Nah, vitába én sem akarok beszállni, de azért 1-2 dolgot hozzáfüznék:
O-chan wrote:
..fejlõdünk összerakjuk hoyg a végeredmény megfelelõ legyen. Sok oylan elem hiányzikm ég a zenénkbõl amitõl az majd igazán Visual Kei lesz. Most nem több a J-rocknál. Ami nem baj csak nem cél.
A JRock meg a visual kei két tökkülön kategória, ami közt persze van átfolyás, csak éppen a másik irányba.. a régebbi, vk külsöségeket elhagyó zenekarokat emlegetik leginkább JRock-ként, vagyis ez a kategória ide szerintem nagyon nem passzol. Nem beszélve arról, hogy a JRock az japán rock, ami azért japán mert zeneileg, témailag, stb ottani dolgokban gyökerezik, nomeg ugye mindenekelött japánok játszák japánban.
O-chan wrote:
A lényeg. Mesze van még hoyg profi zenekar legyünk, Magyarország Elsõ Visual Kei bandája. De ez a cél. A mi általunk kitalált elemekkel, történetekkel, egyebekkel. Ez már így marad. Nem koppintunkmásokat, nem akarunk hasonlítani senkihez sem. Mi érzünk valamit a sstílusból, tudásunknak megfelelõen szeretnénk az elemeit ellesni, átérezni megtanulni. És akkor a végeredmény az lesz (remélhetõleg) mint Japánhonban.
Szerintem a vk azért irreális némileg Japánon kivül, merthogy ez a müfaj nagyon mélyen az ottani kultúránban gyökeredzik, habár szerintem nem igazán a hagyományos kulturában, mint ahogy Mona mondta (habár persze onnan is vannak elemek, mint a speckó énektechnika amit sokan használnak. a nemi jegyek keverése és az egész androgün dolog ellenben imho sokkal inkább gyökerezik a glam-rock-ban, mint a kabukiban, habár sok nyugati szerzö ezt láthatóan nem így látja, de szerintem egyszerüen nem ásták bele magukat eléggé a müfaj kialakulásának körülményeibe). Sokkal inkább van arról szó (mint ahogy
itt is ki van fejtegetve), hogy a japán kultúra azon képessége érezhetö itt is, hogy nagyon hajlamosak arra, hogy külföldi mintákat átvéve és azokat más hatásokkal és a saját kulturájukkal és sajátos hozzáállásukkal keverve valami teljesen újszerüt hozzanak létre. Ez a japán történelem számos pontján észrevehetõ, kezdve az õsi, kínai kulturális, irásrendszeri, megstb behatásoktól a mai napig. Zeneileg legjobb példa erre a visual, nomeg a Shubuya-kei, de szinte minden más müfajban is érezhetö ez a tulajdonság több-kevésbé (az újabb példák közt ott vannak a populáris jazzbandák, mint az Ego-Wrappin', Paris Match, Orange Pekoe, stb, vagy föleg a hip-hop, a kisérleti elektronika és a noise keresztezéséböl születö lenyügözö mutációk.) Node kezdek elszaladni a témától. Csak annyit akartam ezekkel mondani, hogy az egész vk müfaj és a körülötte kialakult szubkultúra valami nagyon, nagyon jellegzetesen japán dolog, ami az országon kivül, a gyökereitöl elvágva eléggé nehezen adható vissza hitelesen és a ti zenekarotok egy olyan kisérlet, amiböl tényleg születhet valami érdekes, mert a koncepció alapban érdekes, habár az egész beinditása sikerülhetett volna némileg összeszedetebben és átgondoltabban is, de nem igazán érzem úgy, hogy magához a visual kei-hez sok köze lenne.