Főoldal » Feature, Interjúk, JRock / Visual kei » Girugamesh utolsó napjai – interjú

Girugamesh utolsó napjai – interjú

girugamesh 2016band 02

Egy zenei interjúban megvannak a standard kérdések, melyek szinte mindig előkerülnek: hatások, a csapat története, a zeneszerzés menete, tervek, stb. Most azonban ezek kiestek, részben mert már el lettek lőve az előző, 2011-es interjúban, részben pedig azért, mivel nem sokkal a turné előtt a zenekar tagjai bejeletették, hogy tizenkét év után feloszlik a Girugamesh, így a közös tervekről se nagyon lehetett már faggatni őket. Így a negyed órás időkeretben elsősorban a feloszlás volt a téma, nomeg persze a legutóbbi kiadványuk.

Az interjú angol verziója a vadiúj angol testvéroldalunkon található, azaz itt: Japan Vibe
English version @ Japan Vibe

Az elejére a legnyilvánvlóbb kérdés: Miért döntöttetek úgy, hogy ennyi év után befejezitek a közös munkát?

Ryo: Úgy éreztük, hogy nem maradt bennünk más és ez alatt az idő alatt mindent megcsináltunk amit közösen, Girugamesh név alatt meg tudtunk csinálni. Ez volt a fő oka annak, hogy úgy döntöttünk, hogy most zárjuk le a zenekar történetét. De továbbra is jó barátok vagyunk, szóval nem arról van szó, hogy megromlott volna köztünk a kapcsolat.

A 2013-as nagylemez, a Monster óta mindössze két rövidebb anyagot adtatok ki, esetleg már ez is amiatt volt, mert nem tudtátok, hogy merre haladjatok tovább a zenekarral?

Ryo: Nem, igazából akkoriban még meg sem fordult a fejünkben a feloszlás ötlete. Sőt, van egy megjelenésre váró kislemezünk és még amikor elkezdtünk azon dolgozni, vagy amikor idén januárban kijött a Chimera, akkor sem gondolkodtunk ilyesmin. Szóval nagyon friss az elhatározás és nem merült fel a korábbi kiadványok idején.

girugamesh_13sreborn girugamesh_girugamesh

Igazából az egyik kérdésem pont az lett volna, hogy a Chimera volt az utolsó Girugamesh kiadvány, vagy kihoztok még valamit közösen, mondjuk egy koncert DVD-t vagy Best Of albumot? Vagy akkor akár egy új kislemezt?

Ryo: Igen, lesz majd még egy DVD is, meg ugye a kislemez, amit említettem. Ezutóbbi egyébként limitált kiadás lesz és majd csak a legutolsó Girugamesh koncerten, azaz július 10-én, a Zepp Tokyo-ban lehet megvenni. De a búcsúkoncert után elérhető lesz az iTunes-on és egyéb onine zeneboltokon keresztűl is.

Habár akkor úgy tűnik nem volt szándékos, de a Chimera-t hallgatva nekem kicsit olyan benyomásom volt, mintha zeneileg amolyan “Girugamesh best of”-nak szántátok volna, amiben egybe volt gyúrva minden olyan hangzás, ami valaha is előkerült a dalaitokban, az agresszívebb metaltól a poposabb irányvonalon át az elektronikáig…

Ryo: Tényleg nem volt az a szándék, hogy valami olyat hozzunk össze, ami zeneileg összegzi a csapat munkásságát, sokkal inkább egy természetes folyamat eredménye volt, hogy a zeneszerzés és a felvételek alatt ilyen lett az elkészült anyag. Együtt vagyunk tizenkét éve, ami egy nagyon hosszú idő és ezalatt a témáink mindig eléggé sötétek voltak. Kezdetben volt ebben egy jókora adag fiatalos düh is, most viszont, tizenkét évvel később, már felnőve és megkomolyodva szerettünk volna valahogy felnőttebb módon kifejezni mindezt a minket körülvevő negetivitást, haragot és gyűlöletet és megtalálni azt a hangzást, amibe ezeket az érzéseket mind bele tudjuk sűríteni.

girugamesh_music girugamesh_now

Satoshi, egy friss interjúdban azt nyilatkoztad, hogy a Chimera fő témája a düh és a kisebbségi komplexus volt. Miért ezeket a meglehetősen komor témákat választottad?

Satoshi: A szövegeknek tükröznie kell azt, amiről maguk a dalok szólnak, szóval amikor Ryo, aki ugye a zeneszerzésért felelt, odaadta a dalokat, hogy hallgassam meg őket, akkor mellé elmondta azt is, hogy mi volt a koncepciója amikor írta őket. Én pedig ezt használtam alapnak, ez volt a kiindulási pont a szövegekhez.
Ryo: Szóval elmondtam Satoshinak, hogy a tematika a minket körülvevő negativitás, majd ő ettől a ponttól átvette a stafétát, hogy saját ízlése szerint öntse ezt szavakba, szövegíróként megadva a számok végleges formáját. Szóval emiatt egyezik a zene és a szövegek témája.

És mire utal a lemez címe? (Chimera, azaz kiméra.)

ShuU: A kiméra ugyebár egy több különböző kreatúrából összegyúrt lény, azaz eléggé jól jellemez minket is, meg a lemezt is, amin, ahogy te is mondtad, előkerül a Girugamesh történetének minden aspektusa, a különböző korszakokból származó különböző zenei hatások formájában. Szóval ez volt a címválasztás egyik oka. A másik pedig az, hogy ha ránézel egy kimérára, akkor az ugye nem egy oroszlánt, vagy kígyót, vagy valamilyen másik lényt látsz, aminek az elemei felfedezhetőek benne, hanem egy különálló, egyedi teremtményt, egy kimérát. És ezért megntcsak olyan, mint mi. Nálunk is különböző elemek és hatások keverednek, a végeredmény azonban mégis valami egyedi, ami csak ránk jellemző, szóval a címmel ezt az egyediséget, egyéniéget is szerettük volna kifejezni.

Van valami olyan, amit sajnáltok, hogy nem sikerült elérnetek a tizenkét közös év alatt?

Ryo: (Egy közös, rövid és kicsit tanácstalan tanakodás után:) Mint Girugamesh, erre nehéz lenne válaszolni, de én személy szerint azt sajálom a legjobban, hogy nem tudtunk egy igazán átütő koncertet adni a 2008-as Wacken Open Air fesztiválon. Egy csomó technikai problémánk volt, a felszerelésünk egy része bedöglött és volt ami a különböző feszültség miatt nem akart működni. Ezt mindmáig nagyon sajnálom.

Emlékeztek még, hogy milyen volt legelőször színpadon állni Girugamesh-ként?

Ryo: Az egyetlen amire emlékszem, hogy rettenetesen idegesek voltunk! *felnevet*

girugamesh_go girugamesh_monster

És most, hogy mindössze két koncert, egy német és egy japán fellépés van hátra? Milyen érzés, hogy ennyire közel van a befejezés?

Nii: Nem érzünk szomorúságot és nincs “Jaj, mindjárt itt a vége!” érzésünk sem, mivel jelenleg az a legfontosabb számunkra, hogy a maximumot adjuk a koncerteken. Eddig ez szerencsére sikerült a mostani európai turnén és tartani is akarjuk magunkat ehhez a legutolsó fellépésig.

Melyiket tartjátok a legesszenciálisabb Girugamesh dalnak?

Ryo: Break Down, mivel ez volt az a dal, ami… úgymond megnyitotta előttünk a kapukat és lehetőségeket, ahhoz hogy új dolgokat, új zenei stílusokat próbálhassunk ki.
Nii: Szintén!
ShuU: Habár nem feltétlenül ez az a dal, ami leginkább jellemzi a Girugamesh-t, de a legfőbb “fegyverünk”, ami mindenhol ugyanolyan nagyszerűen működik az az Evolution. Mindenki nagyon érzi azt a számot, mindegy, hogy otthon, Japánban, vagy a tengerentúlon játszuk, szóval emiatt én azt választanám.
Satoshi: Számomra a kowarete iku sekai az, mivel, amikor hosszú évekkel ezelőtt első alkalommal játszottuk Európában, teljesen ledöbbentett, hogy a közönség velem együtt énekelte a szöveget japánul. Ez döbbentet rá, hogy a zene mennyire egy nyelvi korlátokon túlívelő erő és, hogy a segítségével mi is át tudjuk adni a közönség számára a mondanivalónkat.

girugamesh gravitation girugamesh_chimera

Mikor még 2011-ben, az első látogatásotok alkalmával beszélgettünk, volt egy olyan kérdésem, hogy mit gondoltok, milyen lenne az életetek, ha nem lenne Girugamesh és többen is azt válaszoltátok, hogy valószínűleg teljesen hétköznapi életet élnétek és valamilyen nagy cégnek dolgoznátok. Mi a helyzet most, hogy nemsokára itt az utolsó koncert? Van már valami tervetek a jövőre?

Ryo: Van egy youtube csatornám, szóval szerintem oda csinálok majd még feldolgozásokat…
– Mint amilyen a Fantastic Baby is volt?
Ryo: Igen! *felnevet* A lényeg, hogy soha nem fogok elszakadni a zenétől és továbbra is írok majd új dalokat is.
Nii: Az egyetlen dolog, ami jelenleg foglalkoztat, az az, hogy a legeslegvégéig a maximumot adjam a Girugamesh tagjaként, szóval még nem döntöttem arról, hogy mi lesz utána.
ShuU: Részemről is ugyanez, csak a még hátralevő koncertek járnak a fejemben. Viszont tizenkét éve zenével foglalkozok, ez az amihez a leginkább értek, szóval biztos, hogy megmaradok a zenei színtéren. Még nem tudom, hogy pontosan mit fogok csinálni, de lehet, hogy valami olyasmit, ahol át tudom adni a fiatal együttesek és feltörekvő zenészek számára ennek a tizenkét évnek a tapasztalatát.
Satoshi: Nekem sincsenek még terveim, még nem tudom biztosan, hogy megmaradok-e a zenélésnél, de amint eldöntöm, hogy mihez kezdek mindenképpen tudatom majd mindenkivel.

 girugamesh2016_10

Tags:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB