Főoldal » Beszámolók, Feature, Koncertek » Bridear (2017.10.07 @ Őszi Mondocon)

Bridear (2017.10.07 @ Őszi Mondocon)

Nem ok nélkül, csak amolyan jól hangzó reklámfogásként promóztuk a Bridear conos fellépését úgy, hogy ez a Mondocon eddigi legnagyobb dobása koncertek terén, hanem ezzel tényleg megint szintet lépett a rendezvény: Kokia 2010-es fellépése óta több-kevésbé rendszeresen, eleinte ritkábban, majd egyre gyakrabban sikerült koncerteket leszerveznünk a conra, de sokáig inkább csak egy, max. két fős produkciók jöttek hozzánk. Ebben a Plasticzooms tavaszi vendégszereplése hozott változást, de a Bridear, a Japán déli szigetéről érkezett csupalány metal banda volt az első teljes zenekaros felállással érkező vendégünk. A lányok harmadik európai turnéjuk közepén érkeztek hozzánk két osztrák klubkoncert között és már a con előtt is érezhető volt, hogy jó választásnak bizonyultak: a közönség részéről ugyanis talán még soha nem érkezett ennyi pozitív visszajelzés egyik bejelentett fellével kapcsolatban sem. (Az őszi conról a galéria ideát!)

És szerencsére a lányok tényleg kiérdemelték a nagy várakozást és nagyszerű koncertet adtak. Szerencsére most nem csúszott meg a kezdés úgy mint a Plasticzooms-é, amit tavasszal a nagyszínpados program borulása miatt bő egy órás késéssel tudtunk csak elindítani, hanem a technikai szünet után percre pontosan fél nyolckor nyíltak is a kapuk és amint beért mindenki, már színpadon is voltak a lányok és egy rövid intró után a 2016-os első nagylemezük, a Baryte nyitódalával, a Marginal Lie-al kezdtek. Elég szépen végigvették az életművüket és mindegyik korszak előkerült, azaz nem csak a nagylemezről és a friss EP-ről, a márciusban kiadott Rise-ról szóltak dalok, hanem 2013-as Overturn The Doom mini albumról is előkerült több dal. Sőt, még olyan meglepetések is felbukantak, mint a kevésbé ismert Roulette, ami csak egy szintén 2013-as kislemez plusz dalaként jelent meg! Persze az ilyen kellemes meglepetések mellett a két klipes dal, a Light In The Dark és az Ignite is előkerült és, ahogy az mondjuk várható is volt, ezekre indult be legjobban a közönség.

Az a közönség, amire egyébként sem lehetett panasz… sőt! A K csarnok hatalmas terme a koncert elején legalább háromnegyedig megtelt, ami a conos koncerteknél rekordközeli teljesítmény, de az talán ennél is többet mond el arról, hogy mennyire bejött a banda az embereknek, hogy még a koncert végére, a csak benéző érdelkődők elszivárgása után is bőven félig volt a terem, ami nem kis tömeget jelent. És főleg az első sorokban olyan volt a hangulat, mint egy óriási sztárzenekar koncertjén, sikitozó, táncoló, ugráló, csápoló rajongók tömegével, akik közül sokan a conos szervezők által külön erre az estére készített Bridear zászlócskákkal integettek. És ezt láthatólag a lányok is nagyon értékelték, akiken már a színpadon is látszott, hogy meghatotta őket a fogadtatás és utólag is teljesen odavoltak, hogy milyen nagyszerű közönség jött el őket megnézni.

Bő egy órát játszottak, egy bónusz ráadásdallal és igazából nekem a koncert alapján is az volt a benyomásom, ami a lemezek alapján: a Bridear egy nagyon összeszokott, zeneileg lenyűgözően professzionális zenekar, akik habár lehet, hogy nem a világ legizgalmasabb és legújítóbb fajta metal zenéjét játsszák, de a dallamos, klasszikus heavy metalba kevert metalcore elemek simán adnak nekik így is annyi egyéniséget, ami kiemeli őket az átlagból. Érdekes lesz látni majd, hogy a metalcore hatást a csapatba hozó és a durvább énekrészekért is felelős gitáros Misa október végi kiválása után mennyire és milyen irányban változik majd a hangzásviláguk. Mindenesetre jó, hogy most még ezzel a klasszikus felállással láthattuk őket itthon, de azért reméljük, hogy a jövőben is sikerül majd még őket újra elhozni Budapestre.

A korábbi koncertekhez hasonlóan szerencsére most is sikerült összehozni egy kis közönségtalálkozót is a fellépés utánra, ahol a lányok a merch pultnál összevásárolt dolgokat irogatták alá, meg persze pár szót is lehetett váltani velük. És még itt is jókora sorállások voltak, pedig itt azért már tényleg eléggé belecsúsztunk az éjszakába, így nem csoda, hogy a lányok ennyire odavoltak a hazai közönségtől. Szóval utólag is nagyon köszönjük mindenkinek, aki eljött és hozzájárult ahhoz, hogy ilyen nagyszerűen sikerüljön ez az este!

A Mondocon jóvoltából egyébként felkerült a koncert teljes anyaga a youtube-ra (a képminőség nem a legjobb sajna, ellenben a keverőpultból rögzített hangsáv lett a videó alá keverve, szóval az viszont tökéletes), amit itt tudtok megnézni, alább pedig a fotógaléria, amiben a koncertképek és a dedikálás közben készült fotók mellett találhattok még két bónuszfotót is napközbenről:

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB