JRock / Visual-kei Party

2005~Június~11 - 22:00

Marco Polo Club (Bp. Nyár u. 6)

DJk: (d4m4g3 &) Case

 

Az idei második jrock/visual party hozott néhány újítást a korábbiakhoz képest. Immár több mint két éve szerveződnek a jrock bulik, így ideje volt változtatni egy kicsit, hogy ne váljanak kiszámítható rutineseménnyé a partyk. Először is az eddigi némileg esetlen 'JRock és Visual kei Party' helyett mostantól új, normális néven (Nippon Shoxx) jelentkeznek majd a bulik és igyekszünk mindig szervezni a megszokott, hajnalig tartó zene+tánci mellé valami extra programot is. Ez az extra most egy divatbemutató volt és szerencsére mind ez, mind maga a party nagyon jól sikerüt, a némileg problémás kezdés ellenére.

A problémák abból adódtak, hogy az LD-50 párhavonta megrendezett nagyszabású partyja, a Kollektíva különböző kavarodások miatt végülis júni 10 péntekre csúszott, vagyis pont a vk buli előtti napra. Nem nagyon tudtunk ellene tenni semmit sajnos, mivel már rég megvolt az időpontunk az MPCbe, amikor a Kollektíva az eredeti májusi dátumról kényszerből későbbre lett tolva és a szerencsétlen véletlen eredménye az lett, hogy d4m4g3 a hajnalba nyúló party után kénytelen volt lemondani a visual bulit, így egyedül kellett végigvinnem az egész estét ami azért kicsit megeröltető tud lenni. A múltkori tapasztalatokból okulva, mikor a kilencre behirdetett kezdés ellenére tíz előtt gyakorlatilag senki nem volt, most egy órával későbbre csúsztattuk a bulit, de természetesen ennek ellenére most már kilenctől folyamatosan jöttek a vendégek. A bemutató résztvevőivel már nyolc körülre odaértek és ők egy rövid próba után elvonultak készülődni. Tíz körülre (ameddig random japán hip-hop és dancehall zenék szóltak) már egész sokan voltunk és ezután is jöttek az emberek folyamatosan, olyannyira, hogy végülis, beleszámítva a bemutató résztvevőit is (akik jórészt a bulik törzsközönségének tagjai közül kerütek ki), plusz az egypár vendéglistás látogatót több mint kilencvenen voltunk, ami az eddigi rekordnak számít. Ahhoz képest pedig különösen szép eredmény, hogy a közönségnek az a része (leszámítva egy-két vkei iránt elkötelezettebb embert), akik Kollektíván is ott voltak, de szoktak járni jrock bulikba is, most mind kihagyták a partyt, valószínüleg ugyanazon okból mint d4m4g3.

A buli első órájában a d4m4g3 által előre összeálított mixCD pörgött: Schwarz Stein, Moi Dix Mois, Oblivion Dust, ésatöbbi. Mindeközben a régebben ruhatárként használt hátsó szobában folytak a bemutató előkészületei, mialatt kint a bárrészben pedig a szokásos, hostelből leszabadult turistasereg hangoskodott. Tizenegy után egy kis késéssel végre elérkezett az est fénypontja és miután mindenki beözönlött a terembe megkezdődött a divatbemutató. A kollekcióért a hazai kis visual kei közösség egyik prominens, privátban divattervező tagja, Megumi volt a felelős, a ruhák pedig Lewis Carroll Alice könyveinek karakterein alapultak. Mikor végül felhangzottak az ezen alkalomra összeválogatott zenék első hangjai, kinyílt az öltöző ajtaja és felbukkantak az első modellek. A kollekciót tizennégy modell mutatta be az ideiglenesen kifutóvá alakult táncparketten, miközben a közönség lelkesen tapsikolt és örvendezett, ki a pokoli jól sikerült ruhák, ki a csini modellek miatt (a hostelből letévedt skandináv csoport valószínüleg inkább az utóbbiakat értékelte). A ruhák nagyrésze csak kiindulási alapnak használta a könyv szereplőit, de volt pár könnyedén beazonosítható karakter is, mint példul a folyton ideges nyúl, nomeg maga Alice (akik a könyvhöz hasonlóan itt is fel-alá kergették egymást).

A bemutató után egy ideig a pult és az öltöző között rohangásztam, megpróbálva egyszerre keverni kint és fényképezni bent, ez azonban természetesen csak nagyon éppenhogy sikerült, így még egy ideig nem igazán volt élő zene, csak összevissza bepakolt CDk pörögtek. A buli úgy igazából csak éjfél körül kezdődött, amikorra többen, akik inkább csak a bemutató miatt jöttek, vagy valami miatt nem tudtak tovább maradni, már hazamentek, de a szokásos törzsközönség maradt és nagyon jól bírta a gyürődést egész éjjel. Míg múltkor már egész korán kezdtek kifáradni az emberek, most végig pörgés volt a tánctéren. Nem tudom, hogy kint, az ücsörgős részben mennyien maradtak, mert oda egész este nem jutottam ki, de állítólag nem sokan, mondjuk abban, hogy sokan korán elmentek, valószínüleg még a közönség jókora részét érintő, éppen nagyban tomboló vizsgaidőszak is közrejátszott.

Zeneileg sok meglepetést nem tartogatott a buli. A modellek még előre kérhettek számokat, melyek aztán le is mentek mind, plusz ehhez jöttek még a helyben elkövetett requestek, nomeg a kihagyhatatlan közkedvencek, tehát kreativitásra és újdonságokra nem igazán jutott idő, de most nem is ez volt a cél. Újdonságként szinte csak egy-két éppen aktuális Buck-Tick és L'Arc~en~Ciel szám bukkant fel, nomeg egy elmebeteg dalocska valamelyik Crayon Shin-chan rajzfilmből, ami kisebbfajta döbbenetet okozott, de az után következő DéspairsRay darab gyorsan helyrezökkentett mindenkit. Mondjuk azért az előzetes requestek közé becsúszott egy-két érdekesebb szám is, olyan zenekaroktól, akik különben nem szoktak szerepelni a jrock bulikban, mint példul Acidman, vagy Coaltar of the Deepers.

A buli négykor ért véget amikor még mindig nagyban folyt a tánci (és nem is tarthatott volna, mivel a megtermett biztonságiőr már jött morogni, pár perccel korábban, hogy ugye eszünkbe sem jut tovább maradni). Zárásnak még lement egy új és egy kevésbé új, de annál zseniálisabb Buck-Tick szám, majd a szokásos levezetőzene következett, ezúttal éppen az Apricots egyik elborult, 50-es éveket idéző retrodalocskája.

     
     

a buli flyere (klikk)

Kapcsolódó linkek:
LD-50

d4m4g3
DéspairsRay-Garnet
Next-The Age Of No God
L'Arc~en~Ciel-Cureless
Oblivion Dust-Trust
Maschera-Still I Love You
Rentrer en soi-kuuhaku no jyoukei
Moi Dix Mois-Vestige
Transtic Nerve-Into Yourself
Siam Shade-Love Vampire
Janne Da Arc-kasumi yuku sora..
Kagerou-XII Dizzy
Dir en grey-Egnirys..
The Trax-Paradox
Schwarz Stein-Corroded Cage
Hora-Synthetic Anthem

Case
Phi-Knife of Romance
Malice Mizer-gekka no yosonkyoku

Megumi's (m)Alice
Gwen Stefani-What You Waiting for?
Kyo-jintai mokei 12 inchi nashonari terebi
Guniw Tools-Case of Destruction
downy-meiteii freak
Akira Yamaoka-Rain of Brass Petals

Case
Sads-Darkness Is My Spiral Mind
Luna Sea-Luv U
Luna Sea-True Blue
Malice Mizer-au revior
Malice Mizer-Bel Air
Malice Mizer-chimamirareta kajitsu
Malice Mizer-gekka no yosonkyoku
Galruda-ahen (re-mix)
Gazetto-sentimental na onigokko
Gullet-cult
B'z-F.E.A.R
X Japan-Dahlia
Pride of Mind-Salome
L'Arc~en~Ciel-The Nepenthes
Merry-Japanese Modernist
Buck-Tick-muma -The Nightmare-
Soft Ballet-Faith Is A...
Eve of Destiny-Nervous And Innocence
Gackt-Secret Garden
Dir en grey-The Domestic Fucker Family
Seo Taiji-Ultramania
Glay-shitto (Kurid-Phantom Mix)
Metronome-Gimmicks
Buck-Tick-Mona Lisa
L'Arc~en~Ciel-Lover Boy
Közi-Honey Vanity
Kuroyume-Pistol
Rentrer en soi-Monochrome Cinema
Siam Shade-Jumping Junkie
Dir en grey-Schwein no Isu
Dir en grey-umbrella

Dir en grey-Machiavellism
hide-Rocket Dive
Gackt-Metamorphoze
L'Arc~en~Ciel-Blurry Eyes
Vidoll-Heroine
Ayabie-bittsu asshuku roru
Malice Mizer-Beast of Blood
Buck-Tick-Cyborg Dolly, Sora-mimi, Phantom
Lucy-Ga Ga Disco
X Japan-kurenai
Hideki-koe ni...
Glay-biribiri crash men
L'Arc~en~Ciel-Ready Steady Go
Coaltar of the Deepers-Joy Ride
Luna Sea-Rosier
Crayon Shinchan-dame dame no uta
DéspairsRay-Born
Buck-Tick-Love Letter
Közi-Incoherents
Acidman-Silence
Merry-haraiso
Sads-Nightmare
Babylon-Leopardess Marry
Luna Sea-Shine
X Japan-X
Buck-Tick-Iconoclasm
Dir en grey-Mask
Metronome-death-chocolates
Gazette-doro darake no seishun
Vidoll-boku boku
L'Arc~en~Ciel-shinshoku ~lose control~
Gackt-Vanilla (Mars Version)
Sads-Salome
Buck-Tick-gesshoku
Buck-Tick-My Baby Japanese
Apricots-Zoom