Főoldal » Feature, Hírek, Japán, Tradicionális zene » Keisho Ohno – shamisen koncert a Mondoconon

Keisho Ohno – shamisen koncert a Mondoconon

A két évvel ezelőtti Kokia fellépés után újra lesz koncert is a Mondoconon: ezúttal a nemzetközileg is egyre felkapottabb, a tradíciót modern felfogással és zenei hatásokkal ötvöző shamisen művész, Keisho Ohno lesz a vendég, aki vasárnap délután, a K csarnok nagytermében lép majd színpadra a SoundOfJapan+ és  Mondo közös szervezésében.

A con október 13 / 14 hétvégén kerül majd megrendezésre, belépőket és egyéb infókat a mondocon.hu-n találhattok, vagy a rendezvény facebook oldalán találhattok, alább pedig Keisho Ohno-ról olvashattok egy kicsit bővebben.

japán shamisen művész

A shamisen a kotó mellett a talán legismertebb japán tradicionális hangszer, mely a feljegyzések szerint először Okinawában jelent meg a 17. század környékén, de hamarosan országszerte nagyon népszerű lett és a japán zenei kultúra meghatározó részévé vált. Azonban a háromhúros, jellegzetes hangú pengetős hangszer manapság a legtöbbek számára csak amolyan érdekesség a múltból, melyen inkább már csak tiszteletreméltó, kimonós öregurak játszanak.

Az 1975-ben született, mára már világszerte komoly rajongói bázissal rendelkező Keisho Ohno ezt a sztereotípiát cáfolja meg, amikor a hagyományos dallamokat modern hangzással, valamint hihetetlenül látványos és lendületes előadásmóddal ötvözi, sikeresen zenei és kulturális hidat teremtve a múlt és a jelen, valamint Japán és a nyugat közt.

Keisho Ohno mindössze nyolc éves volt, amikor elkezdte az ismerkedést a hangszerrel, hat évvel később azonban már az egyik legigéretesebb fiatal tehetségként tartották számon. Külföldön először 2006-ban került a neve a köztudatba, amikor fellépett Amerika egyik legfontosabb zenei fesztiválján, az SXSW-n, majd egy rövidebb amerikai turné után Berlinbe is ellátogatott. 2007-ben jelent meg első saját lemeze, a Shami Spirits, amit azóta négy másik követett, a nemzetközi karrierje pedig az ezt következő évben indult be igazán: ekkortól kezdve minden évben visszatért Európába egy-egy turné erejéig és a szólókoncertek mellett a tavalyi, közel kétszézezer embert vonzó francia Japan Expón, valamint számos más rendezvényen is nagy sikerrel szerepelt.

Hazánkban most jár először és vasárnap délután egy felejthetetlen koncerten mutatja majd be élőben a Mondocon közönségének, hogy milyen is a japán tradicionális zene és a modern hangzás és előadásmód találkozása.

keisho.info

A rendezvényen a megszokot conos programok (cosplay, AMV, vásár, előadások, kiállítás, konzol, DDR, karaoke, rajzverseny, stbstb) mellett természetesen lesznek még más zenéhez kapcsolódó dolgok is:

SoundOfJapan.hu pult – JRock, Visual kei, JPop, KPop CDk, DVDk, kitűzők, poszterek, magazinok. A pultot a Mondocon piacterén, a 25-ös pavilonban találjátok meg. Szombaton egész nap, vasárnap pedig kora délutánig.
A CD választékról bővebben a webshopban.

Japán / Koreai zenei videók – Szombaton, a K épület 2. emeleti kistermében

Para Para bemutató – Szombat, K épület, nagyterem

Ezen kívül a 25-ös pavilonban, a Mangafan pultjánál megtaláljátok a Mondo magazin régi számait is, számtalan JRock, JPop, KPop cikkel és persze poszter-mellékletekkel.

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB