt: a relatíve kevésbé ismert Vicious 2001-ben állt le, a legenda-kategóriás, 1977-ben (!) startolt Fool’s Mate pedig 2012 végén jelentette meg utolsó számát, ahogy annak idején mi is megírtuk. Az 1990-ben beindult, régebben koncerteket, fesztiválokat is szervező és válogatás CD-ket is kiadó Shoxx még nem tudni, hogy pontosan mikor húzza majd le végleg a rolót, egyelőre annyi biztos, hogy a 2016 novemberi szám még megjelenik, a borítóján a SuG tagjaival.

shoxx_285_sugA csőd oka természetesen az, hogy az internet és az okostelefonok térnyerése miatt a magazinok piaca egyre szűkül és a cég az utóbbi években már inkább csak küszködött, míg végül brutális, 400 millió yen körüli minusszal jelentettek csődöt. A kiadóhoz egyébként más újságok is tartoztak, olyanok, mint az animés voice actorokkal foglalkozó Pick Up Voice, vagy a pop / rock témával foglalkozó, de visual kei zenekarokról is gyakran író Arena 36C… igaz, utóbbi már 2013-ban megszűnt, de különböző különszámok formájában mindmáig fel-felbukant időnként az újságosoknál. Érdekes egyébként, hogy a magazin borítóin évek óta ugyanaz a pár zenekar bukkant fel újra és újra (leggyakrabban a Kiryu, Nightmare, R-Shitei, plusz időnként még a Vistlip, SuG és Plastic Tree), mondjuk régebben sem voltak sokkal változatosabbak, csak a nevek voltak mások, de az pl. fura, hogy a néhány éve még szintén rendszeres borító-vendégnek számító the Gazette 2013-ban bukkant fel utoljára az újság elején.

És, hogy mi marad a Shoxx után? A klasszikus havi vk / JRock magazin adagba a Fool’s Mate, Vicious és Shoxx mellett még a már említett Arena 37C, valamint a nagyobb formátumú, inkább mainstream JRock előadókkal foglalkozó UV tartozott még, ami a többihez hasonlóan szintén megszűnt. Azonban utóbbi helyét nagyjából átvette a szintén inkább hosszabb interjúkban utazó és közismertebb előadókkal foglalkozó, könyv alakú Rock And Read, valamint a hasonló vonalon mozgó Massive, az indies vk csapatokkal kapcsolatos cikkekre, hírekre a legjobb forrás az immár bő tíz éve a piacon levő Cure, a Shoxx (régebbi) irányvonalát pedig leginkább talán a kéthavonta megjelenő Stuppy viszi tovább. Szóval pánikra semmi ok, utánpótlás van bőven, de így is szomorú látni egy ilyen nagy múltú magazin bukását.

shoxx_logo

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB