Főoldal » Cikkek, Feature, KPop » Best Of 2014 #6: KPop

Best Of 2014 #6: KPop

A 2014 eseményeit összefoglaló sorozatunkban zárásként: Korea! Ahol a tavalyi év rengeteg kiváló zenét hozott, de mellé sajnos sok botrányt és több súlyos tragédiát is.

A Best Of 2014 cikksorozatunk többi részét itt találjátok.

A 2014-es év igencsak izgalmas, de ugyanakkor szomorú év is volt a koreai popzene történetében.

Év elejétől kezdve folyamatosan jelentek meg újabb és újabb csapatok, akik sok mindent letettek az asztalra és hamar a rajongók szívébe lopták magukat. Ilyenek voltak például a GOT7, akik nagyon erős évet zártak, a MINX, a BIGFLO, a HOTSHOT, a Red Velvet, a Sonamoo és még sorolhatnánk… Ilyen tekintetben nagyon szerencsések voltunk tavaly, hiszen nagyjából 40-50 különböző új csapat alakult és ehhez képest csak nagyon kevés oszlott fel. Nekem, személy szerint, a Jewelry feloszlása volt a tavalyi évben nagy fájdalom.

Jewelry_1420625038_af_org kpop2014_redvelvet hotshot_1414424266_hotshot2 bigflo2-e1402344848214

Tanúi lehettünk sok visszatérésnek is. Már rögtön 2014 elején napvilágot látott Rain egy újabb albuma, de új lemezzel jelentkezett a B.A.P, a Bangtan Boys, a 2NE1, a 4minute, az SNSD, a TVXQ és a VIXX is… csak hogy párat említsek.

bts_group SNSD-Mr-Taxi-Pic-1-girls-generation-snsd-21616925-700-398 rain_effect01 2NE1_1400314772_af_org

2014-ből elég nehéz kedvencet választani, de valószínűleg nem csak nekem, mindenesetre én azért megpróbáltam…

got7_1402888757_af_org Bkk0ByUCQAA16vnTOP10 rookie csapat:

 

  1. GOT7
  2. BIGFLO
  3. Big Byung
  4. MINX
  5. MADTOWN
  6. B.I.G
  7. HOTSHOT
  8. LU:KUS
  9. Purfles
  10. Red Velvet

További kedvencek kategóriánként a poszt végén!

Az év abszolút top favoritja:

vixx_error

Személy szerint nekem a VIXX Error mini albuma volt az abszolút kedvenc 2014-re. Akárhányszor hallgattam is meg, mindig egyre csak jobban és jobban tetszett. Nagyon jó anyagot hoztak össze a fiúk. Az összes dal zeneileg nagyon erős, legtöbbjük, bár némelyik tempója lassabb, mégis táncolható darab. A mini album októberben látott napvilágot, összesen hét nótát tartalmazott és lévén, hogy van a VIXX-nek egy tehetséges Ravi-ja, a fiú legtöbb dalban szövegíróként, de volt, hogy zeneszerzőként is közreműködött.

És ha már VIXX, akkor illik a 2014-es év magyar vonatkozásairól is megemlékezni. Volt szerencsénk tavaly két hazai koncerten is részt venni: a Teen Top áprilisban, a VIXX szeptemberben látogatott kishazánkba. Mind a két koncertnek a PeCsa adott otthon, előbbinek nagyobb volt a közönsége, utóbbi azonban sokkal családiasabb, barátibb légkörű volt. Itt meg kell jegyezzem, hogy lassan de biztosan Európa is felkerül a KPOP térképre. 2014-ben is jó pár csapat fordult meg kontinensünkön. A fentebb említett kettőn kívül olyan bandák látogattak el az öreg kontinensre, mint a B.A.P, a U-KISS, a LEDApple, 4minute, a BTS vagy éppen a NU’EST.

teentop2014_poster vixx2014tour

Így tehát elmondhatjuk, hogy megjelenésekben és örömökben is gazdag volt a tavalyi év. Azonban arról sem szabad elfeledkeznünk, hogy árnyoldalai is voltak az esztendőnek. Mióta 2009-ben tagja lettem a koreai zenét hallgatók egyre bővülő körének, még soha olyan kaotikus évet nem tapasztaltam, mint a 2014-es. Sajnos több csapat oszlott fel, vagy vesztett el tagokat, több botránynak is szemtanúi lehettünk, de még így is a 2014 áprilisa és szeptembere rázta meg a fandomot és Koreát legjobban.

 ±∏¡∂ ≥™º± «ÿ∞Ê¥Îø¯

Tavaly áprilisban ugyanis szörnyű körülmények között elsüllyedt a Sewol, fedélzeten 476 emberrel, akik közül mintegy 339-en egy középiskola diákjai voltak. Rengetegen haltak meg és csak töredéküket sikerült kimenteni. Dél-Korea gyászolt és hajó katasztrófája az egész világon együttérzést váltott ki.

ladies_code_rise_eunb_memorial_704

A másik szörnyű baleset a koreai zenei világot rázta meg elemeiben. Szeptemberben ugyanis, súlyos autóbaleset következtében, két fiatal lány, Kwon RiSe és Go EunBi, akik a Ladies’ Code lánycsapat tagjai voltak, életüket vesztették. Az autóban utazók közül mindenki megsérült, ki könnyebben, ki súlyosabban, szerencsére a lányok azóta talpra álltak, de nyilván még mindig gyászolják elvesztett társaikat. Az utóbbi évek talán legtragikusabb balesete volt.

A két tragikus baleset mellett ugyan a többi botrány eltörpül, azonban mégis érdemes nagy vonalakban áttekinteni, mi minden történt még. Rögtön az év elején, a KARA lánycsapatából távoztak ketten. Szerencsére Nicole és Jiyoung helyére megérkezett Youngji, aki hamar belopta magát a rajongók szívébe. A KARA azonban nem az egyetlen banda volt, ahonnan tagok távoztak: az EXO két kínai fiút vesztett el. Kris és Luhan is az SM Entertainment-et beperelve hagyták el a csapatot. Az év során azonban voltak még további esetek is, ahol idol került szembe kiadóval: a B.A.P kollektíven perelte be a TS Entertainment-et, a ZE:A leadere Lee Hoo a Twitteren keresztül indított hadjáratot a kiadójuk CEO-ja ellen. Ezek mellett Lee Joon és Thunder szerződésük lejárta után távoztak az MBLAQ-ből, Jessica pedig az év végén került ki a Girls’ Generationből. Volt szerencsénk az év folyamán drog botrányhoz, amelyben a 2NE1 Bom-ja volt érintett. Per indult Kim Hyun Joong ellen, akit azzal vádoltak, hogy súlyosan bántalmazta volt barátnőjét. Perbe fogtak egy modellt, illetve a GLAM Dahee-ját, mert megzsarolták a színész Lee Byung Hun-t. Az f(x) szünetre ment, több idolt, köztük a Big Bang Seungri-ját, a GOT7 JB-jét vagy éppen a Dal Shabet Subin-ját is autóbaleset érte. Elhunyt Shin HaeChul helyi rock legenda, akiről az év végi zenei műsorokban emlékeztek meg. Súlyos baleset történt a 4minute egyik fellépése alatt, amikor is a nem megfelelő biztonsági intézkedések és nem megfelelő körülmények miatt többen életüket is vesztették. Tanúi lehettünk több úgy nevezett diss battle-nek, amelyek során idolok és főleg rapperek “ugranak egymás torkának”, abból csinálva versenyt, hogy egymást „osztják”. Kirobbant egy ilyen Kemy (A.Kor) dala után, amely Park Bom (2NE1) ellen irányult, illetve egy másik is, amelyben a még nem debütált iKON Bobby-ja állt szemben többek között Rap Monsterrel (Bangtan Boys) és Ravival (VIXX). És még lehetne folytatni a felsorolást…

kpop2014_kris luhan6 121224_girlsgjessi_724966_11111 kemy_akor

Bízzunk benne, hogy a 2015-ös év is hasonlóan gazdag és izgalmas lesz, de inkább zeneileg, mintsem botrányokban és tragédiákban.

Végül pedig a személyes kedvenc kiadványok kategória szerint:

EP-k
Topp Dogg – Arario, GOT7 – Got it? , SPEED – SPEED Circus, Boys Republic – Fantasy Trilogy, Girls’ Generation – Mr.Mr, TOHEART – To Heart,  NS Yoon-G – Yashishi, EXO-K/EXO-M – Overdose 

Mini albumok
Topp Dogg – Amadeus, Boyfriend – Obsession, B2ST – Good Luck, GOT7 – GOT LOVE, BIGFLO – First Flow, C-Clown – Let’s Love, Henry – Fantastic, HA:FELT – Me?, Taemin – Ace, T-ARA – AND&END, Ailee – Magazine, Beat Burger – Electric Dream, MADTOWN – Mad Town, Boyfriend – Witch, VIXX – Error, Legend – Out of my mind, ZHOUMI – Rewind, Atomic Kiz – WA,WA$$UP – Showtime

Stúdió albumok
B.A.P – First Sensibility, Infinite – Season 2 + Back, BTS – Dark & Wild, f(x) – Red Light, Super Junior – This is Love, GOT7 – Identify

Kislemez
LU:KUS – So Into You, B.I.G – Hello 

Digitális kislemez
C-Clown – Justice, Eric Nam – Ooh Ooh, Cross Gene – Amazing – Bad Lady – , Lim Chang Jung – Shall we dance with dr. Lim, BEAT WIN – Illusion, EXID – Up&Down, MINX – Why Did You Come To My Home, Purfles – 1 2 3, HOTSHOT – Take a shot, Spica – Ghost, Zico – Tough Cookie, Cross Gene – I’m not a boy not yet a man, GD x Taeyang – Good Boy, Legend – Left Out, Delight – Hate You, A.KOR – Payday, ZEST – Late Night Story, LC9 – East of Eden, Red Velvet – Happiness, Zhang Liyin – Agape

Single album
VIXX – Eternity, Orange Caramel – My Copycat, The Boss (DGNA) – Rilla Go!, B.I.G – Are you ready?, BADKIZ – Babomba, 5urprise – From my heart, HALO – Hello Halo

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB