Nippon Shoxx #7
 ~ JRock / Visual-kei Party ~

2008~Március~08 - 21:00

Vörös Yuk (Bp. Fényes Adolf utca 28)

DJk: Case & Ji-chan

 

A Nippon Shoxx tavaly decemberi újraindulása is elég korrektre sikeredett, de azért érezhető volt, hogy még kicsit vissza kell rázódnunk a dolgokba a hosszú szünet után, nomeg persze a helyszínnel is meg kellett még barátkozni. Aztán a szilveszteri party minden várakozást felülmúlóan jól sikerült és így extra lelkesedéssel áltunk neki szervezni az idei első bulit. Meg most egyébként is kényelmesebb helyzetben voltunk, mert míg a decemberi bulikkal kapcsolatban eléggé utolsó pillanatban alakultak a dolgok, most bőven volt időnk kényelmesen előkészíteni mindent.

A helyszín maradt ugyanaz, mint a Nippon Shoxx #6-nál, vagyis a Vörös Yuk és elöször február 29-re kaptunk időpontot, ami jónak is tünt, azonban időközben kiderült, hogy DJ Krush is ugyanaznap látogat el Budapestre. Már kezdtem aggódni, hogy az egybeesés miatt kénytelen leszek kihagyni a Krush fellépést, mint történt ez pár évvel ezelőtt Takaaki Itoh egyik pesti szereplésével, ami egy napon volt az egyik, még a Marco Polo Clubban tartott, vk bulival. De szerencsére szinte ugyanekkor futott be az az infó is, hogy (decemberhez hasonlóan) megint van egy kis kavarás a Yuk programjánban, mert nekik is bejött aznapra egy nagyobb esemény, így ők is szerették volna elrakni az esemény egy másik, közeli hétvégére. Végülis március nyolc, szombat lett a végleges dátum és innentől kezdve szerencsére már semmi gond nem volt a szervezés körül, sőt,  mivel még majd két hónap volt a buliig, még a februári Mondo-ba is be tudtunk paszírozni egy kis reklámot.

Még régen, az MPCs időkben, amikor váltottunk a Nippon Shoxx névre, volt egy olyan terv, hogy minden buliban lesz majd valami pluszprogram, valami extra, ami különlegessé tesz minden egyes alkalmat. Az első, már NS néven futó buliban ennek jegyében volt is egy nagyon jól sikerült kis divatbemutató, de aztán különböző okok miatt sajna annyiban is maradt a dolog. Viszont most, hogy végre újra beindult bulisorozat, előkerült ez az ötlet is megint és mostantól már próbáljuk ténylegesen tartani magunkat hozzá. Decemberben ott volt a Malice Mizer blokk, nomeg a Para Para és mostanra is volt 1-2 terv, de mikor kiderült a végleges időpont és felhívták rá a figyelmem, hogy hát az biza Nőnap, el is dölt, hogy most mi lesz a különlegesség: egy órás blokk női előadók zenéiből összeválogatva. Merthogy ők egyébként amúgy is kicsit el vannak hanyagolva a vk rajongók körében egy-két pop-kedvencet leszámítva, pedig rengeteg mindenki van, akire érdemes odafigyelni. Az eredetileg nagyon másmilyenre tervezett flyer is módosult ennek jegyében és végülis a bizarr hangú vk üdvöske, Kana került rá.

Decemberben relatíve kevesen gyültünk össze a Yuk-ban, bő 130-an voltunk csak, ami alig több, mint az utolsó egy-két MPC-s buli átlaglétszáma, de ez valószínűleg amiatt is  alakult így, mivel az időpont több szempontból is szerencsétlen volt kissé. Szilveszterkor viszont már nagyjából 160 körül voltunk és az előzetes visszhangok alapján lehetett sejteni, hogy most is elég sokan leszünk... node arra senki nem számított, hogy mennyire. Már mikor mentünk odafele (persze elkésve, mert, mint mindig, most is sikerült kicsúszni az időből), akkor is arról csevegtünk, hogy a buszon voltunk annyian, akik a Yuk felé tartottak, mint amennyien összesen nem voltunk a korai MPC-s vk bulikban. Mikor végre befutottunk, Ji-vel gyorsan leviharzottunk összerakni és beállítani a technikát, de mivel már amúgyis majdnem kilenc óra volt, így közben az ajtónál el is kezdték beengedni a kint várakozókat az egyenlőre elszeparált külső részbe. Mivel mire befejeztük a beállást már elég sokan összegyűltek, a soundcheck szinte észrevétlenül ment át magába a partyba és a dolgok beállításához tökéletes minimal-tech/dubstep szösszenetek után jött egy kis ősi enka/mambo keverék, után a pedig bele-a-közepébe stílusban a Dir en grey féle Zan brutálkodása és ezzel el is kezdődött maga a buli.

Mikor Ji átvette a pultot végre volt kis idő körbenézelődni a klubban és csak ekkor láttam, hogy mennyire rengetegen vannak mindenhol. Az már feltünt, hogy a tánctér milyen tömött, de, hogy mindenhol, az ücsörgős, punnyadós részen, a bárpult előtt, a mosdóknál, a ruhatárnál, sőt, még kint is ennyien legyenek, arra nem számítottam. Előzőleg úgy tippeltem, hogy most is nagyjából annyian leszünk mint szilveszterkor, vagy esetleg, ha minden nagyon, nagyon jól alakul, akkor elérjük a kétszáz fős álomhatárt, így csodálkoztam nem kissé, amikor munkájukat valamikor éjfél után befejező jegyszedők közölték, hogy nohát, akkor úgy néz ki a dolog, hogy egészen pontosan 303 ember jött le. Már tavaly is nagyon lehetett érezni, hogy nah, most van az a pont, amikor valami nagyon beindult itthon vk téren, de ettől függetlenül még mindig meglep, hogy mennyire sokan lettünk viszonylag rövid idő alatt. Ahhoz képest, hogy régebben bulinként átlagban tizenegypár emberrel nőtt a látogatottság, tényleg szinte hihetetlen, hogy mostanában milyen sebességel növekszik a japán zenék iránt érdeklődők tábora. A látogatottságon most egyébként az is dobott mégegyet pluszban, hogy a véletlenül pont aznap délutánra szervezett Mondo magazinos fórumtalálkozóról is sokan átjöttek afterozni, de egyébként, ahogy elnéztem, nem sok volt (a Marco Polo-s időkben oly gyakori) véletlenül letévedt érdeklődő, hanem szinte mindenki célirányosan a buli miatt keveredett oda.

Zeneileg többkevésbé a szokásos volt a felhozatal, vagyis váltogattunk a régi kedvencek (mint a Luna Sea, a Buck-Tick, vagy éppen a Dir en grey) és az újabb favoritok (mintpl. AnCafé, Alice nine., LM.C, nomeg persze a Versailles) közt, csak most több egyéb ez-az keveredett a tracklistába és becsúszott két véletlen számismétlés is sajna. Persze ott volt a csajos blokk, vagyis a nőnapi speckó is, ahol nagyjából egy óráig csak énekesnők (vagy legalábbis énekesnővel rendelkező csapatok) dolgai mentek. Itt persze aztán volt minden, főleg, hogy a visual kei színtéren még mindig ritkaságnak számítanak az énekesnők (habár azért vannak, merthogy ott van többek közt az Inugami Circus-dan, az exist-trace és persze Kana), így volt JPop, RnB, hip-hop, dancehall, egy mini Para Para blokk, meg pár egyéb ez-az. Persze buliban néha veszélyes tud lenni, ha túl sok az ismeretlen zene, éppen ezért igyekeztem a néhány nem túl közismert előadó mellé olyan számokat válogatni, akik azért népszerűbbek, mint a Nana filmekből is ismert Anna Tsuchiya és Mika Nakashima dalok, JPop hírességek (Ayu, Namie, Koda, stb) vagy a közkedvenc Shena Ringo dolgai, a Capsule, az electro-industrial favorit BAAL, nomeg persze a kihagyhatatlan Aural Vampire.

Egyébként persze most is rengeteg request volt, néha percenként jött fel valaki, volt, hogy egész kis listával és mindketten igyekeztünk is leadni a lehető legtöbbet azok közül, ami megvolt nálunk. De persze ilyen rengeteg különböző kivánságnál sajna esély sincs arra, hogy minden sorra kerüljön, így volt jópár dolog, ami kénytelen-kelletlen, de kimaradt. Remélhetőleg azért emiatt nem sértődött meg senki, nomeg majd legközelebb lehet pótolni természetesen. Az utólagos vélemények egyébként jórészt pozitívak voltak, azt kifogásolták csak többen, hogy kicsit túl sok volt popból és egyéb ebből-abból. Ami igaz is, igaz, ez jórészt amiatt volt, hogy a szilveszteri bulival kapcsolatban meg éppen az volt az egyik dolog, amit a legtöbben kiemeltek, hogy milyen jó volt, hogy olyan eklektikus volt a zenei kínálat. Így próbáljon az ember megfelelni az elvárásoknak, hjaaaaj. De azért így is bőven többségben volt a vk vonal, főleg az utolsó két blokkban, nomeg a legközelebbi buli a tervek szerint egyébként is sokkal inkább hozza majd azt az irányt ami a régebbii bulikat jellemezte, már csak azért is, mert akkor (vagyis május kilencedikén, pénteken) a party eleje a tíz éve elhunyt X-Japan gitáros, hide, emléke körül forog majd, emlékkoncerttel és egyéb ezzel-azzal. Időközben azonban lesz még egy animecon is, április 19 / 20 hétvégén, újra a petőfi Csarnokban, ahol természetesen megint lesz afterparty is a szombati napon, vagyis viszonylag sűrű lesz a következő pár hónap bulik szempontjából.

Klikk a nagyobb verzióért:

Hasznos linkek:
Kék Yuk/Vörös Yuk

Nippon Groove @ MySpace (a galéria részben az összes korábbi party flyerével)


 

*Case
Chester Beatty & DJ Shufflemaster-Love Sex Dynamite
Hiroki Esashika-Human
DJ Shufflemaster-City Lights (Hikaru Hashimoto Remix)
DJ100mado (hyaku mado)-Gangsta Stone100
SKE-Sleepless Dub (demo)
Goth-Trad-Back To Chill
Cycheouts Ghost-Buddha Step Dub
Hibari Misora-omatsuri Mambo
Dir en grey-Zan
D'espairsRay-PIG
Lucy-Drive The Lucy
12012-Hermit
Sadie-meisai
Gazette-Hyena
Boom Boom Satellites-Six Forty Five
Bespa Kumamero-Eccentric rmx
Namie Amuro-No
Zeebra-Not Your Boyfriend feat. Jesse (from RIZE)
Koda Kumi-Juicy
Alice nine-Kowloon - Nine Heads Rodeo Show
Gazette-Silly God Disco
Buck-Tick-uta

*Ji-chan
hide-Rocket Dive
X Japan-Miscast
ZZ-Be Survivor
News-sayaendo
Lee Jung Hyun-wa
Lexy-eh song ee
Teriyaki Boyz-Tokyo Drift
Miyavi-shindemo Boogie Woogie
Ska Ska Club-Sound Connection
Gazette-No. 666
Dir en grey-rasetsu koku
DJ Technorch-Japanese Hardcore
Iosys-Doll Gabber
Gackt-Vanilla
Luna Sea-Rosier
Merry-Japanese Modernist
Buck-Tick-ashra
Maximum The Hormone-rei rei rei rei rei rei rei rei ma ma ma ma ma ma ma ma
Kat-Tun-Lips

*Case
~Girly Special~
Aural Vampire-Vampire Ecstasy (Remixed by Kohki from Destruct System)
BAAL-bloody_logic_communication
Die!!Die!!Color!!-Pressure
Franz Tornado & Yamanba-Girls-Ganguro
Vicky Vale-Shibuya Girl
Kiki & Kika-Easy Busy (Different Version)
Anna Tsuchiya (Anna inspi Nana (Black Stones))-Rose
Head Phones President-Inside
Shena Ringo-honnou
Kana-hebi ichigo
Mika Nakashima-Glamorous Sky
Judy And Mary-Music Fighter
Inugami Circus-dan-gamu
Ayumi Hamasaki-Trauma
Namie Amuro-Namie's Style
Norisiam X-Pop Them Bottles (album mix)
Koda Kumi-Juicy
Pushim-Dancehallic
Lisa-Bootylectric
Akina Nakamori-Tattoo
exist-trace-Judea
Aural Vampire-Economical Animal Superstar
Halcali-Cyborg oretachi
Capsule-MUZiC
Copter4016882-Light
~/Girly Special~
D'espairsRay-Hollow
Luna Sea-Shine
LM.C-Bell the Cat
L'Arc~en~Ciel-Seventh Heaven
Metronome-Zombie-kun

*Ji-chan
AnCafe-Maple Gunman
hide-genkai haratsu
Mucc-bouzenjishitsu
Penicillin-New Future
Miyavi-Neo Visualizm
Dir en grey-The III D Empire
Gazette-The $ocial Riot Machine$
Redalice-Taboo Tears You Up
Malice Mizer-chinurareta kajitsu
Közi-Innermost
lynch.-Unknown Lost a Beauty
Vidoll-kichigai TV
Metis Gretel-Ghost Whisper ~shi no madou~
L'Arc~en~Ciel-niji (album version)
Sads-Porno Star
Orange Range-ikenai taiyou
Glay-Two Bell Silence
Kat-Tun-Real Face
Malice Mizer-Beast Of Blood
Nightmare-Believe
Jealkb-Metronome
Metronome-Self-Control
X Japan-I Kill You
X Japan-Orgasm
V2-Eyes Love You

*Case
Gazette-Filth in the Beauty
Dir en grey-Clever Sleazoid (album version)
Alice nine-Velvet
Versailles-The Red Carpet Day
LM.C-Oh My Juliet
News-Weeeek
Maximum The Hormone-What's Up, People!!
Girugamesh-[goku]
Vidoll-kichigai TV
Merry-saihate no Parade
Dir en grey-Obscure
Machine-Invader
Miyavi-Senor Senora Senorita
Demonoid 13-Sinister Circle
Euthanasie-Delusions a go go!!
SuG-Love Scream Party
AnCafe-kakusei Heroism -The Hero Without a 'Name'-
Buck-Tick-Love Letter
Momoe Yamaguchi-yube kara no ame