Főoldal » Feature, Hip-hop + Reggae, Japán » Area Check: hip-hop videó körkép #3

Area Check: hip-hop videó körkép #3

A japán hip-hop színtér aktuálisan legizgalmasabb zenéit és videóit bemutató sorozatunk harmadik része (is) megcsúszott kissé, aminek az eredménye, hogy akad benne pár olyan videó is, ami miden csak nem aktuális… ellenben nagyon jók, szóval úgy gondoltam inkább nem hagyom ki őket. Majd legközelebb kicsit aktuálisabbak leszünk… habár még van bőven pótolni való. Node essünk is neki a mostani adagnak:

throne_le tokyo25.00 MSC_107 areachec_meiso

AK-69 már jó ideje központi figura a japán hip-hop világában, a régi underground sikerei után az utóbbi években egyre inkább közelít a szélesebb körű ismertség felé, azonban sokakkal ellentétben (*khm* Zeebra *khm*) ezzel párhuzamosan nem fordult el teljesen a populárisabb, mainsteam hangzás felé, hanem vitte tovább a korábbi zenei vonalat, csak szebb, nagyobb, profibb kivitelben. Alább két példa az utóbbi egy évből: a pokoli jóra sikeredett Oh Lord és az utána kijött, szintén nagyon korrekt The Throne.

AK-69: Oh Lord feat. Fabolous – Dance Version

AK-69: The Throne

A 2000-es évek japán hip-hop szcénájának egyik legfontosabb szereplője a tokiói Nitro Microphone Underground kollektíva volt, melynek tagjai együtt és szólóban is egy halom klasszikust hoztak össze és habár a Nitro szétment pár éve, szerencsére külön-külön továbbra is aktívak maradtak az ex-tagok. Akik most összehoztak egy fél-revivalt, a nyolc MC-ből ugyanis négy megint összeállt egy mini-album erejéig, amit az alábbi (ráadásul AKLO-val megfejelt) abszolúte hibátlan darabbal promóztak:

Tokyo Nijugoji (Dabo, Macka-Chin, Suiken & S-Word): Lucifer’s Out feat. AKLO

A mainstream határán táncoló Nitro undergground megfelelője az MSC volt: a szintén tokiói csapatot is egy rakat, külön-külön is aktív MC és pár DJ alkotta, ők is egy sor klasszikust hoztak össze és szintén a 2000-es években voltak a legaktívabbak. Csak ők nem feloszlottak, hanem szimplán eltüntek pár évre és 2006 (!) óta nem jelentkeztek közös anyaggal. Márciusban azonban végre megtörték a hallgatást és kicsit átalakult felállással visszatértek, igaz, egyelőre csak egy pár számos EP erejéig, amit ezzel a videóval vezettek fel:

MSC: Tru B-Boyz Strikes Back

Budamunk a hip-hop témájú cikkeink talán leggyakoribb szereplője, nem véletlenül: a maga stílusában (lassabb, bólogatós, chillezős hip-hop) hosszú évek óta az egyik legfontosabb, legjobb, nomeg legtermékenyebb producer. Legfrissebb kiadványa (The Corner) májusban jelent meg az underground szcéna színe-javának közreműködésével és megint hozta megszokott szintet… ahogy hallható a soundcloud-os albumelőzetesből, meg az alábbi videóból is:

Budamunk: But I Know feat. 5lack

Meg ha már 5lack szóbakerült, akkor tőle is egy friss darab, amihez az alapot a nagyon elborult zenéiről ismert oszakai Killer Bong szolgáltatta:

5lack: Hngri Killin!! (prod. Killer Bong)

Yurika már a sorozatunk első részében is szerepelt és most a Dream Boy kollektíva egyszem női tagja megint egy eléggé korrekt darabbal (meg egy hozzá tartozó csajos videóval) rukkolt elő:

Yurika: Stuck On Me

És ha már Dream Boy, akkor itt van a mostani válogatás legfrissebb, alig pár napos darabja, amit a teljes csapat, azaz Yurika mellett Klooz, Ken The 390 és Koperu együt hozott össze.

Dream Boys: Check The Rhyme

A kötelező trap adag: három, az új generációba tartozó MC, a helyi trap nagymesterek (Watapachi természetesen) és az electro-house klasszis The Lowbrows nálunk is járt DJ-fele, Chaki Zulu… akit mostanra teljesen beszippantott magába az underground hip-hop színtér.

Dutch Montana, DOGMA, Junkman: Daijoubu (prod. Watapachi & Chaki Zulu)

A végére meg egy ilyen, tökéletes aláfestésként a fülledt, naplementés nyári, kora őszi estékhez:

Meiso and Muzono: Cream Soda

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB