Főoldal » Hírek, KPop » 2017 új divatja? – Nem koreai Kpop bandák, előadók jelennek meg a Koreai színtéren!

2017 új divatja? – Nem koreai Kpop bandák, előadók jelennek meg a Koreai színtéren!

Eddig is tudtuk, hogy a koreai zenei ipar globalizálódásával a bandák egyre vegyesebbek, egyre több a thai, kínai, japán, stb. tag, sőt tavaly a Rania már egy afro-amerikai énekesnőt is beújított! Néhány éve azonban sokakban felmerült, ha a KPop mint jelenség egy külön stílust hozott létre és elvonatkoztatható Koreától, avagy lehet-e egy nyugati emberből KPop előadó? A válasz pedig nagyon úgytűnik: igen, lehet! Bár volt már néhány éve egy próbálkozás, egy amerikai KPop lánybanda felfuttatására, olyannyira eltűntek, hogy most a cikk miatt sem találtam meg őket. De úgy látszik az ötlet csak túl korai volt, hisz az ilyen jellegű hírek mostanában megszaporodnak.

Nemrég jelent meg az első amerikai KPop fiú banda az EXP Edition, 4 férfi tagjával, igaz aligha hívhatnánk őket amerikainak hisz tagjaik Koki Tomlinson, aki fél japán fél német; a portugál Frankie DaPonte, Hunter Kohl a valóban tősgyökeres New York-i, végül pedig Šime Košta aki horvát felmenőkkel rendelkezik. A banda vegyes fogadtatást kapott, bár sokaknak tetszett az ötlet, mégis úgy gondolták “összegányolt amcsi zene” lett a fiúk debütáló száma, a Feel Like This (és valljuk be, van benne valami). A tagok bár nem beszélnek koreaiul (mégis így énekelnek), most az országba költöztek, hogy ott kitanuljanak ezt-azt. A számban valóban talán a zeneszerző volt a legtehetségesebb, a fiúknak ugyanis se a hangja, se a mozgása, se a kisugárzása nem elég különleges. Talán jobb lett volna rajta még dolgozni.

Csak, hogy ne csillapodjanak a kedélyek, a napokban még egy hasonló hír érkezett, új számot adott ki ugyanis az afro-amerikai duó, a CoCo Avenue. A két lány néhány éve már KPop cover-eket énekel youtubeon és új számuk, az Eottae a fentebbi számnál jóval erősebb is lett. A két lány egy lassú, RnB track-et énekelt fel elég ügyes koreai kiejtéssel, igaz ők már néhány éve fel is lépegetnek itt-ott az országban. A két lányt úgy látszik jobban elfogadta a közönség, bár a koreaiak elég rasszisták a sötét börű emberek felé, a tehetséget mégsem akarják letagadni. Az is igaz, hogy a mostani koreai zene alapjait lerakó előadók között sok félig fekete-félig koreai előadót találunk, ott van például Yoon Mirae, az MFBTY legendás rappere vagy akár a Insooni, a KPop idők előttről híres énekesnő!

Végül egy rossz és egy jó példa után, ne felejtsük el megemlíteni a WTF hírt is, mely még tavaly decemberben látott napvilágot. Az internet egyik leginkább agyonalázott sztárja, Will Smith fia Jaden Smith akkora fanja lett a koreai zenének, hogy maga is KPop előadóként szeretne debütálni. A fiú már régóta pedzegette az ötletet, a napokban twitterén közölte, 4 hónapon belül megjelenik a “várva-várt” album. A hírhez még tegyünk hozzá egy plusz érdekességet: aki nem tudná, Jay Park 2013-as nagysikerű száma, az I Like To Party bizony annak idején, a Smith család A Föld Után c. filmjének betétdala volt. Mikor a rapper a vörös szőnyeges eseményen megköszönte a hatalmas tiszteletet, ami a dalát érte, azt is bevallotta nem csak az idősebbs színész rajongója, de Jaden rapkarrierjét is figyelemmel követi. Talán ez a kapcsolat eredményezhette Jaden koreai zene iránti szeretetét is!

Szólj hozzá

© 2002-2018 SoundOfJapan+ · RSS · Japán és ázsiai zene + szubkult · Facebook: SoundOfJapan FB