Főoldal » Feature, Hírek, SoundOfJapan+ hírek » Gyűjtés a SoundOfJapan.hu éves fenntartási költségeire [Frissítve!]

Gyűjtés a SoundOfJapan.hu éves fenntartási költségeire [Frissítve!]

A SoundOfJapan.hu éves fenntartási költségeit eddig külső, de az oldalhoz így-úgy kapcsolódó forrásokból (bulik, stb.) fedeztem és habár ezek elmaradása után már tavaly is felmerült az ötlet, az idei év fejleményei után végül most lett végképp időszerű, hogy megpróbálkozzak a közösségi finanszírozással, hogy az oldal a ti segítségetekkel továbbra is non-profitként, de ne minuszosan, hanem nullás tudjon működni. :)

Hogy erre miért és miért pont most kerül sor annak több oka is van: a SoundOfJapan.hu 2002 végén indult, az elejétől fogva rajongói, non-profit oldalként működött és ez azóta sem változott, azonban ahogy minden weboldalnál, úgy itt is voltak, vannak alapköltségek: a tárhely bérlése és a domain fenntartása. Az utóbbi egy kis, kétezer forint körüli összeg, a tárhely ára azonban nagyon megszaladt az évek alatt. Eleinte ez is egy párezres összeg volt, de mára a 18 évnyi archívum, valamint a rengeteg az oldalon található galéria (a hírek képei, koncertgalériák, Mondocon beszámolók képei, stb.) miatt már több tíz gigát kell bérelni, ami éves szinten bő 70.000 forint kiadást jelent. Szóval ahhoz szeretném a segítségeteket kérni, hogy ezt ezúttal közösen dobjuk össze.

Adományozós felületnek hosszas keresgélés után a Paypal Moneypool szolgáltatása lett kiválasztva (mivel a többi hasonló platform vagy nem ilyen jellegű gyűjtésekre lett kitalálva, vagy nem elérhető az országban, vagy a magyar opciók esetében csak bejegyzett civil és non-profit szervezetek használhatják), azonban szerencsére ehhez sem kell Paypal fiók, szóval anélkül, sima bankkártyás utalással is lehet támogatni az oldalt. A tranzakció a Paypal biztonságos felületén keresztül történik, az oldalon pedig az is követhető, hogy aktuálisan hogy áll a gyűjtés, de alább, egyéb plusz infókkal együtt arról is van szó, hogy mi történik, ha túlmegyünk a kijelölt összegen. Más, hasonló platformokkal ellentétben itt fix összegeket nem lehet előre megszabni, de ez nem is gond, mert amúgy is mindenki aki akar annyit ad, amennyit szeretne, minden óriási segítség, legyen az bármi párszáz forinttól akár hetvenezerig. :D

Paypal Moneypool gyűjtés a SoundOfJapan.hu éves költségeire

Frissítés: A kitűzött célösszeg 24 óra alatt összegyűlt, köszönjük mindenkinek a támogatást!!

Frissítés #2: A gyűjtés lezárásáig 98 555 Ft gyűlt össze! Még egyszer óriási köszönet mindenkinek és az eredeti kitűzött cél feletti összeg természetesen automatikusan megy majd a 2021-es költségekre.

Bővebb infó a gyűjtésről:

Meddig tart a gyűjtés? – Kb. három hétig, 2020 szeptember 6 vasárnapig.

Tényleg 70.000 Ft az éves tárhely költség? – Nem pontosan, hanem egy icipicivel több:

Node miért pont most van közösségi gyűjtés, ha eddig nem volt? – Az oldalhoz kapcsolódón soha nem volt semmilyen közvetlen bevételi forrás, de míg mentek a rendszeres Nippon Shoxx és Nippon Groove bulik, addig azokból volt annyi bevétel, hogy jutott belőle az oldal fenntartására is. Ezeket viszont 2018 elején sok-sok ok miatt, egy-egy alkalmi kis bulit leszámítva abbahagytuk. Persze ott a webshop is, de az egyrészt egy különálló egység, nem a zenei híroldal része, másrészt pedig ott online forgalom nem sok van, inkább a Mondoconos pultozásoknál szoktak pörögni a CDk, poszterek és egyebek. Idén viszont a Mondoconok is elmaradtak (igaz, a nyári, ha addig nem változnak a rendelkezések, akkor pótolva lesz, de csak nagyon korlátozott formában frissítés: és közben le is mondták az egészet), ahogy a tavaszra tervezett koncertünk és két kis bulink is. Szóval emiatt van, hogy pont most döntöttem úgy, hogy mi lenne, ha megpróbálnánk közösségi adakozással visszabillenteni az oldalt a nullára. :)

Mi lesz, ha összejön a pénz? – Az, hogy megmarad-e az oldal nem ezen múlik, szóval ez abszolút nem ilyen “ha nem adtok pínzt bezárom az egészet! D:” féle burkolt zsarolósdi, ha nem lesz sikeres a gyűjtés idén is mennek saját zsebből a költségek. De ettől függetlenül könnyebb lenne úgy továbbvinni az oldalt, hogy ha most lenne más fedezet az éves költségekre és a 18 évnyi archívum tárolására.

Ha összedobjuk az éves díjat akkor több lesz a hír is? – Az oldalra jelenleg ketten írunk híreket, szabadidőből, szimplán rajongói lelkesedésből, munka és egyebek mellett, így erre több idő sajna nem valószínű, hogy jut majd, de ahogy eddig is, úgy ezután is igyekszünk beszámolni minden fontosabb eseményről, megjelenésről és lesznek továbbra is koncertes, conos galériák. Viszont ehhez kapcsolódóan ugyanitt: keresünk lelkes és hozzáértő cikkírókat a csapatba mindegyik fő rovatunkba (JRock, KPop, JPop)!
Infó/jelentkezés: case(kukac)soundofjapan.hu :)

Mi történik, ha túlmegyünk a célon? – Ha túlszaladna az adományok összege a 70ezres célon, akkor a maradék összeg természetesen félre lesz téve a jövő évi költségek fedezésére. De még ha olyan nagy lesz a lelkesedés a kezdeményezés iránt, hogy a végére nagyon sokkal túlmegyünk a célon, a maradék összeg akkor is más, az oldalhoz kapcsolódó kiadásokra lesz fordítva.

Látszik majd a nevem az adományozók listájában? – Az Paypal gyűjtőoldal úgy lett beállítva, hogy az adományozott összegek látszanak, de az adományozók neve publikusan nem jelenik meg. A gyűjtés után azonban lesz egy külön poszt az eredményekről és ott (összeg nélkül) fel lesznek sorolva az adományozók, szóval ha valaki ezt nem szeretné, akkor jelezze.

És óriási köszönet előre is mindenkinek, aki úgy érzi, hogy érdemes az oldal a támogatásra. :)

Paypal Moneypool gyűjtés a SoundOfJapan.hu éves költségeire

Case / Frank Olivér, SoundOfJapan.hu admin

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB